mielone w sosie - 2000 przepisów (strona:116/134)

Karkówka duszona z papryką i pieczarkami 270

środkowej części, 75g) 2 ząbki czosnku 250ml jasnego piwa 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki cząbru 1/4 łyżeczki gorczycy (startej) 1/4 łyżeczki kolendry (startej) 1/4 łyżeczki chili 1/4 łyżeczki imbiru (mielonego) 1 łyżeczka soli kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 2-3 łyżki oleju rzepakowego Instrukcje W miseczce mieszamy ze sobą przyprawy: tymianek, cząber, gorczycę, kolendrę, chili, imbir(...)były zanurzone. Przestawiamy na mały ogień, przykrywamy i dusimy dość powoli przez 10 minut. Karkówkę wkładamy do patelni w miarę możliwości przykrywając je warzywami i zanurzając w sosie. Dolewamy nieco gorącej wody (ok. 1/2 szklanki), aby mięso było prawie całkowicie zanurzone. Całość dusimy względnie powoli do miękkości mięsa, zwykle przez ok. 75 minut. W tym czasie większość płynu powinna odparować

Kulinarna Pokusa
zapiekane cannelloni z mięsem i bakłażanem 185

Dodatkowo zrobiłam beszamel, który w końcu był dla mnie idealny, nie za gęsty, nie był mączną breją, jednym słowem: super! SKŁADNIKI 14-15 rurek cannelloni Farsz 500 g mięsa mielonego wieprzowego (można też użyć wieprzowo – wołowego) 1 szt. średniej cebuli 1 szt. czerwonej papryki 1 szt. średniej marchewki 1 szt. średniego jabłka (najlepiej szara reneta) 1 puszka pomidorów(...)dodać do niego mąkę, cały czas mieszając trzepaczką. Zmniejszyć moc palnika, dolać mleko i wodę, zagotować cały czas mieszając trzepaczką. Doprawić solą, gałką muszkatołową, bazylią i ziołami prowansalskimi. Sosem polać przygotowany makaron w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika i piec 10 min w temperaturze 180º. W tym czasie przygotować bakłażana. Umyć i pokroić go w plastry 4-5 mm, osolić

zabawa smakiem
Węgierski smalec – na kanapki 291

Węgierski smalec- na kanapki Smalczyk jesienną pora , to jedna z najlepszych rzeczy , jakie można sobie wyobrazić . Ok. jest ciężko strawny , może mało zdrowy , ale raz na

Ogrodnik w podróży
Wontony z pieczoną kaczką i warzywami 195

przepisu samej kaczki, bo jest absolutnie przepyszna! Mocno się powstrzymywaliśmy od wyjadania mięsa kiedy szykowaliśmy farsz! Palce lizać! Składniki: ok. 1,6 kg kaczka, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 2/3 łyżeczki nasion kozieradki, 1 łyżeczka pieprzu seczuańskiego, 1 łyżeczka imbiru, 1/3 łyżeczk płatków chili, 1 łyżeczka tajskiej pasty chili dodatkowo: opakowanie wontonów do smażenia w głębokim tłuszczu(...)Pierożki możemy też ugotować w wodzie lub na parze - w parowarze - my tak często robimy - włączamy parowar na 5-7 minut i pierożki są gotowe! Dobrze smakują podane z sosem słodko-kwaśnym czy ostrym na bazie chili! Smacznego :) *Naszą kaczkę piekliśmy w żeliwnym garnku, który po wyłączeniu piekarnika zostawiliśmy w piekarniku do wystudzenia - kaczka idealnie nam doszła! Była cudnie miękka

Plate of Joy
Młoda kapusta - dodatek do obiadu 155

pomagały żadne tłumaczenia, że to nie kapusta, tylko sałata, że naprawdę warto spróbować… Na chwilę obecną tak nam zostało. Franek nie tknie sałaty, a Hania pomidora, choć sos pomidorowy albo zupę pomidorową oboje lubią bardzo. Młoda kapusta na ciepło to zupełnie inna bajka. Jedzą oboje bardzo chętnie i często pytają o jeszcze. Nie przeszkadza im dodatek kminku, a dodaję(...)fareast-language:EN-US;} składniki: 1 duża główka młodej kapusty 350 g wędzonego boczku 150 g masła 3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 2 łyżki mąki sól, pieprz mielony kminek Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

bistro mama
Halloumi w sezamowej panierce na sałatce z rukoli 197

Dzień dobry, Cypryjczycy mieli głowę, gdy wymyślali swoją dumę narodową, halloumi! Jak żaden inny znany mi ser, nadaje się on do smażenia i grillowania, ponieważ jakimś cudem nie rozpływa się na patelni. Kusi za to delikatną ale zwartą konsystencją i lekko słonym smakiem. Próbowaliście go kiedyś? Jeśli nie, to serdecznie Was namawiam! Dla mnie i mojego Męża halloumi to prawdziwy(...)dressing: 1 łyżka suszonego lub świeżego oregano, 1 ząbek czosnku rozgnieciony, 1 łyżeczka octu z białego wina, 3-4 łyżki oliwy, sól, pieprz, ewentualnie odrobina zimnej wody do rozrzedzenia sosu Przygotowanie: Zacznij od upieczenia papryki. Możesz zrobić to na przykład dzień wcześniej. Przekrój papryki na pół i ułóż skórą do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika

Chilli Czosnek i Oliwa
Luty - kuchnia francuska 142

chwili ze współpracy. Przyznam szczerze, że choć uznaję kuchnię francuską za swoją ulubioną to wiedzę o niej czerpię z relacji, nie samych Francuzów, a Amerykanów, Brytyjczyków i Polaków, którzy mieli okazję tam mieszkać, uczyć się i żyć. Kilka nazwisk znajdziecie na tytułowym zdjęciu. Z mieszkańców tego pięknego kraju najbliższy mojemu sercu jest Jacque Pepin . Uwielbiam jego spokojny sposób gotowania(...)pieczarki. Ważne są zioła . W końcu zioła prowansalskie to ukłon w stronę Francuzów. Kupcie więc tymianek i natkę pietruszki, ziele angielskie, czosnek. Nie zapominajmy też, że musztarda, majonez i sos winegret również pochodzą z Francji. Kilka dań z kuchni francuskiej już znajdziecie w dziele  kuchnia francuska . Francja to kraj podzielony na regiony, które są pod wpływem różnych stref klimatycznych

W kuchni wieczorem
Noworoczne postanowienia. I makaroniki. Kawowe 142

nocnych stolikach? Już odpoczęliście po szaleństwach sylwestrowej nocy i powoli wdrażacie się w lepszą, noworoczną codzienność?My - przede wszystkim - postanowiliśmy zrewolucjonizować naszą kuchnię. Koniec z ciężkimi (i jakże pysznymi!) sosami, tłuczonymi ziemniaczkami (mmm...) i mięskiem do każdego obiadu. No dobra, może trochę przesadzam, aż tak źle to z nami nie było... Ale chcemy jeść lżej i zdrowiej, więcej sałatek(...)Spróbujcie koniecznie (jeśli Waszym postanowieniem na Nowy Rok są właśnie pierwsze makaroniki, nie wahajcie się zacząć od tych).Makaroniki kawowe na bezie włoskiejSkładniki:(na 24 sklejone makaroniki)125 g mielonych migdałów125 g cukru pudru30 ml wody125 g cukru100 g białekgalaretka:200 ml mocnej, gorącej kawy3 listów żelatyny20 g cukru1 łyżeczka ekstraktu z waniliikrem:100 g serka mascarpone100 ml śmietany

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krokiety meksykańskie 173

puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli 200 ml passaty pomidorowej 2 łyżki pasty paprykowej (opcjonalnie) 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka cząbru pół łyżeczki kuminu pół łyżeczki mielonej kolendry sól i pieprz 2 łyżki oleju koksowego Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Paprykę myjemy, pozbywamy się gniazda nasiennego i kroimy(...)oleju, gdy będzie już gorący wykładamy po ok. 2-3 krokiety naraz. Smażymy z każdej strony po 2-3 minuty, do uzyskania złoto-brązowego koloru. Gotowe! Krokiety podaję z sosem jogurtowym oraz ketchupem - pikantne pyszności

Cooking Monster
Kokosowe bułeczki francuskie z chia 181

waniliowy Dodatkowo: - 1 białko do posmarowania akruszy ciasta (zostanie z przygotowanej masy) - 1 jajko do smarowania bułeczek - cukier puder lub zamiennik do oprószenia (Ksylitol puder) * Przygotowujemy masę. Wiórki kokosowe mielimy w młynku lub w blenderze. Serki mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy zmielone wiórki, cukier (zamiennie stevia* lub ksylitol*), ekstrakt waniliowy oraz 3 żółtka i 2 białka (białek nie ubijamy). Składniki(...)dodane do pieczywa. Można również dodawać je do jogurtu, warzyw czy dań z ryżu. Ze względu na ich zdolność do wchłaniania wody i tłuszczu, mogą być stosowane do zagęszczania sosów. Dodawanie nasiona chia do różnych produktów znacznie zwiększy ich wartość odżywczą.” Gorąco polecam i życzę smacznego. Zastępując cukier puder stevią* lub ksylitolem* otrzymamy bułeczki dla diabetyków. * Stevia nadaje się

mojewypiekiinietylko
Torcik warzywny z pesto 204

łyżka soku z cytryny 7-8 łyżek oliwy z oliwek extra virgin 3 łyżki orzeszków piniowych, włoskich lub pestek dyni 3 łyżki świeżo startego parmezanu sól morska świeżo mielony pieprz Torcik warzywny: Bakłażany myjemy, odkrawamy końcówki i kroimy w grube (ok. 1 cm) plastry (potrzebujemy ich 16). Każdy plaster solidnie solimy z obu stron i odkładamy na 15 minut(...)minut. Gdy torciki się pieką przygotowujemy pesto. Bazylię , czosnek, sok z cytryny, oliwę, parmezan i podprażone na suchej patelni orzeszki lub pestki wkładamy do malaksera. Blendujemy na gładki sos. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Upieczone torciki polewamy obficie pesto. Upieczony wcześniej parmezan odsączamy na papierowym ręczniku i łamiemy na mniejsze kawałki – chipsy. Każdy torcik ozdabiamy takim chipsem. Podajemy

Poezja smaku
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 253

półmisków dań gorących, 1 ziemniaków, 1 frytek, 2 surówki i jedna jarzyna gorąca. Podając np. de volaille i kotlet panierowany możemy podać te dania na 1 półmisku. Będziemy mieli wtedy 4 półmiski z daniami gorącymi, reszta bez zmian. Co podać w tych 5 rodzajach ,np. kotlet schabowy Rajców, kotlet de volaille, filet z kurczaka z pesto pod mozzarellą, filet(...)ułożonym menu, tak nie będzie.  Każdy chce spróbować  nowych dań, czy też zakąsek. Skoro już się uprzemy, żeby podać te dania, podajmy np. te panierowane, a z sosami pozostawmy na poprawiny. Jeszcze kilka słów o obiedzie .Cały czas piszę o weselu na około 100 osób. To, żeby sprawnie i szybko obiad był wydany, w dużym stopniu zależy

Kulinarny karnet Christophera
Królik duszony w winie z warzywami i kluskami śląskimi 374

czym dodałem pora i po kolejnej minucie warzywa przełożyłem do gęślarki, w której miałem zamiar dusić królika (spokojnie można użyć szklanego naczynia żaroodpornego. Warzywa doprawiłem solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem, a następnie ułożyłem na nich solidną garść liści świeżego tymianku i posypałem je 3 łyżeczkami suszonego majeranku. Do wyłożonych warzyw wlałem 150 ml czerwonego wytrawnego wina i zawartość(...)nadmiaru wody. Kluski wyłożyłem na talerze, obok nich ułożyłem cząstki królika, a następnie na kluskach ułożyłem warzywa, z którymi dusił się królik, całość obficie podlewając powstałym z duszenia królika sosem. Danie udekorowałem kilkoma listkami tymianku

Wyprawy kulinarne
Sernik bez pieczenia – kardamonowy, z wiśniową pianką 224

kwiatowy przez dodatek zielonego kardamonu, z rozpływającą się w ustach wiśniową delikatną jak chmurka pianką. Prosty i szybki deser do podania na wiele sposobów – ze świeżymi owocami, z owocowym sosem, solo. Jeśli pozbawicie go spodu z krakersów – będzie całkowicie bezglutenowy. Ten sernik szykowałam na małą, wysoką foremkę o średnicy 18cm. Jeśli chcecie robić go w większej tortownicy, np. w standardowej(...)tortownicy ostrym nożem, następnie odpinamy obręcz. Podajemy ze świeżymi sezonowymi owocami – świetnie pasują i truskawki, i wiśnie. NA SERNIK 0,5 kg sera na sernik, z wiaderka, trzykrotnie mielonego 0,5 szklanki cukru pudru (jeśli wolicie bardzo słodkie desery-2/3 szklanki) 0,5 szklanki świeżo zagotowanej wody 2 łyżki żelatyny + 3 łyżki stołowe zimnej wody 1 łyżeczka aromatu

Karo in the Kitchen
Szybka tarta ze szparagami, porami i serami 152

mamy wiosnę, dodałam zielone szparagi. Zależało mi na szybkiej kolacji, więc - przyznaję bez bicia - kupiłam gotowe ciasto francuskie na spód. W swoich propozycjach tart czy zapiekanek nie stosuję żadnych sosów. W zamian dodaję sery, które lubię i które ładnie się topią.   Składniki : gotowe ciasto francuskie 2 pory z jak największą ilością zielonego kilka szparagów 3 plastry szynki 100 g gorgonzoli(...)się o nieodpowiedniej porze w nieodpowiednim miejscu. Autor szokuje czytelnika klimatem tamtych czasów, uwypuklając sprawę korupcji, dążenia do władzy i utrzymania jej za wszelką cenę. Nie lada gratkę będą mieli ci czytelnicy, którzy interesują się astronomią i obserwacjami nieba

Weekendy w domu i ogrodzie