Chyba już wiecie, że moja kuchnia bez makaronu nawet nie istnieje. Dlatego dzisiaj już druga propozycja z makaronem. Szybkie danie, idealne na dzisiejszą późną kolację
Magiczne Życie Martychili szczypta soli nadzienie 500 g szpinaku 100 g sera feta 100 g sera białego pół cebuli tłuszcz do smażenia 3 ząbki czosnku pieprz ziołowy staropolski pieprz czarny mielony 150 g dobrej podsuszanej cienkiej kiełbasy żółty ser oregano Mąkę wymieszać z resztą składników, zagnieść twarde ciasto. Przygotować 5 foremek na tarty o śr 15 cm. Wałkować cienko i wylepić(...)spody ok 15 min. Wyjąć, nałożyć nadzienie, wyrównać, Położyć plasterki kiełbasy , posypać żółtym serem i szczyptą oregano. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiec przez ok 15 min. Podawać z sosem pomidorowo paprykowym lub sałatką z warzyw sezonowych
Gotowanie jest łatweporcje 1 główka sałaty lodowej 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 2-3 średnie pomidory 2 jajka ugotowane na twardo 4 łyżki oleju lub oliwy łyżka posiekanego drobno zielonego szczypiorku 2 łyżeczki soku z cytryny pieprz sól Sposób wykonania : L iście sałaty dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Porozrywaj je palcami na mniejsze kawałki lub dość grubo posiekaj. Pomidory sparz(...)palcami lub widelcem. Jajka pokrój na ósemki ( ósemki jajka możesz poukładać na wierzchu sałatki przed podaniem ). Wszystkie składniki wymieszaj delikatnie razem, dopraw do smaku solą , sokiem z cytryny i mielonym pieprzem. Podawaj do obiadu razem ze ziemniakami ( frytkami ), mięsem lub jako osobne danie. Sałatka ta jest bardzo zdrowa i nie tuczy, ponieważ w jej skład nie wchodzi śmietana
Przepisy i porady kulinarnepizzerii w Palermo- część wzięliśmy do hotelu. Krojona stylowym nożem. Po prawej sfincione z cudownie chrupiącym brzegiem. Arancini- po lewej szynka z mozarellą, po prawej tak zwane "ragu" czyli sos pomidorowy z groszkiem. A żeby nie wspominać tych smaków na sucho proponuję przepis na ciasteczka marcepanowe prawie jak z Erice. Jak wiele włoskich przepisów, ten jest banalnie prosty i bardzo(...)zmielonych** migdałów) 100g cukru 1 białko kilka łyżek płatków róży w cukrze (nasze!) Jeśli mielimy orzechy i migdały **bardzo ważne jest, żeby nie mielić ich zbyt długo, bo puszczają olej i przestają być sypkie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na 180*C. Mielone pistacje, migdały i cukier mieszamy. Białko lekko ubijamy do otrzymania zaczątków piany. Mieszamy
les mirabellesząbki czosnku 1 duże jajko ok. 20-30 g sera manchego lub parmezanu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sok z połowy cytryny oliwa z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. W tym czasie w niewielkim naczyniu roztrzepujemy jajko, dodajemy do niego jogurt naturalny, starty(...)pestek i wyciśnięte ząbki czosnku. Przesmażamy przez 1-2 minuty i dodajemy odcedzony makaron (zachowujemy trochę wody z gotowania). Dokładnie mieszamy, a następnie zdejmujemy z ognia. Dodajemy przygotowany sos i 3-4 łyżki wody z gotowania makaronu. Mieszamy przez około dwie minuty, aż jajko ugotuje się od gorącego makaronu. Można też postawić na gorący (ale wyłączony) palnik i mieszać
Poezja smakuporcje): 200 g makaronu typu spaghetti 5 dużych pieczarek cebula 6 liści jarmużu (bez stwardniałych łodyżek) ok. 70 g sera z niebieską pleśnią płaska łyżeczka mielonego kminku szczypta mielonej kolendry płaska łyżeczka ostrej papryki (wzięłam węgierską, która nie jest tak ostra jak cayenne) sól pieprz zioła prowansalskie 2 łyżki oleju do smażenia Pieczarki pokroić i wrzucić na patelnię(...)patelnię. Gdy warzywa zmiękną, dorzucić pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Wlać na patelnię ok. 150 ml wody. Dusić ok. 3 minut - ser musi stopnieć, a woda nieco wyparować. Doprawić sos zmieloną kolendrą, kminkiem, ostrą papryką, solą i pieprzem. Makaron odcedzić i wrzucić na patelnię. Wymieszać, by sos pokrył makaron. Ewentualnie dolać wodę z gotowania makaronu. Podawać posypany ziołami prowansalskimi. ----- Podobne
Weekendy w domu i ogrodziecienkie długie słupki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub drobniutko posiekać. Papryczkę pokroić drobniutko. Jeśli kolendra jest w ziarnach, a nie mielona, rozetrzeć ją w moździerzu. Marchewkę zasypać solą, dodać ocet, wymieszać i odstawić na 10-15 minut, a następnie lekko odcisnąć. Olej rozgrzać na patelni, lekko zeszklić na nim cebulę(...)pikantna, jednak smak słony i słodki stracą nieco mocy. Marchewka po koreańsku pasuje do łagodnych dać typu ryż z duszonymi udkami kurczaka, czy tłuczone ziemniaki z bitkami w sosie itp. Marchewka po koreańsku, wbrew nazwie, jest tradycyjną surówką bardzo lubianą za naszą wschodnią granicą. Ma ona nawet własną historię. Podobno powstała w czasach kryzysu, kiedy radzieckie gospodynie nie mogły przygotować
Trzeci talerztakiej innej, takiej jak ta - z rukolą i serem blue. Ostatnio wszystkim smakowało, może tym razem będzie tak samo? A Wy, macie ochotę na taką Lasagne?"Składniki:mięso mielone z szynki 1 kg3 ząbki czosnku1 mała cebulapół łyżeczki majeranku1,5 łyżeczki oreganopół łyżeczki ziół prowansalskichpół łyżeczki suszonej bazyliisól, pieprzsos pomidorowy 200 mldodatkowo:ser pleśniowy typu blue 100 grukola(...)sól i pieprz i smażymy na małym ogniu. Czosnek obieramy i miażdżymy przez praskę - to samo robimy z cebulą. Dodajemy zioła i dalej smażymy. Gdy mięso się podsmaży dodajemy sos pomidorowy, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut.Na drugą patelnię wrzucamy rukolę, dodajemy sól i pieprz i podsmażamy. Przekładamy do miski i dodajemy drobno pokrojony ser blue, mieszamy
Słodkie Przyjemnościposzłam na łątwiznę;p) 2-3 koncentraty pomidorowe (200g w jednym słoiczku, znów będę robić bezpłatną reklamę i napiszę, że najpyszniejsze koncentraty są w markecie NETTO:)) około 700g mielonej piersi kurczaka/indyka gigantyczna cukinia 3 cebule sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka, ostra papryka wg. smaku odrobina oleju rzepakowego do smażenia Sposób przygotowania: Na ogromnej teflonowej patelni rozgrzewamy około łyżeczki(...)dodajemy pokrojone warzywa i dusimy pod przykryciem, aż zmiękną (może to trochę potrwać, papryka potrzebuje czasu) na koniec dodajemy koncentraty, przyprawiamy wg. smaku i jeszcze smażymy, żeby nadmiar sosu wyparował leczo najlepiej smakuje na następny dzień kiedy mięso nasiąknie pomidorowym sosem, a wszystkie składniki się przegryzą ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćznacie gołąbki na dziko? Ich zaletą jest prostota, szybkość, łatwość przygotowania. No i… zawsze to coś innego, i na pewno smacznego. Ale wracając do rzeczy. Potrzebujemy… Składniki: - ok. 800g mielonej wieprzowiny- mała główka kapusty (ok. 700g)- 1,5 szklanki ugotowanego ryżu- 2 jajka- 5 łyżek kaszy manny- 250 g wędzonego boczku- 2 średnie cebule- 3 ząbki czosnku- sól(...)Formuję okrągłe lub owalne kotlety, obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju. Po zrumienieniu obu stron, obniżam temperaturę i dosmażam, pod przykrywką ok. 10 minut. Do gołąbków przygotowałam sos pomidorowy. Na oleju zeszkliłam cebulę, dodałam obrane, pokrojone pomidory, łyżkę koncentratu pomidorowego, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Dusiłam do chwili, aż pomidory się rozparują. Staram się nie zagęszczać potraw
mojewypiekiinietylkorodzynek. Kulinarne niebo na podniebieniu. Potrawa wolna od glutenu.Ilość porcji: 2Czas przygotowania: 20 minutSkładniki:2 kawałki karpiaCebulaMarchewkaGarść rodzynekKieliszek winaŁyżka masła½ łyżki mąkiPrzyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, liść laurowy, goździk, ½ łyżeczka cukruRodzynki umieszczamy w miseczce i zalewamy wodą. Karpia myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie doprawiamy go solą i pieprzem z obu stron(...)pieprz. Całość smażymy 5 minut mieszając co chwilę. Na samym środku patelni robimy miejsce i układamy karpie. Smażymy z obu stron po kilka minut. Podajemy na ciepło, polane sosem. Smacznego
Kolizje SmakówSkładniki : 500 g filetów śledziowych matias 1 cebula 1 szklanka wrzącej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka octu 250 g śmietany 12 % 3 łyżki majonezu 2
kulinarnyswiatdomirąk, zaś największe piętno na jej kulturze zostawili Włosi, Brytyjczycy oraz Arabowie z Północnej Afryki. We współczesnej kuchni maltańskiej możemy odnaleźć wpływy wszystkich wymienionych, dlatego odwiedzający wyspy nie będą mieli np. problemów z zamówieniem angielskiego śniadania, czy ryby z frytkami fish & chips, zaś w porze kolacji będą mogli przebierać wśród różnego rodzaju past i pizzy. Oczywiście, Maltańczycy(...)przez szefową kuchni restauracji znajdującej się na Malcie. Oglądając program, szybko zanotowałam sobie składniki, jednak ich proporcje musiałam ustalić sama. I tak oto udało mi się stworzyć niezwykle aromatyczny sos do makaronu na bazie suszonych i świeżych pomidorów, oliwek, kaparów i białego wina. Na Malcie podaje się go dodatkowo z owczym serem z Gozo, Ġbejna, ja po prostu go pominęłam
Chilli Czosnek i Oliwazmierzył się z nimi wie, że są one dość czasochłonne, dlatego czasami trzeba pójść na łatwiznę i zamiast tradycyjnych gołąbków upichcić szybszą ich wersję ... Składniki: 500 gram miesa mielonego u mnie indycze 500 gram Przecieru z pomidorów 1 marchewka 170 gram ryżu (szkl.) przyprawy: czosnek, chili, natka pietruszki, rozmaryn, bazyli oregano 2 łyżki otrębów 300 gram kapusty Ryż zalewamy(...)strony...Zalewamy przecierem pomidorowym...i dusimy na bardzo małym ogniu przez okolo 30- 40 min. w razie konieczności podlewamy woda gdy część przecieru wyparuje...Po tym czasie wyjmujemy gołąbki...sos doprawiamy do smaku przyprawami...Smacznego
NaKońcuJęzykawypieku chleba.2. Mąka RyżowaMąka ryżowa najczęściej uzyskiwana jest z ryżu białego i brązowego. Może być grubo lub drobno mielona. Surowe ziarna ryżu (wyłuskane lub niewyłuskane) są bardzo drobno mielone do uzyskania mąki. Mąka ryżowa jest bardzo dobrym zamiennikiem dla mąki pszennej.Mąka ryżowa znajduje zastosowanie przy produkcji pieczywa oraz papieru ryżowego. Coraz częściej jest wykorzystywana do przyrządzania(...)zawiera glutenu.Mąka sojowa służy do wyrobu m.in.: pieczywa, makaronów, płatków, ciast, ciasteczek. Mąka sojowa posiada silne właściwości wiążące, w związku z czym zagęszcza się nią zupy i sosy. Używana jest także do wyrobu mleka i past sojowych. 3. Mąka ZiemniaczanaMąkę ziemniaczaną wytwarza się z ziemniaków o dużej zawartości skrobi. Charakteryzuje się białym kolorem, zwięzłą strukturą i bezwonnym zapachem
NaKońcuJęzyka