mielone w sosie - 2000 przepisów (strona:74/134)

Bezglutenowe wrapy z ciecierzycy. 265

lunch, po prostu wyjmujemy chwilę wcześniej placek, smarujemy ulubionym sosem lub miękkim awokado, dodajemy pokrojone warzywa i gotowe. Mamy szybki, odżywczy posiłek à la tortilla.  I kto powiedział, że zdrowe gotowanie wymaga czasu? :) Składniki (4 placki): 1 szklanka dobrze zmielonej mąki z cieciorki (140 g) 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 2 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka gazowanej wody

Powiedz dietom nie
Kasza bulgur z bakłażanem i cukinią 172

tylko fanów kaszy bulgur, ale także tych, którzy jeszcze nie mieli okazji jej spróbować. Składniki 200 g kaszy bulgur (drobnej) 500 ml wrzątku 1 mały bakłażan 1 mała cukinia 1 czerwona cebula 40 g ser żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu 1 łyżka oleju z pestek winogron 1 łyżka sosu sojowego ½ łyżeczki garam masala sól ziołowa Kaszę bulgur zalewamy wrzątkiem, lekko

My Chcemy Jeść
Sałatka z mozarellą i awokado 197

Składniki: pomidor pół miękkiego awokado kulka sera mozzarella łuska gryczana mielona musztarda Wykonanie: Awokado, pomidor i mozzarellę kroimy w grubą kostkę. Cukinie kroimy w grube plastry i smażymy na klarowanym maśle z obydwu stron. Dodajemy do pozostałych składników, polewamy oliwą z oliwek lub olejem lnianym. Sałatkę podajemy z sosem kremowym balsamico posypaną sezamem i ew. pestkami dyni. Smacznego

Taste Of My Day
ZUPA MEKSYKAŃSKA 277

rozgrzanej oliwie, dodajemy posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę, mieloną wołowinę oraz przyprawy: sól, pieprz, szczyptę cukru, odrobinę chili i słodką paprykę. Smażymy  mieszając, i rozdrabniając mięso na cząstki. Następnie zalewamy mięso bulionem lub jeśli nie mamy przegotowaną wodą. Dorzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę. Wlewamy pomidory w sosie własnym oraz koncentrat pomidorowy. Dorzucamy kukurydzę. Gotujemy na małym ogniu

Walijskie Pichcenie
Churros z masą migdałową 130

głębokim tłuszczu. W wersji oryginalnej - podawane na śniadanie, z sosem czekoladowym. U mnie - churros z masą migdałową.   Składniki na ciasto:                         - 410g mąki pszennej- 200g masła- 4 jaja- 500 ml wody- 1 płaska łyżeczka proszku- 2 łyżki cukru- szczypta soli- olej do smażenia   Składniki na masę migdałową:                         - 200g mielonych migdałów- 300ml śmietany kremówki- 250g mascarpone- 2 łyżki cukru

mojewypiekiinietylko
Sałatka z granatem i rukolą 462

był duży )pojedynczy filet z kurczakaolej do smażenia, sól, papryka mielona i pieprzPrzygotowanie :Granat obrać, rukolę przebrać jeśli jest potrzeba i umyćFileta po umyciu i osuszeniu pokroić w dość drobną kostkę ( u mnie trochę za duża ), lekko posolić, posypać pieprzem czarnym i papryką, usmażyćWszystkie składniki połączyć i polać sosem, wymieszać.Składniki na sos :2-3 łyżki miodusok z połowy

Proste Potrawy
Pomidorowe spaghetti z indykiem i bazylią 137

szybko, jest aromatyczne i sycące. Jest daniem idealnym na obiad jak i wczesna kolację.  Dzieci je uwielbiają :) Składniki: 300g makaronu spaghetti ( u mnie pomidorowy) 500g mięsa mielonego z indyka gałązka bazylii 2 łyżeczki suszonej bazylii cebula 300 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku sól/pieprz szczypta cukru 50ml czerwonego wytrawnego wina parmezan  oliwa Przygotowanie: Makaron gotujemy(...)Dodajemy mięso i podsmażamy około 3-4 minuty. Całość zalewamy winem i dusimy do odparowania alkoholu.  Po tym czasie do mięsa wlewamy passatę, wkładamy gałązkę bazylii (po przygotowaniu sosu możemy ja wyjąć) i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz suszona bazylią. Dusimy jeszcze około 5 minut.  Sos wlewamy do makaronu, mieszamy i tuż przed podaniem posypujemy startym

ChilliJemy
Toskański makaron z sosem pomidorowym 130

choćby kulinarnie. Proponuję, żebyśmy wybrali się tam dziś z Tessą Capponi-Borawską, która w swoim dzienniku podaje przepis na makaron z sosem pomidorowym idealny na upały – bo sosu nie trzeba gotować. Wbrew pozorom, ten makaron wcale nie jest zimny. Jego temperaturę określiłabym jako komfortową w zastanych okolicznościach przyrody. Jest przy tym lekki, wegetariański, a dzięki zawartości surowych warzyw pełen(...)mnie malinowe) pęczek świeżej bazylii 3 – 4 ząbki czosnku 100 g tartego parmezanu (może też być grana padano) oliwa z oliwek 500 g krótkiego makaronu sól świeżo mielony pieprz pół płaskiej łyżeczki cukru (opcjonalnie, nie było w oryginalnym przepisie) Teraz działamy bardzo szybko: Nastawiamy makaron do gotowania. Pomidory polewamy wrzątkiem i obieramy je ze skórki. Wykrawamy gniazda nasienne

Patchwork
Gulasz indyczy w śmietanowym sosie 168

zrobiła do tego sałatkę, to mi mówi, że już nic nie trzeba i zajada się ze smakiem. Polecam :) Składniki - mięso gulaszowe z indyka 60 dkg - czosnek 2 ząbki - papryka mielona - domowa wegeta - roztarty majeranek - śmietana 12% - mąka 3 łyżeczki Wykonanie. Mięsko kroję w większą kosteczkę, podsmażam na dobrze rozgrzanej patelni na odrobinie oleju. Dodaję przecisnięty czosnek, paprykę, wegetę, majeranek(...)dodaję do niej mąkę dolewam wody i wszystko mieszam energicznie rogolką. Gdy mięso jest już miękkie, wlewam śmietanę z mąką, mieszam i gotuję jeszcze kolejne 3 minuty.  Jeśli sos jest za gęsty można jeszcze odrobinę podlać przegotowaną wodą. My lubimy gęsty. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Placuszki z kaszy jaglanej, awokado i kurczaka 171

możliwych wariacjach. Te prezentowane dziś przeze mnie są tak dla ograniczających w swojej diecie gluten, jak i ciekawym smakołykiem w przekąszaniu tradycyjnym. ;) Szybkie w przygotowaniu, podawane na kąski z sosem tzatziki - serdecznie polecam. :) 1 szklanka kaszy jaglanej  Kupiec 1 duże, dojrzałe awokado ok. 150g filetu z piersi kurczaka 4 spore cebule dymki 2 jajka  mąka kukurydziana mleczko kokosowe(...)świeżo mielonym czarnym pieprzem, ja jednak użyłam cytrynowego. Patelnię rozgrzewamy z niewielką ilością tłuszczu. Łyżką wykładamy na nią masę (jak przy racuchach) i tworzymy niewielkie placuszki. Smażymy po kilka minut, aż z każdej strony będą rumiane. Zdejmujemy je z patelni na ręcznik papierowy, a następnie układamy na talerzu. Podajemy ciepłe ze świeżym, pachnącym czosnkiem sosem tzatziki

Kuchenna Kontrrewolucya
Kotleciki z kaszy jaglanej i brokułów 209

dłonią kotleciki, a każdy z nich obtoczyć w lnie mielonym. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni C. W połowie przewrócić na drugą stronę. Polecam posmarować je z wierzchu niewielką ilością oleju rzepakowego - ładnie się zezłocą. ;) Najlepiej smakują z sosem jogurtowo-czosnkowym i sałatką. Smacznego

Kuchnia Ellie
Pljeskavica z domowymi chlebkami pita 134

popularna na całych Bałkanach nazwa dużego, płaskiego grillowanego kotleta mielonego. Odmian jest tyle ile państw w tym rejonie. Mój dzisiaj kotlet bardziej jest zbliżony do odmiany bułgarskiej, bo do środka dodałam ajwaru, a oni swój nadziewają pastą pomidorową. Kotleta podałam w chlebkach pita z warzywnymi dodatkami, ajwarem i sosem jogurtowym. Idealna potrwa na długi weekend, grill i pikniki. Czytaj

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Placki ziemniaczane. Chrupiące i złociste cuda. 160

mąki pszennej  łyżeczka soli pół łyżeczki mielonego  pieprzu czarnego olej do smażenia Ziemniaki ścieramy na tarce. Cebulę kroimy bardzo drobno w kosteczke. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki z przepisu łączymy ze sobą. Smażymy na patelni z obu stron do zezłocenia. :) U nas podane z sosem jogurtowo pieprzowym.  Smacznego!  Skomentuj

MamaOskarka
Spaghetti napoletana 100

masła2 rozgniecione ząbki czosnkusól, pieprz.parmezan20 dag  mięsa mielonego 1 łyżka oliwy 250 g makaronu spaghettiWykonanie :Mięso podsmaż na oliwie.Pomidory w raz z zalewą przetrzyj przez sitko.W dużym rondlu rozgrzej masło i oliwę, dodaj czosnek i chwilkę podsmaż.Dodaj pomidory i zagotuj.Dodaj mięso i chwilę gotuj aż sos troszkę odparuje.Przypraw do smaku , solą , pieprzem ( jeśli  lubisz dodaj

Sama słodycz i szczypta chili
ROLADY WOŁOWE I/LUB WIEPRZOWE 176

sos. Składniki na 6 rolad: - 3 plastry karkówki - 3 plastry wołowiny - 6 kawałków chleba (najlepiej razowego na zakwasie) - 6 kawałków boczku (u mnie wędzony) - 1 duża cebula (obrana i przekrojona na 6 części) -  1,5-2 ogórki kiszone (przekrojone wzdłuż na 6-8 części) - 6 małych łyżeczek musztardy (u mnie Pałucka, z musztard kcyńskich) - sól i świeżo mielony(...)i/lub masło klarowane do smażenia Każdy plaster mięsa rozbić tłuczkiem (uważając by nie porobić dziur). Na każdym kawałku rozsmarowujemy małą łyżeczkę musztardy (najlepiej jakiejś ostrej), posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem. Następnie na  każdym rozbitym plastrze układamy po kawałku chleba, ogórka, cebuli i boczku. Zawijamy każdy kawałek w rulon i dokładnie spinamy (spinkami lub wykałaczkami). wersja wieprzowa

Smaczne Zdrowe