delikatne w smaku kluski twarogowe z wiśniami :)~ Kluski z serem podane z wiśniami ~Składniki:200g mielonego twarogu2 łyżki mąki (u mnie razowa orkiszowa)1 jajko1 łyżka świeżo mielonego siemienia lnianego+ dowolne dodatki, pasować będą zarówno słodkie jak i wytrawne Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. W tym czasie zagotowujemy wodę w garnku i lekko(...)minut od wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe wyciągamy cedzakiem i kładziemy na talerz. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia, dodajemy dodatki i pałaszujemy. Kluski świetnie będą smakować z pysznym sosem wiśniowym
Kuchenny Skrawek Niebamożna też dodać do nich ser, a mąkę pszenną zastąpić gryczaną (dla bezglutenowców). Gnocchi z powodzeniem mogą służyć jako smaczny dodatek lub samodzielne danie. Doskonale komponują się z różnymi sosami np pomidorowym, pesto, serowym czy grzybowym. Ja zapraszam dziś na gnocchi ziemniaczane podane z masełkiem szałwiowym. Klasyka i prostota kuchni włoskiej. Na eksperymenty przyjdzie jeszcze czas.Składniki:1 kg ziemniaków100g(...)Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości, około 30-40 minut. Gdy będą miękkie odcedzamy i obieramy gdy są jeszcze gorące. Natychmiast rozgniatamy je praską lub mielimy maszynką. Jeszcze ciepłe wykładamy na stolnicę lub blat dodajemy sól, pieprz, przesianą mąkę, na środku robimy dołek i wlewamy do niego jajko. Zagniatamy składniki do środka, szybko łączymy
Smakowity Blog KulinarnyJeśli chcę zrobić indyjskie danie, które jest pewniakiem, sięgam po ten przepis. Niby nic skomplikowanego - kurczak, pomidory, cebula i śmietanowy sos. Uwielbiam je. W moim wydaniu jest dość delikatne, ponieważ używam tylko 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne, ale jeśli chcecie, żeby było bardziej ostre dodajcie jeszcze pół łyżeczki chilli, albo tyle ile uznacie za stosowne.Już na wstępie podkreślam, że kurczak(...)chilli pieprz cayenne1 łyżeczka cukru150ml śmietany 18% lub kremówkipieprz i sólSposób przygotowaniaWieczorem kroimy kurczaka i zalewamy go marynatą. Marynata to wymieszane wszystkie wymienione składniki. Ziarna kardamonu, kolendry i kmin mielimy w młynku do przypraw. Następnie wszystkie składniki marynaty miksujemy w małym malakserze na gładką masę. Jeśli nie macie malaksera i młynka elektrycznego to przyprawy rozdrobnijcie w moździerzu, czosnek drobno pokrójcie
W kuchni wieczoremKotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami...Delikatne, rumiane i chrupiące kotlety z kaszy gryczanej.Wzbogacone smakiem pieczarek i cebuli.Zdrowa kasza zamiast tradcyjnego mielonego.U mnie w otoczeniu pieczarek
Gospodyni Miejskaczym są karmione, coraz rzadziej decyduję się na ich zakup. Za to nasz stary, dobry karp pojawia się u nas coraz częściej. I dobrze :) Tym razem proponuję kotleciki z mielonego karpia z cebulą, czosnkiem, natką pietruszki i sokiem z cytryny. Panierka na kotlecikach to mieszanka pół-na-pół mąki kukurydzianej i bułki tartej. Dzięki temu kotleciki mają ładny kształt(...)łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka bułki tartej sól i pieprz do smaku do panierowania 5 łyżek mąki kukurydzianej i 5 łyżek bułki tartej olej do smażenia Mięso z karpia mielimy razem z odciśniętą bułką, pokrojoną na mniejsze kawałki cebulą i czosnkiem. Dodajemy jajko, natkę pietruszki, sok z cytryny, po łyżce mąki kukurydzianej i bułki tartej oraz sól i pieprz. Wyrabiamy
Trzeci talerzpiwa + butelka 2 łyżki suszonego rozmarynu sól, pieprz do dekoracji: gałązki rozmarynu, cytryny Sposób przygotowania Pól kostki masła rozpuścić, wymieszać z olejem, przeciśniętym ząbkiem czosnku, rozmarynem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Składniki marynaty wymieszać i dokładnie natrzeć nim kurczaka (także wewnątrz). Kurczaka pozostawić w lodówce na noc (a najlepiej na cała dobę). Przed pieczeniem kurczaka nabijamy na butelkę(...)kurczaka. Po około 15 minutach gdy skórka się już lekko zarumieni podlewamy 4-5 łyżkami wody i pieczemy prze kolejne 1,5h, podlewając mięso co około 10 minut wytworzonym sosem. Resztę masła roztopić i wymieszać z miodem. Mieszaniną wysmarować dokładnie kurczaka na około 20 minut przed planowanym wyciągnięciem. Upieczonego kurczaka delikatnie zdjąć z butelki i ułożyć na paterę. Udekorować gałązkami
Pyry na GazPyszny pomysł na aromatyczne polędwiczki wieprzowe z borowikami w śmietanowym sosie na białym winie. Świetnie sprawdzą się na rodzinnym obiedzie np. w towarzystwie ziemniaków lub kopytek! W dodatku nie są czasochłonne i łatwo się je przygotowuje :) SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja -265 kcal) 500 g polędwiczki wieprzowej 1 łyżka mąki (u mnie razowa) 1 biała cebula(...)borowików (u mnie mrożone) 100 ml białego wina wytrawnego 100 ml śmietany 18 % 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki posiekanego koperku sól świeżo mielony pieprz 2 łyżki masła PRZYGOTOWANIE Polędwiczkę ( w temperaturze pokojowej) kroimy na 2,5 cm plastry, które obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i smażymy mięso na złoto z obu stron. Przekładamy
Moje Kuchenne Rewelacjecurry rozkładamy kiełbasy, próbując zachować ich wyjściowy kształt. Posypujemy z wierzchu pozostałą przyprawą curry, posiekaną pietruszką. I jemy od razu. Zamiast frytek polecam pszenną lekką bułkę, która elegancko zbierze sos z talerza. SKŁADNIKI 4-6 białych kiełbas surowych, dobrze przyprawionych (ja używam Mroza) 1 puszka soczewicy lub 250g ugotowanej soczewicy 2 czerwone cebule 150-200g 1 ząbek czosnku(...)łyżki oleju 3 łyżki masła klarowanego lub masła/oleju kokosowego 2 łyżeczki mieszanki przypraw curry 1 łyżeczka mieszanki przypraw garam masala 1 łyżeczka mieszanki przypraw korma 1 łyżeczka mielonej kurkumy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól
Karo in the Kitchenodpocząć na desce, by soki rozeszły się po mięsie i przestały buzować. Odcinamy i wyrzucamy sznurki – teraz już nic się nie rozpadnie i nie zmieni formy. Podajemy steki na sosie grzybowym, z domowymi frytkami i zieloną sałatą z prostym winegretem. Niczego więcej nie potrzebują. SKŁADNIKI 300-350g stek z rostbefu 150-200g pieczarek 4 cieniutkie długie plasterki surowego(...)malutkie szalotki 200ml wody z ½ kostki bulionowej wołowej lub 200ml bulionu wołowego 1 łyżka oliwy 1 płaska łyżeczka mąki pszennej sól (użyłam do steków soli LAWENDOWEJ ) świeżo mielony pieprz
Karo in the Kitchenszczawiu, pasteryzuję je w słoiczkach lub mrożę i teraz są jak znalazł, ale można również użyć takich kupnych ze słoika (tylko należy pamiętać by wybierać szczaw siekany, a nie mielony). Zachęcam do spróbowania, bo jest naprawdę pyszna!!! Składniki na polską zupę szczawiową 2 ćwiartki z kurczaka lub szyja indycza, lub kości na zupę 3 marchewki 1 pietruszka 1 nieduży(...)liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu sól 6 jajek ugotowanych na twardo 2 -3 łyżki mąki 100-125 ml słodkiej śmietany 18% do zup i sosów 1 łyżka koperku Mięso lub kości zalewamy 2-2,5 litrami wody, lekko solimy, dodajemy liść laurowy, ziarenka ziela i pieprzu, i gotujemy 30 minut. W tym czasie
Rozpustne gotowaniewierzchnie liście. Z każdego liścia ściąć zgrubienie, dzięki czemu łatwiej będzie nam zwijać gołąbki. Farsz Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowany ryż włożyć do miski, dodać mięso mielone. 1 cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor po czym dodać do mięsa.Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać. Masę mięsno-ryżową(...)dużego rondla, a na nich układać ściśle gołąbki. Przykryć liśćmi kapusty i zalać wodą, aby zakrywała 3/4 gołąbków. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5-2 godziny. Sos przygotowuję osobno. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle Zalać puszką pomidorów, dodać 1 szklankę wody i zagotować. Dodać przecier pomidorowy i gotować. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozpuszczoną
O kuchni z uczuciempyszny. To zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań, zwłaszcza że będąc umiarkowanym mięsożercą należę również do entuzjastów duszonej marchewki oraz pieczonych ziemniaków. Doskonałym dodatkiem do dania jest także wspomniany sos pozostały z pieczenia mięsa – smakuje naprawdę wyśmienicie. Co prawda najczęściej moją motywacją do ugotowania tej potrawy są nawet nie tyle jej walory smakowe, co brak czasu. Bo choć czas pieczenia(...)smaku. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 dość duży udziec z indyka (800-900g) lub dwa małe 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 płaska łyżeczka suszonej szałwii 1 płaska łyżeczka suszonego cząbru 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku 2 łyżki oleju rzepakowego Do podania duszona marchewka pieczone ziemniaki w wersji z majerankiem Instrukcje
Kulinarna Pokusawrzucamy do osolonej wody. Gotujemy na średnim ogniu od chwili zagotowania się wody ok. 15-20 min, aż będą miękkie. W czasie gdy się gotują, my zabieramy się za sos. Oczywiście można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego obiadu, ale wtedy gorzej wyrabia się ciasto na kluski. 1. WIEPRZOWINA (10 min): my użyliśmy schabu, ale szynka wieprzowa też dobrze się nada – chodzi(...)czynność ta rozluźnia nieco strukturę mięsa i dzięki temu jest bardziej kruche). Następnie kroimy rozbite mięso w kawałki ok. 1 cm na 1 cm, wrzucamy do miski, dodajemy sporo mielonego pieprzu (płaska łyżeczka), słodką paprykę (czubata łyżeczka) i nieco soli (płaska łyżeczka). Mieszamy dokładnie i wrzucamy do głębokiego garnka z rozgrzanym masłem lub olejem. Podsmażamy mięso na mocnym ogniu
Nerds Kitchenczosnku drobno siekamy. Odstawiamy. 2 cebule kroimy w drobną kostkę. 1 limonkę kroimy na mniejsze cząstki. Na patelnię wlewamy olej rzepakowy, smażymy pokrojoną cebulkę i czosnek , dodajemy 2 łyżki mielonego imbiru, 3 g ostrej papryczki w proszku, 2 łyżki curry i pokrojoną limonkę. Zmniejszamy ogień i podduszamy, często mieszamy. Pomidory pellatti wykładamy na deskę i drobniej kroimy. Kurczaka wkładamy(...)kroimy w półplastry (jeśli gniazda nasienne są bardzo rozbudowane, należy je usunąć). Gdy marchew jest już ugotowana, dorzucamy na patelnię cukinię i ciecierzycę. Pozostałą kolendrę siekamy i dodajemy do sosu. Mieszamy. Gotujemy około 5 minut. Wyciągamy kurczaka z piekarnika. Polewamy go miodem i jeszcze na chwilkę wkładamy do piekarnika (już bez przykrycia). Warzywa na patelni mieszamy. Kurczaka wyciągamy z piekarnika
Brzuszki Łakomczuszkipodany w sposób bardziej efektowny. Będziemy potrzebować pierścień do puree, albo chociaż miseczkę albo umiejętności do starannego podawania potraw ;) Wszystko zależy od Waszej wyobraźni.Składniki:0,5 kg mięsa mielonego najlepiej wołowego0,5 kg ziemniaków1 szeroka (jak największa) cukinia2 cebule1 puszka pomidorówsól, pieprzolej do smażeniaoregano, czosnek w płatkach i papryka w proszku (marki Edmir-pol)świeża bazylia(...)kostkę, następnie dodajemy mięso i smażymy aż uzyska szary kolor. Doprawiamy papryką, suszonym oregano, czosnkiem oraz pieprzem i solą. Na sam koniec dodajemy pomidory z puszki i dusimy aż sos się zredukuje do połowy czyli przez około 20-25 minut. Gdy ziemniaki nam się ugotują, obieramy je i kroimy w kostkę. Pokrojone ziemniaki dodajemy do mięsa i mieszamy. Cukinię kroimy
Bon Appetit Małgorzaty