mielone w sosie - 2000 przepisów (strona:108/134)

GRILL U BURMISTRZA – czyli „czy Policja robi najlepsze burgery w Niepołomicach” 147

wśród tłumu gości, rozbawiając towarzystwo i na bieżąco śledząc i komentując wszystkie wyczyny grillujących drużyn ( największy ubaw był z Harcerzy! ) W międzyczasie na scenie odbył się konkurs na Najlepszy Sos , a niedługo po nim konkurs na Najlepszego Burgera. Pan Burmistrz Roman Ptak wraz z kilkuosobowym jury próbowali, komentowali i oceniali burgery przygotowane przez kolejne drużyny(...)przyznaję, że kilka zainspirowało mnie do stworzenia swoich słodkości :) ). Wybrane z widowni jury ( osobiście ” bardzo ubolewam” nad tym , że do jury wzięto dzieci. Dokładnie takie samo zdanie mieli znajomi i goście, którzy siedzieli w pobliżu mnie! ) oceniało kilkanaście wypieków. Były drożdżowe … z owocami .. galaretkami … lukrami plastycznymi … kremami … masami … kruszonkami itd. Zwyciężyło Rafaello! Moje

Ostra na Słodko
Saltimbocca 237

kukurydzy. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 sznycle z indyka lub cielęce po 200g każdy 2 szerokie plastry prosciutto 4 duże liście szałwii sól czarny pieprz świeżo mielony 150ml wytrawnego białego wina 150ml bulionu 1 łyżeczka pszennej mąki 1 łyżka oliwy Do podania 125g białego ryżu długoziarnistego + mała garść ryżu dzikiego kilka kolb kukurydzy konserwowej kilka białych(...)dokładnie mieszamy. Saltimbocca dusimy pod przykryciem na średnim ogniu przez 10 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i zwiększamy ogień. Podgrzewamy intensywnie zawartość patelni jeszcze przez 5 minut, aby zredukować sos – powinien stać się dosyć gęsty. W międzyczasie gotujemy ryż oraz brokuł – ten ostatni w osolonej wodzie tylko przez ok. 4 minuty, aby pozostał al dente. Kolby kukurydzy oraz szparagi dzielimy

Kulinarna Pokusa
Tradycyjny bigos myśliwski 383

puszka 70 g ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec  po kilka szt. kolendra mielona 0,5 łyżeczki słodka papryka 1 łyżeczka majeranek, tymianek 0,5 łyżeczki kminek mielony 0,25 łyżeczki sól, pieprz do smaku olej lub smalec do smażenia Przygotowanie: Kiszoną kapustę przepłukujemy wodą, odsączamy i kroimy. Zalewamy wrzątkiem, gotujemy chwilę i wylewamy wodę. Jeśli kapusta jest(...)resztę przypraw, solimy i dusimy na małym ogniu około 2 godz. Na koniec dodajemy śliwki, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone na kawałki pieczone mięso. Jeśli dysponujemy sosem z pieczeni, możemy również dodać. Gotujemy na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając (po dodaniu śliwek i koncentratu ma większe tendencje do przypalania). Najlepsze efekty osiągniemy doprowadzając bigos

głodny alergik
Niezbędnik grillowicza czyli ruszt bez tajemnic 223

powietrzem w zestawieniu z pokrywką, a Wasz cudny trójkącik zachwyci podniebienia wszystkich gości. Bardzo ważne jest również abyśmy nie grillowali na brudnych, klejących się i zardzewiałych kratkach, bo choćbyśmy mieli najwyższej jakości mięso w aromatycznej marynacie to popsujemy smak bez dwóch zdań. O sposobie na proste czyszczenie grilla napisałam niżej. Marynaty. Tłuszcze. Mięsa. Ryby. Warzywa. No i dobra. Ogarnęliśmy miejsce(...)mają zbyt niską temperaturę spalania i nie nadają się do mięs grillowanych - do marynat mokrych dodajmy przyprawy i zioła, ale nie zapominajmy o bazie z kwaśnego składnika: wina, octu, sosu sojowego, soku cytrynowego lub z limonki, dzięki temu nasze mięsko nie zrobi się twarde po upieczeniu i nabędzie soczystości - mięso marynujmy dzień wcześniej, a ryby i warzywa kilka godzin przed

upichcona
Jack & Burger czyli 7 twarzy burgera w SomePlace Else 143

Michał poszedł w ślady taty i wybrał HIGHLANDER  w skład którego wchodziła bułka maślana, polska wołowina sezonowana ( 300 gram !!) ,wędzony boczek,wędzony oscypek ,dymka, pomidor , sałata oraz  sos tatarski .  Tak samo pysznie zrobione mięso, lekko czerwone w środku, pyszny to burger był !  Ja wyłamałam się z klasycznych połączeń i wybrałam  DARK KNIGHT czyli burgera(...)całe szczęście moi współbiesiadnicy jak zwykle wyrazili zgodę na wymianę i tak każdy z nas miał szansę spróbować każdego z burgerów i dodatków.  Do tego moi panowie mieli radochę, bo na ścianach w jednym czasie na różnych ekranach leciało kilka różnych meczy piłkarskich.  Pełne menu dostępne na stronie hotelu  , szczerze były to bardzo smaczny wieczór z rodziną

Kuchnia na wzgórzu
Ratatouille 179

kolejności od gotujących się najdłużej do najkrócej. Różnie można też podejść do kwestii czy pomidory, cebula i czosnek (o ile dodamy ten ostatni) powinny przyjąć raczej postać gęstego sosu, czy też może zachować swoją strukturę pociętych na większe kawałki warzyw. Ja stosuję tę drugą technikę. Ratatouille to obecnie już dosyć znana w Polsce potrawa. I bardzo dobrze – jest lekka, zdrowa(...)350g) 1 średnia cukinia (350g) 2 średnie cebule 1 średnia żółta papryka (250g) 1 średnia czerwona papryka (250g) 3 niezbyt duże pomidory (350g) zioła prowansalskie sól czarny pieprz świeżo mielony oliwa Instrukcje Bakłażana sprawiamy wg naszych porad . Kroimy go w grubą kostkę o boku ok. 3 cm. Cukinię obieramy (patrz porady) i kroimy w podobnej wielkości kawałki. Cebulę obieramy

Kulinarna Pokusa
Makaron z sosem z indyka. Olej z pestek dyni Oleofarm. 155

deal? Kupujesz pół kg mięsa mielonego, jak sama nazwa wskazuje, a mięsa masz 300 g.. ktoś tu chyba robi nas w konia! Potrzebujemy: 0.5 kg mięsa mielonego z indyka  2 łyżki oleju rzepakowego pół łyżeczki ziaren gorczycy białej 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka słodkiej papryki  szczypta chilli sól, pieprz(...)noej układamy grono z poprzecinanych pomidorków koktajlowych i skrapiamy sałatkę olejem z pestek dyni, u nas olej z Oleofarm, pyszny i aromatyczny. Obok solidną porcję makaronu wymieszanego z sosem z indyka. Smacznego! Skomentuj

MamaOskarka
Curry z warzywami i ryżowe kotlety :) 159

duże łyżki słonecznika łuskanego 2 łyżeczki wiórków kokosowych 1 duża łyżka jogurtu naturalnego, typ grecki najlepszy 1 papryczka chili oliwa z oliwek przyprawa curry, kmin rzymski mielony, imbir mielony, tymianek, pieprz, sól Wszystkie warzywa dobrze myjemy i kroimy w grubszą kostkę. Odstawiamy i na suchej patelni delikatnie przesmażamy przyprawy : 1 łyżeczkę curry, 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/4 łyżeczki(...)przesadzajcie z ilością wody :) po ok. 10 minutach dodajemy sporą ilość roztartego w dłoniach tymianku i doprawiamy solą, i pieprzem do smaku. Dosypujemy również wiórki kokosowe, które zagęszczą nam sos i nadadzą południowej nuty smakowej :) Na koniec dodajemy dużą łyżkę jogurtu naturalnego. Mieszamy i ew. dodajemy ostrej papryki lub pieprzu cayenne, jeśli lubicie ostre curry. Potrawa jest gotowa :) Teraz czas

vegetanie
Polski pasztet z królika 136

pasztet jest miękki i gładki, dzięki czemu dobrze się rozsmarowuje na chlebie. A z czym go jeść? Każdy ma swoje upodobania. Z pomidorem i cebulką, z musztardą, albo z sosem żurawinowym, jak kto woli :) Składniki na 2 jednorazowe foremki z aluminium 25x10 cm: 1 królik (oczyszczony, wypatroszony i pokrojony na mniejsze części) 300 g boczku 300 g słoniny(...)słoniną i podsmażamy kilka minut. Po tym czasie dodajemy cebulę i wszystko razem smażymy do zeszklenia cebuli. Mięso z królika, wątróbkę, boczek ze słoniną oraz bułkę i cebulę mielimy trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dwa całe jajka i żółtko roztrzepujemy widelcem i dodajemy do masy mięsnej. Doprawiamy solą i pieprzem – masa musi być pikantna i słona, ponieważ po upieczeniu

Trzeci talerz
Bakłażan i ciecierzyca z chrupiącą pitą czyli libański Fatteh 196

cebule pokrojone na plasterki 2 papryczki chilli, pozbawione pestek, posiekane 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 250 ml wywaru warzywnego 1 duży bakłażan lub 3 małe, pokrojone na duże kawałki 250 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki) 1 chlebek pita (lub 1 pszenna(...)zagotuj. Dodaj 1 łyżeczkę soli i zmniejsz ogień do małego. Dodaj pomidory wraz z sokami, które wydzieliły się z nich w czasie pieczenia. Gotuj przez 15-20 minut, aż sos zredukuje się o 1/4. W międzyczasie, rozłóż pokrojonego bakłażana w naczyniu żaroodpornym i polej 100 ml oliwy (właśnie tak, bakłażan chłodnie dużo oliwy). Wstaw do piekarnika na 15-20 minut

Chilli Czosnek i Oliwa
Jesienny pieczony udziec z indyka 128

cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki suszonej skórki pomarańczowej 2x cukier waniliowy 2 jabłka cytryna sól, suszony imbir, czerwona papryka słodka, majeranek, cynamon, gałka muszkatałowa, kminek mielony → ilość wg upodobania, ale składniki wszystkie dla efektu muszą być świeży imbir (kawałek 2 cm) garść rodzynek i suszonej żurawiny oliwa z oliwek Wykonanie: Indyka natrzeć oliwą. Wetrzeć w indyka sól, paprykę(...)miękkości. Zdjąć nakrycie z naczynia i piec jeszcze 10 minut skórką do góry, żeby była chrupiąca i podsuszona. Podawać z duszonymi albo pieczonymi ziemniakami lub ryżem, które można podlać sosem z indyka. Podobne przepisy Karkówka pieczona po afrykańsku Kapuśniak rozgrzewający Perliczka w pomarańczowej marynacie Egzotyczny krem z dyni .yuzo_related_post img{width:170px !important; height:170px !important;} .yuzo_related

Pociąg Do Kuchni
Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku 228

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Wołowinę czyścimy z nadmiaru tłuszczu i błon, kroimy w niedużą kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy 4 obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku, tymianek i świeżo mielony pieprz. Zalewamy mięso czerwonym winem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). 2. Pozostały czosnek i cebulę siekamy w drobną kostkę. Marchew obieramy i kroimy(...)godziny). Jeśli wina jest za mało, to dolewamy wody - tyle, aby ciecz tylko przykryła składniki potrawy. 6. Gdy mięso jest już miękkie dodajemy koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) i zagęszczamy sos mąką rozmieszaną w odrobinie zimnej wody (opcjonalnie). 7. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie jeszcze tymiankiem. Wołowinę po burgundzku podajemy z pieczonymi ziemniakami lub ciepłą, chrupiącą bagietką. I koniecznie

W kuchni Katie
Placki z cukinii 167

Cukinia to bardzo niedoceniane warzywo, a przecież można z niej wykonać wiele potraw, które znakomicie smakują, na przykład zupa-krem, zapiekane cukinie z mięsem mielonym i warzywami, leczo, bigos, sałatki czy placki. I te ostatnie właśnie umieściłam poniżej, gdyż są równie smaczną alternatywą dla placków ziemniaczanych. Naprawdę warto wykorzystywać to sezonowe warzywo, bo można za małe pieniądze przygotować pyszny(...)resztę składników i smażymy na oleju rzepakowym.Usmażone placki najlepiej wyłożyć na papierowe ręczniki, by pochłonęły nadmiar tłuszczu.Wskazówki:Placki z cukinii można podawać z cukrem, gęstą śmietaną czy sosem czosnkowym

upichcic
Bigos po cygańsku 218

duża cebula 1 duża papryka 200 g koncentratu pomidorowego 3 łyżki pikantnego ketchupu 1/2 szklanki wody 1 łyżka octu winnego sól, pieprz 1 łyżka oleju Pulpeciki: 500 g mielonej wieprzowiny 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Do podania: gotowane ziemniaki ugniatane z łyżką masła lub pieczywo CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM(...)Dodajemy paprykę i cebulę, smażymy 5 minut, często mieszając. Po tym czasie całość wykładamy na pulpeciki. 4. W szklance łączymy koncentrat pomidorowy, wodę i ketchup, doprawiamy solą i pieprzem. Sos wykładamy na warzywa (dokładnie rozprowadzamy po całości). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut pod przykryciem. Jeżeli nie posiadacie naczynia z pokrywką, przykryjcie danie folią aluminiową

My Culinary Art
Danie kuchni gruzińskiej -Czebureki z mięsem 163

SKŁADNIKI Ciasto: 3 szklanki mąki 2 jaka 1 szklanka wody 1 łyżka masła 1 łyżka spirytusu szczypta soli Farsz: 25 dag mięso mielonego z karkówki 25 dag mięsa mielonego z  łopatki 2 cebule 3/4 szklanki kefiru 1 mały pęczek pietruszki 2 łyżki majeranku sól, pieprz do smaku Dodatkowo olej do smażenia. WYKONANIE Przygotowanie ciasta: Masło, wodę(...)rozgrzanym oleju. Kilka minut z jednej i drugiej strony, do zarumienienia.   Odsączamy na ręczniku papierowym. Z gorących Czebureków po przekrojeniu, wypływa smaczny rosołek.   Pierożki możemy podawać z sosem czosnkowym lub z dowolnym, który lubimy. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Kurczak pieczony z pieczarkami, słodkimi ziemniakami i jarmużem. 196

kupiłem świeżego kurczaka. Miał jeszcze trochę piór, więc obróbka zajęła trochę więcej czasu. Uporałem się jednak z tym, więc działamy!Co będzie potrzebne?-kurczak, umyty i osuszony-papryka słodka mielona-tymianek -oliwa lub mniej dietetyczne masło-szalotka-trzy ząbki czosnku-miód-suszona piri piri-10 dużych pieczarek-por część biała-słodkie ziemniaki-jarmuż-suszone karmelizowane pomidoryKurczaka posypujemy papryką, solą(...)drugą patelnią i co kilkanaście sekund przewracamy, tak by podgrzewać na przemian jedną z patelni.Gdy kurczak dojdzie wyciągamy go i przekładamy do drugiego naczynia żaroodpornego. Porcjujemy. Ziemniaki wrzucamy do sosu, który został po kurczaku, obtaczamy je i przekładamy do drugiego naczynia, gdzie odpoczywa kurczak. Dodajemy pieczarki i wkładamy jeszcze na 20 minut do piekarnika

BaRepas