mielone w sosie - 2000 przepisów (strona:87/134)

Tarta jaglano-truskawkowa (bez pieczenia) 176

Pyszna tarta jaglano-truskawkowa na spodzie z mielonych biszkoptów - kolejny udany eksperyment, tzn. efekt połączenia składników, które miałam pod ręką. Po produkcji likieru truskawkowego (niebawem przepis) zostało mi trochę pulpy z truskawek, którą wykorzystałam do tego ciacha. Nie martw się, nie musisz wyciskać soku z 1,5 kg truskawek, żeby przygotować tę tartę - możesz po prostu rozgnieść truskawki(...)smak będzie bardziej intensywny. Składniki (na formę o śr. 28 cm): Spód: 280 g biszkoptów lady fingers 170 g miękkiego masła * można też wyłożyć formę okrągłymi biszkoptami, pomijając ich mielenie z dodatkiem masła Nadzienie: 1 szklanka kaszy jaglanej + 3 szklanki wody + 1 łyżka oleju 100 g białej czekolady 200 g śmietany kremówki 1 szklanka pulpy z bardzo dojrzałych, słodkich truskawek

Domowa Cookierenka Agi
WIOSENNA TARTA CIECIORKOWO- OWSIANA Z WARZYWAMI I ŁOSOSIEM 210

CIECIORKOWO- OWSIANA Z WARZYWAMI I ŁOSOSIEM Dziś zapraszam Was na wyśmienitą tartę - bardzo zdrową, sytą i pełną pysznych, wartościowych składników. Spód do tarty zrobiłam z  cieciorki z dodatkiem mielonych płatków owsianych, dzięki czemu uzyskałam idealną kruchość. Doprawiłam go odrobiną cayenne i kurkumy i zyskał ciekawy i wyrazisty smak. Nadzienie zaś to smaczne warzywa: marchewka, zielony groszek i żółta(...)odrobiny czerwonej papryki i cebulki oraz doskonałego łososia, gotowanego w mleku z czosnkiem. Łosoś, dzięki takiemu przygotowaniu, pozostał soczysty i rozpływał się w ustach. Całość zatopiona w śmietanowo-jajecznym sosie z dodatkiem tymianku i natki pietruszki. Tarta jest delikatna, a smaki łączą się w niej  doskonale. Jest po prostu pyszna! :) Oprócz chłodzenia ciasta, tartę robi się bardzo szybko. Koniecznie

Słodko-Słony Świat Ilony
Burgery 100% homemade 194

jabłkowy wg uznania opcjonalnie płaska łyżka kminu rzymskiego Wykonanie:  Analogicznie do wcześniejszego przepisu, wszystkie składniki na sos wkładamy do pojemnika blendera i miksujemy na jednolitą masę. - Zielony sos aioliSkładniki: 4 ząbki czosnku żółtko 200 ml oliwy z oliwek cytryna sól, pieprz rukola, natka pietruszki Wykonanie: Do pojemnika blendera wkładamy obrane ząbki czosnku, żółtko jajka, sól, pieprz i całość(...)jajko kilka liści bazylii sól, pieprz, ew. tabasco, zioła, np. mieszanka ziół prowansalskich Wykonanie:Mięso kroimy na mniejsze kawałki, tak, żeby zmieściły się do maszynki do mięsa i mielimy je. Przez maszynkę przepuszczamy również chilli, czosnek, cebulę i bazylię. Do zmielonej masy dodajemy jajko i przyprawy, a następnie mieszamy mięso. W międzyczasie próbujemy czy stopień doprawienia jest odpowiedni, jeśli

Taste Of My Day
Zapiekana kapusta z mięsnym farszem 227

passaty pomidorowej 2 łyżki świeżego tymianku 70 g sera żółtego (najlepiej w plastrach) sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy na sypko. Mięso mielone mieszamy z posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 szt) i posiekanym koperkiem. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i maggi. Kapustę obgotowujemy w posłodzonym cukrem wrzątku ( do miękkości(...)Passatę miksujemy z tymiankiem i ząbkiem czosnku. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Do kapusty przekładamy farsz mięsny, na wierzch układamy plastry sera żółtego, przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wlewamy sos pomidorowy, pieczemy pod przykryciem 60 min w temperaturze 180°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Jabłka duszone w malinach z whisky na puszystej śmietankowej poduszeczce z karmelizowanymi orzechami 153

Składniki: ( na 2 porcje) 2 małe jabłka około 100-150 gram mrożonych malin łyżka miodu z aronii (bądź innego miodu) łyżka whisky bądź rumu 3 gożdźiki szczypta pieprzu świeżo mielonego kilka kropel soku z cytryny szczypta imbiru szczypta cynamonu 150 g serka mascarpone 4 łyżki kefiru 1 garść łuskanych orzechów laskowych cukier w krysztale: 5 łyżek Przygotowanie(...)dodajemy przyprawy. Podgrzewamy aż maliny zmiękną i rozpadną się na kawałeczki, dodajemy wtedy miód oraz całe obrane jabłka z ogonkami, Jeśli garnuszek jest spory i jabłka są duże a sos nie zakrywa jabłek w całości nic nie szkodzi podlewaj jabłka sosem co jakiś czas i delikatnie obracaj je tak by jabłuszko dusiło się w malinowym sosie. Jabłko ma zmięknąć

KreatywnePiny
Bataty pieczone po meksykańsku 179

Przepis inspirowany jest jedną z potraw Jamiego Olivera. Drodzy mięsożercy: zamiast batatów, możemy przygotować stek wołowy, karkówkę wieprzową, lub wymieszać naszą fasolkę z mięsem mielonym. Danie posmakuje również weganom - wystarczy pominąć dodatek jogurtu naturalnego :) Zapraszam w podróż do Meksyku!  Składniki dla dwóch osób: 1 duży batat 1/2 marchewki 1/2 cebuli czerwonej 1/2 cebuli białej 2 ząbki czosnku(...)chilli 1/2 łyżki przyprawy do chilli con carne 2 łyżeczki papryki słodkiej 200 g czerwonej fasoli z puszki, bez zalewy 200 g pomidorów z puszki, z zalewą 4 łyżki sosu BBQ (użyłam Hellmann's) 1 łyżeczka cukru oliwa z oliwek sól, pieprz Do podania: jogurt naturalny (opcjonalnie) krążki papryczki chilli CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Cebule kroimy

My Culinary Art
Nadział babę na pisiorka 220

jajko 3 łyżki bułki tartej cebula ząbek czosnku  łyżeczka śmietany przyprawy- sól, pieprz... reszta według uznania mieszanka meksykańska do panierowania oliwa do pieczenia Wykonanie: mięso mielone łączymy ze startą cebulą i czosnkiem, jajkiem, śmietaną. Doprawiamy do smaku przyprawami. Dodajemy bułkę tartą i wyrabiamy ciasto. Kiedy wszystkie składniki będą już dokładnie wymieszane, formujemy z nich podłużne ruloniki(...)meksykańskiej. Tak przygotowane szpadki przekładamy do naczynia żaroodpornego (z dodatkiem oliwy) i pieczemy w 150st. przez ok. 40- 50 min.  Babka ziemniaczana najlepiej smakuje ze śmietaną. Ja przygotowałam sos z papryką i bazylią.  Smacznego!!!  Dinner- potetos and minced meal. The first impression is chops with boiled potetos. That's the simple way of course

bastalena
Pieczony Schab z Sosem Chrzanowym z Imbirem 233

schabu została zjedzona na kanapkach, a część na obiad w sosie chrzanowym. Podczas pieczenia wytworzyła się ciemna galaretka, taka esencja sosu pieczeniowego, czyściutka i klarowna, którą wykorzystałam jako bazę sosu. Wyszło pysznie. Dodatkowym plusem tych poczynań był fakt, że mój syn odkrył, że chrzan z imbirem wpisał się na stałe do jego ulubionych smaków. Nie będę ukrywać, praktycznie sam zjadł(...)poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, przepis lub gdzie można nabyć produkt.Składniki:1200 g schabu w kawałku1 łyżeczka soli peklowej1/2 łyżeczki pieprzu1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki1/4 łyżeczki chili3 ząbki czosnku3 łyżeczki majerankuSOS:Chrzan z Imbirem ETERNOpowstały podczas pieczenia sosWykonanie:Wszystkie przyprawy wymieszałam w miseczce z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Schab umyłam pod bieżącą zimną

Blondynka Gotuje
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 299

kofty. Nasze wołowo – wieprzowe kofty są aromatyczne, wyraziste w smaku, po prostu pyszne. Pachną kminem rzymskim, świeżą kolendrą, kurkumą. Kofta w otoczeniu warzyw i dwóch zrobionych przez nas sosów, zawinięta w tortillę własnej roboty to cudowne połączenie. Coś innego, coś nowego na grillu. Polecamy spróbować. Zwłaszcza jeśli chwilowo przejadły się nam kiełbasy, kaszanki, karkówki i grillowane warzywa. Dodatek świeżych(...)pęczka natki pietruszki (posiekana) 1/2 pęczka kolendry (posiekana) 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki kurkumy 3/4 dużej główki czosnku przeciśniętego przez praskę albo posiekanego 1-2 papryczki chilli z pestkami (posiekana) sól pieprz olej słonecznikowy/rzepakowy WYKONANIE Mięso mielimy. Dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce

OstryKęs
Udka kurczaka w pieczarkach z serkiem almette 165

się bałam, że się rozwarstwi i nic dobrego z tego nie wyjdzie. A tu miłe zaskoczenie. Koniecznie wypróbujcie. Składniki: 6 udek z kurczaka pozbawionych kości i skóry Sól Pieprz Mielona, słodka papryka 500 gram pieczarek 150 ml wody ½ opakowania serka almette śmietankowego Natka pietruszki Niewielka ilość oleju do obsmażenia Wykonanie: Udka przyprawiamy solą, pieprze i papryką. Pozostawiamy do zamarynowania(...)pieczarki w plasterki. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy z obu stron kurczaka. Do udek dodajemy pokrojone pieczarki. Całość dodatkowo przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy pojawi się sos, przykrywamy na chwilę i dusimy parę minut. Do naczynia miksującego odlewamy trochę sosu, dodajemy 150 ml wody i serek almette. Mieszamy. Następnie ponownie umieszczamy w potrawie. Chwilę razem gotujemy

Smaki Ewy
Sałatka z avocado, z jajkiem i łososiem 186

zimno <3 Składniki 2 jajka 2 avocado sok z 1/2 grejpfruta 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy Dijon pół łyżeczki rozkruszonego majeranku szczypta pieprzu cayenne szczypta mielonego rozmarynu sól 100 g wędzonego łososia 1 łyżeczka tartego chrzanu Przygotowanie Jajka ugotowałem na twardo, ostudziłem. Avocado obrałem, odrzuciłem pestkę, pokroiłem w kostkę, skropiłem częścią soku grejpfrutowego. Oliwę wymieszałem(...)soku, doprawiłem solą i cukrem do smaku. Jajka obrałem i pokroiłem na kawałki, wymieszałem delikatnie z kawałkami avocado. Łososia wędzonego pokroiłem na cienkie paski i wyłożyłem na sałatkę. Polałem sosem. Podałem z tartym chrzanem

R'n'G Kitchen
Kuchnia Lidla: Trzy sosy-dipy do grilla – różowy, biały i śliwkowy 164

Trzy sosy-dipy do grilla – różowy, biały i śliwkowy (źródło: kuchanilidla.pl) Składniki na różowy dip: 1 szklanka majonezu Mikado 5 łyżek keczupu 2 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę 2 łyżki soku pomarańczowego sól, pieprz do smaku Składniki na śliwkowy dip: 1 szklanka majonezu Mikado 3 łyżki keczupu 2 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę(...)łyżka soku z cytryny pieprz czarny, mielony – do smaku 5 łyżek powideł śliwkowych Składniki na biały dip: 1/2 opakowania sera typu bałkańskiego 1 ogórek zielony, długi 1/2 pęczka zielonej pietruszki, drobno posiekanej 1/3 pęczka koperku, drobno posiekanego 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 400 ml jogurtu typu greckiego Sposób przygotowania: Wymieszaj wszystkie składniki danego dipu, zostaw na chwilę

WojnaNaSmaki.pl
Sałatka z wątróbką indyczą 160

łyżki oliwy pieprz ewentualnie: 2 łyżki mąki (u mnie ryżowa, bo daje większą chrupkość) Sałatę porwać na kawałki. Wkroić do niej cebulę w kostkę lub cieniutkie piórka. Posypać grubo mielonym pieprzem. Wątróbkę (ewentualnie pozbyć się żyłek) pokroić w kawałki "na jeden kęs". Obtoczyć w mące (zazwyczaj wysypuję jedną łyżkę mąki na talerz, na to wrzucam kawałki wątróbki, a potem(...)patelnię sama się obtoczy). Rozgrzać olej na patelni i wrzucać wątróbkę. Smażyć z dwóch stron aż skórka z mąki zmieni kolor na złotobrązowy. W czasie smażenia wątróbki przygotować sos: do szklanki dodać ketchup, ocet balsamiczny, sok malinowy i oliwę. Wszystko dobrze wymieszać. Sos można przygotować w zamykanym słoiczku lub w szejkerze do dipów. Wtedy znacznie lepiej się wymiesza

Weekendy w domu i ogrodzie
Śledzie z granatem i rodzynkami 168

Składniki: 5 matiasów  1 duża czerwona cebula 1 granat pół papryczki chili garść rodzynek sok z połowy cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy francuskiej pół łyżeczki grubo mielonego kolorowego pieprzu 1/3 szklanki oleju szczypta cukru woda i pół szklanki mleka  Sposób przygotowania: Śledzie zalewamy wodą i mlekiem i pozostawiamy na 2 godziny.  Po tym czasie(...)Wrzucamy do miski, dodajemy pokrojojną, przetartą cukrem cebulę, ziarenka granatu, rodzynki i pokrojone drobniutko chili. W miseczce łączymy olej, miód, sok z cytryny i grubo zmielony pieprz. Tak przygotowanym sosem polewamu śledzie.Mieszamy i pozostawiamy na minimum kilkanaście minut dp polaczenia się smakow.                 Smacznego

Gosia gotuje
Kofta z grilla 221

Kofta , jest to mięso mielone najczęściej z wołowiny I jagnięciny z przyprawami I cebulą. W tej formie znana na Bałkanach, Azerbejdżanie, Iranie , Grecji, Indiach I Turcji. Przepyszne wariacja na temat mielonego-niby podobne do naszego, ale jakże inny smak, poprzez dodane inne przyprawy. Polecam .Zaczynamy: Składniki na 8 porcji:900 gr mielonego-wołowego2 cebule1/2 pół łyżeczki(...)kminku1/2 pół łyżeczki kolendry1 jajkosól, pieprzpitta bread8 patyków do grilla Wykonanie:Do mielonego dodajemy startą na grubych oczkach cebulę, jajko, przyprawy. Mieszamy do całkowitego połączenia.Jeżeli patyki są drewniane, pamiętajmy by zamoczyć je w wodzie- około 0,5 godziny , by sie nie spaliły na grillu.Mięso dzielimy na 8 porcji I obklejamy patyk. Ja grillowałam koftę na metalowej tatce

Smaki Edyty

Proponowane wyszukiwania