łyżka stołowa cukru 2/3 łyżeczki soli 1 opakowanie drożdży instant SZYBKI SOS MARINARA 1 puszka krojonych pomidorów (400g) 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżka miodu 1 łyżeczka granulowanej cebuli 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka soli ¼ łyżeczki pieprzu cayenne lub ½ łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
Karo in the Kitchenprzygotowaniu, zdrowe i smaczne :) SKŁADNIKI 2 młode cukinie 1 szalotka 2 ząbki czosnku 3 duże pomidory malinowe 1/2 czerwonej papryczki peperoncino 1 łyżeczka suszonej bazylii sól morska świeżo mielony pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE Cukinie myjemy i odcinamy końce. Za pomocą szerokiej obieraczki do warzyw kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Te kroimy nożem w paseczki. Szalotkę(...)Pomidory sparzamy i obieramy ze skóry. Kroimy w kosteczkę i dodajemy do reszty warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Jeśli sos jest za rzadki - odparowujemy przez kilka minut, by zgęstniał. W międzyczasie wrzucamy cukinię do osolonego wrzątku na około 3 minuty. Odcedzamy i polewamy naszym pikantnym sosem. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjewięc na wędrówkę po zakamarkach moich dziwnych upodobań kulinarnych. PSTRĄG W SOSIE TRUSKAWKOWYM /własny;/ dla 2 osób 300g filetu z pstrąga sok z cytryny sól, pieprz 350g truskawek 1 szklanka bulionu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka cukru przyprawy: gałka muszkatołowa, suszona kolendra pieprz świeżo mielony do podania: posiekana natka pietruszki do smażenia: olej roślinny Rybę płuczę
W kuchni Karmel-itkiwodą i wlewam do mięsa. Następnie wlewam wino oraz wsypuję paprykę mieloną. Mięso duszę około godziny na małym ogniu. 2. Czekoladę łamię na kostki i dodaję do mięsa. Truskawki obieram z szypułek i kroję w ćwiartki. Owoce dodaję do mięsa. Wszystko razem duszę jeszcze około 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą. 3. Marchewkę obieram i kroję
Tradycyjna kuchnia Kasiproc. korzenia chrzanu. kawałek młodej kapusty 70 dag mielonego mięsa 1 cebula 10 dkg płatków ryżowych 2 jajka 1 łyżka chrzanu WSP "Społem ' 2 -3 łyżki bułki tartej Oleofarm sól ziołowa Rafex 1 l wody wegeta 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany bulionetka do sosu cebulowego Knorr Kapustę i cebulę drobno posiekać.Do mięsa dodać
Moje domowe kucharzeniekremowego środka, maślanego spodu, gorzkiej czekolady, świeżych fig i pysznego sosu winnego. Smak nie do opisania, do spróbowania. Składniki: 250 g herbatników 200 g masła 400 ml śmietany kremówki 250 g sera mascarpone 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru łyżka cukru waniliowego lub odrobina wanilii mielonej tabliczka gorzkiej czekolady świeże figi 250 ml wina czerwonego Celebro
Malinowe Pocałunkiziół, dodatek włoskich przypraw zastąpiłam koperkiem i pietruszką. Bałam się trochę reakcji domowników na moją wariację, ale zgodnie stwierdzili, że smakuje im lepiej niż tradycyjny sos boloński. Wszyscy uwielbiamy sosy pomidorowe, zupę pomidorową, więc spokojnie mogę sobie eksperymentować z pomidorowymi smakami i moimi wariacjami na ich temat. Dla mnie to danie idealnie pasuje do makaronu, ale myślę, że równie smacznie(...)ziemniakami. Dodatek koperku nadaje ciekawy smak i aromat, który uzupełniony jest pietruszką. Na dodatek obiad robi się bardzo szybko i równie szybko znika. Składniki: - 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki; - 1 op. passaty pomidorowej (400g); - 3 łyżki oleju; -2 łyżki mąki; - 2 jajka; - 2 łyżki bułki tartej; - 1 szklanka bulionu z włoszczyzny; - 1/2 szklanki śmietany 30%; - sól, pieprz czarny
dom-agi.plprodukcji kurczaka w sosie słodko - kwaśnym został mi ananas. Postanowiłam wykorzystać go do kolejnego dania obiadowego. Wiadomo, że osoby starsze mają ograniczone odczuwanie głodu. Wiadomo też, że preferują smaki słodkie. Często rezygnują z ciepłego obiadu czy innego wartościowego posiłku na rzecz zachomikowanych ciastek i innych łakoci. Doprowadza to do zmartwień, nerw, a w skrajnych przypadkach nawet szału opiekunów, którzy(...)słodka papryka mielona zioła prowansalskie Przygotowanie: Umyte ćwiartki solimy i obsypujemy przyprawami. Odstawiamy na kilka godzin lub całą noc w chłodne miejsce. Marchew kroimy w ćwiartki, a ananasa w kostkę i układamy w folii do pieczenia. Obsypujemy lekko pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na to układamy nasze ćwiartki. Nie podlewamy wodą - ananas i mięso puszczą wystarczająco dużo sosu. Pieczemy
Kuchnia po mojemuśmietanki 30% (do sosu) świeży tymianek. Marynata: 2 łyżki oliwa z oliwek, łyżka miodu, 3 łyżki soku z pomarańczy. Nadzienie (proporcje wg uznania, ja zastosowała mniej więcej w takich proporcjach, jak na zdjęciu): 2 garście suszonych moreli, solidna garść rodzynek, spora garść orzechów włoskich (łuskanych), pół laski cynamonu (albo 1 łyżeczka mielonego), łyżka miodu, łyżka masła, 1 jajko(...)godzinę w temperaturze 180°C, co jakiś czas podlewając. W ostatniej fazie na ok. minutę przed wyjęciem z pieca roladę posypać świeżym tymiankiem. Po wyjęciu z naczynia zlać sos i zagęścić go śmietanką. Smacznego
Delicious Titbitskrewetki. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i smażymy około 8 minut, przewracając krewetki kilka razy. Zawartość patelni przekładamy do miseczki, na patelni rozpuszczamy pozostałą łyżkę masła i podsmażamy makaron na złoto. Pomidorki kroimy na połówki, dodajemy do podsmażanego makaronu. Na talerzach układamy podsmażony makaron z pomidorkami a następnie krewetki z czosnkiem i sosem, który powstał z masła
Gotowanie i blogowaniekremem z ricotty. Jagnięcina, bakłażan, puree z czosnku. Mielona jagnięcina zapieczona na połówce bakłażana. Tak jak nie przepadam za bakłażanem, tak ten był przygotowany genialnie. Zjadłam z wielką przyjemnością, chociaż po cichu troszkę się bałam, ze będzie mdły i za bardzo bakłażanowaty ;) Dorsz, fasolka szparagowa, sos tatarski. Wspomnienie dzieciństwa, panierowany filet z dorsza... nic, a nic nie zepsuty
królestwo garówsłonecznik z pomocą przywędrowały i razem się zmieszały. Do siebie sos z agawy, cynamon zaprosiły i z ciastem wspólnie zwijańce wymyśliły. Smaku Wam nie będę opisywała, tylko do pieczenia zachęcała. Składniki: 50 g tartych migdałów Back Mit, 100 g słonecznika łuskanego Kresto, 50 g sezamu Kresto, szczypta mielonego cynamonu, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego (2 x 375g). syrop
Moniki Smakołykiprzepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Kurczak w sosie czosnkowo-śmietanowym Nasz kurczaczek, ja uwielbiam zjadać go z ryżem. Składniki : Pół piersi z kurczaka 400 ml śmietany 18% do zup/sosów sól pieprz 2 średniej wielkości cebule masło klarowne 5 dużych ząbków czosnku Papryka mielona słodka i ostra Kebab gyros majeranek oregano Przygotowanie: Kurczaka
Sprawdzone przepisy kulinarneCzas przygotowania : 30 dkg mięsa mielonego(...)ząbki czosnku sól pieprz 4 łyżki bułki tartej 1 puszka krążków ananasa ( 450 ml ) przyprawa chińska 3 łyżki oleju 10 dkg mrożonego groszku 1/2 szklanki bulionu warzywnego 4 łyżki sosu sojowego 150 ml słodko-kwaśnego sosu azjatyckiego 3 łyżki ketchupu Sposób wykonania : Oddzielić 24 liście kapusty pekińskiej,umyć,osuszyć. Płasko ściąć zgrubiałe nerwy. Liście obgotować 2 minuty w osolonej wodzie
Przepisy i porady kulinarneząbki czosnku* łyżeczka koperku* różowa sól himalajska Sante , pieprz czarny mielony* gotowana pierś z kurczaka lub ulubiona chuda szynka* przyprawa kebab* pomidor* ogórek* czerwona papryka konserwowa Przygotowanie :Na suchej patelni teflonowej podpiec kurczaka lub szynkę z przyprawą do kebaba. Wystudzić. Z jogurtu, czosnku, koperku i przypraw zrobić sos. Na liść sałaty ułożyć mięso i pokrojone warzywa. Można dodać
Magiczne Życie MartyDzisiaj chcielibyśmy podzielić się z Wami dość oryginalnym przepisem. Będzie to kurczak w sosie kokosowym z dodatkiem zielonej fasolki i papryki. Mleczko kokosowe to doskonała alternatywa pospolicie używanego mleka krowiego. Jest ona jednak droższym jego zamiennikiem. Używamy go by nadać naszym potrawą egzotycznego charakteru. Tak też było w naszym przypadku. Do przygotowania (dla 4 osób) tego dania(...)szparagowej (300g) papryka czerwona czosnek 4 ząbki cebula czerwona 2 liście laurowe cynamon mielony 1/2 papryczki chilli pęczek pietruszki 1/2 cytryny 2 cm imbiru garść wiórków kokosowych papryka mielona sól, pieprz Przygotowanie: Pierwszym etapem jest pokrojenie mięsa na kawałki 2x2 cm oraz przyprawienie łyżeczką : cynamonu, papryki, soli oraz szczyptą pieprzu. Następnie smażymy je na patelni
Wspólne smakimielonego mięsa dodać jajko, kaszę manną, sól i pieprz - wyrabiać masę przez 2-3 minuty.Z masy mięsnej formować pulpety. Na głębokiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Smażyć pulpety z każdej strony na rumiano. Do zarumienionych pulpetów wlać passatę pomidorową. Przykryć patelnię pokrywką i dusić około 15 minut. W międzyczasie dodać pokrojone ząbki czosnku. Na koniec doprawić sos pomidorowy
kolorowotorcikowoktórym gotowały się bitki, przygotowuję wyśmienity sos, aromatyzowany czarnym pieprzem oraz cebulą. Bitki wołowe z czarnym pieprzem i cebulą. Składniki ok. 1 kg chudego antrykotu wołowego lub innego kawałka mięsa wołowego np. z udźca, usuń błony i tłuszcz 2 średnie cebule, obierz i drobno pokrój czarny pieprz świeżo mielony sól morska świeżo mielona 500 ml gorącej(...)mieszanki dodaj troszkę wywaru z gotowania bitek mieszankę dokładnie połącz, aby nie było grudek dodaj powstałą mieszankę do wywaru całość pogotuj chwilę na małym palniku bez zamykania garnka powstały sos dopraw do smaku do gotowego sosu dodaj bitki i chwilkę podgrzewaj bez zamykania garnka serwuj z gotowanymi ziemniakami lub purée ziemniaczanym oraz z ulubioną surówką np. z kiszonej kapusty
Szybko Szybkowareksperymentować w kuchni. Zjadam wszelkie chwasty. I teraz testuję iglaki w kuchni. Do tej pory gałęzie i szyszki drzew iglastych dodawałam do marynowania mięs, do duszenia i do gotowania sosów. By nadały aromatu. Nie nadawały się do jedzenia bo były zbyt stare i kujące. Ale maj jest miesiącem porostu iglaków! I teraz można jeść nawet na surowo młode pędy sosny(...)ryba słodkowodna (wypatroszona) u mnie kleń 1 garść młodych pędów sosny (okres porostu: maj) 2 garści liści jarmużu albo sałaty kilka kwiatów jarmużu olej lniany do smażenia sól, pieprz, mielona gorczyca, ulubione suszone zioła mąka ryżowa do oprószenia ryby sok z 1/4 cytryny Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą, pieprzem, gorczycą, ziołami (na zewnątrz
Bon Appetit Małgorzaty