mielone w sosie - 2000 przepisów (strona:56/134)

Włoska carbonara z surowym żółtkiem – makaronowy ideał 158

makaronu, wsypujemy cały ser i zioła (zostawcie odrobinę do dekoracji), mocno pieprzymy mielonym pieprzem i bardzo dokładnie i dynamicznie mieszamy całość, do rozpuszczenia sera. Rondel ściągamy z ognia, dajemy zawartości 30-40 sekund przestygnąć i wbijamy całe jajko – szybko i dokładnie mieszamy całość, aż jajko zagęści sos i makaron stanie się szklisty– już bardziej rondla nie podgrzewamy , bo jajko

Karo in the Kitchen
Zupa z jarmużu na mleku kokosowym z pikantnym musem z dyni 213

łyżki oleju arachidowego 5 cm imbiru 2 szkl. wody lub bulionu 400 ml mleka kokosowego 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łodygi trawy cytrynowej 3 szklanki porwanych liści jarmużu (bez nerwu głównego) 1 limonka 2 łyżeczki cukru trzcinowego 3 łyżki sosu rybnego Dodatkowo:  ryż jaśminowy CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI MUS Z DYNI: Dynię obieramy ze skórki

Tajskie smaki
Pieczeń rzymska z pieczarkami i marchewką 213

jest bardziej wyrafinowana wersja kotleta mielonego. Jej zaletą jest niska cena i prostota wykonania. Bardzo dobrze też smakuje, zarówno na ciepło pokrojona w grube plastry podana z ziemniakami sosem na obiad, jak i na zimno na kanapkach pokrojona w cienkie plastry. Pieczeń rzymską można upiec w foremce lub bez, szczelnie zawiniętą w folię aluminiową. Polecam jednak pieczenie w keksówce(...)pieczarkami ? Składniki: ok. 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 duża marchew 5 dużych pieczarek 1 cebula 1 łyżka domowej roboty czosnku i cebuli w proszku 1 łyżka oleju 5 łyżek bułki tartej + 100 ml mleka 1 jajko 1 łyżka majeranku 1 łyżka suszonej natki pietruszki sól do smaku (ok. 1 łyżeczki) pieprz mielony biały (ok. 1 łyżeczki) bułka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lasagne z własnym sosem beszamelowym 111

oraz czosnek, lekko podsmażamy i dodajemy mielone mięso, smażymy do momentu gdy mięso straci swój różowy kolor.  Dodajemy oregano, bazylię, sól, pieprz, mieszamy.  Dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy i dusimy pod przykryciem na małym gazie ok. 10 minut.  Na drugiej patelni lub w garnku przygotowujemy sos beszamelowy.  Roztapiamy masło/margarynę, dodajemy

upichcona
Risotto z PRLu 106

zwykłego ryżu, ugotowanego osobno. Takie dania, to istny wehikuł czasu.  Składniki 100 g ryżu 250 g mięsa mielonego 1 cebula 2 łyżki oleju 1/2 zielonej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 mała puszka kukurydzy 5 pieczarek 1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie) szczypiorek sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy na sypko

R'n'G Kitchen
Pasta party dla biegaczy- jednogarnkowe danie z makaronem. 129

Tasty na FB. Dla 6 głodnych osób przygotujcie: - ok. 400g makaronu jajecznego z pszenicy durum - ok.400g mielonej wołowiny - ok. 200ml rosołu wołowego - ok. 250ml mleka  - 1 posiekana cebula - pół szklanki bułki tartej - 2 ząbki czosnku - łyżka sosu sojowego - łyżeczka soli - łyżeczka pieprzu - pęczek zielonej pietruszki - pół szklanki tartego parmezanu Najpierw przygotowuję klopsiki. Ostatnio przypomniały się nam wyczyny

I tu będę miała takie te
Cukinie faszerowane po meksykańsku 172

posiekaną cebulę, czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chilli razem z pestkami. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy mięso mielone, mieszamy i podsmażamy do momentu, aż mięso zmieni kolor. W tym czasie pieczarki kroimy w większą kostkę. Następnie do sosu dodajemy wodę, koncentrat pomidorowy, kukurydzę i pieczarki. Doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami i dusimy na małym ogniu około

Wędrówki po kuchni
Sałatka z tuńczyka i ryżu 203

można ułożyć w misce lub pucharkach:) 3 woreczki ryżu 12 łyżek majonezu takiego KLIK 4 puszki tuńczyka w sosie własnym (kawałki, każda po 185 g)  3 pęczki zielonej cebulki 30 dag żółtego sera KLIK 7 jajek KLIK pieprz mielony Ryż gotuję w osolonej wodzie , ma być sypki, odcedzam go i studzę. Tuńczyka odsączam z zalewy.  Cebulkę siekam

Takie tam pichcenie
Zupa gulaszowa 126

średnia cebula (biała lub czerwona) 4 ząbki czosnku 1 łyżka klarowanego masła 2 łyżki czerwonej papryki 1 łyżka mielonego kminku posiekana natka pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego  sól i pieprz 1 łyżka przyprawy warzywnej maggi 2-3 łyżki sosu worcestershire (niekoniecznie) Wołowinę zalać zimną wodą w dużym garnku (ok. 6 szklanek). Po zagotowaniu zdjąć szumy i przykryć

Czerwień i błękit
KOTLETY JAGLANE 172

Proszę Państwa oto przedstawiam pyszne i zdrowe kotlety jaglane. Niczym nie ujmują od tradycyjnych mielonych. Fantastyczne, można je podawać tradycyjnie z ziemniakami, jako burgery w bule lub po prostu jak jak z moim ukochanym sosem czosnkowym. Nie wiem czy wiecie, że kasza jaglana przyspiesza przemianę materii i tym samym pomaga nam w odchudzaniu. Kurcze poza

pieprzny smaczek
Roladki schabowe z marynowanymi pieczarkami i papryką 205

zwijam w roladki i spinam wykałaczkami. Przygotowane roladki obsmażam na maśle. Wlewam 1 litr wody. Wsypuję mąkę oraz paprykę mieloną. Duszę na małym ogniu do miękkości. Śmietanę mieszam z musztardą. Wlewam odrobinę wywaru spod mięsa. Mieszam i wlewam do sosu. Gotuję 3 minuty. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Roladki układam na talerzu, usuwam wykałaczki. Podaję z ziemniakami

Tradycyjna kuchnia Kasi
Proste i szybkie lasagne bolognese 409

W mojej kuchni często goszczą wszelkiego rodzaju makarony. Tak wiem, nie są zbytnio zdrowe, ale jakie są smaczne! Uwielbiam włoską kuchnię! Istnieje tak dużo dań z

Ana Mari's world
Pieczarki pod migdałowo pistacjową pierzynką 143

sosie, pasztecie… i nie tylko. Pieczarki pod migdałowo pistacjową pierzynką należą do moich ulubionych.     Składniki:  - 13 dużych pieczarek (portobello)- 220g mielonych migdałów- ok. 40g pistacji- 2 pory- 2 jajka- sól- olej arachidowy Pieczarki dokładnie oczyszczamy przy użyciu pędzelka. Łyżeczką wydrążamy korzeń. Kapelusze obieramy ze skórki (skórki zostawiamy, zużyjemy do farszu). Na suchej patelni lekko  prażymy mielone

mojewypiekiinietylko
Drobiowe pulpeciki jako dodatek do domowego rosołu 148

drobiowe pulpeciki, dodatek do domowego rosołu. Bardzo miłe, aromatyczne urozmaicenie tradycyjnego dania. Warte wypróbowania :) Składniki: 50 dag mięsa drobiowego mielonego sól pieprz estragon świeży lub suszony ząbek czosnku papryczka chilli 150 g sera pleśniowego 100 ml zimnej wody łyżka sosu rybnego  2 łyżki  sosu sojowego  Wykonanie: Gotujemy rosół, taki jak lubicie najbardziej :) Do naczynia przekładamy

Taste Of My Day
W paprykowym świecie - faszerowana papryka 171

kolorze)   1 mała papryczka chili drobno posiekana 500 g  mielonego mięsa (wołowe, wołowo-wieprzowe lub z indyka) 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę 1 całe jajo 2-3 łyżki stołowe bułki tartej olej do podsmażenia cebuli 1 litr przecieru pomidorowego sól, pieprz, cukier i sos sojowy do smaku ewentualnie 4 plasterki kie łbasy chorizio Przygotowanie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szynka w sosie polskim 148

zawsze zastanawiałam się, jak to się robi, by sos bez żadnych sztucznych ulepszaczy z torebek wyszedł brązowy. Aż trafiłam na ten idealny przepis!Składniki:50 dag szynki 1 cebulaolej do smażenia (ok. pół szklanki) 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki mąkiziele angielskieliść laurowymielony czarny pieprz mielona czerwona słodka paprykakilka ziarenek pieprzu (może być czarny, kolorowy(...)Sposób przygotowania:1. Umyte mięso kroimy w grube plastry, oprószamy solą, pieprzem, papryką i gyrosem.2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kładziemy mięso i mocno rumienimy (im mocniej się przypiecze, tym sos będzie ciemniejszy).3. W międzyczasie siekamy cebulę, zeszklić w rondelku, w którym będziemy robić sos. Dodajemy też drobno posiekany czosnek.4. Mięso przekładamy do rondelka, a na oleju, na którym smażyliśmy

Kuchnia domowa Ani