mielone w sosie - 2000 przepisów (strona:104/134)

Spaghetti bolognese 146

Klasycznie i prosto. Spaghetti bolognese SKŁADNIKI:   1 duża cebula 2 łyżki oliwy   500 g mielonego mięsa 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 2 puszki pomidorów krojonych   sól i pieprz, przyprawa do spaghetti   makaron spaghetti z dziurką - ser parmezan - świeża bazylia Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę. Smażyć przez(...)wrzenia do czym zmniejszyć ogień. Dusić przez minimum 0,3 minut, mieszając od czasu do czasu. Można podlać wodą gdyby zaczął się przypalać. Wodą również należy wyregulować gęstość sosu. Na sam koniec przyprawić solą i pieprzem oraz przyprawą włoską. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Polać sosem, posypać startym, serem i ozdobić świeżą bazylią. Smacznego

MarciochaKucharzy
Torcik kapuściany 165

zwartą, ale delikatną konsystencję, pachnie przyprawami i smakuje kapuściano. Można go podawać na obiad, kolację, eleganckie przyjęcie lub wigilię. Jako dodatek idealnie pasuje do niego sos pomidorowy. Składniki: – 1/2 kapusty białej, ok. 1,5 kg – 8 liści kapusty włoskiej – 200 g grochu żółtego – 100 g sera żółtego – 2 cebule(...)Wyciąć z liści grubsze żyłki. – Na rozgrzanej oliwie podsmażyć obraną i pokrojoną cebulę w półkrążki, następnie dodać posiekany czosnek. – W maszynce do mielenia mięsa zmielić kapustę, groch i cebulę z czosnkiem. – Do kapuścianej masy dodać jajka, bułkę tartą i starty na grubej tarce żółty ser. – Doprawić solą

To co kocham
Udziec indyczy w sosie miodowo musztardowo paprykowym 133

Mięso indycze zawsze kupowałam z rozsądku, jako że zdrowe i wartościowe, najczęściej w postaci szyjki aby dołożyć ją do rosołu lub mielonego na farsz czy kotlety/pulpety. W zasadzie to go nie lubiłam, bo wydawało mi się za słodkie. I zupełnie znienacka zdałam sobie sprawę, że coś się zmieniło. Już nie kupuję go z rozsądku, ale dlatego, że polubiłam. Kiedy(...)czosnku 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 łyżeczki miodu 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka octu winnego 1/3 szklanki oleju rzepakowego SOS: sos zlany z pieczenia 1 szklanka wody pieprz sos sojowy jasny 1 łyżka śmietany kremówki mąka do zagęszczenia ewentualnie sól WYKONANIE: Mięso opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Czosnek obrać

Kuchenne zapiski Edyty
Rabarbar i kruszonka 125

się umieją bawić. Dziś chciałam się bawić tak jak oni i zrobiłam... RABARBAR POD KRUSZONKĄ    Potrzebne 5 łodyg rabarbaru 8 łyżek cukru 4 łyżki wody 1 torebka mielonego cynamonu Na kruszonkę 110g cukru 110g masła   180g mąki tortowej cynamon Na polewę 1/2 opakowania budyniu waniliowego   350ml mleka 1 laska wanilii [lub jeśli nie jesteście blogerką(...)piekarnika rabarbar i wkładamy z powrotem na 40min do 180 stopni. Uważamy, żeby kruszonka się nie przypaliła. Gotowy deser ma kolor brązowo-złoty. Anglicy podają crumble ze słodkim sosem, który nazywają custard. Ja jednak miałam dziś dużo pracy na ogródku, więc poszłam na łatwiznę (normalnie custard wymaga dużo czasu przy piecu) i zrobiłam podróbkę: pół woreczka budyniu przygotowujemy wg przepisu

les mirabelles
Pikantne klopsiki wieprzowe z suszonymi śliwkami moczonymi w winie 158

sama go zmielę, to mam pewność, że nie dorzuciłam ścięgien, zbędnego tłuszczu czy błon... Namawiam Was przy okazji, abyście sami mielili mięso - tylko takie daje gwarancję najwyższej jakości.Dzisiejsze mielone przygotowałam z suszonymi śliwkami i sproszkowaną papryką piri-piri, którą dostałam jakiś czas temu od Naczelnej. Ostrzegła mnie, że to prawdziwe piekło w gębie i miała rację(...)zjeść niestety, tak paliło w gardle. Teraz piri-piri używam z rozwagą i w ilościach lilipucich ;)Składniki:pół kg mielonego mięsa - użyłam karkówki,1 sucha bułka,1 jajko,suszone śliwki - użyłam Kresto,czerwone wytrawne wino,sól,ostra mielona papryka - użyłam piri-piri,majeranek,bułka tarta do obtoczenia,tłuszcz do smażenia.2 -3 godziny wcześniej namoczyłam śliwki w winie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z kuskusu z serem feta 327

Sałatka idealna na uroczystości czy rodzinne imprezy. Ciekawa w smaku i w wyglądzie a dodatkowo bardzo zdrowa :) Polecam przede wszystkim, którzy nie mieli jeszcze okazji spróbować tego ciekawego składnika! Zapraszam. Sałatka z kuskusu z serem feta Składniki: 1 szklanka kuskusu 1 szklanka bardzo gorącej wody 1 mała papryka: czerwona, zielona, żółta 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 1 mały słoiczek ogórków(...)każdy plaster na cztery). Kukurydzę oraz fetę odsączyć z zalewy. Przestudzony kuskus wymieszać z warzywami i serem.  Wszystkie przyprawy wymieszać z jogurtem, musztardą i wasabi. Tak przygotowany sos dodać do kuskusu. Doprawić do smaku. Można podawać do obiadu lub jako samodzielne danie :) Smacznego

Tagebuch po polsku
Gulasz marokański z dynią hokkaido, cukinią i ciecierzycą z dodatkiem komosy ryżowej czarnej 129

puszki pomidorów konserwowych skórka z połowy cytryny olej kokosowy do smażenia sól morska do smaku ekologiczna komosa ryżowa czarna  SYMBIO czarnuszka do posypania- opcjonalnie Mieszanka przypraw pół łyżeczki mielonego cynamonu pół łyżeczki nasion kolendry pół łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka łagodnego curry 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego Zmiksuj mieszankę przypraw. Imbir i czosnek zetrzyj(...)wyciśnięty przez praskę czosnek. Smaż około pół minuty, , ciągle mieszając. Wrzuć pomidory z puszki, daktyle pokrojone w cienkie plasterki, dosmacz solą. Przykryj i gotuj pomału około 10 minut. Jeśli sos jest za gęsty, dodaj wody. Następnie wsyp ciecierzycę i skórkę utartą z połowy cytryny. Lekko zamieszaj i gotuj pod przykryciem około 10 minut. Następnie dodaj cukinię i dynię. Bardzo delikatnie

Z Kuchni Do Kuchni
Gołąbki z mięsem i kaszą pęczak 115

lepiej? :) Zatem dzisiaj przepis na gołąbki z mięsem i kaszą pęczak, a za kilka dni wersja wegetariańska: z czerwonym ryżem i kaszą bulgur. 1 kapusta włoska 1 kg mielonego mięsa wołowo- wieprzowego 1,5 szklanki pęczaku 1 cebula 1 łyżka masła lub margaryny 1 jajko sól, pieprz Zewnętrzne liście kapusty odkładamy na bok, są niezbyt urodziwe więc gołąbków(...)garnka wykładamy zewnętrznymi liśćmi, których nie wykorzystaliśmy podczas parzenia. Przygotowane gołąbki wkładamy do garnka, zalewamy wodą z parzenia liści i dusimy ok 1-1,5 godziny. Podajemy z sosem pomidorowym który przygotowujemy następująco: 1 szklanka wody z kapusty 1 puszka pomidorów pól szklanki wody łyżka masła 1 łyżeczka cukru sól, pieprz 2 łyżki mąki Zagotowujemy wodę z puszką pomidorów. Blendujemy

Marder&Marder Manufacture
Zielone tagliatelle z kurkami i szpinakiem 190

szpinaku 150g kurek 1 łyżka suszonych ziaren słonecznika 1 ząbek czosnku 75ml słodkiej śmietany 18% 4 łyżki oliwy sól 1/3 płaskiej łyżeczki mielonego białego pieprzu 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Instrukcje Szpinak i kurki dokładnie płuczemy, następnie osuszamy. Jeśli grzyby są duże, kroimy je na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni(...)pieprz i gałkę muszkatołową. Dolewamy śmietanę i podgrzewamy całość przez kilka minut mieszając od czasu do czasu, tak aby odparował się nadmiar wody. W efekcie powinniśmy otrzymać dość gęsty sos szpinakowo-kurkowy ze śmietaną. W międzyczasie gotujemy makaron – al dente, w dobrze osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Po ugotowaniu mieszamy go z jeszcze jedną łyżką oliwy i odrobiną

Kulinarna Pokusa
Mielone zraziki 263

się już tradycyjne mielone albo macie ochotę na zrazy, to ten przepis jest dla Was;) Siostra zdradziła mi kiedyś jak można zrobić pyszne zrazy z mięsa mielonego, od tamtej pory robię je bardzo często. Ich największym plusem jest to, że szybko się je robi i są naprawdę bardzo smaczne. Składniki:1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego(...)szkl. wody. Dodać pokrojoną w kostkę resztę cebuli, resztę boczku pokrojonego w kostkę i ogórki. Wkruszyć suszone grzyby. Dusić ok. 15 minut na małym ogniu. Wyjąć zrazy, zaciągnąć sos wodą rozrobioną z mąką.                                       Smacznego

Z miłości do słodkości
Pieczarki nadziewane mięsem mielonym i zapiekane z serem. 144

naprawdę pyszne, do pieczarek podałam  Remuladę Duńską Folwark . Może przygotujecie taką przystawkę na święta :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 300 g mielonego z indyka około 300 g mielonego z szynki 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 4 łyżki mleka 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku ja używam domowej vegety kilka plasterków sera żółtego tyle ile pieczarek(...)stopni i pieczemy około 15 minut, następnie przykrywamy każdą pieczarkę plasterkiem sera żółtego i pieczemy jeszcze około 10 minut aż ser się rozpuści i zarumieni.Podajemy z remuladą lub dowolnym sosem. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Najprostsza zapiekanka z ziemniaków, szynki, cebuli i jajek 443

siadajcie do stołu :) zapraszam na zapiekankę :) Składniki na 2-3 porcje: 7 większych ziemniaków , 2 średnie cebule , 3 jajka , 10-12 grubszych plastrów szynki , pieprz świeżo mielony , sól , odrobina oleju do natłuszczenia formy . Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w niezbyt cienkie plastry. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w plastry. Osuszyć na papierowym ręczniku(...)użyć kawałka folii aluminiowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na pół godziny. Po tym czasie zdjąć przykrycie i dopiec zapiekankę do miękkości ziemniaków. Podawać z pikantnym sosem pomidorowym, keczupem, sosem czosnkowym lub pieczeniowym. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szczupak po prowansalsku 161

szczupak o wadze 1kg – wypatroszony i bez łusek główka czosnku 2 łyżki masła 150ml wody kilka łyżek octu z białego wina płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego płaska łyżeczka tymianku (suszonego) Do podania pieczone ziemniaki w wersji z cytryną i rozmarynem (ale niekoniecznie z czosnkiem) wg naszego przepisu, które przygotowujemy równolegle z rybą białe wytrawne wino(...)temperaturze przez 30 minut (z termoobiegiem, bez niego – 40 minut) licząc od chwili, gdy płyn w naczyniu zacznie wrzeć. W międzyczasie warto 2 – 3 razy polać szczupaka maślano-octowym sosem, aby jego grzbiet nie uległ przesuszeniu. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-29 {margin: auto;} #gallery-29 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery

Kulinarna Pokusa
Oszukane gołąbki z pieczarkami 11461

gołąbki. Nie jadłam lepszych i wszystkim Wam polecam. Są przepyszne, palec lizać i myślę , że często będą gościć na Waszych stołach. ZaczynamySkładniki: Pół małej główki kapusty 600 gr mięsa mielonego-wołowego 200 gr pieczarek 2 jajka 0,5 szkl bułki tartej sól-1 łyżeczka, pieprz 0,5 łyżeczki1 szkl ryżu 200 ml bulionu kurczakowegokoperek- dużo oliwa Wykonanie: Gotujemy ryż(...)rondla lub do naczynia żaroodpornego - dno smarujemy oliwą. Pieczemy 15 min - nie przykrywamy. Po tym czasie zalewamy bulionem kurczakowym, zamykamy i pieczemy 45-50 min. Gołąbki gotowe.  Sos pomidorowy- polecam znany już Wam sos. Jest on przepyszny W tym linku znajdziecie wszystko co potrzeba by zrobić najlepszy na świecie sos :) - zresztą jest on moim popisowym sosem :) Szukajcie tutaj

Smaki Edyty