mielone w sosie - 2000 przepisów (strona:67/134)

Pesto bazyliowo migdałowe 137

Pesto jest to sos, którego głównym składnikiem jest bazylia (pesto alla genovese), a ojczyzną są Włochy. Tradycyjnie wytwarzany w marmurowych moździerzach z oliwy, bazylii, parmezanu lub innego drobno startego twardego sera, orzeszków piniowych i soli. Serwowany do chleba, makaronu, sałaty, sera i innych dań. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku. W moim przepisie odbiegłam(...)doniczki)- ok.60g mielonych migdałów- ok. 100ml oleju sezamowego- sól morska Umytą bazylię odsączamy z wody. Do blendera wrzucamy liście bazylii, migdały, lekko solimy, wlewamy olej i miksujemy na wolnych obrotach, na gładką masę (można dodać czosnek, u mnie – tym razem – bez). Dodałam również resztkę płatków migdałowych. Na końcu, w razie potrzeby, doprawiamy solą. Sos musi być

mojewypiekiinietylko
Jedzenie jak z powieści 165

możecie zacząć kuchenne czary.  PRZEPIÓRKI W RÓŻANYM SOSIE KASZTANOWYM 12 gotowanych kasztanów jadalnych (u nas z puszki, w zalewie) ok 50 świeżych płatków róży pomarszczonej (nasze!) 1 pitaya 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 2 łyżki miodu 1 lub dwie łyżeczki anyżu (u nas w ziarenkach, może być mielony) sól i pieprz do smaku  250ml bulionu drobiowego(...)oraz anyż i chwilę gotujemy. Solimy i pieprzymy. Dolewamy bulion i sok z cytryny. Chwilę gotujemy na niewielkim ogniu. Mąkę kukurydzianą rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do sosu. Próbujemy- jeśli chcemy więcej różanego aromatu dodajemy wodę różaną. Ważne jest, żeby sos nie był zbyt kwiatowy. Według Tity sos nie może być pretensjonalny w smaku, ja powiedziałabym

les mirabelles
Śledzie pod pierzynką 3735

delikatnym, ale niezwykle aromatycznym sosem czosnkowym. Pychota!Potrawa wolna od glutenu.Ilość porcji: 2Czas przygotowania: 15 minut ( nie licząc czasu potrzebnego na przygotowanie śledzi oraz ugotowanie warzyw)Składniki:2 filety śledziowe a’la matjas1 burak1 mały ziemniak2 jajka2 korniszony1 duża czerwona cebulaSos:100ml jogurtu naturalnego100ml majonezu1 łyżeczka musztardy1 ząbek czosnku½ łyżeczki cukruSól, świeżo mielony pieprzFilety moczymy przez kilka godzin(...)gotujemy na twardo i również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule kroimy w drobną kostkę.  Filety odsączamy i kroimy w kostkę. Podobnie robimy z korniszonami. Składniki sosu mieszamy dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku. Z powstałych produktów układamy w szklance warstwy, co 3 lub 4 polewając sosem. Przykład warstw: ziemniaki, buraki, cebula, śledź, sos, jajka

Kolizje Smaków
Kopytka 210

podałam je z sosem pieczarkowym, ale wystarczy samo masełko i też pyszne. Kopytka nie są gumowe, ale też nie rozlatują się :) Składniki: około 1,5 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko mąka 0,5 kg pieczarek 2 cebule łyżka masła sól, pieprz 2 łyżki kwaśnej śmietany Przygotowanie: Kopytka: Ugotowane ziemniaki przepuś ci łam przez maszynkę do mielenia. Ziemniaki wyrównałam w misce(...)poprzek. Gotowałam w osolonym wrzątku. Po wyjęciu kopytek z garnka od razu je hartuje w zimnej wodzie przez parę sekund. Dzięki temu nie sklejają się.       Sos pieczarkowy:    Kroimy drobno cebulkę i podsmażamy ją na maśle. Pieczarki obieramy tak aby nie oderwać nóżki i kroimy w plasterki. Do podsmażonej cebulki dodajemy pieczarki. Wlewamy pół szklanki wody

Amatorka kuchenna
Karp zatorski w sosie z czerwonego wina 141

Charakteryzuje ją dobre wygrzbiecenie (czyli łatwo ją filetować), zwarta forma i oliwkowy kolor. Ma delikatne mięso, a rybi zapach, za którym nie wszyscy przepadają, delikatny i nienachalny.Karpia przygotowałam z sosem z czerwonego wina, a inspirowałam się przepisem Pascala Brodnickiego na Karpia winiarza z książki Pascal kontra Okrasa, a podałam go z sałatką ziemniaczaną. Filetowanie karpia okazało się być bardzo proste(...)marchewkanatka pietruszki50g masła25 g rodzyneksól i świeżo mielony pieprzPrzygotowanie:Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie przez 15 minut. Filet z karpia przyprawiamy solą i pieprzem. na patelni rozgrzewamy 20 g masła, podsmażamy posiekaną cebulę, marchew pokrojoną w talarki i namoczone wcześniej rodzynki. Dodajemy mąkę oraz czerwone wino i cały czas mieszamy. Do sosu dodajemy tymianek, liść laurowy, cukier, goździk, sól

Smakowity Blog Kulinarny
Gulasz pieczony. Pieczone mięso a'la gulasz z piekarnika. 156

pierwszy dzień podałam upieczone mięso z pieczywem, na drugi dzień do mięsa dorobiłam sosu i zjedliśmy w towarzystwie kaszy gryczanej. Polecam :) Składniki - 0.70 dkg łopatki wieprzowej - 0.40 dkg boczku wędzonego-parzonego - 0.40 dkg pieczarek - 2 kolorowe papryki - 2 cebule - sól, pieprz, czosnek mielony, papryka słodka mielona, kminek mielony, majeranek,  - kilka łyżek keczupu - olej Wykonanie Mięso kroję

Kuchnia z widokiem na ogród
Filet z indyka faszerowany żurawiną i sliwkami 114

filet z indyka ok 1 kg 200 g mięsa mielonego garść suszonej żurawiny garść suszonych śliwek sól pieprz pieprz ziołowy staropolski pieprz cytrynowy majeranek na marynatę 2 łyżki oliwy 2 łyżki octu winnego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka sosu sojowego szczypta trawy cytrynowej szczypta pieprzu cytrynowego Śliwki suszone pokroić dodać do mięsa , żurawinę dodać bez rozdrabniania, przyprawić

Gotowanie jest łatwe
Odwrócone roladki z kurczaka 130

plastry szynki układamy piersi z kurczaka, kawałek cebuli oraz kawałek ogórka kiszonego. Całość posypujemy mieloną papryką, zwijamy w roladkę i zabezpieczmy ( owijamy ) nitką lub sznurkiem. Roladki obsmażamy na oleju z każdej strony, podlewamy bulionem i dusimy ok 30 minut. SMACZNEGO Możemy do roladek zrobić sos wykorzystując wywar który powstał na bazie bulionu podczas duszenia. Odlewamy ok 600 ml wywaru

Smaki Ewy
Drożdżowe (kluski) parowańce z aksamitnym sosem 156

kluski parować przez 5 minut na niezbyt dużym ogniu po ciągłym przykryciem !!!. SKŁADNIKI NA SOS: 3 skrzydełka z kurczaka dwie i pół szklanki wody 1 bulionetka do dań duszonych z kurczaka 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 1 płaska łyżka kurkumy 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 płaska łyżeczka mielonej musztardy świeżo zmielony pieprz 1 płaska łyżka mąki

ClauditteMissCooking
Lasagne 206

Nadzienie mięsne: 0,5 kg mięsa mielonego 2 cebule 2 ząbki czosnku Cebule kroimy w kostkę i wrzucamy do podsmarzenia na rozgrzaną patelnię Do cebuli dorzucamy mięso i sprasowany czosnek  Wszystko razem smarzymy ok 30 min  Sos pomidorowy:  200g koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki bazylii sól pieprz Do miski przekładamy koncentrat pomidorowy  Dodajemy bazylję, sól

Klaudynkowa kuchnia
Zupa z skorzonery 178

względu na podobny smak do szparagów  można je przygotować tak samo z sosem holenderskim. Ja postanowiłem z niej przygotować zupę.  Składniki : 5 ząbków czosnku, 500 g skorzonery, 1/3 szklanki czerwonej soczewicy Puszka mleka kokosowego, 250 ml bulionu warzywnego, 2 łyżki masła,  Szczypta mielonego kuminu,  Szczypta  gałki muszkatołowej, najlepiej świeżo mielonej

cookpl
Menemen - turecka jajecznica 185

Menemen - turecka jajecznica...Paski różnokolorowej papryki.Aromatyczny sos pomidorowy.A na wierzchu jajka sadzone.Pyszna jako śniadanie, obiad czy kolacja.A dla Was jaki posiłek będzie stanowić?Zapraszam! Składniki:1 czerwona papryka;1 pomarańczowa papryka;1 żółta papryka;Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g);1 duża cebula;1 ząbek czosnku;1/2 łyżeczki mielonego kuminu;1/2 łyżeczki chili w płatkach;1 łyżka oleju(...)zalać krojonymi pomidorami z puszki i smażyć na małym ogniu, aż sok wyparuje, a potrawa stanie się gęsta. Przyprawić solą do smaku. Wymieszać.Następnie za pomocą łyżki zrobić w sosie 4 dziury i wbić w nie całe jaja. Smażyć, aż się zetną.Gotową jajecznicę zestawić z ognia i posypać drobno posiekaną natką pietruszki.Jajecznicę podawać samą, z chlebem

Gospodyni Miejska
"Keftedes" z halloumi i kaszy jaglanej z dipem pomidorowo-orzechowym 161

ciekawym połączeniem składników. Dip wyszedł bardzo smaczny, jednak z Mężem zgodnie stwierdziliśmy, że jest trochę za gęsty jak na dodatek do klopsików. Myślę, że lepiej sprawdził by się tutaj sos jogurtowo-czosnkowy albo tzatziki , zaś dip pomidorowo-orzechowy warto wypróbować jako nowe smarowidło na kanapkę. "Keftedes" z halloumi i kaszy jaglanej Składniki (na 20 sztuk): 1 czerwona cebula drobno pokrojona(...)halloumi, startego na tarce o grubych oczkach 2 duże jajka 225 g ugotowanej kaszy jaglanej pęczek natki pietruszki pęczek świeżej bazylii 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 8 łyżek bułki tartej lub mielonych migdałów dla wersji bezglutenowej sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Cebulę, czosnek i papryczkę chilli podduś 2-3 minuty

Chilli Czosnek i Oliwa
Kremowy sos do makaronu – z kalafiora 214

miękki i gładki, delikatny. On miał ochotę na makaron. Ja na kalafiora. Czy w takim połączeniu uda się znaleźć wspólny mianownik? Okazało się to całkowicie wykonalne. I zdrowe! Bazą tego sosu jest kalafior. A w zasadzie puree z kalafiora. Możecie go ugotować na dwa sposoby. Pierwszy to tradycyjny sposób – woda z solą i cukrem – potrzebne nam po 1 pełnej łyżeczce soli(...)umieszczamy je w blenderze. Wlewamy mleko, wsypujemy ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego i pieprzu cayenne. Dodajemy skarmelizowaną cebulę z całym masłem na którym się smażyła i serek topiony, pokrojony w mniejsze kawałki oraz świeży ząbek czosnku. Całość zamykamy i miksujemy na gładką masę. Sos podgrzewamy do zagotowania na małym ogniu i mieszając gotujemy

Karo in the Kitchen