mielone w sosie - 2000 przepisów (strona:111/134)

Bar-restauracyjny Karmnik – recenzja 278

punktem odniesienia nawet dla nieobeznanych z topografią Starówki, ponieważ nie sposób nie trafić do restauracji, która znajduje się na początku jednej z uliczek odchodzących od placu Zamkowego:).Zaproszeni goście mieli okazję poznać właścicieli i obsługę restauracji, czyli ludzi odpowiedzialnych za klimat tego miejsca, oraz usłyszeć o szczegółach akcji Odbijamy Starówkę, której Karmnik jest inicjatorem (w ramach tego projektu na Starym(...)gościom pęczotto (24 zł) oraz – jak czytamy w menu – „poliki wołowe pieczone w niskiej temperaturze podane na puree ziemniaczanym przykryte fasolką zieloną owiniętą szynką dojrzewającą i sosem ze zredukowanego porto” (34 zł). Pęczotto było przygotowane wzorowo – kasza idealnie ugotowana, warzywa „jędrne” i smaczne, grzyby niezwykle aromatyczne. Niestety, znowu czegoś zabrakło. Danie było niezłe

karmelowy
Gulasz z serc z indyka 329

250g) kawałek korzenia selera (100g) kawałek najlepiej środkowej części pora 200ml bulionu drobiowego (może być z kostki) 1/2 średniej cebuli 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 2-3 liście laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki oleju rzepakowego Instrukcje Serca oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu i kroimy na mniejsze kawałki (zwykle 3). Następnie dokładnie płuczemy(...)Dodajemy seler, marchewkę i paprykę. Posypujemy majerankiem i mieszamy wszystkie składniki. Gotujemy jeszcze przez kolejne 30 minut, czasami mieszając. W zasadzie pod przykryciem, ale jeśli stwierdzimy pod koniec, że sos jest zbyt rzadki, możemy odparować nadmiar wody. Pod koniec możemy też dodać do smaku więcej soli i pieprzu. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-108 {margin: auto;} #gallery-108 .gallery-item

Kulinarna Pokusa
Jesienne tiramisu: z figami 188

bazie mascarpone i jajek, a do tego biszkopty zanurzone w kawie z amaretto. Brzmi znajomo? Tak, to kolejna wariacja na temat tiramisu. Obłędnie pyszna, wręcz uzależniająca. Nie będziecie mieli dość, jestem pewna. Inspirację znalazłam na blogu Paleta smaku , ale zrobiłam po swojemu. Do kremu użyłam całych jajek, nie tylko żółtek, żeby był bardziej puszysty. Część fig skarmelizowałam, świeżymi udekorowałam całość(...)pozostałym kremem.  Schłodzić w lodówce. Przed podaniem udekorować świeżymi figami pokrojonymi w ósemki. Smacznego! Taki deser zafundowałam nam z okazji moich urodzin. C. przyrządził kaczkę z najlepszym grzybowym sosem; obiad mieliśmy jak w najlepszej restauracji.  Dziękuję

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowy deser z gorącymi malinami Pawła Małeckiego 193

kruszonka migdałowa. Mąkę mieszamy z mączką migdałową (jeżeli nie macie mączki migdałowej to można zmielić blanszowane migdały razem z cukrem pudrem). Następnie dodajemy cukier (jeżeli nie został wykorzystany do mielenia migdałów), otartą skórkę z limonki i chłodne masło pokrojone w kostkę. Wszystko razem zagniatamy palcami, aż powstanie kruszonka. Gotową kruszonkę rozsypujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika(...)maliny. Do garnka przekładamy maliny, cukier i wlewamy wino. Całość doprowadzamy do zagotowania i na małym ogniu odparowujemy wodę do momentu aż z naszych mail i wina uzyskamy konsystencji sosu. Na samym końcu dodajemy cynamon, mieszamy i zaczynamy składać nasz deser. Składanie deseru zaczynamy od naszego krążka biszkoptowego. Następnie kładziemy na nim nasz czekoladowy kołnierz, który do połowy wypełniamy musem

Kuchenne Wariacje
Rolada mięsna z kaszanką i fetą na zimno i ciepło. 217

Meat roulade with black pudding and feta cheese cold and heat.   Składniki. 1 kg mięso  z łopatki wieprzowej 30 dag kaszanka 10 dag feta

Kulinarny karnet Christophera
Zaskocz bliskich 226

będziesz się nudzić. Danie składa się z kilku elementów.  Na początek ugotuj ziemniaki , z 1,5kg wychodzi około 30 ślimaczków. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę, bądź maszynkę do mielenia mięsa. Po całkowitym ostygnięciu dodaj 2 jajka (na 1,5kg ziemniaków), dwie łyżki masła, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, można również dodać przyprawę do ziemniaków, jednak zrobioną samodzielnie a nie kupioną(...)pokrusz na drobno ser pleśniowy z niebieską pleśnią. Rukole po umyciu i osuszeniu nałóż na przygotowany talerz, nałóż kilka plastrów gruszki, pomidory suszone, posyp serem i polej odrobiną sosu [3 łyżki oliwy bądź dobrego oleju, ocet balsamiczny, łyżeczka miodu, ząbek czosnku, gruboziarnista sól (sól najpierw rozpuść z octem, następnie dodaj resztę składników - inaczej sól się nie rozpuści) wymieszaj wszystko

Gotuj z Natką
Kibiny (kibinai), czyli pierogi Karaimów litewskich oraz migawki z Troków 260

śmietany(użyłam jogurtu greckiego) pół łyżeczki soli Farsz 400 g siekanego drobno mięsa (użyłam filetu z indyka) 2 cebule 40 g posiekanej kapusty (użyłam pekińskiej, bez głąba) sól pieprz mielony Mąkę wymieszać z solą, masłem pokrojonym na kawałki i rozbełtanymi dwoma jajkami. Stopniowo dodawać śmietanę/jogurt i wyrabiać ciasto - powinno być jednolite i plastyczne. Ciasto zawinąć w folię spożywczą(...)Kibinai piec 30 minut. Podawać z bulionem (u mnie warzywny). Uwagi: Kibinai są bardzo gorące w środku. Trzeba bardzo uważać podczas pierwszych kęsów.  Z wnętrza kibinów wypływa trochę sosu z pieczenia farszu - uważajcie - gorący! Kibinai zjada się, trzymając je w rękach przez serwetkę i popija bulionem.   A tak wyglądają te oryginalne (mnie brak wprawy w zwijaniu zlepionych brzegów

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierniczki świąteczne z ciasta dojrzewającego 172

podsypywania) 200 g masła 0,5 kg miodu (ok. 320 ml) torebka przyprawy do piernika łyżka kakao łyżka kawy rozpuszczalnej łyżeczka cynamonu pół łyżeczki mielonej kolendry szczypta grubo mielonego pieprzu czarnego szczypta soli 3 jajka szklanka cukru 18 dag proszku do pieczenia łyżeczka sody Masło i miód rozpuścić na patelni. Dodać przyprawy (z wyjątkiem soli) i mieszać trzepaczką(...)miesiącami.     Z pierników wyciętych w kształt gwiazdek można wykonać choinki, sklejając poszczególne gwiazdy lukrem zrobionym z białek i cukru pudru. Długo przechowywane pierniki można zużyć do przygotowania sosów do mięs czy serów. Nie mam pewności, czy mój piekarnik dociągnie do kolejnego wypieku pierniczków, więc dodaję przepis do akcji konkursowej: https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4 ----- Podobne: Ciastka arachidowe a la portugalskie

Weekendy w domu i ogrodzie
Ziemniaczane ravioli 138

łyżki oliwy z oliwek ok.180g mąki Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w posolonej wodzie. Rozgrzewamy patelnię z olejem, kroimy drobno cebulę i podsmażamy. Dodajemy czosnek, mięso mielone, smażymy 3 minuty rozgniatając mięso na drobnicę. Dodajemy seler naciowy pokrojony w drobną kostkę i sparwdzamy co z ziemniakami które się gotują. Co do ziemniaków, to powinny być mączyste(...)kleiło się do rąk. Ręce oprószamy mąką, formujemy małe okrągłe placki, po środku każdego placka kładziemy trochę farszu i sklejamy zaginając brzegi. Nie martwimy się, że trochę sosu się wyleje z placka, mocniej dociskamu przegi. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, smażymy ravioli z dwóch stron na złoty kolor. Podajemy na gorąco posypane bazylią. Ps. Farsz możemy przygotować dzień wcześniej

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Schab zapiekany ze szpinakiem 318

szpinaku ( u mnie mrożony )  2 ząbki czosnku + 1 łyżka oleju 2 łyżki masła  2 łyżki mąki  0,5 szklanki mleka  20 dkg gorgonzoli gałka muszkatołowa ( mielona ) sól, pieprz, ostra papryka  do podania ugotowane na parze brokuły oraz podprażone pestki słonecznika i migdały w płatkach 20 dkg ugotowanego ryżu Piekarnik nagrzej(...)się zapiekła.  Tak jak już wspomniałam mięso podałam z brokułami na parze i ryżem.   Przepisy ze schabem na moim blogu : Schab pieczony z nadzieniem Schab z sosem orzechowym Schab z pończochy – domowa wędlina Schab pieczony z powidłami śliwkowymi Schab pieczony z czosnkiem w dużej ilości Schab zapiekany ze szpinakiem

Kuchnia na wzgórzu
Cholera z telefonami 180

niej . Ja od kilku dni degustuję otrzymaną jako upominek kawę Etno Cafe. Żaden ze mnie znawca, ale nawet ja czuję, że ten napój jest wyjątkowy. A zapach przy mieleniu...- ziarna są tak wypalone, że po ich zmieleniu aromat jest wciąż ten sam. Czytanie o plantacjach w Etiopii pozwoliło mi rozmarzyć się chwilę i zapomnieć o dzwoniących komórkach. Pocieszeniowa kawa kawusia(...)patisona- dorzucamy. Dolewamy 150 mililitrów wody. Kroimy kiełbasę- i do garnka. Zioła drobno siekamy- do garnka. Dodajemy przecier pomidorowy i drobno pokrojony czosnek. Dusimy aż warzywa będą miękkie a sos trochę zgęstnieje. Dziś leczo podałam w żytnim chlebku. W internecie są przepisy na chleb do żurku, ja jednak poszłam na łatwiznę i swój kupiłam mrożony w sklepie. Tuż przed podaniem

les mirabelles
Zapiekana cukinia z kaszą jaglaną, porem, papryką i pomidorami 157

ciąg dalszy… Tym razem zapiekana w cukinii, z porem, pomidorami, papryką i żółtym serem. Przepyszne, zdrowe, pożywne. Czego można chcieć więcej??? *Dla mięsożerców proponuje dodać 250 gr mięsa mielonego, wówczas danie nie będzie wegetariańskie, ale będzie równie smaczne i bardzo pożywne. Przepis idealnie sprawdzi się na imprezach bo nadziewane cukinie są, wbrew pozorom, bardzo podzielne. Z podanego przepisu(...)patelni rozgrzać oliwę, zeszklić pora. Dodać paprykę, poddusić 2 minuty, dodać cukinię, poddusić dwie minuty, dodać pomidory, poddusić 10 min na średnim ogniu, tak aby z sosu wyparowała woda (nie musi wyparować cała). Dodać ugotowaną kaszę, dodać przyprawy, wymieszać, poddusić na średnim ogniu przez 5 min. Cukinie położyć na blaszkę wysmarowaną olejem. Na każdą cukinię nakładać farszu z górką. Wstawić

moj przepis na
naleśniki z serem 398

usmażymy naleśniki, zaczynamy przygotowywać nasz ą  masę serow ą , do ich przełożenia. 3. Ser biały dokładnie rozdrabniamy (widelcem, przepuszczając przez praskę do ziemniaków lub mieląc na maszynce do mielenia).  Ja przeważnie przepuszczam przez praskę do ziemniaków. 4. Do sera dodajemy żółtko (wcześniej należy wyparzyć jajko) i oba cukry. 5. Dokładnie mieszamy. W przypadku(...)płaskim talerzu, polewamy śmietaną i posypujemy cukrem kryształem lub oprószamy cukrem pudrem. Dla urozmaicenia, zamiast śmietanki, możemy je, np. polać sosem waniliowym, czy syropem owocowym, np. z malin. SMACZNEGO

Kulinarnie z Polką na Kresach
Jak zrobić domową pastę harissa? (przepis krok po kroku) 192

dodawać do naprawdę wielu potraw - zup, gulaszy, past kanapkowych, jajecznicy, kanapek (smarować jak musztardą). Wymieszana z oliwą stworzy świetną marynatę, a wymieszana pół na pół z jogurtem naturalnym pyszny sos np. do falafeli . Jak się domyślacie, istnieje bardzo wiele przepisów na pastę harissa. Można ją przygotować zarówno ze świeżych jak i suszonych papryczek chilli i mieszać ze sobą papryczki(...)pasty harissa / na 1 słoik 200-250 ml: 25 sztuk świeżych lub suszonych papryczek chilli (możesz zmieszać świeże i suszone) 1 słodka czerwona papryka 6 ząbków czosnku 2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka soli 4 łyżki oliwy Przygotowanie pasty harissa: 1. Papryczki chilli (niezależnie czy używasz świeżych czy suszonych) umieść w misce

Chilli Czosnek i Oliwa
Kurczak pieczony nadziewany chorizo, fasolką i suszonymi pomidorami 212

duże ząbki czosnku, obrane i pokrojone w plasterki 2 x 400g puszki białej fasolki, odcedzonej 200g pomidorów suszonych w oleju + kilka łyżek tego oleju sól morska i świeżo mielony czarny pieprz garść świeżego tymianku   Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Przygotować nadzienie: Rozgrzej odrobinę oliwy na dużej patelni i dodaj chorizo. Smaż około 3 minuty, aż do uzyskania(...)farszu. Wymieszaj i połóż kurczaka. Zakryj go szczelnie folią i wstaw do nagrzanego pieca na 1h. Po godzinie zdejmij folię, piekarnik ustaw na 200°C, polej wierzch kurczaka sosem z brytfanki i piecz przez ok. 30 minut. Dzięki temu uzyskamy brązowo-złotą skórę. Wyjmij kurczaka i przy pomocy noża przełóż z brytfanki na deskę (należy duży nóż włożyć, tam gdzie

Moja Delicja