masło orzechowe - 6162 przepisów (strona:268/411)

JAGLANY DRIP CAKE Z BAKALIAMI – BEZLUTENOWY , BEZLAKTOZOWY, BEZ CUKRU – przepyszny! 134

jaglane z bakaliami na kruchym orzechowym spodzie. Kropka nad I to kremowa polewa i fantastyczne, delikatne praliny ( takie „kulki mocy” ), które sprawiają , że ciasto nie tylko smakuje rewelacyjnie, ale i wygląda bajecznie! Ciasto swoim smakiem przypomina pyszny sernik ( moja mama się nie skapła! ). Ciasto nie zawiera ani grama mąki, ani grama masła, ani grama białego cukru. Jest bezlaktozowe(...)obtoczenia POLEWA: * karob ( mączka z chleba świętojańskiego ) – 1 łyżka * olej orzechowy – 25 g * cukier brzozowy / ksylitol – 20 g * woda – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na ok. 15 minut, odcedzamy. Orzechy oraz migdały mielimy bardzo drobno ( prawie na masło ) dodajemy namoczone daktyle, kakao, płatki jaglane oraz olej kokosowy – wszystko razem dokładnie miksujemy

Ostra na Słodko
Ciasteczka orzechowo-kakaowe 182

kakao jest również wyczuwalny. Ciasteczka należy przechowywać w szczelnym pojemniku, żeby zachowały swoją kruchość. Z poniższego przepisu przygotujecie około 20 sztuk . Ciasteczka orzechowo-kakaowe Składniki: 100g mąki pszennej 100g orzechów włoskich 60g domowego cukru waniliowego 50g masła 3 łyżki (60g) majonezu 2 łyżki kakao 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: - składniki powinny być z lodówki - do miski przesiać mąkę, dodać

Smakołyki Bereniki
Krajanka z jabłkami i solonym karmelem 213

taką przepyszną krajankę z jabłkami i solonym karmelem. To coś dla fanów jesiennych wypieków, prostych przepisów, bardzo słodkich deserów, szarlotek, toffifee, chrupiącej orzechowej kruszonki i cynamonu :) ciasto: 300 g mąki pszennej 50 g cukru 200 g masła 2 jajka kruszonka: 20 g płatków migdałów 80 g odłożonego ciasta (szczegóły w opisie przygotowania) dodatki: 3 jabłka (każde innego rodzaju) łyżka cynamonu

Mienta blog
CIASTO IMPREZOWE 184

łyżeczki proszku do pieczenia i octu ORZECHOWA BEZA: 25 dag krojonych orzechów 25 dag cukru łyżka miodu łyżeczka proszku do pieczenia 5 białek po czubatej łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej MASA KAKAOWA: 1,5 szklanki mleka 6 łyżek cukru czekoladowy budyń 1-2 łyżki kakao 3 żółtka kostka masła MASA KAWOWA: 1,5 szklanki mleka 6 łyżek cukru(...)wlewamy na mleko i chwilę gotujemy ciągle mieszamy. Po wyłączeniu dodajemy żółtka, mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Rozcieramy z masłem jak w przypadku masy kakaowej. SKŁADANIE CIASTA:  Z biszkoptu ściągamy skórkę i nasączamy kawą.   Wykładamy połowę kawowej masy. Wyrównujemy. Nakładamy orzechową bezę. Rozsmarowujemy 2/3 kakaowej masy. Nakładamy biszkopt. Ściągamy skórkę i nasączamy kawą. Smarujemy masą kawową. Przykrywamy orzechową bezą

Pani na deser
Szkolenie „Pasticceria italiana 1.0” z mistrzem cukiernictwa – Michałem Doroszkiewiczem w Szkole Ashanti 191

cioccolato al pistacchio – Kolejny tort to tort czekoladowy z biszkoptem pistacjowym i kremem pistacjowym, ozdobiony techniką „zamszu”, czyli czekolada z masłem kakaowym rozpylona na schłodzone ciasto. Trzecim tortem był tort „Gianduia” czyli tort czekoladowo – orzechowy, bardzo popularny we Włoszech. Do jego przygotowania użyliśmy orzechów laskowych i pasty orzechowej, jego smak był bardzo intensywny. Tort był bardzo kremowy i pyszny

Mała Cukierenka
Pasta z orzechów włoskich oraz z nasionami konopi - Amandin (Vegamarket) 124

słoika, ponieważ są intensywne w smaku ale wprost genialnie sprawdzają się na waflach, krakersach, herbatnikach a wymieszane z budyniem czy owsianką tworzą orzechową miazgę (generalnie to czekajcie na przepisy :P). Idealne  na małą przerwę od klasycznych maseł fistaszkowych. Jednak gdybyśmy miały wybrać to prosta wersja pasty bez konopi smakowała nam nieco bardziej, mimo całej miłości do tej roślinki

Candy Pandas
SZASZŁYKI NA GRILLA. SAŁATKA DO DAŃ Z GRILLA. 154

wody Dressingiem polej sałatkę KASZA PĘCZAK: Kaszę wypłukaj pod bieżącą wodą. Ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Dodaj do ugotowanej kaszy łyżkę masła i 2 łyżki zielonego dressingu (tego, którego używaliśmy do sałatki, ma on przepyszny orzechowy smak) Całość dokładnie wymieszaj. Szaszłyki podajemy na szpadkach, z kaszą i sałatką. Bardzo prosty i przepyszny obiad na majową niedzielę w gronie najbliższych. Polecam

SMYKWKUCHNI
Kruche rogaliki z nadzieniem orzechowym 188

słodkim nadzieniem. Jest to kompilacja przepisów na kruche rogaliki z marmoladą lub masą makową , oraz na drożdżową struclę rumowo-orzechową . SKŁADNIKI NA 32 SZTUKI: 3 szklanki mąki pszennej typ 650 + do podsypania duża szczypta soli 20 dag masła 20 dag kwaśnej śmietany 18% NADZIENIE: 15 dag orzechów włoskich (najlepiej świeżo wyłuskanych) 8 dag cukru 10 dag dżemu morelowego -  użyłam(...)TEGO 1 łyżka rumu DODATKOWO: małe jajko łyżka mleka cukier perlisty do posypania WYKONANIE: Mąkę przesiać, wymieszać z solą, dokładnie posiekać z zimnym masłem na kruszonkę. Dodać śmietanę i wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na przynajmniej 12 godzin. Orzechy zmielić, dodać do nich pozostałe składniki nadzienia i dokładnie wymieszać. Schłodzone ciasto podzielić ciasto

Kuchenne zapiski Edyty
Włoskie krasnale w czapeczkach 167

wyczuwalną nutą kawy. Końce czapeczek możemy udekorować kolorowym lukrem, ale moim zdaniem nie ma takiej potrzeby… wyjdą nam wówczas po prostu orzechowe stożki i już;) Dużo mniej zachodu, a efekt i tak wyśmienity. 120 g masła 100 g cukru pudru 1 op. cukru wanilinowego 2 jajka 300 g mąki 150 g mielonych orzechów włoskich 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (najlepiej

Smaki Na Talerzu
Orzechowa pokusa 385

mieszamy dokładnie, aż się rozpuszczą. Gdy trochę przestygną rozsmarowujemy połowę na jednym placku, przykrywamy kolejnym i rozsmarowujemy resztę. Przykrywamy trzecim. Masa orzechowa: 200 g orzechów włoskich, grubo posiekanych 1/2 szkl. (100 g) cukru 80 g masła 3 łyżki miodu 2 łyżki mleka Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i mieszając zagotowujmy. Masę studzimy i wykładamy na wierzch ciasta. Odstawiamy najlepiej

Cynamonowe szczęście
Orzeszki 230

Kruchutkie, delikatne, z nadzieniem czekoladowo-orzechowym... Czegóż więcej nam potrzeba??:)  Ciasto na orzeszki: 3 szklanki mąki pszennej; 200 g masła lub margaryny; 0,5 szklanki cukru pudru; 2 jajka;  1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej; 4 łyżki kwaśnej śmietany; Sodę wymieszać ze śmietaną. Mąkę i cukier puder przesiać przez sito, dodać masło lub margarynę i posiekać nożem. Dodać jajka

In my kitchen
Wafle z kremem czekoladowym (na bazie mleka w proszku) 177

przeciwnym razie krem się rozwarstwi). Jeżeli macie ochotę na inne wafle to zachęcam do wypróbowania przepisu na wafle z kremem kajmakowo-orzechowym  lub przypominające wyglądem mleczną kanapkę .   Składniki: 1 opakowanie suchych, prostokątnych wafli 250 g masła lub margaryny 1/2 szklanki mleka w proszku (niebieskiego) 1 szklanka zwykłego cukru 4 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki zwykłego mleka W małym

Ugotować
Dzień kawy kawusi 120

książki "coffee- a fine selection of sweet treats"- jeśli próbowaliście friandów ze śliwką , to już wiecie, że można jej zaufać:) KAWOWO- ORZECHOWE SZORTBREDY 200g mąki 2 łyżki świeżo zmielonej kawy 90g cukru pudru 160g zimnego masła 55g zmielonych orzechów laskowych Mąkę przesiewamy i mieszamy z kawą i cukrem pudrem. Masło kroimy w kostkę i wyrabiamy z suchymi składnikami do otrzymania

les mirabelles
Wiosenne porządki i gotowane perły. Risotto. 178

potrzebna jest na początku do podsmażenia cebuli /szalotek/ i ryżu, a masło na koniec, dla dodania potrawie charakterystycznej kremowej struktury. Dodatek masła Włosi nazywają mantecatura i traktują jako kluczowy składnik, podobnie jak użycie parmezanu. Parmezan ma  orzechowy zapach i wyrazisty, pikantny smak. Idealnie rozpuszcza się w gorącym risotto nadając mu charakterystyczną kremową konsystencję. Jedynym wyjątkiem jest risotto z owocami(...)wtorku do godz. 24.00. RISOTTO DYNIOWE   /na 2 osoby/ 2 szalotki 200 g ryżu arborio 300 ml bulionu warzywnego  ok. 70 ml białego wina 1 łyżka masła kilka łyżek oliwy filiżanka pure z dyni sól, pieprz do smaku garść świeżo startego parmezanu  Szalotki obrać i drobno pokroić. Do garnka z grubym dnem wlać kilka łyżek oliwy, wrzucić

KUCHARNIA
Miodownik z orzechami 442

szklanki cukru pudru 70g margaryny 1 jajko 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka sody oczyszczonej warstwa orzechowa 100g orzechów włoskich 50g cukru 50g margaryny 2 łyżki miodu masa grysikowa 0,5l mleka 8 łyżek cukru 6 łyżek kaszy manny 200g masła Wykonanie: CIASTO - miód, margarynę i cukier puder rozpuścić, ostudzić - do przesianej mąki dodać sodę oczyszczoną, ostudzoną masę, jajko oraz(...)blachy, ponakłuwać widelcem - piec w 180 stopniach przez 15 minut, po upieczeniu chwilę odczekać, delikatnie wyjąć z blachy - rozwałkowywać i piec w ten sposób dwie kolejne części ciasta WARSTWA ORZECHOWA - orzechy sparzyć gorącą wodą, posiekać na kawałki - miód, cukier i margarynę rozpuścić - gdy masa będzie jednolita, dodać orzechy, wymieszać i jeszcze kilka minut podgrzewać - na ostatnią rozwałkowaną na blasze część

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania