suszone pomidorki ze słoiczka 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz DODATKOWO: 2 łyżki oleju do smażenia, 2 łyżki mąki do obtoczenia pulpetów SOS 1 szklanka śmietany 30% 1 duży ząbek czosnku / starty na tarce 15 g masła 125 g świeżego szpinaku / opłukanego i dokładnie osuszonego ¹⁄₂ świeżej papryczki chili sól, czarny pieprz DO PODANIA(...)minut do namoczenia. Odsączamy. ŁOSOSIA oczyszczamy z ewentualnych ości i skóry. Opłukujemy, osuszamy na papierowych ręcznikach, kroimy w grubą kostkę. Razem z namoczoną i odsączoną bułką mielimy przez maszynkę do mięsa ( z sitkiem o grubych oczkach). Możemy także rozdrobnić łososia w malakserze lub bardzo drobno posiekać nożem i dopiero połączyć z namoczoną bułką. Przekładamy do miski. Pomidorki bardzo drobno siekamy
cool and mintyPikantna salsa paprykowa / Pikantny sos paprykowy to kolejna moja propozycja, która nadaje się do zamknięcia w słoiki po zeszłorocznej paście paprykowej i pysznym domowym sosie pomidorowym na zimę . Ten sos to kolejny bardzo smaczny dodatek do grillowanych, pieczonych lub smażonych mięs, kiełbas, wyśmienity dodatek do kanapek, czy domowej pizzy. Salsa paprykowa jest pikantna za sprawą papryczek chilli, ale nie trzeba(...)ziaren ziela angielskiego rozdrobnionych w moździerzu 5 liści ziela angielskiego 3 słoiczki (po 200 g) koncentratu pomidorowego 3 główki czosnku 1 łyżeczka utłuczonej w moździerzu białej gorczycy lub gorczyca mielona Przygotowanie: Paprykę czerwoną i zieloną myjemy, kroimy na pół, usuwamy gniazdka nasienne, kroimy na mniejsze kawałki. Papryczki chilli również myjemy, nie usuwamy pestek i wraz z paprykami miksujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięużyłam własny karmel na bazie nierafinowanego cukru trzcinowego (to właśnie na potrzeby tego ciasta powstał ten przepyszny kajmak). Oczywiście kto nie chce się bawić w przygotowywanie karmelowego sosu, może użyć gotową masę krówkową. Ciasto wyszło tak pyszne, że na drugi dzień musiałam przygotowywać je po raz drugi. Moje miało baaardzo, ale to baaaaardzo maślany, cudowny smak. Było(...)pieczemy również (+/-) 22 minuty do lekkiego przyrumienienia, w tej samej temperaturze. Po wystudzeniu spodów, przystępujemy do ubijania masy śmietanowej. W misie miksera umieszczamy mascarpone, dodajemy kremówkę oraz 2 łyżki mielonego ksylitolu lub pudru trzcinowego i ubijamy na sztywno. Gotową masę śmietanową wykładamy na jeden upieczony blat (ja odłożyłam 3 łyżki masy do posmarowania drugiego blatu) i dokładnie rozprowadzamy, wyrównujemy
Smaczne Zdroweresztę składników roboczych. Trzymajcie kciuki, bo do wygrania super garnki, komplet obiadowy i kawowy... początek urządzania mojej nowej kuchni (jeśli wygram, a chciałabym bardzo:)). Składniki: Pulpety: 500g wołowego mięsa mielonego 20g kaszy jęczmiennej (waga przed gotowaniem) 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 duże jajko 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej(...)chlebowej 3/4 szkl. mleka 200g śmietany 30% 1 duże jajko 3 łyżki startego drobno żółtego sera 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka czarnuszki sól i pieprz do smaku Sos kukurydziany: 10 łyżek kukurydzy z puszki 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego 4 łyżki jogurtu naturalnego Sposób przygotowania: Pulpety: Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy ugotowaną
Kolorowy Przepisownikzupy, gdybyście jednak takowego nie mieli akurat pod ręką. Tradycyjnie zupę kurkową podaję z ziemniakami, całym mnóstwem ziemniaków (!), choć można również zastąpić je drobnym makaronem. Do tego kremowa śmietanka, kilka łyżek świeżo siekanego koperku i natki pietruszki oraz suszony majeranek, i talerz parującego szczęścia gotowy :D P.s. W przepisie na obłędny sos kurkowy znajdziecie fajny sposób na oczyszczanie kurek. Polecam
Słodko-Słony Świat Ilonydodatkiem suszonych pomidorów. 2. Z mielonego mięsa formujemy 2 kotlety i smażymy na patelni teflonowej (bez dodatku tłuszczu), po ok. 2-3 min z każdej strony. 3. Ziemniaki obieramy i kroimy w półksiężyce. Ziemniaki marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach. Ziemniaki pieczemy w 180⁰C przez ok. 40 min. 4. Przygotowujemy sos: łączymy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachprzecier do sosu bolońskiego, czy podstawę sosu do domowej pizzy. Lista inspiracji i możliwości jest nieograniczona a przygotowanie bardzo proste i szybkie. Składniki: ( dla 4-5 osób i więcej) Pomidory czerwone z szypułkami, ja użyłam 12 sztuk łyżeczka czosnku kolorowego-bądź zwykłego łyżeczka lubczyku duża szczypta soli duża szczypta pieprzu świeżo mielonego oliwa z oliwek- ja użyłam oliwy
KreatywnePinymanny sól, pieprz, papryka słodka mielona czosnek mąka do obtoczenia gołąbków Zalewa 4 szkl. wody 0,5 słoiczka przecieru pomidorowego 2 kostki rosołowe Sposób Kapustę drobno poszatkować, cebulę drobno pokroić, wymieszać w misce z pozostałymi składnikami. Formować okrągłe, lekko spłaszczone gołąbki. Gotowe obtoczyć w mące, podsmażyć na tłuszczu, a następnie zalać sosem i dusić pod przykryciem około
Kuchenne aromatypodsmażamy razem z mięsem mielonym. Kiedy mięso będzie już upieczone dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Rozmrożony szpinak gotujemy w niewielkiej ilości wody do momentu jej wyparowania. Doprawiamy solą i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie oliwą i nakładamy dwa naleśniki. Na pierwszą warstwę nakładamy sos z mięsem i przykrywamy kolejnymi dwoma naleśnikami
paapilotkaauwodzące swym smakiem. Przygotowanie ich w piecyku sprawi, że będą bardzo lekkie i dodadzą wam mnóstwo energii - delektujcie się moi drodzy w ten mroźny dzień! Na dodatek proponuję lekki sos na bazie jogurtu naturalnego z ostrą pastą z chrzanu wasabi. Do kuchni marsz i do roboty :) Placuszki buraczano-szpinakowe/pierś z kurczaka/jogurt z wasabi Na dwie porcje: Placuszki buraczane(...)jaja - 3 czubate łyżki mąki żytniej razowej (jeśli nie macie może być pszenna) - garść świeżego szpinaku - pół świeżej papryczki chili - duży ząbek czosnku - oliwa z oliwek - pieprz świeżo mielony + papier do pieczenia Jogurt z wasabi - 100g jogurtu naturalnego - łyżeczka pasty wasabi - sok z połowy cytryny lub limonki Jogurt naturalny łączymy z sokiem z cytryny i pastą wasabi. Idealny
Sajkofanka smakuprzepisu sam jej użyłem). Nie tylko ze względu na smak, ale również dlatego, że jest zwykle znacznie gęstszy niż ten z kostki, więc pomoże w uniknięciu nieco sztucznego zagęszczania sosu mąką. Kurczak z papryką po węgiersku 2015-05-22 10:36:44 Oryginalny w smaku i apetycznie wyglądający kurczak nawiązujący do kuchni węgierskiej. W sam raz na pożywny obiad. Zapisz(...)Wyjmujemy mięso z patelni. Na tym samym maśle podsmażamy cebulę i czosnek – przez ok. 2 minuty do zeszklenia. Następnie wlewamy bulion i zagotowujemy, dodając w międzyczasie skórkę z cytryny, mieloną paprykę i koncentrat pomidorowy, dokładnie wszystko mieszając. Mięso wkładamy ponownie do patelni. Przestawiamy na mały ogień i dusimy bardzo powoli pod przykryciem przez 20 (piersi) lub 30 minut (nogi
Kulinarna Pokusaowoców, stanęliśmy przed nie lada dylematem- co z nią poczynić. I wymyśliliśmy. Moja mama bardzo lubi sezon cukiniowo-paprykowy. Średnio siedem razy w tygodniu robi wtedy te warzywa z sosem pomidorowym i innymi dodatkami. Kiedy kiedyś, jako nastolatka, zmarudziłam, że ciągle jest to samo, oburzyła się. "Jak to! Przecież dziś jest leczo, wczoraj było ragù a jutro planuję gulasz!" Może(...)MIĘSEM MIELONYM I OSCYPKIEM (dla 2 osób) 1 średniej wielkości cukinia 1 ćwiartka cebuli 1 ćwiartka czerwonej papryki 1 ćwiartka żółtej papryki 1 ząbek czosnku 300g mięsa mielonego (wołowego albo wieprzowo-wołowego) 1/4 szklanki kuskusu razowego kilka małych oscypków oliwa sól i pieprz Cukinię przekrawamy na pół i łyżeczką wyjmujemy nasiona. Smarujemy oliwą i lekko solimy. Wkładamy
les mirabellessól i pieprz świeżo mielony 1 duży jogurt naturalny 1 mała śmietana 18% Wykonanie: Sałatę myjemy,obsuszamy z wody, następnie rwiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski skropimy sokiem z cytryny, lekko solimy. Jogurt mieszamy razem ze śmietaną dodajemy posiekany drobniutko czosnek, szczypiorek. Wsypujemy cukier, sól oraz pieprz do smaku. Polewamy sosem sałatę, delikatnie mieszamy, posypujemy posiekanym
kgwjanczewokolor. Do cebuli dodajemy mięso mielone, solimy oraz pieprzymy i smażymy do miękkości. Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy. Fasolę czerwoną dodatkowo płuczemy wodą. Pomidory wraz z zalewą, kukurydzę, fasolę dodajemy do mięsa i dusimy pod przykryciem do uzyskania miękkości pomidorów. Tarkujemy na dużych oczkach tarki ogórka konserwowego i dodajemy go do sosu. Sos doprawiamy solą, pieprzem, papryką
paapilotkaatypu feta świeżo mielony pieprzszczypiorek3 łyżki majonezu4 łyżki naturalnego jogurtu. Jajka przekrawamy na połówki i wydrążamy żółtka, które mieszamy na gładką masę z ugotowaną marchewką, fetą oraz majonezem i pastą paprykową. Doprawiamy pieprzem. Wypełniamy białka. Pomidorki suszone drobno siekamy i układamy na wierzch każdego jajka. Z majonezu i jogurtu robimy sos do polania jajek. Dekorujemy
Bon Appetit Małgorzatymiętysok z cytryny1/2 łyżeczki soliświeżo mielony czarny pieprzsaszetka oleju Kujawskiego z czosnkiem2 ząbki czosnku (opcjonalnie), zmiażdżoneworeczek młodego bobu, ugotowanego w osolonej wodziePrzygotowanie:Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Obieramy z zewnętrznej osłonki.Dressing: Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy sól, pieprz, czosnek, olej z czosnkiem i drobno pokrojone listki mięty. Mieszamy składniki sosu, aż powstanie gładka emulsja. Przygotowanym
Smakowity Blog KulinarnySKŁADNIKI: - 0,5 kg mięsa mielonego wołowego - 5 kapust bok choy lub inne liście do wyłożenia dna koszyczków - garść grzybków mun - garść kiełków soi - garść marynowanych pędów bambusa - 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem - 3 ząbki czosnku - kawałek świeżego imbiru - 1 cebula - 4-5 ziaren pieprzu syczuańskiego - 1 suszona papryczka chilli - 1 łyżka sosu ostrygowego - 2 łyżki sosu sojowego
Zainspiruj się kuchniąprzez ok. 5 minut. Dodać mielone mięso i smażyć, aż zmieni kolor. Następnie wsypać cynamon, sól, pieprz i majeranek. Pomidory sparzyć wodą, zdjąć skórkę, zetrzeć na grubej tarce i poddusić w osobnym garnku ok. 5 minut. Następnie pomidory dodać do mięsa razem z przecierem pomidorowym. Połączyć składniki i poddusić jeszcze chwilę, aby sos zgęstniał. Przygotować papryki: usunąć rdzeń
Gorący kąsek