mielone w sosie - 2000 przepisów (strona:110/134)

Gołąbki z mieszanki kasz i ryżu 157

przy odcedzaniu kapusty oparzyłam się wrzącą wodą to nic wielkiego. trud się opłacił :) zapraszam na gołąbeczki: Składniki: -1 średniej wielkości biała kapusta -300 g dowolnego mięsa mielonego (zamiennie można użyć gulaszu angielskiego w konserwie) -100 g ryżu -100 g kaszy gryczanej -85 g kaszy kuskus -1 cebula -masło (do podsmażenia) -kminek, pieprz, sól Wykonanie: Ryż i kaszę gryczaną gotujemy(...)Nakładamy farsz i zawijamy ciasno (zostawiamy kilka najmniejszych liści luzem). Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, układamy warstwy zawiniętych gołąbków. Wierzch przykrywamy liśćmi, podlewamy całość wodą (można też bulionem lub dowolnym sosem), nakładamy pokrywę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy od 60 do 90 minut. W trakcie pieczenia sprawdzamy widelcem miękkość liści oraz podlewamy wodą - jeśli wyparuje. Wierzchnie liście

KasiekGotuje
Żywność liofilizowana - penne bolognese :) 151

marką poczytacie w  TYM  poście :) Skład penne bolognese przedstawia się następująco:  makaron penne (semolina z  pszenicy  durum) 40%, mięso mielone wołowo-wieprzowe 16%, pomidory pelati 16%, marchew 6%, cebula 6%, koncentrat pomidorowy 2%,  seler naciowy  2%,  mąka pszenna , olej rzepakowy, czosnek, oregano, bazylia, szałwia, cukier, sól, pieprz Danie(...)bardziej z mięsem wołowo-wieprzowym. Jednak tym razem danie mi bardzo zasmakowało i zjadałam je z apetytem :D Pyszny makaron z pszenicy durum, o idealnym stopniu twardości, bardzo smaczny sos pomidorowy. Jedynie mięsko zamieniłabym na drobiowe :) Całość świetnie się komponowała a dodatek przypraw wzbogacił danie w jeszcze lepszy smak :)  Konsystencja: Bez zastrzeżeń. Sprężysty makaron z delikatnie gęstym sosem

Zdrowie na języku :P
Zraziki wołowe z marchewką, ogórkiem kiszonym, parówką i dymką 179

słoniny czy boczku, za to z paróweczką. Wyszły jednak równie smacznie :)Składniki:wołowina (np. rostbef, udziec, ligawa...) ogórek kiszony,marchewka,dymka,cienka parówka,delikatna musztarda (np. kremska),grubo mielony pieprz,sól,masło (najlepiej klarowane),cebula,odrobina mąki.Mięso pokroić w plastry, rozbić dość cienko tłuczkiem. Ja każdy kawałek wkładam do czystej foliowej torebki, wtedy mięso równomiernie się rozbija(...)zagotować i przelać do zrazów. Wszystko razem dusić do miękkości podlewając wodą lub bulionem. Pod koniec duszenia posolić.Zrazy można podawać z ziemniakami, kaszą lub śląskimi kluskami. Sos powstały z duszenia można doprawić śmietaną, ale ja wolę taki naturalny, bez żadnych dodatków czy zagęszczania  :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cukinia faszerowana papryką.Papryka faszerowana cukinią 278

nasienne, połówki zostaw na boku. Cukinie baby umyj, przekrój wzdłuż i łyżeczką wydrąż miąższ, ale go nie usuwaj, dodasz do farszu! Oto farsz do papryki. Rozgrzej oliwę, włoż mięso mielone, dodaj czosnek, pieprz oraz pomidor, duś do miękkości aż całość nabierze ładnego koloru i zacznie być aromatyczna.Dodaj bazylie, natke pietruszki. Na koniec plasterki cieniutkie na pół przekrojone, naszej(...)ładnie upieczone. Następnie nie wyłączaj piekarnika, wyłóż warzywa do półmiska.Odłoż na bok.  i do tego samego naczynia , gdzie się zapiekały papryka i cukinia, wsyp ziemniaki, obtocz olejem, sosem , który wytworzył się podczas zapiekania warzyw. Posyp dodatkowo oregano. Troszeczkę zapiekaj. Wyłóż na talerz tak papryke cukinie jak ziemniaki, podawaj posypane ziarnami prażonymi Ziarenkowo. Smakuje bardzo jak jest ciepłe

Z Kuchni Do Kuchni
Gołąbki 169

kapusty 40 dkg mięsa mielonego 1 szklanka białego ryżu (lub 1 saszetka) 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła i oleju sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego KROK 1: Z kapusty usunąć głąb W dużym garnku zagotować wodę, umieścić w niej kapustę Gotować około 15 minut, po czym stopniowo odrywać liście z wierzchu i ponownie zanurzać(...)gołąbki BARDZO ciasno, jeden przy drugim KROK 5: Podlać gołąbki na dnie bulionem lub wodą (aby się nie przypaliły) Gotować na średnim ogniu około 45 minut. Gotowe gołąbki polać sosem pomidorowym. Porada: Gotowe już gołąbki bardzo dobrze smakują podsmażone :). Na patelni rozgrzać około 2 łyżki oleju, podsmażać gołąbki ze wszystkich stron, dopóki nie nabiorą rumianego koloru. SMACZNEGO!!! Ilość

smacznieinatemat
Gołąbki z kaszą i mięsem 202

Rumunii podobnymi potrawami są sarme (w Rumunii sarmale) czy też dolmades, chociaż tutaj używa się przede wszystkim liści winorośli. Składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej białej 0,5 kg mięsa mielonego 1 duża cebula sól pieprz 1 łyżka oleju główka kapusty włoskiej, ugotowana w całości Zalewa do pieczenia: 500 ml wody 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren(...)woda w naczyniu żaroodpornym zacznie delikatnie bulgotać, jednocześnie w tym momencie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni C. Gdy już wyjmiemy gołąbki z piekarnika możemy na bazie zalewy przygotować sos. Odlewamy 4 chochelki płynu do garnka, dodajemy kilka łyżek koncentratu pomidorowego i gotujemy. Łyżkę mąki mieszamy z odrobiną zimnej wody i zagęszczamy nią sos. Gotujemy kilka minut mieszając. Gołąbki podajemy polane

Smakowity Blog Kulinarny
Świąteczne przepisy od laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces! 209

połowę i połączyć z odcedzoną redukcją z białego wina. Przyprawić solą a następnie doprowadzić do wrzenia. Na koniec dodać zimne masło pokrojone w kostkę 1 x 1 cm, aż sos odpowiednio zagęści się. Cukinia:  Cukinie pokroić w plastry wzdłuż warzywa i zblanszować. Posiekać czosnek i na patelni ze świeżym masłem lekko ze smażyć. Dodać blanszowaną cukinie z odrobiną wody(...)Ceviche (Przemysław Kopania, Kamil Przewdziecki) Składniki:  300g świeżego łososia 1 cytryna 1 limonka 1 pomarańcz 1 małe chili Świeża mięta doniczka Świeża kolendra doniczka Gruboziarnista sól Grubo mielony pieprz 1 zielony ogórek 1 zielone jabłko 2 seler naciowego 1 łyżeczka miodu Syrop miętowy cukier Łososia wyskórować, a następnie kroić w kostkę 0,5cm X 0.5cm. Marynata

Plate of Joy
Puszysty sernik waniliowy z wiśniami 176

choć przygotowania kosztowały mnie sporo stresu, (bo kto o zdrowym umyśle na ważną imprezę przygotowuje ciasto, którego nigdy wcześniej nie piekł) było warto!  Składniki 1 kg sera mielonego 6 żółtek 8 białek 2 szklanki kwaśnej śmietany 12% 0,5 szklanki oleju 2 budynie śmietankowe 1 szklanka cukru opakowanie cukru waniliowego szczypta soli Przygotowanie Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem(...)też trochę pękać, ale pęknięcia stają się niewidoczne, kiedy sernik ostygnie i opadnie:) Po ostygnięciu na środku ciasta utworzy się wgłębienie, które postanowiłam wypełnić orzeźwiającym owocowym nadzieniem.  Przygotowałam sos z mrożonych wiśni (450g) cukru (3 łyżki) i odrobiny mąki ziemniaczanej (płaska łyżka), która zagęściła sos. Wszystko wymieszałam, wrzuciłam do rondelka, dodałam łyżkę wody i gotowałam na wolnym ogniu ciągle

Kulinarne Inspiracje
Gołąbki z mięsem i ryżem – po krakowsku 214

płaskie i dość lekkie główki kapusty. Takie główki, to mniej zbite liście, dzięki czemu ich oddzielenie będzie prostsze. Drukuj Gołąbki po krakowsku Składniki 1 kapusta biała 500 g mięsa mielonego 100 gr ryżu białego 1 łyżka masła klarowanego 1 mały koncentrat pomidorowy/ domowy przecier 1,5 l bulionu sól, pieprz 1 cebula 2 łyżki mąki Wykonanie Kapustę myjemy, nacinamy(...)górę wrzucamy poszatkowane pozostałę liście kapusty. Zalewamy całość gorącym bulionem i jeśli potrzeba wodą po kapuście. Gotujemy po przykryciem ok 60 min. Po tym czasie gołąbki wyjmujemy a pozostały sos zabielamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. 4.3.1.2 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/golabki-po-krakowsku/ BosowKuchni   Artykuł Gołąbki z mięsem i ryżem – po krakowsku pochodzi z serwisu Mieszam w garnku

Mieszam w Garnku
Pieczona szynka z kapustą 178

jabłkami i ananasem oraz z pieczonymi ziemniakami, jak również jako przystawka na zimno. Zapisz przepis Drukuj Składniki 1kg szynki wieprzowej bez kości 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu 5 goździków 1 płaska łyżeczka owoców kolendry 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 6 owoców jałowca 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki oleju rzepakowego Do podania duszona(...)stopni. Pieczemy przez 2 godziny. Na ostatnie 10 minut pieczenia zdejmujemy przykrycie brytfanny. Podajemy albo na ciepło z pieczonymi ziemniakami, duszoną kapustą kiszoną z ananasem i jabłkiem oraz sosem z pieczenia, albo jako zimną przystawkę, np. z majonezem i pieczywem. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-88 {margin: auto;} #gallery-88 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center

Kulinarna Pokusa
Naleśniki ze szpinakiem i ricottą pod beszamelem 250

zastąpić twarogiem lub fetą) 250 g świeżego szpinaku baby 4 ząbki czosnku 4 łyżki tartego parmezanu 4 suszone pomidory z zalewy (można pominąć) 2 łyżki śmietany kremówki 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki chili w proszku lub płatkach sól, pieprz Naleśniki: Miksujemy jajka wraz ze szczyptą soli. Dodajemy do nich mleko, stopione masło lub olej i na końcu(...)rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy do niego mąkę. Mieszamy. Gdy zacznie skwierczeć dolewamy po trochu mleka, nieustannie mieszając trzepaczką. Gdy dodamy już całe mleko, dodajemy liść laurowy i mieszamy sos trzepaczką, aż do zagotowania i zgęstnienia. Przyprawiamy beszamel sokiem z cytryny, gałką, solą, i pieprzem. Na koniec dodajemy ser. Gdyby powstały jakieś grudki, przecieramy sos przez sito. Odstawiamy do przestudzenia

Poezja smaku
Pudding z nasion chia (z nutą czekolady) 171

świecie i s ą wielką skarbnicą kwasów omega - 3, błonnika, białka, wapnia, żelaza, potasu, magnezu, antyoksydantów...  Mogłabym tak wymieniać i wymieniać... Spożywa się je na surowo - nie trzeba mielić, ani gotować. Zachowują się podobnie jak siemię lniane, czyli pod wpływem płynów - zwiększają (kilkukrotnie) swoją objętość i wytwarzają żel, który zawiera w sobie wszystkie ich wartości odżywcze.  Na pewno(...)Opcjonalnie - co jakiś czas można przemieszać.) Gdy będzie już gotowy - dodać stopioną czekoladę i przełożyć w mniejsze pucharki/miseczki. (Ładnie wygląda w przezroczystych naczyniach.) Udekorować wg uznania. (Można podawać z sosem czekoladowym, konfiturą, bakaliami, czy np. ulubionymi owocami.)  (*) Jeśli chcemy dodać stopioną czekoladę przed wstawieniem puddingu do lodówki - należy użyć mniejsze ilości nasion chia. Czekolada dodatkowo zagęści nasz deser

Di gotuje
Pieczony camembert 199

Eleganckie i efektowne danie. Świetnie sprawdzi się na romantycznej kolacji lub jako wykwintna przystawka.  Składniki: 2 sery camembert 2 jabłka sok z cytryny sól i pieprz Świeżo mielony pieprz ostra papryka musztarda ocet winny lub jabłkowy olej arachidowy około 20 pokruszonych orzechów włoskich 1/2 bagietki francuskiej pokrojonej w grube słupki oliwa z oliwek gałązka świeżego rozmarynu rukola alkohol(...)talerzu ułożyć rukolę. Posypać orzechami włoskimi. Na wierzch położyć wcześniej przygotowane jabłka. Camembert wyjąć z piekarnika i położyć na talerzach. Wokół ułożyć kawałki usmażonej bagietki. Sałatkę polać sosem winegret. Flambirowanie camembertu (opcjonalne): Z sera odkroić skórkę z wierzchu, aby odsłonić rozpływające się wnętrze. Podgrzać kilka łyżek alkoholu. Gdy będzie gorący, polać 2 łyżkami sery i podpalić zapalniczką. Alkohol wyparuje

Piąty grzech główny
Marchewka z groszkiem jak u mamy! 171

Jedną ze stałych pozycji w naszym menu jest marchewka z groszkiem. Koniecznie taka, jaką robi moja teściowa! Także dziś proponuję przepis na taki właśnie dodatek do

IzaGotuje
Cygański kociołek na bazie cukinii, z kiełbasą i pieczarkami. 180

najbardziej miękkie w skórce i w smaku takie jak zielone. Z udziałem cukinii był przepis na leczo , na smażone kwiaty cukinii , na pasztet i dżem cytrynowy a także na sos konserwowy . Dziś dla odmiany prezentuję Wam przepis na Cygański Kociołek, który bazuje także na kabaczkach. Stwierdzam, że jest to ulepszona wersja lecza z cukinią, bogatsza o kilka składników - jednak(...)ziemniaki szklanka rosołu (zamienna na wodę jeżeli nie macie pod ręką) 2 czerwone papryki - 0,5 kg słoiczek koncentratu pomidorowego 200 g sól, pieprz, bazylia (łyżka stołowa), łyżeczka słodkiej mielonej papryki, płaska łyżeczka ostrej mielonej papryki, łyżka cukru - jako przyprawy smalec do podsmażania Wykonanie: Cukinie (kabaczki) obrać ze skórki, przeciąć na pół i wydrążyć miąższ z pestkami odrzucając

Poezja Smaków - blog kulinarny

Proponowane wyszukiwania