mielone w sosie - 2000 przepisów (strona:106/134)

Łopatka wieprzowa miodowa z szykowaru. 132

paprykowej od Piątnica.net 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu szczypta mielonych goździków szczypta gałki muszkatołowej kilka ziaren kolendry szczypta mielonego liścia laurowego, lub jeden cały szczypta mielonego imbiru 2 ząbki czosnku 2 łyżki miodu Czosnek rozgniatamy i łączymy z przyprawami. Mięso smarujemy miodem i posypujemy przyprawami. W moim przypadku był to cienki płat mięsa, a więc(...)wody i wkładamy do bardzo zimnej lub na balkon ;) gdy ostygnie przekładamy szynkowar do lodówki na 12h. Po tym czasie możemy wyjąć wędlinę z szynkowaru :) Smakuje idealnie z ostrym sosem lub po prostu chrzanem i rukolą :) Smacznego :) Skomentuj

MamaOskarka
Pasztet z królika 183

Pasztet pewnie robimy z różnego mięsa, jednak  mięso z królika chyba najbardziej pasuje  do tego typu potrawy. Doskonale smakuje z dodatkiem żurawiny, sosu tatarskiego, czy też ćwikły.  Jeśli ktoś jeszcze nie próbował to  z przyjemnością  zapraszam do obejrzenia przepisu.   SKŁADNIKI: mięso  z królika ok. 1,5 kg 1/2 kg. surowego boczku lub podgarla(...)czasie gotujemy boczek do miękkości, ale w osobnym garnku. Miękkie mięs z królika i podroby studzimy i obieramy z kości.  Ugotowany boczek również studzimy. Mięso, podroby i boczek mielimy w maszynce do mięsa przynajmniej dwa, trzy razy.  Mielimy również jedną ugotowaną marchewkę, ugotowaną cebulę. Można dodać więcej warzyw jak ktoś lubi. Zmielone mięso, łączymy z jajkami. Doprawiamy solą

W kuchennym oknie Ewy
Rolady wieprzowe z boczkiem i ogórkiem kiszonym. Zrazy z karkówki. 285

znacznie tańsze. Polecam :) Składniki - 8 plastrów karkówki wieprzowej - 8 plastrów boczku wędzonego - 2-3 ogórki kiszone - 1 duża cebula - musztarda - czosnek mielony, papryka mielona, sól, pieprz, kminek mielony, majeranek, - olej do smażenia - śmietana, mąka ( opcjonalnie ) Wykonanie Płaty mięsa rozbijam przy pomocy tłuczka na cienkie plastry ( delikatnie aby ich nie porwać ), cebule kroje w grube wiórki, ogórki(...)mięsem.) Rolady piekę w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem ok. półtorej godziny. Piekę w przykrytym naczyniu, podczas pieczenia dwa razy obracam rolady, w razie potrzeby dolewam gorącej wody. Powstały sos można zagęścić w/g upodobać śmietaną, lub mąką. Swoje roladki podałam z ziemniakami purre i sałatka z buraczków z jabłkiem. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Cytrynowo-koperkowa zapiekanka z kurczakiem i makaronem orzo 187

dokładnie mieszamy, po czym wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45-60 minut, aż makaron będzie miękki i nasiąknie płynem, a z bulionu i fety zrobi się pyszny, kremowy sos. Jeśli Wasze casserole zacznie się przypiekać, zmniejszcie temperaturę do 160⁰C i odrobinę wydłużcie czas pieczenia (jeśli to potrzebne). Gotowe danie posypujemy startym parmezanem i odstawiamy na 5 minut, żeby(...)bulionu z kurczaka – domowy rosół lub bulion z kostki (na tą potrawę użyłam 1 kostkę z kurczaka i 0,5 kostki jarzynowej) 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu 2 piersi z kurczaka (500-600g) 1,5 szklanki makaronu orzo/ kritharaki 200g twardej fety ½ szklanki posiekanego koperku 2 łyżeczki soku z cytryny + 1 łyżeczka startej skórki

Karo in the Kitchen
Klopsy wołowe 245

Różnego rodzaju klopsy, mielone kotlety i im podobne potrawy są dość popularne w naszym kraju. Zazwyczaj przyrządzamy je z wieprzowiny lub drobiu i podajemy z różnego rodzaju surówkami, mieszankami gotowanych warzyw czy ziemniakami. W tym miejscu zaproponuję swego rodzaju kombinację naszej polskiej (czy choćby tylko spolszczonej) tradycji kulinarnej z potrawą inspirowaną przepisem jaki swego czasu napotkałem w książce(...)roku. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 600g mielonej wołowiny 3-4 średnie kiszone ogórki 1 średnia czerwona cebula 2 małe lub 1 duży ząbek czosnku 2 szalotki (można ew. użyć kawałka zwykłej cebuli) 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka mielonej słodkiej papryki szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 jajko 4 łyżki oliwy Dodatkowo do podania

Kulinarna Pokusa
Gołąbki 254

Sprawdzony przepis na smaczne danie. Wypróbowałam i polecam przepis z opakawania ryżu Kupiec.   Składniki:  200 g ryżu 1 główka kapusty 250 g mielonej wieprzowiny 1 jajko 1 l bulionu warzywnego 1 mała cebulka 60 g tłuszczu: masło, smalec  sól, pieprz 30 g masła i 30 g mąki do zasmażki zioła wg uznania (prowansalskie, majeranek) Ryż ugotuj(...)gołąbki układaj w rondlu ściśle jeden obok drugiego. Zalej całośćbulionem połaczonym z zasmażką tak, żeby gołąbki były przykryte. Gołąbki praż na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. Podawaj z sosem ziemniaczanym, pomidorowym lub grzybowym. Na zdjęciach gołąbki w sosie pomidorowym, oczywiście z ryżem białym długoziarnistym Kupiec

prawdziwe jedzenie
Moja ulubiona klasyczna szarlotka z jabłkami w karmelu 207

bardzo zimnej wody3/4 szklanki margarynyWYPEŁNIENIE:3 łyżki mąki 4 duże jabłka (możecie pomieszać różne odmiany, dla ciekawszego smaku)1/2 szklanki cukru1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki imbiru, gałki muszkatołowej, goździków mielonych i kardamonu1 łyżka soku z pomarańczy + 1 łyżeczka skórki z pomarańczyszczypta soli2 łyżki masła2 łyżki gęstej śmietanysos karmelowy (najlepiej z tego przepisu)Przygotowanie: Zrób ciasto. Wymieszaj mąkę(...)wyłóż nim formę na ciasto. Włóż do lodówki.Do jabłek dodaj mąkę, cukier, przyprawy, sok i skórkę z pomarańczy, sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Włóż jabłka do foremki, polej sosem karmelowym i posyp 2 łyżkami masła. Rozwałkuj drugą część ciasta i pokrój ją na cienkie, długie plastry. Ułóż kratkę na szarlotce. Wstaw do lodówki na pół godziny.Rozgrzej piekarnik

Gotowanie to kochanie
#Smaki świata - Bułgaria 209

warzywach i mięsach, delikatnych zupach i chłodnikach, aromatycznych gulaszach i pysznym winie! W hotelu mieliśmy szansę skosztować kjufte, kebabcze (wspaniale doprawione mięsko mielone w formie podłużnych kiełbasek lub kotlecików), sarmi (gołąbki z ryżem i mięsem mielonym w liściach kapusty lub winogrona, o ile się nie mylę) czy bardzo popularną sałatkę szopską (pomidory, ogórki, papryka, cebula) z pysznym(...)Smaczne, ale mięso poprzez długi kontakt z gorącym żeliwnym naczyniem staje się nieco gumowate.   wyśmienitej kavarmy - rodzaju gulaszu z mięsem wieprzowym i duszonymi w niezwykle aromatycznym mięsno-pomidorowym sosie warzywami. Mięso aż rozpływa się w ustach, a mieszanka przypraw uderza do głowy. Niebo w gębie! :)   Słoneczny Brzeg to trochę taki polski Kołobrzeg czy Mielno - imprezownia, bo pełno

Cooking Monster
POLĘDWICA Z WARZYWAMI Z RĘKAWA 267

Doskonały pomysł na niedzielny obiad - jest to danie, po którym nie będziemy mieli garnków do zmywania, ponieważ wszystkie składniki wkładamy do rękawa do pieczenia, następnie do piekarnika i obiad mamy gotowy. Tak przygotowana polędwica doskonale smakuje również na zimno, pokrojona w plastry na kanapki.    SKŁADNIKI    60 dag polędwiczki wieprzowej, 5 ziemniaków, 1 mała cebula, 1 marchew(...)paski, a cebulę w piórka. Warzywa przekładamy do rękawa do mięsa. Całość zamykamy. Pieczemy 45- 50 min w 180 stopniach. Po upieczeniu polędwicę kroimy w plastry, polewamy wytworzonym sosem. Podajemy z warzywami

słodki bratek
Gołąbki z młodej kapusty 175

Składniki: 1 młoda kapusta (jeśli jest duża, lub 2 średnie) 1 kg mięsa mielonego 400g białego ryżu sól pieprz słodka czerwona papryka 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 litry bulionu warzywnego 2 łyżki mąki + 1/2 szklanki zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować na sypko. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. 2. Mięso doprawić solą, pieprzem i papryką. Dodać ryż i wymieszać(...)bulion. Dodać przecier i chwile gotować. Zaciągnąć rozrobioną mąką i doprawić solą oraz pieprzem. Gotować jeszcze przez 2-3min. 8.Gołąbki przełożyć do innego garnka (bez wody!). Zalać sosem i gotować przez kolejne 10-15 min. Gołąbki należy gotować na jak najmniejszym ogniu w garnku przykrytym pokrywką lekko uchyloną

A Ty Smakuj Mnie
6. Mięso, bułka, warzywa, czyli burgery z kurczaka! 311

spróbujcie koniecznie! (zdjęcia niestety dopiero przed samym zjedzeniem, wszystko było tak wciągające, że cieszę się, że zdążyłam zrobić kilka fotek przed ich pochłonięciem!) Burgery z kurczakaSkładniki:ok. 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka1 cebula 3-4 ząbki czosnku3 łyżeczki ostrej musztardy1,5 łyżeczki papryki słodkiejsól (wedle uznania)świeżo zmielony pieprzodrobina majeranku2 łyżki otrębów owsianych (niekoniecznie)Przygotowanie: Cebulę(...)liście sałatykolorowa papryka pokrojona w paski2-3 ogórki kiszone pokrojone w plastrypomidor pokrojony w plastryplastry żółtego sera (dowolnego, takiego jaki lubimy najbardziej)cebula pokrojona w krążkimusztarda, lub dowolny sos Ja po złożeniu hamburgerów i "spięciu" ich patyczkiem do szaszłyków, by się nie rozsypały, wstawiłam je jeszcze na chwile do rozgrzanego piekarnika (ok.8 min). Kombinacja dodatków jest dowolna i każdy może

Symfonia Smaków
Kurczak Saltimbocca 190

wersji z kurczakiem, a do tego puree z batatów i sałatka z bobu i fasolki szparagowej z orzeźwiającym dressingiem cytrynowym. Smacznego! Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka sól, świeżo mielony pieprz 5 łyżki oliwy 2 łyżki masła listki świeżej szałwii 8 plastrów szynki parmeńskiej 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 łyżeczki miodu 1/4 szklanki bulionu lub rosołu 200 g pomidorków(...)ogniu, aż zredukuje się o połowę, następnie wlewamy bulion  i gotujemy jeszcze 3 minuty. Dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i kiedy zmiękną dodajemy 2 łyżki masła. Do sosu wkładamy filety kurczaka i chwilę podgrzewamy. Puree z batatów i ziemniaków: 1/2 kg bataów 1/2 kg ziemniaków 2 łyżki masła 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki curry mleko  woda

Smakowity Blog Kulinarny
Paprykowe skrzydełka 329

Połączenie kolendry i octu jabłkowego uwalnia głębie smaku mięsa drobiowego. Składniki - 1 kg skrzydełek kurczaka   Marynata  - półtorej łyżki słodkiej papryki  - łyżeczka pieprzy cayenne  - pół łyżeczki mielonej kolendry  - 2 łyżki octu jabłkowego  - 3 łyżki przecieru pomidorowego  - 3 łyżki oliwy  - sól Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne(...)Piec 40 minut ( po 20 minut z każdej strony ). Po upieczeniu posolić. Uwaga – sprawdzona rada 1)        aby złagodzić smak marynaty, skrzydełka podajemy z sosem musztardowo-ketchupowym ( mały jogurt, 2 łyżki łagodnej musztardy, 1 łyżeczka łagodnego ketchupu, szczypta soli i pieprzu ). Życzę smacznego. Komentarze oraz lajki mile widziane :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Świat Smaku
Burrito 144

Składniki: -500g dowolnego mięsa mielonego  -jedna lub dwie cebule -puszka kukurydzy -puszka czerwonej fasoli -chilli w proszku -sól, pieprz -dwie łyżki oleju do smażenia -4 gotowe tortille (można kupić w większości sklepów bez problemu) Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do lekkiego zeszklenia a następie dorzucamy do niej mięso. Smażymy razem do momentu(...)środek tortilli i zawijamy ją w kopertę. Po zawinięciu można ją dodatkowo zapiec na grillu elektrycznym ale nie jest to konieczne. Podajemy samo, z dodatkiem sałatki, lub z sosami na bazie śmietany/jogurtu mającymi złagodzić pikantny smak burrito. Z podanych składników otrzymujemy 4 całkiem spore porcje. Na zdjęciu burrito przed zawinięciem Koszt porcji

Tanie przepisy studenckie
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 251

pisał Dr. Henry Blackburn – „trochę jagnięciny”). Grecy są mistrzami w tworzeniu dań łączących warzywa z niewielką ilością mięsa, pamiętam np. gemistę – papryki i pomidory faszerowane ryżem i odrobinką mielonego mięsa. Nieduże ilości mięsa podaje się również w przystawkach – przykładem mogą być dolmades, liście winogron faszerowane ryżem oraz mięsem. Oczywiście w kuchni greckiej znajdziemy wiele bardzo mięsnych dań, np. souvlaki(...)zaspokajali świeżymi i suszonymi owocami oraz tureckimi słodyczami loukoumi (to te małe galaretki), które nie zawierają tłuszczu. Pyszne greckie przekąski: dolmades (faszerowane liście winogron) i gigantes plaki (fasola w sosie pomidorowym). Do tego lekkie wino - retsina.  5. Pij czerwone wino, ale w umiarkowanych ilościach. Ponieważ w diecie śródziemnomorskiej rekomenduje się picie wina, wiele osób myśli, że może bezkarnie wypijać

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania