danie. Sprawdzi się nie tylko na obiad, ale też jako imprezowa przekąska czy danie na piknik. Można ją jeść na ciepło i na zimno. Polecam podać ją z jakimś sosem, np. jogurtem naturalnym wymieszanym z harissą, pomidorową salsą a nawet ketchupem. Tradycyjną mięsną pastillę posypuję się z wierzchu cukrem pudrem. Ja zrezygnowałam z jego dodatku, ale jeśli lubicie słodycz(...)Festiwalu Kuchni Arabskiej . Marokańska pastilla w wersji wegetariańskiej Składniki / na 15 sztuk: oliwa 1/2 cebuli 2 cukinie 3 marchewki 2 ząbki czosnku po 1 łyżeczce mielonego imbiru, mielonego kminu rzymskiego*, ras el hanout* oraz sumaku* 10 łyżek ugotowanego kuskusu 1/2 kostki fety (100g) 1/2 pęczka natki pietruszki lub koperku garść prażonych płatków migdałowych,można zamienić na rodzynki
Chilli Czosnek i Oliwasandacz marynowany w oliwie, pieprzu i cytrynie. Myśl o naturalnej smakowitości ryby powstrzymała nas od zbędnych kombinacji. Składniki: ok 40 dag świeżych płatów sandacza sok z 1/2 cytryny świeżo mielony pieprz czarny 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól mąka + łyżka bułki tartej do obtoczenia ryby olej do smażenia Przygotowanie: Opłukaną i osuszona rybę oprószamy solidnie pieprzem i marynujemy przez(...)bułki tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju - dosłownie po kilka minut z każdej strony. Podajemy w ulubionym towarzystwie. U nas tym razem: pieczone talarki ziemniaczane i "na prędce" przygotowany sos chrzanowy . Sandacz pyszny. Ma tak dobre mięso, że chyba jedynie przypalenie jest w stanie go popsuć Mi sandacz zawsze będzie się kojarzył z wagarami spędzonymi wraz z Mężem na stawach
Kuchnia po mojemusłodkość drinka. Zamiast cukru użyłam w przepisie syropu klonowego, który również oferuje bardziej wyrafinowany smak. Eggnog może być potraktowany nie tylko jako bożonarodzeniowy drink, ale i deser. Jest idealnym sosem do owoców. Koniecznie spożywać dobrze zmrożony. Za-eggnog-ujcie, zaflaszkujcie i dajcie komuś w prezencie! Kogel Mogel dla dorosłych Składniki (na 8-10 osób): 2 szklanki mleka (można zastąpić(...)roślinnym, np. sojowym) 2 szklanki słodkiej śmietany 6 żółtek starta skórka 1 cytryny 1/2 szklanki syropu klonowego (można zastąpić cukrem) 2 łyżeczki płynnego ekstraktu z wanili 1 łyżeczka mielonego cynamonu (najlepiej świeżo zmielonego) 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo zmielonej) 1/4 łyżeczki mielonych goździków (najlepiej świeżo zmielonych) duża szczypta soli morskiej (miałkiej) 500 ml alkoholu (wódka, whisky, burbon
Jem więc Jestemzielonych szparagów, 300 ml śmietanki 30%, 1/4 naparu zielonej herbaty, 1 łyżka oliwy z oliwek, pestki dyni, 1 łyżeczka słodkiej czerwonej słodkiej papryki, czerwony pieprz ziarnisty, czarny pieprz mielony, sól. Przygotowanie: Makaron ugotowałam al dente w osolonej wodzie. Piersi kurczaka pokroiłam w kostkę, zamarynowałam w czerwonej papryce, czarnym pieprzu, soli i zielonej herbacie. Następnie podsmażyłam je na patelni(...)osobnej patelni podsmażyłam szparagi, na oliwie z oliwek- 2 minutki z każdej strony. Kurczaka zalałam kremówką, podgrzałam do zgęstnienia. Przyprawiłam solą i pieprzem. Następnie dodałam pokrojone szparagi. Makaron polałam sosem, posypałam pestkami dyni i czerwonym pieprzem. „Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego
Aga w kuchnisosie z ananasem. Aż mi zbrzydł. Już nie mogłam na niego patrzeć. 5 lat przerwy to solidny kawał czasu :) Dlatego wczoraj na kolację zjadłam szaszłyki z ananasem w marynacie słodko-ostrej :) Składniki: 3 piersi z kurczaka 1 czerwona papryczka chili 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z puszki po ananasie 4 plastry ananasa z puszki sól świeżo mielony
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comcebulę, dodajemy czosnek i przyprawy – czerwoną papryczkę chili (drobno posiekaną, bez nasion), pieprz, kumin, chilli w płatkach i oregano. Chwilę smażymy, aby uwolnić aromat przypraw. Następnie dodajemy mięso mielone, solimy i smażymy ok. 30 minut. Umyte papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w większą kostkę. Osobno na rozgrzanym oleju smażymy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki, solimy(...)większego garnka dodajemy cynamon, pokrojone papryki, suszone pomidory oraz usmażone pieczarki. Na patelnię po mięsie przekładamy z dwóch puszek pomidory. „Odzyskujemy” smaki pozostałe po mięsie i lekko redukujemy sos, przelewamy do garnka, mieszamy. Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę, kolejną papryczkę chili (zieloną), pokrojony pomidor (opcjonalnie, po prostu został mi jeden), oczywiście co jakiś czas mieszamy. Fasolę płuczemy na sicie, dodajemy
mojewypiekiinietylkomnie znajoma, pytała o spirulinę, bo zamówiła w tym sklepie kilka produktów, a w tym i spirulinę. Dodatkowo powiedziała, że sklep jest świetny. Nie namawiam , bo chcę abyście mieli wolny wybór, a ja tu piszę o produkcie, a nie o sklepie przecież. Powinniśmy wiedzieć, że po dodaniu którejkolwiek z tych alg do dania - zabarwi je na kolor zielony(...)możemy zrobić z chlorellą? Wszystko na co nam pozwoli nasza wyobraźnia. Zmieszać z serkami, mlekiem, wodą, dodawać do koktajli mlecznych, ale nie tylko. Ja przygotowałam sobie pyszne spaghetti z sosem pesto genuese z chlorellą, Spirulinę wypijam w koktajlach. Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi propozycjami na glony, w których opisuję jak mocno można wyczuć posmak glonów. Dziś opracowałam koktajl
Blondynka Gotujeniekłopotliwe i poradzi sobie z tym każdy kuchenny laik :) Kawałki kurczaka dzięki powolnemu, długiemu duszeniu, stają się niezwykle miękkie i delikatne. Mięso zaczyna się rozpadać pod naciskiem widelca. Sos pomidorowy jest gęsty i bogaty, nasycony smakiem imbiru, cynamonu, szafranu i miodu. To danie z pewnością poprawi Wam humor w chłodny jesienny dzień. Myślę, że zasmakuje również dzieciom (wystarczy(...)piersi z kurczaka) 3 łyżki oleju roślinnego 1 duża cebula, drobno pokrojona 1 kg pomidorów, bez skórki, drobno pokrojonych 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki szafranu 2-4 łyżki płynnego miodu (wedle smaku) 50 g blanszowanych migdałów, posiekanych (lub płatków migdałowych) 1 łyżka ziaren sezamu sól i pieprz Przygotowanie: Do dużego rondla lub brytfanny
Chilli Czosnek i Oliwazapraszam na pyszne greckie wakacje - jak Grecja to albo owoce morza, albo koźlęcina, albo jagnięcina. Zdecydowałem się na tę ostatnią, którą przygotowałem z pieczonymi ziemniakami, ciekawą wariacją na temat sosu tzatziki i sałatką ze słonecznych pomidorów. Do dzisiejszej wyprawy potrzebowałem: 4 kotlecików jagnięcych z kością (400 gram), 250 gram pomidorków koktajlowych, 250 gram sałatki roszponki, 200 gram ziemniaków, 1 cytryny(...)białej skórki, która ma gorzki posmak), 2 ząbki czosnku, sok z połowy cytryny i 2 łyżki oliwy, następnie całość roztarłem na w miarę jednolitą masę, doprawiając czarnym świeżo mielonym pieprzem. Tak przygotowaną marynatą natarłem kotlety jagnięce i odstawiłem je do lodówki na 3 godziny. Pół długiego ogórka starłem na tarce o dużych oczkach i lekko posoliłem. Po puszczeniu przez
Wyprawy kulinarnedresingów było wielkim problemem, a tu w pojemniku wszystko sprawnie się miksuje i dosłownie w kilkanaście sekund mamy wszystko gotowe, do tego ta magiczna nakładka do majonezu i sosów, o której wspominaliśmy we wpisie śniadaniowym . Robot*** planetarny Tefal wykorzystany przez nas do wyrobienia ciasta posiada wiele akcesoriów dodatkowych, które na pewno w kuchni będą przydatne - mikser dzbankowy(...)marki Tefal , gdzie docelowo będą trzy albumy ze zdjęciami naszych propozycji - śniadania, obiady i desery! Zachęcamy na oddawanie "lajków" i komentowanie zdjęć - jeśli uzbieramy najwięcej lajków będziemy mieli dla Was 6 nagród więcej - 6 super nagród m.in. 2 roboty planetarne i dwie sokowirówki! Na najciekawsze propozycję dań z wykorzystaniem sprzętów użytych przez nas w przepisie czeka 5 super nagród (blender
Plate of Joyzastąpić gotowymi plackami tortilli. Polecam przepis na pyszne krokiety z farszem meksykańskim zapiekane z żółtym serem. Składniki: 4 placki tortilli puszka pomidorów 2 ząbki czosnku 250 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe) papryka czerwona pół puszki kukurydzy 200 g sera żółtego sól, pieprz, papryka ostra, oregano Przygotowanie Mięso podsmażamy na patelni, następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski i smażymy jeszcze(...)chwilę. Pomidory miksujemy z czosnkiem i oregano. 2/3 pomidorów dodajemy do mięsa i papryki. Dodajemy również kukurydzę (można także dać czerwoną fasolę) i przyprawy. Dusimy jakieś 15 minut, aż sos pomidorowy się zredukuje. Na placki tortilli nakładamy farsz, składamy w roladę. Krokiety układamy na blaszce, zalewamy resztą sosu i posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy w piekarniku przez ok 20 minut
e-PrzepisyKulinarnepolecenia. Składniki: 0,5kg wołowego mięsa mielonego 2 małe cebule starte na tarce o grubych oczkach 1 łyżka mielonego cynamonu 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka soli 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki świeżej mięty posiekanej 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól, pieprz, cukier Przygotowanie: Mięsa W misce wymieszać mięso(...)sól. Zwilżyć dłonie wodą i formować nieduże pulpeciki. Na patelni rozgrzać tłuszcz i usmażyć kotleciki. Przełożyć na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Sosu jogurtowo - miętowego W miseczce wymieszać jogurt z czosnkiem i miętą, doparwić do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną cukru. Pulpeciki podawać z kuskusem i sałatką pomidorowo - ogórkową z ciecierzycą . Smacznego
Codzienne Gotowaniepieprz sól 1 łyżka lnu 1 pęczek koperku 1 marchewka (mała) 1/4 szklanki śmietanki 1 szklanka wywaru smalec do pieczenia 1/4 szklanka wody liść laurowy ziele angielskie Mięso mielone możemy kupić lub samemu zmielić w maszynce. Do mięsa wrzucić jajko, sól, pieprz, len,utartą marchewkę, cebulę drobniutko pokrojoną, wyciśnięty czosnek i wlać wodę. Dobrze wyrobić. Można(...)małe klopsiki i piec na rozgrzanym tłuszczu. Po upieczeniu z dwóch stron wlać wywar dodać liść i ziele, dusić jeszcze ok 15 min, wlać śmietankę i pokrojony koperek, zredukować sos. Dodanie lnu powoduje,że sos naturalnie gęstnieje i nie trzeba zagęszczać mąką. Ja klopsiki podałam z kopytkami, ale można też podać z ziemniakami lub ryżem
harrisawykorzystuję zamiennie, dlatego na zdjęciach częściowych jest jarmuż, a na końcowych szpinak :)! Najczęściej z tych dwóch składników przygotowuję bataty nadziewane szpinakiem, ale dla urozmaicenia dodałam do nich -tym razem- sos pomidorowy i ciecierzycę. Oczywiście taką potrawkę można podawać z chlebem, ryżem czy kuskusem. Zapraszam – oto potrawka ze słodkich ziemniaków i szpinaku/jarmużu Potrawka ze słodkich ziemniaków i szpinaku Składniki(...)słodkich ziemniaków 150-200 g szpinaku lub jarmużu 2 cebule 1 puszka ciecierzycy 2-3 ząbki czosnku ok. 1 litra pomidorowej passaty 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 0,5 łyżeczki mielonej kolendry szczypta cukru sól, pieprz olej do smażenia Cebulę i czosnek i obrać. Cebulę pokroić w półplasterki a czosnek w plasterki. Na głębokiej
UgotujmyTo.plPrzepis pochodzi z KUCHNI 03/2015. Makaronowa zapiekanka z wołowina (frittata z wołowiną) 50 g cheddara po 1 cebuli i marchewce, obranej i posiekanej oliwa do smażenia 500 g mielonej wołowiny 2 szkl. przecieru pomidorowego sól, pieprz 300 g makaronu spaghetti 3 jajka natka pietruszki Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Smażymy warzywa a gdy zmiękną dodajemy mięso(...)przestanie być różowe. Dodajemy przecier, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok 10 minut mieszając od czasu do czasu. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i wrzucamy do sosu. Mieszamy. Gdy sos z makaronem przestygnie dodajemy do nich jajka, natkę i starty ser. Mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Zapiekankę przekładamy do wysmarowanego oliwa naczynia. Wyrównujemy i pieczemy
Dzieje kuchennej Wiewióry