łyżki skrobi ziemniaczanej - olej kokosowy do podsmażenia cebuli i czosnku - kumin (można pominąć) - kozieradka (pominęłam) +dodatkowo: - ziarna do obtoczenia kotletów: słonecznik, siemię lniane, sezam, itp. - szczypior do posypania - ulubiony sos, u mnie pieczarkowy *szklanka 250ml Na suchej patelni podprażyć sezam (tylko chwilę, by się nie spalił). Tak samo postępować z pozostałymi ziarnami, patrz prażenie ziaren . Połowę podprażonego słonecznika, dynię, siemię(...)przypraw i skrobi) i dokładnie wymieszać. Ok.1/5 z całości zmiksować lub zblendować dodatkowo, by uzyskać bardziej zwartą strukturę kotletów. Do masy dodać przyprawy: kurkumę, wędzoną paprykę, sól, świeżo mielony pieprz oraz skrobię ziemniaczaną i jeszcze raz wszystko wymieszać. Z masy formować kotlety (najlepiej dłońmi maczanymi w oleju) i obtaczać w ziarnach lub pozostawiać bez nich. Układać na blaszce wyłożonej
Smaczne Zdroweobiad, ten sos... to była moja pierwsza myśl po przebudzeniu, a może rzeczywiście mi się to przyśniło? Chciałam świeżości, koloru i soczystego mięska! I powiem Wam tylko, że to na co dziś Was zapraszam jest pyszne! Mięsko jest delikatne, a sosik dopełnia jego smak. Sprawdzi się do mięs pieczonych i smażonych, a także przy grillowaniu :) Składniki: 1 polędwiczka(...)wieprzowa (ok. 500 g), sól, grubo mielony pieprz, sok z 1/3 cytryny, starty świeży imbir (ok. 4 cm kawałek), szczypta pieprzu cayenne, 2 szczypty rozmarynu, 2 szczypty tymianku szynka parmeńska lub serrano Polędwiczkę należy dokładnie umyć i oczyścić. Do miski wyciskamy sok z cytryny, dodajemy starty imbir i resztę przypraw, wszystko należy dobrze wymieszać. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy
Plate of JoyDzisiaj coś odrobinę bardziej wykwintnego. Pyszny, soczysty filet z kaczki podany z rewelacyjnym sosem wiśniowym i pysznym kremowym puree selerowym. Kaczka jest mięsem uwielbiającym towarzystwo owoców, a kwaśne wiśnie komponują się z nią rewelacyjnie. Podobnie jak dodatek delikatnego puree o selerowym aromacie. Do przygotowania dania użyłem: 4 filetów z piersi kaczki, 400 gram mrożonych wiśni, 100 gram białego cukru(...)podgrzewania na średnim ogniu kaczka zaczęła naturalnie puszczać tłuszcz. Mięso smażyłem od strony skóry do jego wyraźnego zarumienia się. Kiedy skóra kaczki była już rumiana posypałem kaczkę 1 łyżeczką mielonego kardamonu, szczyptą soli i niewielką ilością czarnego świeżo zmielonego pieprzu, po czym przewróciłem filety na drugą stronę. Wówczas też dodałem na patelnię gałązkę świeżego rozmarynu. Smażyłem jeszcze przez około
Wyprawy kulinarnenieco inaczej. Najczęściej piekłam je w folii, tzw. rękawie do pieczenia. Najwygodniejsze. Wrzucasz ziemniaki, składniki dodatkowe i przyprawy, zawiązujesz i do pieca. Można też jednak zrobić inaczej. Ja polałam sosem, żeby nabrały smaku i nie wyschły. Folia aluminiowa też zapobiega przesuszeniu. Świetnie komponują się z gotowanymi warzywami. Można podać z mięsem i bez niego. Ja po świętach wybrałam bezmięsny obiad(...)łyżeczce soli ziołowej i pieprzu ziołowego, po 1-2 łyżeczki koperku świeżego lub suszonego i czosnku niedźwiedziego (ja dałam 1 duży świeży listek, drobno posiekany), pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej, szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Cebule obierz, opłucz i drobniutko pokrój. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w plastry o grubości ok 1 cm. Włóż je do naczynia
Anioszek w kuchnipięcioletniego Syna, że sosy nie są "okropne" (wyjątek u niego stanowią czekoladowy i truskawkowy). Wszystkie klopsiki, pulpeciki w sosie i gulasze odpadają. Myślałam, że uda mi się go przekonać sosem owocowym... I niestety poniosłam klęskę. M. stwierdził, że danie jest smaczne, ale się nie zachwycił. W końcu kawałeczek indyka i pomarańcze, to przecież "nic konkretnego" ;) Mi za to bardzo smakowało(...)pomarańcze ½ szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego, ewentualnie wody 1½ szklanki czerwonej soczewicy 1 łyżka posiekanych listków melisy 1 łyżka mąki kukurydzianej olej do smażenia sól i pieprz ½ łyżeczki mielonego kuminu Pomarańcze dobrze umyć i sparzyć wrzątkiem. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok. Drugą pomarańczę podzielić na cząstki i oczyścić z błonek. Skórkę zetrzeć lub pokroić w cieniutkie paseczki. Mięso umyć
Pełny talerzzieleniny (rukola, szczypior, natka) sól grubo mielony pieprz Kalafiora kroimy, zostawiając same różyczki. W dużym garnku grzejemy bulion warzywny i na wrzący wrzucamy kalafiora. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i odstawiamy. Serek wiejski mieszamy z oliwą z oliwek, kurkumą, ziołami prowansalskimi, suszonym czosnkiem, solą i pieprzem. Składniki powinny połączyć się w jednolity sos. Ugotowanego kalafiora przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch
My Chcemy Jeśćcukinia 700 g passaty 1 łyżeczka mielonego kuminu sól i pieprz Liście kolendry 1 szklanka brązowej soczewicy 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia Rozgrzej oliwę i dodajemy posiekaną cebulę, chili i czosnek. Smaż przez minutę i dodaj kumin i wołowinę. Smaż przez kilka minut i dodaj passatę. Dodaj wodę jeśli sos wydaje się zbyt gęsty. Ja zazwyczaj dodaję
Smaki Przyprawy i Koloryminutach na średnim ogniu dodać mięso mielone. Smażyć całość kilka minut aż mięso straci różowy kolor. Odstawić do ostygnięcia. Ugotowany ryż wymieszać z podsmażoną cebulką, czosnkiem, pieczarkami i mięsem doprawiając odrobiną soli i pieprzu. W zależności od upodobań całość można przyprawić słodką papryką, suszonym oregano, posiekaną natką pietruszki, lub (moje ulubione) sosem słodko-pikantym. Z papryk odciąć górną
Mr. Tastegarść rodzynek 2-3 łyżki chrzanu mielony pieprz gęsty jogurt lub śmietana majonez cukier (opcjonalnie) WYKONANIE Filety moczymy w mleku lub wodzie do momentu, aż stracą nadmiar soli. Wrzącą wodą zalewamy rodzynki. Wymoczone śledzie kroimy na kilkucentymetrowe kawałki i układamy na talerzu. Kroimy jajka i posypujemy nimi śledzie. Zabieramy się za sos. W tym celu mieszamy jogurt lub śmietanę
Zofianacukinia 700 g passaty 1 łyżeczka mielonego kuminu sól i pieprz Liście kolendry 1 szklanka brązowej soczewicy 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia Rozgrzej oliwę i dodajemy posiekaną cebulę, chili i czosnek. Smaż przez minutę i dodaj kumin i wołowinę. Smaż przez kilka minut i dodaj passatę. Dodaj wodę jeśli sos wydaje się zbyt gęsty. Ja zazwyczaj dodaję
Kulinarna rozmowazeszkloną cebulę i czosnek włożyć mięso mielone i lekko podsmażyć dodając sól i przyprawy do smaku.Połowę podsmażonego mięsa nałożyć do kabaczków, na nie plastry pomidora. Na pomidory resztę mięsa, a na górę pokruszoną fetę.Nafaszerowane kabaczki zapiekać pod przykryciem w temperaturze 160-170 stopni przez około 45 minut.Podawać z sosem czosnkowym przygotowanym ze śmietany, przeciśniętego przez
Codzienna kuchnia niecodziennaCiekawe danie i w miarę proste do przygotowania (jeśli opanujemy dzielenie królika na kawałki – opis pod przepisem). Królik duszony w sosie musztardowym to przepis Pascala, pochodzący z książki „Pascal kontra Okrasa”. Naszym zdaniem królik duszony wg czasu podanego przez Pascala, jest zbyt twardy, dlatego wszystkim miłośnikom mięciutkiego mięsa, odchodzącego łatwo od kości polecam wydłużenie czasu duszenia(...)szalotki 250ml bulionu drobiowego 4-5 łyżek musztardy gruboziarnistej 250g śmietany 30% 2-3 łyżki oleju 20g masła 6 gałązek rozmarynu sól i pieprz świeżo mielony Przygotowanie: Królika podzielić na części (patrz opis poniżej). Mięso doprawić solą i pieprzem z każdej strony. Szalotkę posiekać pod skosem w talarki. W dużym garnku rozgrzać olej, dodać masło. Gdy masło się
Moja Delicjasuszone pomidorki ze słoiczka 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz DODATKOWO: 2 łyżki oleju do smażenia, 2 łyżki mąki do obtoczenia pulpetów SOS 1 szklanka śmietany 30% 1 duży ząbek czosnku / starty na tarce 15 g masła 125 g świeżego szpinaku / opłukanego i dokładnie osuszonego ¹⁄₂ świeżej papryczki chili sól, czarny pieprz DO PODANIA(...)minut do namoczenia. Odsączamy. ŁOSOSIA oczyszczamy z ewentualnych ości i skóry. Opłukujemy, osuszamy na papierowych ręcznikach, kroimy w grubą kostkę. Razem z namoczoną i odsączoną bułką mielimy przez maszynkę do mięsa ( z sitkiem o grubych oczkach). Możemy także rozdrobnić łososia w malakserze lub bardzo drobno posiekać nożem i dopiero połączyć z namoczoną bułką. Przekładamy do miski. Pomidorki bardzo drobno siekamy
cool and mintyPikantna salsa paprykowa / Pikantny sos paprykowy to kolejna moja propozycja, która nadaje się do zamknięcia w słoiki po zeszłorocznej paście paprykowej i pysznym domowym sosie pomidorowym na zimę . Ten sos to kolejny bardzo smaczny dodatek do grillowanych, pieczonych lub smażonych mięs, kiełbas, wyśmienity dodatek do kanapek, czy domowej pizzy. Salsa paprykowa jest pikantna za sprawą papryczek chilli, ale nie trzeba(...)ziaren ziela angielskiego rozdrobnionych w moździerzu 5 liści ziela angielskiego 3 słoiczki (po 200 g) koncentratu pomidorowego 3 główki czosnku 1 łyżeczka utłuczonej w moździerzu białej gorczycy lub gorczyca mielona Przygotowanie: Paprykę czerwoną i zieloną myjemy, kroimy na pół, usuwamy gniazdka nasienne, kroimy na mniejsze kawałki. Papryczki chilli również myjemy, nie usuwamy pestek i wraz z paprykami miksujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięużyłam własny karmel na bazie nierafinowanego cukru trzcinowego (to właśnie na potrzeby tego ciasta powstał ten przepyszny kajmak). Oczywiście kto nie chce się bawić w przygotowywanie karmelowego sosu, może użyć gotową masę krówkową. Ciasto wyszło tak pyszne, że na drugi dzień musiałam przygotowywać je po raz drugi. Moje miało baaardzo, ale to baaaaardzo maślany, cudowny smak. Było(...)pieczemy również (+/-) 22 minuty do lekkiego przyrumienienia, w tej samej temperaturze. Po wystudzeniu spodów, przystępujemy do ubijania masy śmietanowej. W misie miksera umieszczamy mascarpone, dodajemy kremówkę oraz 2 łyżki mielonego ksylitolu lub pudru trzcinowego i ubijamy na sztywno. Gotową masę śmietanową wykładamy na jeden upieczony blat (ja odłożyłam 3 łyżki masy do posmarowania drugiego blatu) i dokładnie rozprowadzamy, wyrównujemy
Smaczne Zdrowe