mielone w sosie - 2000 przepisów (strona:80/134)

Królowa sałat 197

sól i pieprz świeżo mielony 1 duży jogurt naturalny 1 mała śmietana 18% Wykonanie: Sałatę myjemy,obsuszamy z wody, następnie  rwiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski skropimy sokiem z  cytryny, lekko solimy. Jogurt mieszamy razem ze śmietaną dodajemy posiekany drobniutko czosnek, szczypiorek. Wsypujemy cukier, sól oraz pieprz do smaku. Polewamy sosem sałatę, delikatnie mieszamy, posypujemy posiekanym

kgwjanczewo
Naleśniki po meksykańsku 8910

kolor. Do cebuli dodajemy mięso mielone, solimy oraz pieprzymy i smażymy do miękkości. Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy. Fasolę czerwoną dodatkowo płuczemy wodą. Pomidory wraz z zalewą, kukurydzę, fasolę dodajemy do mięsa i dusimy pod przykryciem do uzyskania miękkości pomidorów. Tarkujemy na dużych oczkach tarki ogórka konserwowego i dodajemy go do sosu. Sos doprawiamy solą, pieprzem, papryką

paapilotkaa
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami, fetą i marchewką 176

typu feta świeżo mielony pieprzszczypiorek3 łyżki majonezu4 łyżki naturalnego jogurtu. Jajka przekrawamy na połówki i wydrążamy żółtka, które mieszamy na gładką masę z ugotowaną marchewką, fetą oraz majonezem i pastą paprykową. Doprawiamy pieprzem. Wypełniamy białka. Pomidorki suszone drobno siekamy i układamy na wierzch każdego jajka. Z majonezu i jogurtu robimy sos do polania jajek. Dekorujemy

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z bobu z dressingiem czosnkowo-miętowym 172

miętysok z cytryny1/2 łyżeczki soliświeżo mielony czarny pieprzsaszetka oleju Kujawskiego z czosnkiem2 ząbki czosnku (opcjonalnie), zmiażdżoneworeczek młodego bobu, ugotowanego w osolonej wodziePrzygotowanie:Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Obieramy z zewnętrznej osłonki.Dressing:  Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy sól, pieprz, czosnek, olej z czosnkiem i drobno pokrojone listki mięty. Mieszamy składniki sosu, aż powstanie gładka emulsja. Przygotowanym

Smakowity Blog Kulinarny
Nepalskie pierożki gotowane na parze 200

SKŁADNIKI: - 0,5 kg mięsa mielonego wołowego - 5 kapust bok choy lub inne liście do wyłożenia dna koszyczków - garść grzybków mun - garść kiełków soi - garść marynowanych pędów bambusa - 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem - 3 ząbki czosnku - kawałek świeżego imbiru -  1 cebula - 4-5 ziaren pieprzu syczuańskiego - 1 suszona papryczka chilli - 1 łyżka sosu ostrygowego - 2 łyżki sosu sojowego

Zainspiruj się kuchnią
Smaki Turcji: papryka faszerowana 261

przez ok. 5 minut. Dodać mielone mięso i smażyć, aż zmieni kolor. Następnie wsypać cynamon, sól, pieprz i majeranek. Pomidory sparzyć wodą, zdjąć skórkę, zetrzeć na grubej tarce i poddusić w osobnym garnku ok. 5 minut. Następnie pomidory dodać do mięsa razem z przecierem pomidorowym. Połączyć składniki i poddusić jeszcze chwilę, aby sos zgęstniał. Przygotować papryki: usunąć rdzeń

Gorący kąsek
Perliczka w warzywach i śmietanie 183

sosem śmietanowym. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 perliczka (tuszka, ok. 1kg) 2 średnie cebule 250g małych marchewek (lub 2 średnie „zwykłe”) 500ml bulionu (najlepiej samodzielnie przygotowanego drobiowego) 100ml (pół)wytrawnego białego wina 2 łodygi selera naciowego 2-3 łodyżki natki pietruszki 1 płaska łyżeczka tymianku 1 płaska łyżeczka majeranku 2 płaskie łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego(...)całość wywaru, w którym dusiła się perliczka z warzywami odlewamy i dokładnie mieszamy ze śmietaną – ok. 3 łyżek na 1 chochlę wywaru. Perliczkę podajemy z warzywami, puree oraz sosem. Uwagi Jeżeli mimo wszystko potrawa jest przygotowywana na bazie bulionu z kostki rosołowej, będzie on prawdopodobnie bardziej słony niż ugotowany samodzielnie. Jeśli faktycznie tak będzie, solimy jedynie mięso, ale już

Kulinarna Pokusa
Lazania z mięsem i szpinakiem - poczuj włoski klimat! 143

następnie zapieka. Trudno znaleźć osobę, która nie przepada za lazanią, tym bardziej, że można ją przygotować na mnóstwo sposobów – w wersji mięsnej, wegetariańskiej, z dodatkiem aromatycznych przypraw, ziół, sosów. Sprawdzony przepis na lazanię przyda się w każdym domowym notesie z recepturami, bo to idealne danie i na co dzień, i od święta.  Mięso, szpinak i makaron lazania – zestaw doskonały(...). Choć klasyką jest mięso wieprzowe, wołowe lub ich połączenie, jeżeli jednak w kuchni najchętniej wykorzystujesz drób, do swojej lazanii użyj na przykład mięsa z indyka. Kupienie gotowego mięsa mielonego jest niezłym rozwiązaniem, jednak jeśli czas na to pozwala, spróbuj przyrządzić je samodzielnie i wyrobić na przykład z dodatkiem wody – zaskoczy Cię soczystością.  Teraz szpinak – latem lepsze będą

Moja smaczna kuchnia
Naleśniki z mięsem mielonym i trzema sosam 213

350g pieczarek, 500g mięsa mielonego, 1/2 świeżej czerwonej papryki, 1/2 świeżej żółtej papryki, 1 cebula, 1 puszka czerwonej fasoli, 150g startego sera żółtego ( ja użyłam red leicester ), sól, pieprz, suszona bazylia, olej. Ciasto na naleśniki: 1 jajko, 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej, 2 szklanki mleka,  szczypta soli, 2 łyżki oleju. Sos majonezowo czosnkowy: 2 łyżki majonezu

W kuchni u Moniki
Polędwica z plamiaka pieczona w szynce szwarcwaldzkiej 206

bardzo dobrze komponuje się w sosach (np. pomidorowych, śmietanowych). Możemy go również piec, grillować i wędzić. Mięso ryby jest białe, bardzo chude i lekkostrawne. Polędwica z plamiaka pieczona w szynce szwarcwaldzkiej. Składniki: - 2 filety z plamiaka (może być inna ryba z dorszowatych) - 2 opakowania szynki szwarcwaldzkiej - świeże liście szałwii - wędzona sól cypryjska - świeżo mielony pieprz kolorowy - olej rzepakowy

mojewypiekiinietylko
Kokosowy budyń z siemienia lnianego 125

siemienia lnianego z sosem wiśniowym i makiem. Wracam i wracam i wrócić nie mogę. Może tym razem się uda? Chcę wierzyć w siebie i uśmiechać się... jak kiedyś (a może jeszcze szerzej? ;)  Miłego dnia. Niech te słowa podziałają jak zaklęcie :) PRZEPIS: własny / 1 porcja /  składniki:    2 łyżki zmielonego siemienia lnianego (lnu mielonego) 150 ml mleczka

tost z dżemem
Kieszonki drobiowe z suszonymi pomidorami podane z frytkami z marchewki 181

wykałaczką. Olej mieszam z papryką mieloną, rozmarynem, solą oraz pieprzem. Do marynaty wykładam kurczaka. Nacieram i odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. 2. Kieszonki razem z marynatą przekładam do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykrywam i piekę 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia mięso kilkakrotnie polewam wytworzonym w czasie pieczenia sosem, a 10 minut przed końcem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Makaron alla bolognese 102

się zeszkli. Dodajemy mięso mielone, smażymy 10-15 minut. Po tym czasie dolewamy szklankę wody, przykrywamy patelnię i dusimy mięso 15 minut. Pod koniec dodajemy koncentrat i jeszcze chwilkę dusimy. Mieszamy śmietanę z mąką i jeśli potrzeba dolewamy odrobinę wody. Wlewamy śmietanę do mięsa, krótko zagotowujemy. Doprawiamy bazylią, pieprzem i solą. Gotowym sosem zalewamy makaron

Gotowanie moimi oczami
Mięsne kulki z serem, w sosie pomidorowym, z wolnowaru 240

mielonego mięsa wieprzowego  1  jajko, lekko roztrzepane 1/3 szklanki tartej bułki 1/2 - 1 łyżeczka czosnku suszonego  lub świeżego 1 łyżka posiekanej natki  pietruszki szczypta soli do smaku świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki oleju  lub oliwa z oliwek 11 - 12 kawałków sera cheddar  - kostka ok 1x1 cm  Na sos

Stare Gary
Klopsiki w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami 179

Dzisiejszy obiad to zachcianka córki. Ogólnie miały być szwedzkie klopsiki kottbullar z żurawiną i plackami rosti . I tak było, ale zrobiłam drugą wersje obiadu, mianowicie część

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Jagnięcina zapiekana z warzywami czyli prawie mussaka w wolnowarze 183

sosu beszamelowego), natomiast sposób wykonania zupełnie inny. Na dodatek danie okazało się wyjątkowo mało fotogeniczne. Ale przepis zamieszczam, gdyż myślę, iż smak warzyw i jagnięciny uduszonych w wolnowarze i wygoda przygotowania, w zupełności rekompensuje  brak urody. Przepis z książki "The complete Slow Cooker" autorstwa Sary Levis.składniki500 g mielonej jagnięciny1 duży bakłażan3

Stare Gary
10 miejsc na burgera w Lublinie 248

się wpadka. Może Wy będziecie mieli więcej szczęścia. Burgery w cenie ok. 26 zł. Dodatki trzeba domówić oddzielnie (ok. 6 zł). U Fotografa, ul. Rybna 11Burgery w najlepszym piwnym lokalu w Lublinie są od niedawna. Fajny pomysł, do piwa mi pasują. Do wyboru 6 rodzajów, ceny od 16 do 19 zł. Na minus sos, który prezentuje się dość... nieładnie oraz

Pasja Smaku
Cukiniowe łódeczki z sosem 146

Sezon na cukinie trwa. U mnie jest jej całe mnóstwo i choć zjadamy ją na bieżąco bo uwielbiamy grillowaną, to jednak postanowiłam pokombinować i zrobić coś

Magiczne Życie Marty