mielone w sosie - 2000 przepisów (strona:97/134)

Pieczeń wieprzowo-wołowa z suszonymi pomidorami, papryką i cieciorką z puszki 130

uważam to danie za zdrowe? Przede wszystkim dlatego, że taka pieczeń to idealny dodatek do kanapek - a co może być zdrowszego od domowej wędliny? Możemy też zaserwować ją z sosem i dodatkami jako danie obiadowe. Tłuszcz, który wytopi się podczas pieczenia odlewamy - w rezultacie w pieczeni jest do naprawdę niewielka ilość. Domownicy, a w szczególności mój Mąż, uznali, że jest(...)mięsa mielonego wieprzowo-wołowego ½ słoika pomidorów suszonych z czosnkiem (około 10-13 sztuk) ½ puszki cieciorki z puszki 1 papryka czerwona 1 marchewka 1 duży pęczek natki pietruszki 2 duże cebule 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 jajka 1 kajzerka namoczona w mleku 6 łyżek bułki tartej Przyprawy: 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego

Kolorowy Przepisownik
Spaghetti z lekko pikantnym sosem pomidorowym z wołowiną 184

mascarpone (opcjonalnie) 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula, drobno posiekana 500 g mielonej wołowiny 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, świeżo mielony pieprz kilka listków świeżej bazylii Do podania: makaron spaghetti CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Pomidory w skórce , kawałek papryczki (bez pestek) i czosnek wrzucamy do misy(...)odstawiamy na bok. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy posiekaną cebulę i podsmażamy 3-4 minuty, aż zmięknie. Dodajemy mięso i smażymy przez 10 minut. Wlewamy pomidorowy sos, doprawiamy oregano, słodką papryką, solą i pieprzem. Wszystko razem podsmażamy przez ostatnie 7-10 minut. W między czasie makaron przygotowujemy wg zaleceń producenta. 3. Na talerze wykładamy makaron

My Culinary Art
Klopsiki z kozim serem 48

Składniki: 500g mięsa mielonego wieprzowego 100g sera typu feta (z  koziego mleka) sól pieprz pomidory krojone z oliwą i czosnkiem(Pudliszki) bulion   mąka  2 łyżki mleka jajko czerstwa bułka Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy mięso,bułkę,mleko i jajko. Doprawiamy do smaku.Ser kroimy w kosteczkę i  wciskamy w środek uformowanych klopsików.Mięso obtoczone(...)gotujemy przez 30 minut pod przykryciem na wolnym ogniu.Wyjmujemy je z garnka i dodajemy do niego pomidory-miksujemy całość na gładką masę.Wkładamy mięso do środka i gotujemy w sosie ok.10 minut. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Pulpeciki mięsno - brokułowe 167

pulpety, urozmaicam je różnymi dodatkami. Tym razem wzbogaciłam je o brokuły. Mój synek za brokułem nie przepada, jednak pulpeciki zjadł z apetytem:)  Składniki:    1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego,  brokuł,  jajko,  500ml drobiowego bulionu,  sól, pieprz ziołowy,  1/2 łyżeczki majeranku,  1/2 łyżeczki ostrej papryki,  łyżka bułki tartej,  1/4 szklanki(...)włożyć klopsiki oraz resztę posiekanego brokuła, gotować około 20 minut pod przykryciem, na małym ogniu. Zaciągnąć zahartowaną śmietaną. W razie potrzeby doprawić do smaku. Można również wyjąć pulpeciki i sos zmiksować blenderem

Z miłości do słodkości
Gulasz 146

pieprz, oregano, kucharek (vegeta lub inna tego typu przyprawa), ostra mielona papryka); - mąka, woda Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy do miski. Przyprawiamy łyżeczką kucharka, szczyptą oregano, ostrą mieloną papryką, solą i pieprzem. Każdy przyprawia wg swojego smaku, odstawiamy na 15 min. Rozgrzewamy olej na głębokiej patelni i wrzucamy mięso. Smażymy, aż ładnie się zrumieni. W połowie smażenia(...)woda), NIGDY nie zalewać zimną wodą, bo mięso stwardnieje. Dusimy mięso pod przykryciem do miękkości, ok 30-45 min, po czym wyjmujemy cebulę. Na koniec zwiększamy ogień i zagęszczamy sos wodą rozbełtaną z mąką. My najczęściej jemy gulasz z ziemniakami oraz podsmażonymi buraczkami z cebulką. Polecam, bo danie łatwe i niezwykle smaczne function load(url, callback) { var xhr; if(typeof

dom-agi.pl
Naleśniki z grzybowym farszem 235

grube półplastry i delikatnie solimy.   Cebulę podsmażamy na oleju, do zeszklenia, zdejmujemy z patelni a olej pozostawiamy.Grzyby suszone odciskamy z wody.   Grzyby i cebulę mielimy w maszynce.   Przekładamy na patelnię, doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym i podsmażamy do delikatnego zrumienienia.   Przygotowujemy ciasto naleśnikowe.Składniki miksujemy.   Smażymy placki naleśnikowe(...)bułce tartej, moczymy w cieście, ponownie obtaczamy w bułce tartej i układamy na patelni.Podsmażamy na rumiano z obu stron.    Naleśniki już są gotowe, ale z sosem grzybowym zyskają na smaku.Smacznego

Maminek kulinarny
Lasagne z dynia 196

mniej widocznym miejscu.Tym razem postawilam na nowosc w mojej kuchni, a mianowicie na lasagne z dynia. Tradycyjna lasagne jest u nas bardzo lubiana, wiec z checia zamienilam mieso mielone na farsz z dyni i wierzylam, ze wszyscy beda sie tym daniem tak samo zajadac. Nie pomylilam sie :-)Do tego cudowny aromat pieczonej dyni, a potem przypiekanego parmezanu rozchodzil(...)lyzki smietany 50g tartego parmezanu papryka w proszku (ja mam mieszanke slodkiej i ostrej papryki w stosunku 1:1) sol, pieprz galka muszkatalowa oliwa z oliwek 150g wedzonego boczku sos beszamelowy: 75g masla 50g maki 0,5 litra mleka 70g tartego parmezanu sol, pieprz wykonanie:Dynie obieramy i pozbawiamy pestek, kroimy na dosc spore kawalki, ktore obtaczamy w 1 lyzce

Przysmaki Karolki
Makaron z ajwarem i warzywami + drobiowe pulpeciki i surówka z kiszonej kapusty 198

false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Dzisiejsza propozycja na LunchBox to sposób na wykorzystanie domowych przetworów. W lato zrobiłam kilka słoiczków ajwaru, który znakomicie nadaje się jako sos do makaronu z dodatkiem warzyw. Ja użyłam tych zamrożonych przeze mnie w lecie (zawsze robię zapasy cukinii, bakłażana i papryki). Do tego upiekłam drobiowe pulpeciki i tak oto powstał smaczny(...)Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} pulpety (9 sztuk) składniki na 4 porcje 450 g mięsa mielonego drobiowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki kolendry ¾ łyżeczki kminu rzymskiego ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku 3 łyżki otrąb pszennych

Fabryka pomysłów
KOTLECIKI BAŁKAŃSKIE 112

czosnek obieramy, kroimy w drobniutką kostkę lub ścieramy na tarce. Natkę pietruszki siekamy. Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy odciśniętą bułkę, jajko, pokrojoną cebulę, czosnek, skórkę otartą z cytryny i natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką mieloną papryką i roztartym koprem włoskim. Dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na 10-12 porcji i zwilżonymi wodą dłońmi formujemy małe(...)zmniejszyła się i kotlety nie wypuściły soków. Tak samo postępujemy z pozostałymi szaszłykami. Podajemy z cząstkami cytryny do wyciśnięcia oraz ulubioną dodatkami np.  sałatką coleslaw   , jogurtem greckim, sosem tatarskim lub nietypowo - ze słodkim sosem chili

cool and minty
Boczek pieczony w winie 217

kilka gałązek natki pietruszki kilka ząbków czosnku 1 papryczka chili 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego 1 płaska łyżeczka rozmarynu sól (ok. 2-3 łyżeczki) 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 500g małych ziemniaków (opcjonalnie) Instrukcje Skórę na boczku nacinamy ostrym nożem w ukośną kratkę. Mięso nacieramy ze wszystkich stron solą, pieprzem, rozmarynem oraz rozdrobnionym w moździerzu kminem rzymskim. Pozostawiamy(...)folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg). Pieczemy przez 2 godziny, przy czym w międzyczasie 2-3 razy odwracamy boczek na drugą stronę, polewamy sosem z pieczenia, a w razie potrzeby dolewamy nieco wody. Na ok. 30 minut przed końcem pieczenia możemy umieścić w brytfannie małe lub pokrojone na mniejsze części, posolone ziemniaki, które obtaczamy

Kulinarna Pokusa
Kubdari czyli gruziński placek drożdżowy z mięsem 175

jogurt, resztę mąki oraz sól. Wyrabiamy ciasto a jeśli jest taka konieczność dodajemy odrobinę więcej mąki. Ciasto odstawiamy na 1,5-2 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz papryką. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 lub 4 części i wałkujemy tworząc koło. Nakładamy część farszu(...)długo aż się zarumieni, przekładamy na drugą stronę i postępujemy tak samo. Tuż przed podaniem na placku rozpuszczamy łyżkę masła. Postępujemy tak samo z resztą składników. Podajemy z ulubionymi sosami, np. pomidorowym lub czosnkowym. Świetnie smakuje również z tzatziki. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Tabbouleh po mojemu, czyli biała kasza gryczana z kiszoną cytryną 145

wyjdzie mi to na zdrowie. Kiedyś mój obiad wyglądał tak: kawałek mięsa, ziemniaki, surówka. Wstawałam pełna, ociężała, a po chwili robiłam się senna. Zwłaszcza jak do mięsa był sos... Teraz mięsa jadamy coraz mniej, a jak już jest, to najczęściej zgrillowane. Do tego kasze z ziołami, warzywami, oliwą z oliwek lub pestek winogron. I koniecznie kiszona cytryna :) Po takim obiedzie(...)żyję, prawda? :) Składniki: 200 g białej kaszy gryczanej, 1 kiszona cytryna, 1 średni pomidor, 2-3 łodyżki selera naciowego, natka pietruszki, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, sól, świeżo mielony gruby pieprz. Kaszę ugotować na sypko bez dodatku soli. (Jak to robić pisałam w tym poście klik ) Ugotowaną przestudzić. Cytrynę drobno posiekać. Pomidora pokroić w kostkę, selera w plasterki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Świąteczna zupa chrzanowa 155

cebula 3 ząbki czosnku 6 ziemniaków 750 ml bulionu warzywnego 2 – 3 łyżki tartego chrzanu 1 jogurt naturalny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ½ łyżeczki majeranku sól świeżo mielony pieprz 1 jajko Jajko gotujemy na pół twardo (8 minut). Cebulę kroimy w piórka. Czosnek ścieramy na tarce lub siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy cebulę(...)mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Podajemy w głębokich talerzach lub miskach z ćwiartką jajka.  O właściwościach i składnikach odżywczych chrzanu można przeczytać w przepisie na  sos chrzanowy

My Chcemy Jeść
Soczysta plecionka z polędwiczki 163

pieprz-  wędzona papryka-  100g suszonej wędzonej szynki w plastrach-  worek do pieczenia Umytą i osuszoną polędwiczkę rozcinamy wzdłuż, ale nie do końca - na 3 paski. Oprószamy solą, świeżo mielonym pieprzem i papryką wędzoną. Środkowy pasek owjamy plastrami suszonej wędzonej szynki. Z pasków zaplatamy warkocz. Koniec związujemy mocną nicią. Polędwiczkę dokładnie owijamy folią spożywczą  i wkładamy do worka(...)chłodne miejsce do następnego dnia. Na drugi dzień gotujemy - 25 minut od chwili zawrzenia wody. Ugotowaną, pozostawiamy w wodzie do ostudzenia. Gdy ostygnie, otwieramy worek, rozcinamy folię, przelewamy sos do miseczki. Polędwiczkę przekładamy na blaszkę wyłożoną folią, spryskujemy oliwą w sprayu, oprószamy wędzoną papryką, podlewamy odlanym sosem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10-15 minut

mojewypiekiinietylko
Śledzie po japońsku 129

twarde jabłko (Granny Smith) - 1 szklanka gęstej śmietany ( crème fraiche ) może być inna, ale co najmniej 18% - sok z ½ cytryny - 1,5 łyżeczki musztardy ziarnistej - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz kolorowy - cukier (do smaku) - jajka ugotowane na twardo Śledzie moczymy w zimnej wodzie lub mleku (czas zależy od stopnia zasolenia). Wymoczone osuszamy ręcznikiem papierowym. Cebule kroimy w drobną(...)cytryny – mieszamy, aby jabłko nie ściemniało. Do jabłka dodajemy odsączoną cebulę, śmietanę, musztardę, różową sól himalajską, świeżo zmielony pieprz kolorowy oraz cukier do smaku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Do sosu dodajemy śledzie. Mogą być ukośnie pokrojone na kawałki lub całe filety (jeżeli nie są duże). Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na dobę do lodówki. Podajemy przybrane ćwiartkami jajka na twardo

mojewypiekiinietylko
Kapuściana zapiekanka 111

ząbki czosnku 1 średnia biała cebula sól pieprz olej Przygotowanie: Ugotować ryż w lekko osolonej wodzie i przestudzić. Na patelni na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną cebulę, potem dorzucić mięso mielone, dodać przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę podsmażyć. Kapustę włożyć do garnka z wrzątkiem i chwilę podgotować. Następnie wyjąć i zdjąć z niej liście. Grubsze nerwy ściąć(...)czasie wyjąć kapustę, posypać ztarkowanym serem i wstawić jeszcze na 15 minut. Kiedy kapusta jest już miękka, danie jest gotowe. Gotowe danie można polać keczupem, sosem pomidorowym lub sosem z kwaśnej śmietany. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,, Lubię

Smaczne Potrawy
Domowe hamburgery 128

I doczekałam się kolejnego przepisu z serii Tata Gotuje. Tym razem mój mąż przygotował pyszne hamburgery. W przygotowaniu inspirował się przepisem Magdy Gessler, który pojawił się

Mama Gotuje