Potrzebujesz 250 g krewetek 5 pomidorów cherry 50 ml wina wytrawnego papryka chili mielona garść ziaren słonecznika imbir mielony pieprz, sól kolendra 150 g masła 50 ml oleju Przygotowanie: Krewetki obierz z pancerza posyp solą i pieprzem z obu stron. Rozgrzej olej i smaż krewetki do czasu uzyskania złotawego koloru. Wyjmij(...)krewetki. Na tym samym oleju podsmaż połówki pomidorków oraz słonecznik całość zalej winem.Wsyp mieszankę przypraw według uznania. Na sam koniec dodaj masło, aby zagęścić sos. Tak przygotowane krewetki wspaniale smakują z grzanką
Kukuleczkimielonego 1 łyżka masła klarowanego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć posiekaną drobno cebulę i czosnek, a następnie dodać mięso. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Łyżeczką napełniać rurki makaronu. Do naczynia żaroodpornego wlać tłuszcz z patelni pozostały ze smażenia mięsa i układać na nim rurki makaronowe wypełnione mięsem. Sos
O kuchni z uczuciemPOLECAM!.. 15 dag.sera żółtego 1 szkl.mleka 10 dag.mąki 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielone 1/2 łyżeczki Vegety 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu olej do smażenia ****************************************** Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Mąkę przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia.Dola(...)gładką masę.Na końcu dodać ser i przyprawy. Rozgrzać olej na patelni i smażyć na nim placuszki na złoty kolor.Podajemy z surówką i z ulubionym sosem.Ja podałam z sosem czosnkowym z koperkiem i z surówką z marchewki. SURÓWKA Z MARCHEWKI: **************************************** 2 duże marchewki sok z pomarańczy 1-2 łyżki jogurtu naturalnego sól i pieprz biały ****************************** Marchewkę obrać , zetrzeć na tarce
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimielonej słodkiej papryki 2-3 łyżki czerwonej pasty curry 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 250 g dyni (użyłam mrożonej Hortex) 200 g mrożonej mieszanki azjatyckiej z grzybkami mun (użyłam Warzywa na patelnię z przyprawą orientalną Hortex) 2-3 listki limonki kafirskiej (użyłam mrożonych) 250 g oczyszczonych krewetek (świeżych lub rozmrożonych) 1 łyżeczka brązowego cukru 2 łyżeczki sosu rybnego
Pełny talerzmielony sól Sposób wykonania : Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na 3 łyżkach oliwy. Miód, ocet, koncentrat pomidorowy i pozostałą oliwę dokładnie wymieszać ( lub najlepiej zmiksować ), dodać do cebuli i zagotować na niedużym ogniu, ciągle mieszając. Doprawić do smaku pieprzem i solą , ostudzić. Filety śledziowe pokroić w kostkę i ułożyć warstwami w słoiku. Każdą warstwę śledzi polać przygotowanym sosem. Wstawić
Przepisy i porady kulinarneZłociste mięsne kuleczki z orzeźwiającym dipem ogórkowym to dobry pomysł na kolację, czy też jako danie na imprezę. Wystarczy wbić w nie wykałaczki, a łatwiej będzie
Kulinarne Przebojeczosnek mielimy blenderem. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, grzyby, czosnek, orzechy włoskie i łyżeczkę masła. Przyprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym. Dusimy około 15 min. na małym ogniu i na końcu dodajemy pietruszkę. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka ( u mnie były duże), nakładamy farsz i lepimy pierogi. Brzegi pierożków dociskamy widelcem. Pieczemy 20 min. w temperaturze 180 stopni.Podajemy z sosem: jogurt
Miksturowniksmakami deserów. Zapach cynamonu zimą to warunek konieczny - przynajmniej w moim domu. Dlatego aby Was zainspirować zaproszę dziś na tartaletki z cynamonową bezą i ciągnącym się koglem moglem. Polane sosem żurawinowym wprawiają w zachwyt! Polecam.Składniki:12 babeczekżółtkojajko100 g drobnego cukru200 g mąki100 g masłaziarenka z 1/2 laski waniliiszczypta soli morskiejSposób przygotowania:Jajka ubijamy z cukrem i ziarenkami wanilii. Masę(...)miseczki wbijamy 3 żółtka dodajemy ekstrakt waniliowy i cukier - miksujemy do momentu podwojenia objętości.Składnika:3 białka180 g cukru pudru1 łyżeczka octu winnego jabłkowego1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki mielonego cynamonuSposób przygotowania:Białka ubijamy do białości razem z dodatkiem soli. Gdy masa będzie zwarta dodajemy ocet i ponownie miksujemy. Następnie mąkę ziemniaczaną z cukrem pudrem i cynamonem łączymy
Słodkie Przyjemnościsię zepsuła i deszcz pogonił nas do domu. Udało nam się jednak zebrać trochę grzybów. Dziś obiad przygotowała moja mama, a ja dorzuciłam tylko kilka świeżych grzybów do sosu. Na stole czekała na nas pyszna wołowina z warzywami. Do tego kasza jęczmienna z suszonymi pomidorami i pietruszką, a do tego zasmażane buraczki. Pomyślałam wtedy(...)domu! :) Aromatyczny karczek wołowy Mięso: 1 kg karczku wołowego 3 cebulki czerwone 2 cebule białe papryka czerwona cukinia kilka suszonych śliwek kilka suszonych grzybów Marynata: musztarda meksykańska świeżo mielony pieprz pieprz ziołowy mieszanka ziół (oregano, tymianek, papryka czerwona ostra) oliwa ocet winny cytryna czosnek Kasza: Kasza jęczmienna - 300 g 8 połówek pomidorów suszonych Natka pietruszki
Sajkofanka smakuUtrafienie z ilością farszu do gołąbków lub wszelkiego rodzaju faszerowanych warzyw graniczy czasem z cudem. Dawno już przestałam się tym martwić - po prostu z farszu którego
Buniabaje w kuchnizakwitną i tyle :P Potrzebujemy: pół świeżego brokuła, mrożony też może być garść makaronu, u mnie kokardki 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku szczypta ziół prowansalskich szczypta mielonej słodkiej papryki szczypta soli i pieprzu 3 łyżki ziaren słonecznika. Gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W osobnym garnku gotujemy osoloną wodę na brokuły, kiedy zacznie wrzeć wrzucamy(...)brokuły do wody i czekamy aż nabiorą intensywnego koloru, wtedy są gotowe. Brokuły można przygotować również na parze, wtedy będą jeszcze lepsze. Makaron i brokuły odcedzamy z wody. Przygotowujemy sos z jogurtu, ziół prowansalskich, czosnku, papryki, soli i pieprzu. Mieszamy i odstawiamy na czas prażenia ziaren słonecznika. Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy ziarna słonecznika i prażymy je na niewielkim ogniu
MamaOskarkasuszone pomidory sól, pieprz, oliwa z oliwek łyżeczka cukru makaron spaghetti Przygotowanie Cebulę bardzo drobno posiekać (ja nie mam cierpliwości i robię to w malakserze). Wymieszać z mielonym mięsem. Dodać tartą bułkę, pół łyżeczki soli, przyprawy. Formować maleńkie klopsiki (dłonie najlepiej zwilżać od czasu do czasu oliwą). Z tych proporcji powinno wyjść ok. 50 klopsików o średnicy(...)Gotowe mięsne kuleczki włożyć na 15-20 minut do lodówki. Dobrze schłodzone nie rozpadną się podczas smażenia. Kiedy klopsiki chłodzą się w lodówce, można zacząć przygotowywać sos pomidorowy. Do rondelka wlać 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucić posiekany czosnek, podgrzewać chwilkę. Kiedy oliwa przejdzie zapachem czosnku, dodać pokrojone pomidory z puszki, puszkę po pomidorach napełnić do połowy wysokości wodą – przepłukać
Kulinarne Inspiracjesosami również. Zapraszam na faszerowane pieczarki z kremowym serkiem.Pieczarki faszerowaneSkładniki:300 g pieczarek (zamkniętych)125 g kremowego serka1-2 ząbki czosnkupieprz1-2 łyżki koperku (świeżego lub mrożonego)1 jajko + 2 łyżki mlekamąka, bułka tartatłuszcz do smażenia1. Pieczarki opłukać, osuszyć i ewentualnie obrać. Delikatnie usunąć korzenie.2. Do miseczki przełożyć serek, wcisnąć czosnek, dodać posiekany koperek (u mnie mrożony) i doprawić mielonym
UgotujmyTo.pldanie. Sprawdzi się nie tylko na obiad, ale też jako imprezowa przekąska czy danie na piknik. Można ją jeść na ciepło i na zimno. Polecam podać ją z jakimś sosem, np. jogurtem naturalnym wymieszanym z harissą, pomidorową salsą a nawet ketchupem. Tradycyjną mięsną pastillę posypuję się z wierzchu cukrem pudrem. Ja zrezygnowałam z jego dodatku, ale jeśli lubicie słodycz(...)Festiwalu Kuchni Arabskiej . Marokańska pastilla w wersji wegetariańskiej Składniki / na 15 sztuk: oliwa 1/2 cebuli 2 cukinie 3 marchewki 2 ząbki czosnku po 1 łyżeczce mielonego imbiru, mielonego kminu rzymskiego*, ras el hanout* oraz sumaku* 10 łyżek ugotowanego kuskusu 1/2 kostki fety (100g) 1/2 pęczka natki pietruszki lub koperku garść prażonych płatków migdałowych,można zamienić na rodzynki
Chilli Czosnek i Oliwasandacz marynowany w oliwie, pieprzu i cytrynie. Myśl o naturalnej smakowitości ryby powstrzymała nas od zbędnych kombinacji. Składniki: ok 40 dag świeżych płatów sandacza sok z 1/2 cytryny świeżo mielony pieprz czarny 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól mąka + łyżka bułki tartej do obtoczenia ryby olej do smażenia Przygotowanie: Opłukaną i osuszona rybę oprószamy solidnie pieprzem i marynujemy przez(...)bułki tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju - dosłownie po kilka minut z każdej strony. Podajemy w ulubionym towarzystwie. U nas tym razem: pieczone talarki ziemniaczane i "na prędce" przygotowany sos chrzanowy . Sandacz pyszny. Ma tak dobre mięso, że chyba jedynie przypalenie jest w stanie go popsuć Mi sandacz zawsze będzie się kojarzył z wagarami spędzonymi wraz z Mężem na stawach
Kuchnia po mojemusłodkość drinka. Zamiast cukru użyłam w przepisie syropu klonowego, który również oferuje bardziej wyrafinowany smak. Eggnog może być potraktowany nie tylko jako bożonarodzeniowy drink, ale i deser. Jest idealnym sosem do owoców. Koniecznie spożywać dobrze zmrożony. Za-eggnog-ujcie, zaflaszkujcie i dajcie komuś w prezencie! Kogel Mogel dla dorosłych Składniki (na 8-10 osób): 2 szklanki mleka (można zastąpić(...)roślinnym, np. sojowym) 2 szklanki słodkiej śmietany 6 żółtek starta skórka 1 cytryny 1/2 szklanki syropu klonowego (można zastąpić cukrem) 2 łyżeczki płynnego ekstraktu z wanili 1 łyżeczka mielonego cynamonu (najlepiej świeżo zmielonego) 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo zmielonej) 1/4 łyżeczki mielonych goździków (najlepiej świeżo zmielonych) duża szczypta soli morskiej (miałkiej) 500 ml alkoholu (wódka, whisky, burbon
Jem więc Jestemzielonych szparagów, 300 ml śmietanki 30%, 1/4 naparu zielonej herbaty, 1 łyżka oliwy z oliwek, pestki dyni, 1 łyżeczka słodkiej czerwonej słodkiej papryki, czerwony pieprz ziarnisty, czarny pieprz mielony, sól. Przygotowanie: Makaron ugotowałam al dente w osolonej wodzie. Piersi kurczaka pokroiłam w kostkę, zamarynowałam w czerwonej papryce, czarnym pieprzu, soli i zielonej herbacie. Następnie podsmażyłam je na patelni(...)osobnej patelni podsmażyłam szparagi, na oliwie z oliwek- 2 minutki z każdej strony. Kurczaka zalałam kremówką, podgrzałam do zgęstnienia. Przyprawiłam solą i pieprzem. Następnie dodałam pokrojone szparagi. Makaron polałam sosem, posypałam pestkami dyni i czerwonym pieprzem. „Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego
Aga w kuchnisosie z ananasem. Aż mi zbrzydł. Już nie mogłam na niego patrzeć. 5 lat przerwy to solidny kawał czasu :) Dlatego wczoraj na kolację zjadłam szaszłyki z ananasem w marynacie słodko-ostrej :) Składniki: 3 piersi z kurczaka 1 czerwona papryczka chili 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z puszki po ananasie 4 plastry ananasa z puszki sól świeżo mielony
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comcebulę, dodajemy czosnek i przyprawy – czerwoną papryczkę chili (drobno posiekaną, bez nasion), pieprz, kumin, chilli w płatkach i oregano. Chwilę smażymy, aby uwolnić aromat przypraw. Następnie dodajemy mięso mielone, solimy i smażymy ok. 30 minut. Umyte papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w większą kostkę. Osobno na rozgrzanym oleju smażymy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki, solimy(...)większego garnka dodajemy cynamon, pokrojone papryki, suszone pomidory oraz usmażone pieczarki. Na patelnię po mięsie przekładamy z dwóch puszek pomidory. „Odzyskujemy” smaki pozostałe po mięsie i lekko redukujemy sos, przelewamy do garnka, mieszamy. Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę, kolejną papryczkę chili (zieloną), pokrojony pomidor (opcjonalnie, po prostu został mi jeden), oczywiście co jakiś czas mieszamy. Fasolę płuczemy na sicie, dodajemy
mojewypiekiinietylkomnie znajoma, pytała o spirulinę, bo zamówiła w tym sklepie kilka produktów, a w tym i spirulinę. Dodatkowo powiedziała, że sklep jest świetny. Nie namawiam , bo chcę abyście mieli wolny wybór, a ja tu piszę o produkcie, a nie o sklepie przecież. Powinniśmy wiedzieć, że po dodaniu którejkolwiek z tych alg do dania - zabarwi je na kolor zielony(...)możemy zrobić z chlorellą? Wszystko na co nam pozwoli nasza wyobraźnia. Zmieszać z serkami, mlekiem, wodą, dodawać do koktajli mlecznych, ale nie tylko. Ja przygotowałam sobie pyszne spaghetti z sosem pesto genuese z chlorellą, Spirulinę wypijam w koktajlach. Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi propozycjami na glony, w których opisuję jak mocno można wyczuć posmak glonów. Dziś opracowałam koktajl
Blondynka Gotujeniekłopotliwe i poradzi sobie z tym każdy kuchenny laik :) Kawałki kurczaka dzięki powolnemu, długiemu duszeniu, stają się niezwykle miękkie i delikatne. Mięso zaczyna się rozpadać pod naciskiem widelca. Sos pomidorowy jest gęsty i bogaty, nasycony smakiem imbiru, cynamonu, szafranu i miodu. To danie z pewnością poprawi Wam humor w chłodny jesienny dzień. Myślę, że zasmakuje również dzieciom (wystarczy(...)piersi z kurczaka) 3 łyżki oleju roślinnego 1 duża cebula, drobno pokrojona 1 kg pomidorów, bez skórki, drobno pokrojonych 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki szafranu 2-4 łyżki płynnego miodu (wedle smaku) 50 g blanszowanych migdałów, posiekanych (lub płatków migdałowych) 1 łyżka ziaren sezamu sól i pieprz Przygotowanie: Do dużego rondla lub brytfanny
Chilli Czosnek i Oliwa