mielone w sosie - 2000 przepisów (strona:71/134)

#Porady - co zawsze warto mieć w lodówce 336

jogurt naturalny lub śmietana oraz zamrożony bulion (lub bulionetka). Na ich bazie można szybko i łatwo stworzyć dowolny sos doprawiony tak jak lubisz. Kochasz makaron? Zawsze miej pod ręką passatę pomidorową, pomidory w puszce i cebulę - tyle wystarczy, by stworzyć podstawowy sos pomidorowy. :) 3. Czy trzymasz linię? Jeśli jesteś na diecie, to Twoje posiłki powinny być bogate w białko(...)porcji warzyw i owoców, które powinniśmy spożywać w ciągu dnia wytrawne czerwone wino do gotowania Podstawowy składnik wielu sosów i potrawek, nie jest niezbędne, ale jego dodatek naprawdę potrafi podkręcić smak dania passata pomidorowa Mój największy przyjaciel w kuchni - baza do sosów, zup, jednogarnkowców - zawsze powinna być pod ręką bulionetki drobiowa/wołowa Na pewno lepiej przygotować własny bulion i zamrozić

Cooking Monster
Tagliatelle z sosem 196

typu rokpol) - makaron wstążki; - sól, biały mielony pieprz Wykonanie: Brokuły oczyścić, umyć, podzielić na mniejsze różyczki. Do garnka wlać wodę, osolić i wrzucić różyczki. Brokuły gotować około 5 minut. Gdy będą półmiękkie, wyjąć i odstawić do ocieknięcia. Masło rozpuścić, dodać mąkę i energicznie wymieszać. Wlać mleko i śmietanę i starannie połączyć. Sos oprószyć pieprzem. Gotować 15 minut. Makaron wstążki

dom-agi.pl
Wołowina zapiekana z warzywami na patelni, z zasmażanymi buraczkami i sosem koperkowym 188

dodatek zasmażane buraczki i najprostszy na świecie sos koperkowy.  Składniki: gruby plaster giczy wołowej (około 400 g), 4-6 średnich ziemniaków , około 10 cm białej części pora , pomidorki koktajlowe , kilka pieczarek , 3 średnie ząbki czosnku , odrobina oleju . Gicz wołową opłukać w zimnej wodzie, osuszyć dobrze papierowym ręcznikiem. Oprószyć grubo mielonym pieprzem i przesmarować lekko olejem. Na rozgrzanej patelni(...)starte buraczki. Wszystko razem połączyć dokładnie i mieszając dusić przez 1-2 minuty na niewielkim ogniu. Doprawić solą, cukrem i octem winnym. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę i wymieszać. Sos koperkowy: 200 ml dobrej kwaśnej śmietany , pęczek koperku , sól , świeżo zmielony pieprz - do smaku. Koperek umyć i posiekać, dodać do śmietany. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierś z kaczki ze szpinakiem, risoni i sosem figowym 209

Pierś z kaczki ze szpinakiem, risoni i sosem figowym 2015-02-23 13:48:35 Oryginalna w smaku pierś z kaczki podana ze szpinakiem i makaronem risoni oraz z sosem figowo-cebulowym. Inspirowane głównie kuchnią francuską danie utrzymane w słodkim śródziemnomorskim klimacie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 małe lub 1 duża pierś z kaczki (500g) 50g świeżego(...)średnia cebula (100g) 6 suszonych fig (100g) 150g makaronu risoni (w kształcie ziaren ryżu) 150ml wzmacnianego czerwonego wina (np. porto) 150ml bulionu 2 łyżki masła sól pieprz czarny świeżo mielony kilka gałązek świeżego rozmarynu 1-2 łyżki oliwy Instrukcje Cebulę obieramy i kroimy w dość drobną kostkę. Figi również drobno kroimy. Szpinak w razie potrzeby płuczemy pod bieżącą zimną

Kulinarna Pokusa
Kurczak faszerowany jarmużem i serem blue 152

się w ustach. Dodatkowo, zapiekane w sosie śmietankowo - pieczarkowym, który delikatnie dopełnia smaki, jest wyjątkowo smakowite! :)   Kurczak faszerowany jarmużem i serem blue Składniki: 2 filety z kurczaka świeży jarmuż (dwie garści) 100 g sera pleśniowego blue marynata: 1 łyżka miodu (użyłam miód rzepakowy), 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżka kminku mielonego, sól himalajska, pieprz oraz 6 dużych pieczarek(...)Całość zalewamy śmietanką, doprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy po 1 łyżce curry i kurkumy.  Następnie wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego - najlepiej tak, aby całe mięso było zanurzone w sosie i zapiekamy w temp. 175 st. przez około 30-40 minut.  Danie najlepiej smakuje z ryżem lub kaszą, ale równie dobrze możecie je podać z ziemniakami.  Gotowe rolady

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Roladki schabowe z papryką, fetą i suszonymi pomidorami (pieczone) 361

podać na uroczysty niedzielny obiad lub świąteczne przyjęcie. Ja podałam z sosem z pieczonej papryki z fetą i ziemniakami. Składniki: 1/2 kg schabu wieprzowego bez kości 1/2 papryki czerwonej 1/3 kostki sera feta półtłustego (90g) kilka suszonych pomidorów z oleju Przyprawy: sól pieprz bazylia papryka słodka mielona czosnek granulowany Dodatkowo: 1 duża cebula wykałaczki lub nić kuchenna Sposób przygotowania

Kolorowy Przepisownik
Karkówka z dzika duszona z warzywami i grzybami 327

mogą użyć zwolennicy bardziej pikantnych potraw) 1 łyżeczka pieprzu czarnego świeżo mielonego 1 i 1/2 łyżeczki soli kilka ziaren suszonego jałowca 2 liście laurowe 150ml (pół)wytrawnego czerwonego wina 4 łyżki oleju rzepakowego Do podania ziemniaki gotowane lub pieczone , kopytka kwaszony lub konserwowy ogórek, marynowane patisony sos z duszenia Instrukcje Czosnek obieramy i dokładnie miażdżymy w wyciskarce. Ziarna jałowca

Kulinarna Pokusa
Pełnoziarnista zapiekanka makaronowa z penne z wołowiną i cukinią w pomidorach. 170

sposób ją przejeść w dwa dni. Czego użyłem? -500 gram mielonej na moich oczach wołowiny (ligawa) -puszka pomidorów -200 ml śmietanki 30% -2 cebule w piórka pokrojone -8 pieczarek w ćwiartki pokrojone -masło klarowane -cukinia pokrojona w kostkę ze skórką -lubczyk, papryka słodka, czosnek niedźwiedzi, sos sojowy, sól, pieprz, pieprz ziołowy, bazylia -400 gram makaronu pełnoziarnistego -200 gram startego

BaRepas
Pulpety z migdałami i pesto bazyliowym w sosie, podawane z pieczonymi ziemniaczkami faszerowanymi burakiem z kapustą 165

Porcja dla 4 osób Składniki : pulpety  500 g mięsa mielonego wołowego 1 jajko 4 ząbki czosnku 1/3 posiekanego na drobno pora pęczek szczypiorku 4 łyżki pesto bazyliowego 0,5 szklanki zblendowanych migdałów 1 łyżka papryki słodkiej kilka kropli tabasco sól i pieprz do smaku sos 1 puszka pomidorów posiekanych 0,5 papryki czerwonej 100 g pieczarek 1 łyżka

Niezły Młynek
Burgery z ziemniaków i ciecierzycy 193

typu hamburger albo zrobione jak pulpety i podane z jakimś fajnym sosem. Sami wymyślajcie z czym je sobie zaserwujecie. Jak widać na zdjęciach my podaliśmy do tego klasyczną sałatkę z pomidorów, szalotki i kukurydzy. Na wierzch oliwki i polaliśmy wszystko oliwą z oliwek oraz posypaliśmy świeżo mielonym pieprzem. Zresztą pomidory zawsze jemy z oliwą, ponieważ oliwa powoduje łatwą przyswajalność

vegetanie
Naleśniki meksykańskie 385

dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Farsz: 0,5 kg mięsa mielonego 1 duża cebula 1 puszka pomidorów 30 dag pieczarek 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 1/2 szkl przecieru pomidorowego (u mnie Passata z ziołami) lub innego gęstego sosu pomidorowego 1 łyżka sosu Sweet Chilli 1 czubata łyżeczka soli 1 łyżka

Kto ugości moich gości?
Karkówka marynowana w cebuli 395

chwilę: czy jeśli kupię karkówkę, to zrobisz ją w tym białym sosie?Tak więc, żeby zadowolić T. karkówka wylądowała na stole i w urodzinki Skarbka i w pierwsze święto Bożego Narodzenia :)Składniki:1 kg karkówki wieprzowejsólpieprz2 ząbki czosnkumajeranek2 cebuleolejmąkakilka ziaren jałowca (opcjonalnie)Mięso nacieramy przyprawami (jałowiec mielimy) i obkładamy plastrami cebuli. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Karkówkę można

chwile dla mnie
Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 141

czyt. juwetsi)Jest to mięsko (wołowina, kurczak lub jagnięcina) duszone w sosie pomidorowym, podawane z drobnym makaronem, przypominającym orzo. Gemista  (γεμιστά - czyt. jemista)Gemista to pomidory i papryki faszerowane nadzieniem z ryżu, a następnie pieczone. Zazwyczaj jest to potrawa wegetariańska, ale moje danie zawierało maleńkie kawałeczki mielonego mięsa w farszu. Saganaki (σαγανάκι) oraz tzatziki ( τζατζίκι

Chilli Czosnek i Oliwa
Penne alla puttanesca 188

Dzisiaj przepis wywodzący się z tradycyjnej kuchni włoskiej, jest to przepis który niegdyś przygotowywano z resztek tzw. kuchni biedy. Włosi wrzucali wszystko co mieli pod ręką, kapary, oliwki, trocę ryby, pomidora i oliwę z oliwek. Do dzisiejszego przepisu użyłem : 1 puszkę tuńczyka w oleju 1 puszkę pomidorów 15 g. kaparów w zalewie pieprz sól oliwę z oliwek nasiona kolendry(...)tuńczyka razem z olejem również chwile grzejąc go na patelni, a na sam koniec dodajemy pomidory. Makaron należy ugotować al dente gdyż później dodajemy go na patenie z naszym sosem. Smacznego

Full Smaku
Zapiekanka śródziemnomorska z warzyw i makaronu 165

Bułgarzy używają nawet na pizzy (pycha!). A część warzyw usmażyłem na szafranowym maśle, dzięki któremu uzyskałem bajecznie kolory i doprawiłem ziołami prowansalskimi. Na sam koniec postanowiłem użyć sosu paprykowego rodem z Węgier, który nadaje daniu pikanterii. To wszystko tworzy kompozycję doskonałą. W poszukiwaniu dań fusion wcale nie trzeba opuszczać Europy. Jest międzynarodowo, nowocześnie i kolorowo!Zapiekanka:500g makaronu(...)mielony pieprzsólPrzygotowanie:Papryki poprzekrawać na duże kawałki, skropić oliwą i podpiekać w piekarniku lub na patelni grillowej do miękkości. W rondlu rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek i wrzucić posiekaną cebulę oraz czosnek. Chwilkę podsmażyć, następnie dodać upieczone papryki i zalać pastą pomidorową. Gotować przez 5 minut, a następnie zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem i musztardą. Do sosu można

Food Square

Proponowane wyszukiwania