masło orzechowe - 6162 przepisów (strona:263/411)

ROGALIKI ORZECHOWO-CYNAMONOWE 209

Malutkie rogaliki z pysznym nadzieniem orzechowo-cynamonowym. Podczas pieczenia uwalnia się cudowny aromat. SKŁADNIKI Ciasto: 135 g masła, 135 g serka do smarowania pieczywa, 1 łyżka cukru pudru, 135 g mąki pszennej Nadzienie: 70 g zmielonych orzechów włoskich, 40 g cukru trzcinowego Diamant, 1 płaska łyżeczka cynamonu Dodatkowo: 1 żółtko, cukier waniliowy do posypania WYKONANIE Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagniatamy

słodki bratek
Ciasteczka z kaszą manną i solonymi orzeszkami 116

Już podczas pieczenia z piekarnika wydobywał się obłędnie kuszący zapach... A smak? Rewelacja! Ciasteczka wyszły takie kruche, delikatne z fajnym słodko-słonym i orzechowym posmakiem. Koniecznie spróbujcie i od razu zwiększcie proporcje! (1 blaszka) 70g masła 150g mąki pszennej   80g cukru 60g kaszy manny  30g zmielonych solonych orzeszków ziemnych 1 żółtko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo

Di gotuje
Orzechowe ciasteczka Sowy 119

upiekę z Oliwką. Są przepyszne, chrupiące, uświetnią każde dziecięce przyjęcie. Przy ich wykonaniu miałyśmy świetną zabawę :) Ja upiekłam sowy z ciasta orzechowego ale można je przygotować z każdego innego ciasta kruchego.  200 g masła 80 g cukru pudru 300 g mąki pszennej 100 g zmielonych orzechów włoskich ok 100g migdałów kilka kostek gorzkiej czekolady cukier brązowy Masło, mąkę, orzechy

Smakołyki Asi
Muffiny z nutellą 140

Również na wielu blogach można go znaleźć. To pyszne waniliowe babeczki z czekoladowo-orzechowym smakiem nutelli . Na imprezy szkolne - rewelacja - wszystkie znikają !                 Składniki: 150g miękkiego masła niecała szklanka drobnego cukru cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 szklanki mąki pszennej 3 jajka

Pysznie & Pięknie
Ciasto orzechowe ze śliwkami 267

jeśli wykorzystacie do niego wyjątkowo aromatyczne śliwki, całość będzie pięknie pachniała już podczas pieczenia. Przepis możecie wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm . Ciasto orzechowe ze śliwkami Składniki: 160g mąki pszennej 100g mielonych orzechów włoskich 150g masła 120g cukru trzcinowego (lub nieco mniej, ciasto jest dość mocno słodkie) 3 jajka 3-4 łyżki domowego cukru waniliowego 1 i 1/2 łyżeczki proszku

Smakołyki Bereniki
Francuskie rożki z wiśniami 132

sztuk): 1 op. ciasta francuskiego ok. 250 g wiśni (świeżych, mrożonych lub z kompotu/syropu) 1-2 łyżki cukru ok. 4 łyżek granoli orzechowej (lub musli z orzechami) 3-4 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka masła 2 łyżeczki miodu 1 żółtko cukier puder (do oprószenia) Wykonanie: Świeże wiśnie myjemy, obrywamy ogonki, osuszamy i usuwamy pestki. Wiśnie mrożone najpierw rozmrażamy, potem osuszamy

MyCookBook.pl
Bakaliowe nadzienie do rogali i bułeczek 175

mielenia mięsa, a część posiekać aby były wyczuwalne w masie. Ewentualnie drobno należy je potłuc). Do 250 ml mleka dodać orzechy i masło, zagotować. Mąki wymieszać w pozostałym mleku, po zawrzeniu przelać do masy orzechowej. Mieszać do zgęstnienia. Dodać pokruszoną czekoladę i mleko w proszku. Wymieszać. Dodać odsączone rodzynki i wystudzić. Doprawić sokiem z cytryny. Zimną nadziewać rogaliki. Masa podczas

kawawszklance
Jabłecznik z masą orzechową 355

Coś w sam raz na święta ;) Pyszny jabłecznik z warstwą orzechowego kremu i niewielką, ale wyczuwalną ilością %. Kruche ciasto: 60 dkg mąki 8 dkg cukru pudru 1 1/2 kostki margaryny/masła 6 żółtek płaską łyżeczkę proszku do pieczenia Ciasto wyrabiamy, dzielimy na 2 części i odstawiamy do lodówki na 2-3 godz. Jedną częścią wykładamy blaszkę do pieczenia (podpiekamy(...)godzinę w temp. 180 st. C. Odstawić do wystygnięcia. Po wystudzeniu odrobinę nasączyć herbatą górną warstwę ciasta kruchego. Masa orzechowa: 250 g obranych, drobno zmielonych orzechów włoskich gorące mleko – tyle, by przykryć orzechy w miseczce 1 kostki masła (lub margaryny) – tj. ok. 250 g 1 szklanka cukru pudru spirytus lub wódka (dodajcie tyle, by smak był wyczuwalny

kuchcikownia
TOFFIK 116

Polecam serdecznie spróbujcie, wart jest grzechu :) SKŁADNIKI: 80 dag tłustego zmielonego sera 4 jajka 200g dobrej gorzkiej czekolady ok 200 g masy kajmakowej orzechowej 1 szklanka cukru pudru 200 g ciastek oreo ok 80 g masła ( roztopionego) A jak to zrobić: Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej.  Miksujemy ser z cukrem, a następnie dodajemy po jednym jajku, dalej mieszając

Kuchnia w opałach
MIODOWE CIASTO Z ORZECHAMI LASKOWYMI 206

Zapraszam na imprezkę orzechową;) Główny składnik orzechy laskowe...główna atrakcja...łupanie;))) Wpadniecie??? Składniki; 250 g masła, 150 g mąki, 220 g płynnego miodu, 150 g mielonych orzechów laskowych, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jajka 200 ml śmietanki 36 %, 100 g czekolady gorzkiej, 1 łyżeczka masła Wykonanie; ucieramy masło w mikserze, dodajemy miód, a następnie po jednym jajku

Anioły w kuchni
Lizaki na halloween 258

przepis dla Was, bo usmarowana, szczęśliwa czekoladowa buzia gwarantowana. Ilość sztuk: 10 lizaków Składniki: Lizaki: 150g biszkoptów (mogą być wyschnięte) 70g kremu czekoladowo-orzechowego 50g mascarpone 10 patyczków od lodów* Polewa: 150g gorzkiej czekolady Łyżeczka masła Kolorowa posypka *Patyczki otrzymałyśmy od zaprzyjaźnionego sklepu spożywczego. Jeśli ktoś nie ma możliwości zdobycia ich w ten sposób to może je zastąpić np. papierową

Kolizje Smaków
Chleb z orzechami włoskimi 147

ardzo dobry chleb o miękkim, ale i zwartym, lekko wilgotnym miąższu (nie kruszy się). W smaku jest naprawdę orzechowy, w stylu francuskim pasuje do niego ser, ale mi wystarcza samo masło. Po raz pierwszy skorzystałam z metody powolnego wyrastania chleba w lodówce. Proces fermentacji przebiega wolno bo min. 12 h, ale dzięki temu można dodać mniej drożdży. Skorzystam

coolinarnastrefa.blogspot.com
Dorsz w orzechowo – pietruszkowej panierce z puree ziemniaczano – pomidorowym 185

masła sól Składniki na surówkę: ogórek małosolny śmietana 12 % koper pieprz Przygotowanie: RYBA W PANIERCE Fileta z dorsza porcjujemy na kawałki. Skrapiamy rybę cytryną doprawiamy solą i pieprzem, pozostawiamy na 15 minut. Pestki dyni, słonecznika i pietruszkę rozdrabniamy przy pomocy blendera. Łączymy wszystko z parmezanem, wiórkami kokosowymi oraz mielonymi migdałami. Rybę obtaczamy kolejno w mące kukurydzianej, jajku oraz panierce orzechowo(...)obieramy, płuczemy, gotujemy w osolonej wodzie. Do odcedzonych ziemniaków dodajemy 4 plasterki suszonych pomidorów oraz masło. Wszystko razem blendujemy na jednolitą masę. SURÓWKA Z OGÓRKA MAŁOSOLNEGO Ogórka tniemy na plastry przy pomocy obieraczki. Serwujemy ze śmietanką, świeżo zmielonym pieprzem oraz koprem. Artykuł Dorsz w orzechowo – pietruszkowej panierce z puree ziemniaczano – pomidorowym pochodzi z serwisu KieruneKuchnia

Kierunekuchnia
Krem orzechowy-najlepszy! 11103

powodu napisałam najlepszy... puszysty, słodki, intensywnie orzechowy krem doskonały do ciast, tortów i deserów. Robiłam go już wiele razy i nigdy mnie nie zawiódł! Postanowiłam poświęcić mu osobny wpis, gdyż zapewne wielu z Was szuka bardziej kreatywnym kremów niż bita śmietana ;). Koniecznie wypróbujcie. I przy okazji... śledźcie bloga, za niedługo kilka przepisów z wykorzystaniem tego kremu.     Składniki(...)zagotowania, co jakiś czas mieszając. Orzechy powinny wchłonąć całe mleko. Zdjąć z ognia i pozostawić w temperaturze pokojowej do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do jasności i puszystości. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać masę orzechową, za każdym razem zmiksować na średnich obrotach miksera. Po dodaniu całej masy z orzechów wlać ekstrakt lub alkohol i po raz ostatni zmiksować

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto orzechowe 154

wymieszać trzepaczką, pozostałe mleko zagotować z cukrami i ekstraktem waniliowym, dodać mieszankę jajeczną i energicznie mieszając ugotować budyń, odstawić do wystudzenia. Margarynę lub masło utrzeć na puszystą masę, ciągle miksując dodawać po łyżce zimnego budyniu. WARSTWA ORZECHOWA: • 2 szkl. orzechów włoskich • 1, łyżki płynnego miodu • 1/2 szkl. cukru • 5 białek • łyżka mąki pszennej • łyżka mąki ziemniaczanej • łyżeczka proszku do pieczenia

KUCHNIA POLSKA

Proponowane wyszukiwania