mielone w sosie - 2000 przepisów (strona:76/134)

Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 224

głębokim tłuszczu, tak, że tworzą się na nich "poduszeczki", przypominają chipsy lub krakersy. Do kupienia w sklepach z orientalną żywnością. Są podawane do curry albo z sałatkami czy sosem nam prik. CHIPSY Z KREWETEK-  To popularna przekąska, podawana często w restauracjach przed przyrządzeniem zamówionych dań. Robione są z krewetek, skrobi, soli i cukru. W sklepach z azjatycką żywnością można(...)jasnobrązową skórkę i żółte wnętrze. Jako dodatek do potraw najczęściej bywa ucierany na tarce lub siekany. Zupełnie inaczej pachnie i smakuje imbir suszony lub w postaci proszku. Imbir mielony jest składnikiem sypkiej przyprawy curry, zaś utarty - tajskich past curry. Popularny jest także imbir marynowany, gdyż w tej postaci stanowi „przegryzkę” podczas jedzenia sushi, aby zniwelować smak w ustach między

ClauditteMissCooking
Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem mielonym i pieczarkami 2450

Kurczak, takie nudne mięso. Ale wystarczy trochę wyobraźni, aby wyczarować z niego mega smaczne danie – faszerowane ćwiartki kurczaka. Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem mielonym i pieczarkami przygotowuje u nas zawsze Piotrek. Danie jest trochę pracochłonne, ze względu na trybowanie mięsa z kości, ale efekt końcowy jest niezwykle smaczny. Ja trybuję kości z ćwiartek kurczaka przygotowując równie smaczne jak ćwiartki(...)szkl. bułki tartej zalanej zimnym mlekiem po sam rant ostra papryka w proszku sól, pieprz 2 łyżki majeranku 1 łyżka oleju do glazurowania: 1 łyżka miodu i 1 łyżka sosu sojowego Ćwiartki kurczaka myjemy i oddzielamy mięso od kości zaczynając od najszerszej strony, delikatnie podcinając mięso, oddzielając je ostrym nożem od kości i chrząstek. Ściągamy mięso ze skórą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zdrowy lunch do pracy w stylu azjatyckim w 25 minut 386

sojowego, 1 łyżeczka sosu rybnego, sok z cytryny i sól do smaku. Kurczak po tajsku pierś z kurczaka (podwójna), 2 ząbki czosnku, łodyga trawy cytrynowej, 50 ml oliwy, płatki chili (opcjonalnie). Mieszanka przypraw do kurczaka (lub inna ulubiona) 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki suszonego imbiru, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczka ostrej papryki, 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry(...)łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, łyżeczka sezamu (opcjonalnie do posypania). Dresing z wodorostami Przygotowanie: Kasza jabłkowo-bazyliowa W rondlu rozgrzać masło, wsypać kaszę gryczaną, trawę cytrynową lekko zmiażdżyć tłuczkiem do mięsa lub trzonkiem noża, dodać do kaszy, smażyć 2 minuty na małym ogniu ciągle mieszając. Marwitki pokrojone w kostkę (ok. 7x7 mm) lub wycięte kulkownicą dodać

SzczyptaSmaQ
Pieczona Szynka z Sosem Musztardowo-Chrzanowym z Żurawiną, Puree Ziemniaczane z wasabi i Śliwki w Zalewie Słodko-Kwaśnej 214

sos, jeśli chcecie uzyskać bardziej łagodną wersję, wystarczy dodać więcej śmietany i sprawa załatwiona :) No to co? Lecimy z przepisem! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Szynka: 1100 g szynki wieprzowej 1 płaska łyżeczka soli peklowej 1/4 łyżeczki papryki chili mielonej  1 płaska łyżeczka młotkowanego pieprzu z kolendrą 1 łyżka papryki słodkiej mielonej Skworcu 2 łyżki majeranku suszonego Skworcu 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego Skworcu Mięso umyłam w zimnej wodzie. Osuszyłam ręcznikiem papierowym. Przyprawy wsypałam do małej miseczki. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę. Wszystko razem wymieszałam i mieszanką natarłam mięso. Szczelnie zawinęłam w folię spożywczą

Blondynka Gotuje
Rolada ze szpinakiem 181

Solimy i pieprzymy do smaku. Wykładamy na warstwę mielonego mięsa. Z brzegu schabu układamy jajka. Zwijamy jak najbardziej ciasno się da w roladę. Owijamy szczelnie folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy przez ok. 2 h. Wyciągamy i kroimy w plastry. Danie najlepiej smakuje podane z sosem np. chrzanowym. źródło: przepis własny Ilość porcji

Pobite gary Barbary
Pierogi drożdżowe z czterema farszami 137

dodać ser i cebulkę i przyprawić do smaku. Sos czosnkowy : - jogurt naturalny - czosnek - sól i pieprz do smaku Mieszamy wyciśnięty czosnek z jogurtem i przyprawami. Można dodać trochę majonezu dla tych co nie patrzą na kalorie :) Skwarki : - surowy boczek - pieprz - jeśli boczek nie był za tłusty to kilka łyżek oleju Mielimy boczek i smażymy aż się wytopi i zrobią się

Wypieki Rene
Pasta paprykowa przepis prosty a pasta ostra 246

podaję. Sos polecam ! Pasta paprykowa 2,5 kg czerwonej papryki słodkiej  15 dkg ostrej papryki  2 główki czosnku  25 dkg cukru  4 ziarna angielskie  1/ 2 szklanki octu spirytusowego  3/4 szklanki oleju  1 opakowanie przecieru pomidorowego z Lidla ( w kartoniku )  1 łyżka grubo mielonego pieprzu  sól do smaku

Kuchnia na wzgórzu
Duszony boczek w sosie grzybowym 530

wiemy jak doskonale smakuje, uduszony, chudy w sosie, warto go przyrządzić, by po delektować się tym nie powtarzalnym smakiem Składniki: 0,5 kg świeżego przerośniętego boczku 1 duża cebula garść suszonych grzybów olej do smażenia po szczypcie tymianku, rozmarynu, papryki ostrej 2 szklanki wody listek laurowy sól, pieprz świeżo mielony łyżka mąki łyżka masła Wykonanie: Boczek myjemy, kroimy

kgwjanczewo
Żywność liofilizowana - farfalle w sosie szpinakowo-serowym :) 175

naturalnie. Wyraźnie widoczny jest makaron i szpinakowy sos z dodatkami :)  Zapach: Danie pięknie pachnie, a zapach zachęca do konsumpcji. Czuć tylko naturalne składniki!  Podsumowanie: Pyszne, sycące danie o przyjemnym, naturalnym smaku i zapachu :) Jak najbardziej godne polecenia!  PS: Pyszne zarówno przed jak i po zalaniu wodą :D Jeżeli będziecie mieli okazję, koniecznie spróbujcie choć malutką wysuszona cząstkę

Zdrowie na języku :P
Włoskie gnocchi z polskim akcentem i sos pomidorowy / Italian gnocchi with a Polish accent and tomato sauce 169

ostrej papryki / pinch of hot pepper  Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 30 min, gotowanie: ok. 5 min, ilość porcji: 6 Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Jeszcze ciepłe obieramy i mielimy w maszynce. Wysypujemy mąkę na stolnicę, robimy dziurkę na środku i wbijamy jajka. Później dodajemy ziemniaki, sól i gałkę. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednorodne i aksamitne ciasto. Ciasto dzielimy(...)mąką). Wałki tniemy na małe kawałki około 3 cm. Gnocchi gotujemy w mocno osolonej wodzie około 5 minut (aż kopytka wypłyną do góry). Odcedzamy po wypłynięciu i podajemy z sosem pomidorowym. ***** We boil the potatoes in their skins. Still warm we peel potatoes and we grind them in a food processor. We pour the flour on a pastry board

Projekty ze smakiem
Rolady z kurczaka z pistacjami w panierce z płatków owsianych 180

wyciśnięty przez praskę zioła prowansalskie 1 łyżka sosu sojowego ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki ostrej papryki pieprz Farsz: około 6-7 pieczarek 3-4 suszone pomidory z zalewy (osączonych) około 50 g pistacji 5-6  plastrów szynki dojrzewającej ½ cebuli czerwonej Panierka: 1 szklanka płatków owsianych  Przygotowanie: Rozpoczynamy od przygotowania mięsa. Kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Przyprawiamy i odstawiamy

Mania Gotowania
Soczyste polędwiczki wieprzowe 285

sosie porcja dla 7 osób Będziemy potrzebować: 4 duże polędwiczki wieprzowe (ok. 1 kg) świeżo wyciśnięty sok z 2 niewielkich pomarańczy (ok. 1 szklanka) 60 g drobno posiekanego świeżego imbiru 2 łyżki płynnego miodu (np. z kwiatu pomarańczy) 0,5 szklanki miodu pitnego (trójniak lub czwórniak) 1 szklanka śmietanki kremówki 1 czubatą łyżkę mąki przyprawy: sól morska, świeżo mielony(...)skrócić lub wydłużyć (można sobie pomagać naciskając je palcem lub ewentualnie wyjąć jedną i naciąć, chociaż ten drugi sposób raczej odradzam). Kiedy mięso jest już gotowe wyjmujemy je z sosu, przekładamy np. do żaroodpornego naczynia (najlepiej podgrzanego) i przykrywamy. Sos zagotowujemy, a mąkę dokładnie mieszamy ze śmietanką (gdy chcę, żeby na pewno nie było grudek, robię to w blenderze). Dodajemy

Ratunku obiad
Faszerowana cukinia czyli كوسا محشي 144

Libanu i oczywiście wariantów ma tyle, ilu kucharzy :) Składniki (porcja dla 3 - 4 osób)   8 - 9 małych zielonych cukinii (im mniejsze, tym lepsze) 1 czubata łyżka soli Sos 4 czubate łyżki stołowe koncentratu pomidorowego lub 1 litr przecieru pomidorowego lub 6 dużych mięsistych posiekanych pomidorów   1 mała cebula drobno posiekana 2 ząbki czosnku drobno posiekane   sól(...)jest konieczne, ale ja lubię :)  1/2 łyżeczki mielonego chili   1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego    1/4 łyżeczki mielonego kuminu   1/4 łyżeczki mielonego cynamonu (opcjonalnie)   sól i pieprz do smaku Przygotowanie Cukinie dokładnie umyć , usunąć koniec z ogonkiem odcinając ok. 2 cm , a z drugiego końca delikatnie, żeby nie naruszyć całości, wydłubać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pierś gęsi z sosem śliwkowym i karmelizowanymi buraczkami 215

stole zagościła gęsina. Przyrządzona w wersji slow food i w staropolskim stylu - czyli ciemna w środku. W tej wersji skórka jest chrupiąca, a środek miękki. Gęsi na stole towarzyszył sos śliwkowy, pieczarki faszerowane kaszą gryczaną i glazurowane buraczki. Niestety konieczność szybkiego nakarmienia pustych żołądków ograniczyła możliwości fotografowania. Mimo to mam nadzieję, że zachęcę kogoś do przygotowania gęsiny. Składniki: Gęś(...)połówki (świeżych lub mrożonych) 1 łyżka miodu 125 ml wody 250 ml czerwonego wytrawnego wina sok z cytryny sól pieprz ½ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki gałki muszkatałowej 1 gałązka rozmarynu szczypta mielonych goździków Dzień wcześniej. Piersi gęsi umyć, osuszyć. Skórę naciąć w kratkę. Mięso natrzeć solą i pieprzem. Odstawić w zamkniętym pojemniku na minimum 12 godzin. Zamarynowane piersi przełożyć na zimną

Pełny talerz
Makaron Tagliatelle z brokułem z sosem czosnkowo-cytrynowym – danie w 5 minut 331

porcje) 250g makaronu Tagliatelle lub podobnego 1 brokuł 3 ząbki czosnku 200g śmietany kremówki (30%) sok z połowy limonki/cytryny skórka starta z 1/2 limonki/cytryny (wcześniej limonkę dobrze wyszorować) świeżo mielony pieprz sól morska   Przygotowanie: Brokuła podzielić na różyczki, pozbyć się twardych łodyg. W szerokim rondlu (u mnie o średnicy 28 cm :) ) wlać wodę do wysokości około(...)łyżki cedzakowej wyciągnąć brokuły z wody (wodę zostawiamy do gotowania makaronu). Brokuła najlepiej wyłożyć na sitko, aby pozbyć się nadmiaru wody. Można przykryć, aby nie wystygł na czas przygotowania sosu. Do wody z gotowania brokułu dolać świeżej, dosolić i ugotować w niej makaron al dente, wg instrukcji na opakowaniu. Przygotować sos: Czosnek obrać i pokroić na plasterki. Na patelnię wlać

Moja Delicja