200g dżemu z czarnej porzeczki (około 1/2 słoika) 1/2 szklanki wody (nie co więcej) 20 ml likieru orzechowego 80-100g orzechów (u mnie po 20g włoskich, nerkowca, pekan, macademia, brazylijskich) Krem: 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200g masła 2 żółtka 1,5 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietanki 30% 5 łyżek cukru 2 łyżki soku z cytryny(...)gotującego się mleka. Całość energicznie mieszać do zgęstnienia masy. Masło ubić na puch i miksując dodawać po łyżce ostudzonego budyniu oraz sok z cytryny. Dżem wymieszać z wodą. W tortownicy ułożyć biszkopty i nasączyć 1/2 rozrobionego dżemu. W szczeliny między ciastkami powtykać owoce z dżemu, a całość skropić odrobiną likieru orzechowego. Następnie wyłożyć połowę kremu i kolejno nasączone biszkopty skropione
Di gotujemleko 2% – 750 ml * budyń śmietankowy ( 60 g ) – 1 op * cukier – 5-6 łyżek * masło – 200 g PIANKA CAPPUCCINO: * śmietana 36% – 300 ml * żelatyna – 3 łyżeczki * cukier puder – 2 łyżki * cappuccino w proszku orzechowe – 4 łyżki * ptasie mleczko śmietankowe – 25 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT CZEKOLADOWY: Białka ubijamy na sztywno pod koniec(...)mleka rozrabiamy budyń z cukrem, resztę gotujmy z wiórkami kokosowymi mieszając, by nie dopuścić do przypalenia. Do wrzącego dodajemy rozrobiony budyń, i gotujemy energicznie mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy masło i mieszamy do całkowitego połączenia. Gorącą masę wylewamy na biszkopt, wygładzamy i chłodzimy. Na schłodzonej masie układamy ptasie mleczko, delikatnie wciskamy. PIANKA CAPPUCCINO: Żelatynę rozpuszczamy w odrobienie zimnej wody, podgrzewamy
Ostra na Słodkoproszku do pieczenia Blat orzechowy: 5 białek 0,5 szkl cukru pudru 1 łyżka miodu faceliowego Miody Wileńskich 250 g orzechów włoskich ale -raj 50 g orzechów włoskich zmielonych 1 łyżka mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 1,5 szkl mleka 1 budyń waniliowy z cukrem 2 łyżki cukru 250 g masła 0,5 szkl cukru(...)pieczenia. Masę orzechową równomiernie rozsmarować, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach aż blat się zrumieni. Krem budyniowy: Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem. W reszcie mleka rozmieszać budyń wlać do gotującego się mleka i mieszając zagotować. Gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą co zapobiegnie powstania "kożucha" i ostudzić. Miękkie masło utrzeć
Ala piecze i gotujebiszkopt orzechowy 10 jajek szczypta soli 300 g orzechów włoskich 130 g cukru (u mnie trzcinowy, ale może być zwykły) 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Na krem czekoladowy 2 łyżki kakao 1 czekolada gorzka (100 g) 1 czekolada mleczna (100 g) 1 szklanka cukru pudru 250 g masła 3 łyżki(...)mieszając, żeby czekolada się nie przypalała. W razie potrzeby można dodać jeszcze wody. Roztopioną masę zostawić do ostudzenia. Miękkie masło ubić z cukrem pudrem na puszysty krem na koniec dodając ostudzoną masę czekoladową. Dobrze zmiksować do połączenia składników. Ostudzony biszkopt orzechowy przekroić na dwa lub trzy oblaty (u mnie dwa), przełożyć każdy kremem czekoladowym. Górę tortu i boki również posmarować
Passions hobbies lifetwaróg zmielony 1 kg/wiaderko, czekolada mleczna Złoty Orzech Goplana 100 gram, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, herbatniki 40 dag, masło 15 dag, truskawki świeże 60 dag, galaretka agrestowa 1 opakowanie, czekolada gorzka Goplana 5 dag, śmietana gęsta 1 łyżeczka czekoladę mleczną orzechową rozdrobnić w blenderze, najlepiej tabliczkę czekolady włożyć do zamrażalnika na 30 minut, wtedy dobrze się rozdrobni twaróg z wiaderka
W Mojej Kuchni Lubięniesamowicie czego dowodem są właśnie te krakersy. Muszę Wam powiedzieć, zapach przy zagniataniu ciasta jest tak orzechowy, że ledwo mogłam powstrzymać się żeby nie ugryźć surowego placka ;) Tak więc, tego... osoby z problemami w kwestii "silnej woli" powinny uważać używając tego masła(do czegokolwiek), jest ryzyko ze zjecie całą zawartość słoiczka na raz. Czytaj więcej
FarmażonyRodzinka była zachwycona smakiem tego ciasta. Znikło nawet nie wiem kiedy :) Orzechowe blaty idealnie komponują się z puszystym kremem i brzoskwiniami. Całość smakuje wybornie.. polecam! Składniki: (na blaszkę o wymiarach 28x40 cm) Placki bakaliowe: 8 białek 200g cukru 3 żółtka 200 g orzechów włoskich, zmielonych 100 g wiórków kokosowych 100 g rodzynek 3 łyżki mąki pszennej(...)gotującego się soku, cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać ostudzony budyń, miksować do uzyskania jednolitego kremu. Połowę kremu wyłożyć na pierwszy placek orzechowy, na placku poukładać nasączone w kawie i spirytusie delicje (czekoladą do dołu). Na ciastka wyłożyć resztę kremu, zostawiając kilka
Nastoletnie Wypiekanieświęta oprócz takiego tradycyjnego i pomyślałam o takim czekoladowym na spodzie orzechowym. Bardzo lubię czekoladę i orzechy to czemu nie połączyć ich w jednym cieście? Przepis jest na małą tortownicę. Składniki na ciasto: - 1/2 szklanki mąki - 1/2 szklanki startych orzechów włoskich - 1/4 szklanki cukru pudru - 1/4 kostki masła - 1 żółtko - 1/2 łyżka gęstej śmietany - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki(...)masy serowej. Potem wylewamy masę na spód orzechowy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni i pieczemy przez 1 godzinę. Po upieczeniu i wystudzeniu sernika robimy polewę. Cukier puder mieszamy z jajkiem a następnie dodajemy kakao i delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia składników. W między czasie rozpuszczamy masło i dodajemy do masy i mieszamy. Polewę wylewamy na ciasto
Kuchenne WariacjePost Torcik orzechowy z chrupkami w czekoladzie pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojestanęło na białym lukrze, ze względu na uczulenie Karoliny na kakao. Składniki na ciasto: 200 g masła 2 żółtka 2 szklanki mąki (u mnie krupczatka) 1 szklanka cukru pudru 1-2 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na masę orzechową: 2 szklanki mielonych orzechów włoskich 1 szklanka cukru pudru 1/2 szklanki gęstej śmietany 18% 1 kieliszek rumu
Kulinarne Inspiracjenaszej pamięci. Warto to sobie rozłożyć na dwa dni. Ja wieczorem upiekłam ciasto makowo orzechowe a na drugi dzień zajęłam się resztą. Ciasto pyszne więc polecam. Zrobiłam małe zmiany w cieście i polewę wg mojego przepisu. Składniki: Ciasto 150 g masła 250 g cukru pudru 6 żółtek 100 g płynnego miodu 200 g zmielonego maku( w oryginale 300g(...)białości dodawać po łyżce zimnego budyniu i ucierać. Polewa: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewacz chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na cieście. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu. Warstwy ciasta: ciasto makowo orzechowe, połowa kremu, tężejące galaretki, biszkopty, druga część kremu, ciasto makowo-orzechowe
Ala piecze i gotujekokosowa to coś dla smakoszy pekanowców i kokosa. Lubisz dulce de leche to będziesz po prostu w siódmym niebie! Krajanka orzechowo kokosowa Składniki: Foremka o wymiarach 18 cm x 25 cm Kruche 320 g pszennej mąki 250 g masła 110 g cukru 50 g kokosowych wiórków Nadzienie 1 puszka skondensowanego mleka, 400 g 200 g orzechów pekan 90 g kokosowych(...)wiórków Do dekoracji 50 g kokosowych chipsów 200 ml dulce de leche Nastaw piekarnik na 175ºC. Zmiksuj masło z cukrem. Dodaj mąkę i kokosowe wiórki i zmiksuj jeszcze raz do połączenia składników. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia. Rozprowadź równomiernie ciasto na dnie formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 20-25 minut. W tym czasie pokrój grubo orzechy. Wlej
codojedzeniałyżka proszku do pieczenia biszkopt orzechowy: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 200 g mielonych orzechów włoskich 2 łyżki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem budyniowy: 700 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 1 budyń waniliowy na 3/4 l 1 łyżka cukru z wanilią 4 żółtka 4 łyżki cukru 250 g masła 1 łyżka ekstraktu(...)wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę,dodawać po łyżce budyniu. Utrzeć gładki krem,pod koniec ucierania dodać ekstrakt waniliowy. poncz: Z wody soku z cytryny i cukru przygotować poncz i nasączyć nim makowe blaty. złożenie tortu: Na talerzu ułożyć jeden makowy placek,posmarować połową dżemu i porcją masy budyniowej. Na masie ułożyć orzechowy biszkopt i rozsmarować kolejną porcję
Kolorowa kuchnia Elkistopniach nie dłużej niż 12 minut, bo się spali. Odstawić do wystudzenia. Międzyczasie przygotować lukier. Rozpuścić masło , miód i cukier, wsypać orzechy i uprażyć. Nie za długo, aby się nie zaczęły wiązać. Na blachę rozwałkować drugi placek i wyłożyć na niego lukier orzechowy, szybko rozprowadzić, bo będzie nam zastygał. Rozprowadzamy gorący. I tak przygotowany wierzch ciasto + lukier pieczemy około
Z Kuchni Do Kuchnistopniach nie dłużej niż 12 minut, bo się spali. Odstawić do wystudzenia. Międzyczasie przygotować lukier. Rozpuścić masło , miód i cukier, wsypać orzechy i uprażyć. Nie za długo, aby się nie zaczęły wiązać. Na blachę rozwałkować drugi placek i wyłożyć na niego lukier orzechowy, szybko rozprowadzić, bo będzie nam zastygał. Rozprowadzamy gorący. I tak przygotowany wierzch ciasto + lukier pieczemy około
Z Kuchni Do Kuchni