masło orzechowe - 6162 przepisów (strona:262/411)

Wężymord czy scorzonera? Ujarzmić czarny korzeń. TU I TAM # 33 191

Dodatkowo,  wzmacnia system odpornościowy i poprawia pracę mózgu. Ze względu na wysoką zawartość cukru owocowego jest idealny dla diabetyków. Już średniowieczne księgi zielarskie zalecają jedzenie wężymordu z solą, masłem i przyprawami, najlepiej jesienią i podczas zimowych miesięcy.  Najczęściej podaje się wężymord w postaci kremowych zup, gotowany w śmietanie czy też zapiekany w beszamelu.  Wybrałam inny sposób ufając(...)pisząc ten post kilka dni po smakowej uczcie, nadal mam na podniebieniu cudowne wspomnienie po chrupkim, cytrusowym wężymordzie, któremu bardzo do twarzy z orzechową nutą pestek i rześkim powiewem ziół. Podany na kromce domowego chleba z masłem naprawdę dystansuje wszelkie fikuśne konstrukcje i skomplikowane układy wielkich talerzy maleńkich porcji haute cuisine .  Podwójne podziękowania dla Amber za wspólne chwile

KUCHARNIA
Orzechowe ciasteczka z konfiturą kokosową 129

mama zrobiła coś orzechowego. Ręczna maszynka do orzechów zrobiła furorę. Znalazłam ją jakiś czas temu na targu staroci i tym samym - zyskała nowe życie. Hurra! Obłędnie kruche ciasteczka orzechowe z doskonałym nadzieniem w postaci konfitury z kokosa to poezja!  Ja jestem zakochana w konfiturze z kokosa, którą zamawiam ze sklepu Kuchnie Świata . Jest przepyszna w smaku, kremowa i najchętniej(...)Potrzebujemy: Ciasto: 240 g mąki pszennej 150 g zmielonych orzechów (u mnie pekany i fistaszki) 140 g cukru pudru 240 g zimnego masła Nadzienie: konfitura z kokosa ze sklepu Kuchnie Świata Z podanych składników zagniatamy kruche orzechowe ciasto. Robimy to bardzo szybko, aby nie ocieplić zbytnio składników. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, aby mogło się schłodzić

MamaOskarka
Czekoladowy serniczek z ricotty 142

końca odpowiadają.   Spód:   15g ciasteczek w czekoladzie (mogą być zwykłe kruche lub herbatniki) 1 łyżeczka masła Masa serowa: 120g sera ricotta 1 małe jajko 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka likieru orzechowego 10g czekolady (użyłam gorzkiej) Wierzch: 1 łyżeczka śmietany (może być 18%, polecam kremówkę) odrobina cukru pudru 1 kostka czekolady Przygotować spód. Ciasteczka

Di gotuje
Jabłkowy duet 147

łyżki ocet 1 łyżka Smalec 1 łyżka Składniki na masę jabłkową: Jabłka 2 kg Galaretka cytrynowa 3 szt. Składniki na polewę orzechową: Orzechy włoskie posiekane 20 dag Cukier 15 dag Mleko 3 łyżki Miód 3 łyżki Masło 15 dag Wykonanie masy jabłkowej: Jabłka obrać, pokroić na cząstki, podsmażyć, dodać galaretki i smażyć do rozpuszczenia się galaretek. Przestudzić, przełożyć placki. Wykonanie

Tradycyjna Kuchnia
Pierwsza w tym roku prawie szarlotka 182

smakowała mu bardziej; ja obstawiam orzechową, bo orzechy i jabłka to duet absolutnie doskonały. A Wy? Upiekliście już pierwszą w sezonie szarlotkę...? Ciasto orzechowe z jabłkami Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) 125 g miękkiego masła 125 g cukru 1 jajko 150 ml maślanki 175 g mąki pszennej 100 g mielonych orzechów laskowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżeczki sody oczyszczonej dodatkowo: 1 jabłko 15 g orzechów laskowych w płatkach 1 łyżka cukru perłowego Masło z cukrem utrzeć na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, dodać zmielone orzechy, wymieszać. Do masy maślanej wbić jajko, połączyć. Na zmianę dodawać mąkę i maślankę, miskując na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Przełożyć masę do wysmarowanej tłuszczem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort porzeczkowo – miodowy z jagodami, ptysiami i sosem karmelowym 220

łyżki wody Dodatkowo: 70g okrągłych biszkoptów 7-9 łyżek likieru cytrynowego lub cytrynówki owoce do ozdoby listki melisy do ozdoby Ptysie – ciasto: 1. Do rondelka wlać wodę, dodać masło i szczyptę soli, zagotować. Dodać mąkę i energicznie mieszać, aż masa zaczynie odchodzić od ścianek naczynia. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 5 minut, proszę od czasu(...)rozpuści (proszę nie mieszać!, tylko sprawdzać, czy cukier się już rozpuścił, możemy poruszyć rondelkiem). Karmel podgrzewać (możemy już go mieszać), aż nabierze ładnego orzechowego koloru i zacznie ładnie pachnieć. 12. Karmel ściągnąć z ognia, dodać masło i mieszać, aż masło się rozpuści. Dodać śmietankę wymieszać. Karmel znów postawić na gazie i podgrzewać go na małym ogniu przez około

Mała Cukierenka
Murzynek z orzechami włoskimi 1186

600ml kefiru 2 – 3 łyżki kakao Około 200g musu z jabłek lub dżemu 3 łyżeczki sody 3 szklanki mąki Masa orzechowa: 40 dag orzechów włoskich (można zastąpić mieszanką orzechów włoskich, laskowych i migdałów) 25 dag cukru 30 dag masła 5 łyżek wody Składniki na ciasto dodajemy kolejno do misy. Najpierw wbijamy jajka, dodajemy cukier, olej, kefir, kakao, mus lub dżem(...)siekamy nożem, im bardziej rozdrobnione, tym prościej będzie rozprowadzić masę po cieście. Masło, cukier i wodę zagotowujemy , dodajmy rozdrobnione orzechy i gotujemy około 5 minut, mieszając. Gotową masę pozostawiamy na około 10 - 15 minut, by lekko przestygła, a następnie rozprowadzamy ją równomiernie po cieście. Gdy masa orzechowa całkowicie stwardnieje, ciasto jest gotowe do podania

Smakowy Raj
Torcik orzechowy z czarnym bzem i gruszką na powitanie jesieni 183

którym chcielibyście wywołać słodkie 'wow' , to oto jest właściwy wybór :) A jesień, podobno ma w planach trochę złagodnieć na weekend...:) Torcik orzechowy z czarnym bzem i gruszką Potrzebujesz: Ciasto: 4 jajka 120g cukru  75g masła 75g mąki kukurydzianej szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g zmielonych orzechów laskowych Krem z czarnego bzu: 100ml soku z czarnego bzu + 20ml(...)Oddziel białka od żółtek i ubij białka na pół sztywną pianę. 2. Stopniowo, wciąż ubijając, dodawaj do białek cukier. 3. Do masy z białek dodawaj żółtka, pojedynczo. 4. Masło rozpuść, lekko ostudź i dodaj do masy jajecznej - zmiksuj. 5. Dodaj mąkę i mielone orzechy - zmiksuj i przelej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. 6. Piecz w 175*C przez

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Makowo jabłkowo orzechowe ---Makowo mela noce 338

Jedna szklankę . mleka zagotować. Drugą szklankę mleka wymieszać z żółtkami, cukrami i mąką. Wlać na gotujące się mleko i doprowadzić do wrzenia. Tak powstały budyń przykryć i wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. Na koniec wlać rum i krótko zmiksować. Krem wyłożyć na placek z makiem przykryć drugim plackiem  lekko docisnąć(...)MASA ORZECHOWA SKŁADNIKI      200-300 g orzechów włoskich     120 g margaryny     2 łyżki miodu     100 g cukru WYKONANIE Orzechy pokroić. Masło z cukrem i miodem zagotować .Podgrzewać mieszając cały czas aż się połączą, uważać aby nie przywarły do dna.. Gorące nakładać na warstwy ciasta. . 1  Dżem

w mojej kuchni
Piernik staropolski-dojrzewający- etap II 133

mleka  ½ łyżeczki soli 2 – 3 torebki przyprawy do piernika do przełożenia: powidła śliwkowe  masa marcepanowa, czekolada, masa orzechowa  polewa: czekolada albo lukier wg uznania Etap I 2 -5 tygodni przed świętami: Miód, cukier, przyprawy korzenne, smalec i masło podgrzać na wolnym ogniu, odstawić do wystygnięcia . Mąkę przesiać razem z solą. Sodę rozpuścić w mleku. Do letniej masy

Moje domowe kucharzenie
Kora Dębu 199

cukru 2 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kawy cappuccino o smaku orzechowym 1/2 szklanki zmielonych orzechów 2 opakowania galaretki o smaku coli Masa: 1 puszka brzoskwiń 2 łyżki cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego 1 szklanka wody 5 żółtek 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru 2 opakowania galaretki o smaku brzoskwiniowym Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę(...)wlewam na gotujący  się  sok, nakrywam folią spożywczą i odstawiam by masa wystygła. Masło  ucieram z  pozostałym  cukrem i dodaję porcjami zimny budyń. Na ciasto z galaretkami  wykładam   połowowe  masy budyniowej,  nakrywam blatem orzechowym,  przykrywam papierem do pieczenia następie  blaszką i odwracam otworami z galaretką do góry

Ciasteczkowy Potwór
Domowa pralina "ala ferrero- rocher " 210

SKŁADNIKI: ( porcja na ok. 35 pralinek) - orzechy laskowe 100gram - mleko w proszku - 2 łyżki - cukier puder - 11 łyżek -  masło - 150 gram -  olejek wanilinowy kilka kropel - olej- 10ml - kakao ciemne 6 łyżek -  wafle orzechowe 100 gram - czekolada gorzka lub mleczna(wedle upodobania) 2 tabliczki   SPOSÓB WYKONANIA:  - orzechy laskowe wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni(...)orzechów i wrzucamy do blendera do tych orzechów dodajemy 2 łyżki mleka w proszku, 3 łyżki cukru pudru, kilka kropli olejku waniliowego, odrobinę oleju, 50 gram masła i dalej mieszamy w blenderze  - do tej masy dodajemy 3 łyżki cukru pudru 6 łyżek kakao i znowu mieszamy w między czasie dodajemy kolejne 100 gram masła i 5 łyżek cukru pudru

Basia w kuchni
Sernik z Kulkami Orzechowymi 481

żółtka 1 jajo 100 g masła 2 łyżki smalcu 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Wszystkie składniki łączymy razem i zagniatamy. Ciasto lekko rozwałkowujemy. Wykładamy na dużą, prostokątna formę 24 x 36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto rozciągamy dłońmi i lekko dociskamy. Na ciasto układamy kulki orzechowe. Zalewamy serem. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni(...)sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i masłem na puszystą białą masę. Dodajemy ser, cały czas ucierając. Pod koniec dodajemy śmietankę, olej, sok z cytryny i budynie rozrobione w mleku. Delikatnie ucieramy. Na koniec dodajemy pianę z białek. Mieszamy szpatułką do połączenia. Masę serową wylewamy na kulki orzechowe.   Kulki orzechowe: 250 g zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki cukru

Made By Mom And Son
Snikers 311

kakao 3/4 szklanki cukru pudru *Biszkopt orzechowy: 250 dag częściowo zmielonych, częściowo tylko posiekanych orzechów włoskich 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 białek  *Krem budyniowy: 1 duży budyń waniliowy 3 szklanki mleka 3 łyżki cukru 1 1/3 kostki miękkiego masła (82%!) *Dodatkowo: puszka mleka skondensowanego(...)szklance rozpuszczamy budyń. Wlewamy to do gotującego mleka - gotujemy budyń. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnie miękkie masło ubijamy krótko mikserem, dodajemy porcjami ostudzony budyń.  "Składamy" ciasto. Na spód blachy kładziemy jedną część ciemnego biszkoptu, na to 3/4 masy budyniowej, następnie biszkopt orzechowy, kolejno "Masę Krówkową" (rozprowadzamy po całości), przykrywamy drugą częścią czarnego biszkoptu. Na koniec wykładamy 1/4 masy budyniowej

Piekę, bo lubię

Proponowane wyszukiwania