mielone w sosie - 2000 przepisów (strona:117/134)

Tahini - pasta sezamowa 125

Dzisiaj mamy dla Was przepis na tahini, czyli pastę z sezamu. Tahini najbardziej znane jest chyba w krajach Bliskiego Wschodu i stosuje się je (albo "ją

Marder&Marder Manufacture
Egzotyczny kurczak pieczony 144

limonki - skórka otarta z obu, sok z 1,5 limonki spory pęczek świeżej kolendry 3-4 ząbki czosnku (u mnie także marynowany w curry) 150g miękkiego masła 2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka suszonych liści kolendry 120 ml likieru kokosowego (np. Malibu lub domowego z TEGO przepisu) sól i pieprz olej sezamowy Kurczaka myjemy i dokładnie(...)pieczenia i kolejnymi 40 ml likieru kokosowego. Zmniejszamy temperaturę piekarnika. Etap trzeci Temperatura - 180 ºC z termoobiegiem Czas - 25 minut Po tym etapie wyjmujemy brytfankę, polewamy kurczaka kilkoma łyżkami sosu z masła i soków spod pieczenia i wkładamy ponownie do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę piekarnika. Etap czwarty Temperatura - 150 ºC z termoobiegiem Czas - 15 minut Po tym etapie kurczak powinien być

Cooking Monster
Kotlety z kaszy jęczmiennej 197

Kotlety z kaszy jęczmiennej...Złociste i chrupiące na zewnątrz.O deliktanymi i miękkim wnętrzu.Z dodatkiem podsmażonej cebuli.Pycha!Składniki:200 g kaszy jęczmiennej;1 duże jajo

Gospodyni Miejska
FILET Z PSTRĄGA ŁOSOSIOWEGO W MARYNACIE KOPERKOWO-CYTRYNOWEJ – 6,50 zł 214

kawałki naszej ryby) wlewamy soku i dodajemy startej skórki z połowy cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, pół pęczka posiekanego koperku, łyżeczkę miodu, pół łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki mielonej, nieco soli i świeżo zmielonego kolorowego pieprzu. Wszystko mieszamy razem i odstawiamy do lodówki. 4. ZDEJMOWANIE SKÓRY Z FILETA (4 min): > teraz najgorsza część, ponieważ musimy zdjąć skórę(...)nieco zarumieniona (nie smażcie jej za długo bo będzie zbyt sucha). Pod koniec smażenia dolewamy pozostałości marynaty, ewentualnie dodajemy łyżkę masła i jeszcze chwilę dusimy rybę, podlewając ją powstałym sosem (ok. 2 min). OM NOM NOM! 9. ZIEMNIAKI (1 min): sprawdzamy czy są już upieczone, wkładając widelec w jeden z nich – jeśli ziemniak nie stawia większego oporu, znaczy, że jest

Nerds Kitchen
Gołąbki na okrągło z fetą. 162

Składniki: 1 duża młoda kapusta 0,5 kg łopatka wieprzowa 0,5 kg szynka wieprzowa 2 cebule 1 bułka namoczona w mleku 1 jajko 2 łyżki

Kulinarny karnet Christophera
Rolada schabowa z pieczarkami i boczkiem 253

opcjonalnie) 1-1,5 litra wod tak żeby przykryła całkowicie nasze mięso 2-3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu (nie miałam to dodałam takiego świeżo mielonego z młynka) 1-2 ząbki czosnku pokrojone w plastry 4 łyżki soli peklowej W garnku umieszczamy wszystkie składniki zalewy dokładnie mieszamy do rozpuszczenia soli. Do garnka wkładamy mięso(...)odstawiamy na 5 min. Gotowe mięsko możemy podać np z ziemniakami z marchewką i brokułami lub z lekką surówką z tego przepisu . Mięso po wyłożeniu na talerz możemy polać sosem z pieczenia

Piekielna Kuchnia Pati
7 sposobów aby nie przytyć w święta czyli lekki i zdrowy stół wielkanocny. Część II: Zrób Domowy Majonez Light. 172

Domowy  Majonez Light Obawiasz się dodatkowych kilogramów po świętach?   Wybierasz szybko schudnąć czy  po prostu  nie przytyć podczas tegorocznych świąt?! Jeśli zastosujesz

IzaGotuje
Sernik dyniowy 218

masła rozpuszczonego1 łyżeczka imbiru mielonegoMasa:680 g sera kremowego w temp. pokojowej (typu philadelphia)350 g drobnego cukru1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki imbiru mielonego1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej1/8 łyżeczki mielonych goździków28 g mąki pszennej1 łyżeczka ekstraktu waniliidynia – 270 g gęstego puree z dyni*5 dużych jaj110 g kwaśnej śmietany w temp. pokojowejPolewa:1 puszka mleka niesłodzonego -410g (evaporated(...)masło i cukier brązowy gotować około 20 minut na małym ogniu. Mieszać często drewnianą łyżką i BARDZO uważać przy próbowaniu, bo masa jest bardzo gorąca! Jak przestygnie, lekko ciepłym sosem polać sernik. Można również podać z ubitą śmietaną, orzechami….lub inną polewą. Smacznego Źródło: http://www.kingarthurflour.com/recipes/pumpkin-cheesecake-with-gingersnap-crust-recipePost Sernik dyniowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
GOŁĄBKI Z MŁODEJ / WŁOSKIEJ KAPUSTY 154

gotowania taki sam- 45 minut. Odkąd otrzymałam to cudo ( od mojej mamy- ma już coś koło 30 lat) nie wyobrażam sobie innego sposobu przyrządzania.   Składniki: - 1,5 kg mielonego mięsa ( np.karkówka, łopatka, szynka) - 2 paczki ryżu ( u mnie Basmati) - 2 duże cebule - 0,5-1 l soku pomidorowego - główka młodej lub włoskiej kapusty ( najlepiej duże, niezbyt zwarte(...)zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować ok.45 minut. Po tym czasie wyłączyć i odstawić na kilka minut ( nie otwierać ! ). Po odpowietrzeniu można otworzyć ( po kilku minutach) Przygotowanie pysznego, gęstego sosu pomidorowego: Do drugiej części upróżonej cebulki dodać sok pomidorowy i doprowadzić do wrzenia, doprawić solą, pieprzem i ketchupem. Zagęścić skrobią kukurydzianą, wedle uznania. My lubimy dość gęsty sos- skrobia Maizena super

Smaczne Zdrowe
Co kupić pod choinkę osobie prowadzącej zdrowy tryb życia? 10 pomysłów. 114

końcówkami, które spienią mleko do kawy czy ubiją pianę z białek. Przy jego zakupie warto patrzeć na moc - im wyższa, tym lepiej, ponieważ szybciej i lepiej poradzi sobie z mieleniem. Niektóre mają funkcję kruszenia lodu - taki blender spokojnie poradzi sobie z twardymi warzywami czy orzechami. Te o niskiej mocy nadają się natomiast do miękkich owoców i warzyw. Ceny zaczynają się(...)zależności do modelu, możemy uzyskać szerokie wstążki, nitki lub jeszcze inne kształty. Genialnie sprawdzi się, kiedy musimy zjeść coś lekkiego w ramach przekąski. Temperujemy warzywo, mieszamy z ulubionym sosem, dorzucamy dowolne dodatki (np. pestki słonecznika) i gotowe. To także dobry pomysł na przemycenie warzyw w diecie dzieci - taki kolorowy makaron na pewno dużo lepiej zachęci do jedzenia niż kawałki warzyw

Powiedz dietom nie
Zaczynamy podróż wokół kuchni świata. Styczeń - kuchnia indyjska! 151

oryginalnych przepisach widzę zadaną ilość papryczek chilli, biorę połowę lub 1/3 tej ilości. Nie jestem fanką zbyt ostrych dań. Ostre smaki ma łagodzić również raita, czyli odpowiednio doprawiony sos jogurtowy.Wspaniałe w kuchni indyjskiej jest to, jak wiele potraw wegetariańskich możemy odkryć. Znane nam dobrze warzywa w towarzystwie egzotycznych przypraw nabierają nowego charakteru i odkrywamy je na nowo. Z mięs(...)zmielony- goździki- kurkuma zmielona- pieprz cayenne- mieszanka przypraw garam masala (można zrobić samemu, ale można też kupić)Warto kupić jakiś tani elektryczny młynek do kawy, w którym będziecie mielić przyprawy. Nie próbujcie mielić goździków blenderem albo malakserem, bo zniszczycie sobie sprzęt kuchenny - wiem, bo sprawdzałam :DNa dziś wystarczy :) Zachęcam do zamówienia obiadu z restauracji indyjskiej (polecam chicken tikka masala, tandoori

W kuchni wieczorem
Jak łasuch zwyciężył leniwca, czyli historia pewnego dżemu 103

było to tak... Potrzebowałam owoców do mojej Pavlovej z poprzedniego posta. Bo wiecie - bezy uwielbiam też z orzechami czy sosami, ale latem niemal niewybaczalne jest ich jedzenie bez dodatku pysznych owoców. Poszłam więc do sklepu, i pierwsze co, to w oczy wpadły mi truskawki. Po pięć koron! Co Wam może wydawać się ceną całkowicie normalną. Zazwyczaj jednak kosztują między(...)póki jeszcze można kupić truskawki!Dżem truskawkowy z wanilią, cynamonem i goździkamiSkładniki:(na 350 ml dżemu)900 g truskawek300 g cukrusok z 1/2 cytrynyziarenka z 1 laski wanilii1/4 łyżeczki mielonego cynamonu1/4 łyżeczki mielonych goździkówTruskawki umyć, odciąć szypułki i pokroić na ćwiartki. Włożyć do garnka, dodać pozostałe składniki.Zagotować, po czym gotować na niedużym ogniu przez godzinę. Ostudzić.Następnego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kopytka z dyni – dziś bez hipsterów ale z telewizją w tle 153

ćwiczta sobie sami. Ćwiczenia były przerywane okrzykami „do it!!”, „yes!” „great!”. Normalnie panie zachód!! Następnie pan kucharz wspiął się na wyżyny i przygotował jabłka i śliwki oprószone cynamonem z sosem z gorzkiej czekolady. I znowu prowadząca jęczała „ŁAŁ”. Przestałam oglądać. I przyszła kolej na panią Paruzel i jej zupy. Tych, którzy oglądali pierwszą serię pragnę uspokoić, szklane deski zniknęły(...)włoskie i pestki dyni (odłóżcie trochę pestek dyni do posypania kopytek). Do misy blendera wkładamy liście sałaty poszarpana, 1,5 pęczka pietruszki i listki bazylii. Dolewamy trochę oleju i mielimy. Po zmieleniu dodajemy orzechy i pestki, ser starty na drobnych oczkach, sól, pieprz i dwa ząbki czosnku. Dolewamy znowu trochę oleju i mielimy. Pesto gotowe. Salsa: ogórek i pomidory obieramy

ladykitchen
PUMPKIN PIE 144

macie gotowej przyprawy piernikowej samodzielnie przygotujcie taką korzenną mieszankę. W tym celu wymieszajcie w miseczce 1/2 łyżeczki cynamonu, szczyptę imbiru, 1/4 łyżeczki mielonych goździków i tyle samo mielonej gałki muszkatołowej. Aby tarta ładniej prezentowała się na stole jej wierzch pokryłam polewą śmietankową, a na koniec udekorowałam glazurą z dżemu pomarańczowego wymieszanego z likierem cointreau. Bita śmietana nie jest(...)POMARAŃCZOWA : W rondelku podgrzewamy dżem pomarańczowy i likier. Zagotowujemy, lekko studzimy i rozprowadzamy po wierzchu ciasta. Przed podaniem schładzamy w lodówce. Każdą porcję dekorujemy bitą śmietaną i opcjonalnie domowym sosem toffee

cool and minty
Siekane kotleciki drobiowe z serem + RECENZJA Wielkiej Księgi Kuchni Polskiej 186

tłuszczu i ewentualnych chrząstek, pokrój w bardzo małą kostkę. Wszystkie składniki (poza bułką tartą) wrzuć do miski, dopraw i wymieszaj łyżką. Najlepiej przemieszać ręcznie, jak przy wyrabianiu mięsa mielonego. Przygotuj dwie stołowe łyżki i odmierzaj nimi porcję masy. Obtocz każdy kotlecik w bułce tartej. Kotleciki smaż w dużej ilości tłuszczu. Ja nalałam jakiś 1 cm do garnka i smażyłam(...)zdjęcia w książkach kulinarnych. Dlatego książka nie dostanie ode mnie 10 punktów, tylko 8. Jest jeszcze kilka przepisów, które zamierzam wykorzystać. Gdy robiłam kotleciki, zrobiłam też sos na bazie przepisu na sos szczypiorkowy. Z braku koperku dodałam koperek i pominęłam żółtko, za to dodałam kukurydzę konserwową, więc wyszedł rzadszy. Ale poza tym pyszny. W ostatnią sobotę zabrałam się za kartacze

Anioszek w kuchni