mielone w sosie - 2000 przepisów (strona:63/134)

Jagniece mielone kotleciki czyli Köfte z grilla 232

wymieszać i odstawić na noc do lodówki. Tuż przed grillowaniem uformować  dowolnej wielkości mielone kotleciki -  kofte. Kłaść na rozgrzany grill, najlepiej nie bezpośrednio nad żarem, tylko nieco z boku. Podawać np z tureckim chlebkiem  - lavash, grillowanymi warzywami i dowolnym, ulubionym sosem. Smacznego

Stare Gary
Spaghetti Bolognese 191

Wychodzi 5 porcji  po 70 g makaronu 100 g mięsa 100 g sosu Przygotowanie : CZYTAJ DALEJj >>>

Sylwetka Od Kuchni
Rosół z klopsikami po studencku 230

pomidorową. Zupy te wg opisu na opakowaniu są w 100 % są naturalne bez konserwantów, glutaminianu sosu i barwników, do tego smakują jak wskazuje nazwa na danym opakowaniu. Polecam więc Rosół z klopsikami po studencku   W pierwszej kolejności przygotowujemy klopsiki z 20 dag mielonego mięsa wieprzowego, np. z szynki lub łopatki, dodajemy 4 łyżki kaszki manny, 1 jajko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Aromatyczne pulpety z tymiankiem i zielonym pieprzem w sosie pomidorowym 179

Dzisiaj zapraszam na pachnące pulpety w sosie pomidorowym :)Składniki na pulpety:30 dkg schabu lub szynki (lub innego chudego mięsa),1 jajko,1 sucha bułka,1 łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie,1 łyżeczka świeżego tymianku,sól do smaku,kilka ziaren ziela angielskiego i 3 średnie liście laurowe.Mięso mielimy na drobno. (Ja zrobiłam to przy(...)dodatkiem ziela angielskiego i  listków laurowych. (Wody powinno być tyle, żeby wszystkie włożone pulpeciki były zakryte do połowy.) Wkładamy pulpety i delikatnie obgotowujemy je przez kilka minut.Składniki sosu:mały pęczek szczypiorku,3 duże ząbki czosnku,puszka pomidorów, 3-4 łyżki oliwy,sól do smaku.Szczypiorek pokroić drobno, czosnek posiekać. Patelnię rozgrzać, wlać oliwę i lekko przesmażyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Śledzie w słodkim sosie pomidorowym z kawałkami pomarańczowej papryki 321

bazylią i cytryną oraz w sosie pomidorowym z kawałkami pomarańczowej papryki. Kolorystycznie ta trójca prezentuje się pięknie, nie uważacie? :)Składniki:4-5 płatów solonych śledzi,2 średnie cebule,1 większa pomarańczowa papryka,1 szklanka soku pomidorowego,1 łyżka cukru,3-4 łyżki oleju,ostra mielona papryka - do smaku.Solone śledzie lekko wymoczyć, ale nie do końca(...)głębszej patelni, podsmażyć paprykę. Jak zacznie się rumienić, zalać sokiem pomidorowym i przez chwilę poddusić. Papryka powinna być al dente, nie powinna całkowicie zmięknąć. Sos doprawić ostrą papryką i odstawić do całkowitego wystudzenia.Do zimnego sosu przełożyć śledzie z cebulą, wymieszać i odstawić do lodówki przynajmniej na kilka godzin.Taka sałatka postoi

Codzienna kuchnia niecodzienna
PADŁAŚ, POWSTAŃ, POPRAW DIADEM I ZAPIEPRZAJ – męski burger i kobiece narzekanie 189

Burgerach prostych, męskich, z dużą ilością mięcha i fajnym sosem. Przepis nie dla delikatesów. Burger wymaga wołowiny. Dobrej wołowiny. Grubo zmielonej. Wołowina jest cudownie delikatna w smaku i nie ma potrzeby mordowania jej dużą ilością przypraw. Na dwie osoby 400g wołowiny. Ja swoje mięso na burgery doprawiam solą, grubo mielonym pieprzem i odrobiną dobrej musztardy. Wyrabiam dość długo(...)Najcierpliwszy dobrze wysmażone (co dziwne, bo steki wsuwa średnie). Pod koniec smażenia na wierzch burgera kładę plaster żółtego, dobrego sera. Odstawiam, żeby soki w mięsie się uleżały. Burgery wymagają sosu. Ja w blenderze mieszam dwie łyżki majonezu, jedynie słusznego Kieleckiego, łyżeczkę musztardy, łyżkę jogurtu naturalnego, mały starty ząbek czosnku, jeden filecik anchovis (można pominąć, ale nie czuć smaku ryby), odrobinę

ladykitchen
Ślimaczki z kurczaka w sosie bazyliowym 389

jakości także na pewno się świetnie uda. Ślimaczki z kurczaka w sosie bazyliowym: około 400 g piersi z kurczaka lub sznycli z indyka 4 łyżki zielonego pesto z bazylii (najlepiej domowego ) 2 łyżki gęstej śmietany 18% (użyłam z Piątnicy) 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz kilka pomidorków koktajlowych kilka listków bazylii do dekoracji listonic_type(...)mocno i smażymy ślimaczki po około 1 minucie z każdej strony (mają się przyrumienić, mogą być surowe w środku). Zdejmujemy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, zmniejszamy ogień i wlewamy sos przygotowany na początku. Mieszamy, aby połączył się z resztkami oliwy na patelni. Dodajemy małą szczyptę soli i pieprzu. Na sosie układamy z powrotem ślimaczki, a w wolne miejsca wtykamy umyte

Poezja smaku
JAJKA W SOSIE MUSZTARDOWO-KOKOSOWYM NA SZPARAGACH 226

usłyszy. Bierz, co oferuje Ci życie. JAJKA W SOSIE MUSZTARDOWO-KOKOSOWYM NA SZPARAGACH /własny:/ dla 4 osób pęczek zielonych szparagów 1-2 jajka na osobę 1/2 szklanki musztardy Dijon 1/3 szklanki płynnej fazy mleka kokosowego 1 łyżka gęstej części mleka kokosowego 1 łyżka soku z cytryny szczypta mielonej kolendry świeżo mielony pieprz do smaku pęczek posiekanej pietruszki(...)odrobinę tłuszczu. Jajka gotuję na półmiękko/półtwardo/twardo (w zależności od upodobania), przelewam  zimną wodą i obieram ze skorupek. W miseczce mieszam (można posłużyć się blenderem) składniki sosu: musztardę, mleko kokosowe w obu fazach,  sok z cytryny, pieprz i kolendrę, a także połowę posiekanej pietruszki.  Na szparagi wykładam przekrojone jajka, wszystko zaś otaczam pysznym sosem

W kuchni Karmel-itki
Udka z kurczaka w sosie oliwkowym 230

kurczaka w oliwkowo-ziołowym sosie podane z ryżem i dużą porcją orzeszków pistacjowych. Oryginalna kombinacja smaków na co dzień i od święta. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 4 duże nogi lub 8 udek z kurczaka (1,2kg) 250g zielonych oliwek 1 łyżka tymianku 1 łyżka bazylii 1 łyżka oregano 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1,5 łyżeczki(...)Finalnie powinniśmy otrzymać oliwki pocięte na kawałki (patrz zdjęcia), natomiast nie możemy dopuścić, aby powstała z nich pulpa. W dużej misce mieszamy ze sobą oliwę, sok z cytryny, zioła, mieloną paprykę i sól. Następnie dodajemy posiekane oliwki i raz jeszcze wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Kawałki kurczaka obtaczamy dokładnie w masie oliwkowej i układamy na dużej patelni. Ewentualny nadmiar

Kulinarna Pokusa
CHILI CON CARNE by Walec – 4 zł 285

robić cały sos) na rozgrany olej (ok. 3 łyżek), posypując szczyptą soli (ładniej i szybciej się zeszkli). Szklimy cebulę przez 2 minuty, po czym dorzucamy rozgnieciony czosnek i podsmażamy ok. minuty aby nie przypalić czosnku. 2. SŁODKA PAPRYKA + CHILLI + KUMIN (2 min): do zeszkolnej cebuli z czosnkiem dorzucamy łyżeczkę papryki słodkiej, kuminu mielonego (lub przyprawy do dań meksykańskich, która(...)nieco przyprawy z L. z tygodnia meksykańskiego) i ok. łyżeczki mielonego chilli (czy więcej czy mniej to musicie ocenić sami). Podsmażamy wszystko ok. 2 minut aby papryka się przysmażyła, wtedy wydobędzie się lepszy smak i cała potrawa będzie o niebo lepsza, także pod względem intensywniejszego koloru. 3. MIĘSO MIELONE (15 min): dorzucamy je do garnka i smażymy

Nerds Kitchen
Królik w sosie pomidorowym 216

zrobiłam go w sosie pomidorowym, eksperyment udany, będą powtórki, Wam też polecam wypróbować :)  tuszka królika  około 1,40 kg kupuję tutaj KLIK  przyprawa do mięs czerwona Knorr masło klarowane 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 1 łyżka koncentratu pomidorowego Wegeta domowa pieprz  czarny mielony  i sól(...)kawałki  królika na maśle klarowanym. Dobrze obsmażone zalewam wrzątkiem, tak aby woda zakryła mięso. Dodaję przyprawy  i duszę 70 minut ( do miękkości mięsa) Gotowe mięso wyciągam , do sosu dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam, po czym zagęszczam skrobią wymieszaną w śmietanie.  Podaję z ziemniakami i korniszonami.  Zostawiam Wam gazetkę , niebawem super oferty , polecam

Takie tam pichcenie
Sos grzybowy 148

mnie w domu sos grzybowy podaje się w Wigilię i polewamy nim pierogi z kapustą i grzybami lub gołąbki z kaszy jęczmiennej. Składniki: 150 g grzybów suszonych cebula ok półtora szklanki wody łyżka masła łyżka mąki 2 ząbki czosnku (opcjonalnie) sól, pieprz Przygotowanie Grzyby płuczemy, wkładamy do miski, zalewamy letnią wodą i odstawiamy na ok 2 godziny. Następnie grzyby(...)garnka łyżką cedzakową (wywar z gotowania zostawiamy), drobno kroimy lub mielimy w maszynce. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, aby się zeszkliła. Następnie dodajemy grzyby. Podsmażamy przez chwilę, po czym dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, zimny wywar z gotowania grzybów rozrobiony z mąka i przyprawiamy. Dusimy, aż sos zgęstnieje

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka z pieczoną ciecierzycą i kurczakiem 261

wyłożoną papierem do pieczenia, skrapiamy olejem arachidowym. Ciecierzycę dodatkowo posypujemy mielonymi migdałami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210° C i, co jakiś czas mieszając, pieczemy ok. 15 minut (aż się lekko zezłocą). Majonez (przygotowałam z przepisu na blogu) mieszamy z taką samą ilością jogurtu naturalnego. Miskę smarujemy przygotowanym sosem. Układamy warstwy sałatki – czarną fasolę, kukurydzę, ciecierzycę,  połowę filetów pokrojonych

mojewypiekiinietylko
Świąteczna szynka glazurowana miodem 266

wspaniały aromat.  Można ją jeść na ciepło (np. z sosem) oraz na zimno. Polecam Wam bardzo :)  SKŁADNIKI 2 kg szynki wieprzowej                  Marynata: 3-4 łyżki oliwy liść laurowy 3 ząbki czosnku suszony rozmaryn i cząber sól, świeżo mielony pieprz Wywar: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera naciowego biała

Moje Kuchenne Rewelacje