masło orzechowe - 6162 przepisów (strona:273/411)

Ciasto ze śliwkami...? Bez śliwek. Z jabłkami 207

zainspirowane jakimś przepisem czy składnikiem - myśląc o pozostałych, zastanawiając się, co też reszta wyjmie ze swoich piekarników. Niech żyje wspólne pieczenie! Orzechowe ciasto z jabłkami i czekoladą Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) 175 g miękkiego masła 150 g jasnego brązowego cukru 3 jajka 175 g mąki pszennej 175 g zmielonych orzechów laskowych 25 g kakao 1 łyżeczka proszku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort Snickers. 219

Tort snickers chyba najlepszy i najszybszy w przygotowaniu tort jaki jadłem i robiłem. Prawdziwa uczta dla smakoszy! Bardzo kajmakowy i orzechowy, naprawdę warty waszej uwagi! Składniki: 15 płatów wafli tortowych 2 puszki masy kajmakowej 400 g masła lub margaryny 200 g orzechów ziemskich 200 g czekolady mlecznej lub deserowej 100 ml śmietanki kremówki 36% Jeżeli chcemy mleko do lekkiego nasączenia

Kuchnia Łukasza
Tarta dyniowo-orzechowa z serkiem owocowym i śliwkami 158

trochę jesieni a wszystko tak świetnie zgrane, że można dokładać i dokładać na talerzyk ;) Tarta znika w błyskawicznym tempie! ciasto dyniowo-orzechowe: 220 g mąki pszennej 50 g mielonych orzechów włoskich 40 g cukru pudru 90 g masła 150 g puree z dyni żółtko 1 opakowanie serka twarogowego z jagodą i maliną 0,5 kg śliwek kilka malin łyżka jagód

Mienta blog
Masło klarowane 157

nadaje się do smażenia wszelakich placków, naleśników, omletów, jajecznicy, mięsa, jak i do pieczenia. Ma taki orzechowy smak. Pamiętajmy, że mimo wielu korzyści zdrowotnych jest to nadal tłuszcz, który ma 883 kalorii w 100 gramach, więc zalecana porcja to 2 łyżki dziennie. Masło klarowane przed włożeniem do lodówki. Życzę udanych wyrobów

Wołowina od rekina
Zakochałam się. W Pizookie. Teraz kolej na Was. 200

miejsce na liście ulubionych deserów.  Odmian i wersji Pizookie jest wiele, ale łączy je podstawowa zasada - ciastko podajemy lekko niedopieczone, dzięki czemu możemy się delektować wspaniałym ciągnącym czekoladowo-orzechowym wnętrzem. W przepisie, z którego korzystałam (klik) zamieniłam pekany na moje ulubione orzechy włoskie.  W Pizookie się zakochałam i jestem niemal pewna, że wielu z Was poczuje to samo(...)czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady 1/3 szklanki orzechów (użyłam włoskich, ale mogą być inne, np. pekany) lody waniliowe Masło stopić na średnim ogniu i dalej trzymać do zrumienienia.  Mieszać do momentu aż nabierze ładnego karmelowego koloru i zacznie wydzielać lekko orzechowy aromat.Natychmiast ściągnąć z ognia, inaczej się przypali.  Przelać do miksera, dodać cukier i zmiksować. Następnie dodać jajko

KUCHARNIA
Rajska rolada 177

mniejszych i większych łasuchów pyszny przekładaniec. Jabłkowa rolada pomiędzy orzechowym ciastem, trudno się jej oprzeć! Biszkopt orzechowy, składniki na 1 ciasto, a my musimy upiec dwa osobne biszkopty orzechowe: 4 jaja 4 łyżki zmielonych orzechów 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru kryształu 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier(...)zrobiona wg. przepisu i pokrojona na cząstki gdy stężeje Z mleka, cukru kryształu, cukru waniliowego i obu mąk ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzoną masę budyniową. Na końcu wmieszać pokrojoną galaretkę. Podzielić masę na pół. Przełożenie ciasta: Biszkopt orzechowy - 1/2 masy - rozłożyć pokrojoną w plastry roladę - 1/2 masy - biszkopt orzechowy - polewa lub cukier puder Źródło: ciasta ,,siostry Anastazji

Apetyczna babeczka
Ciasto serowo- orzechowe 473

rodzynek Krem: 250g margaryny (np Kasia, Palma) 100g cukru pudru 1 szklanka kwaśnej 18% śmietany Polewa: 1 mleczna czekolada 50ml mleka 50g orzechów włoskich mielonych Sposób przygotowania: 1. Placek orzechowy: Białka ubić ze szczyptą soli. Do piany dodawać naprzemiennie żółtka z cukrem kryształem cały czas ubijając na wolnych obrotach oraz roztopiony tłuszcz. Do masy dodać przesiane mąki z proszkiem(...)godzinę w temp. 170st C. Studzić najlepiej w formie, wyciągnąć całkowicie zimny.  3. Krem: Margarynę (można też oczywiście użyć masła) ucierać z cukrem pudrem, a następnie powoli po jednej łyżce wcierać w masę kwaśną śmietanę. 4. Przełożenie: Placek orzechowy- 1/2 kremu śmietanowego- sernik- pozostały krem śmietanowy- placek orzechowy- polewa. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy z podaną ilością mleka i smarujemy wierzch

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto Cappuccino z orzechami 204

pieczenia 1 łyżeczka, sól szczypta, ciasto orzechowe: białka 5 szt, orzechy włoskie zmielone lub bardzo drobno pokrojone 250 g, cukier 1 szklanka, mąka pszenna 1 łyżka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, masa: mleko 700 ml, budyń waniliowy 1 szt, mąka pszenna 1 łyżka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, cukier 0,5 szklanki, masło 200 g, cappuccino 6 łyżeczek, dodatkowo: cappuccino 8 łyżeczek(...)również odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Na koniec powoli wlewamy cappuccino i miksujemy do połączenia.   Kilka łyżek masy odstawiamy do posmarowania wierzchu ciasta. Pozostałe Cappuccino zalewamy szklanką wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Pierwszą część biszkopta nasączamy połową kawy. Nakładamy połowę masy, następnie ciasto orzechowe, drugą połowę masy, kolejny

kulinarne odsłony pati
Kruche babeczki z masą czekoladowo-orzechową i żurawiną 215

pachnie piernikiem. Z dodatkiem kwaśnej żurawiny, stanowi pyszną kompozycję. Połączenie kruchego ciasta na ciasteczka, z pachnącą piernikiem masą czekoladowo-orzechową. Całość przełamana lekko kwaśną żurawiną. Z małym pomocnikiem przygotowałam je w mgnieniu oka :) ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka łyżka serka naturalnego lub śmietany   łyżeczka masła do wysmarowania formy łyżeczka kaszy(...)zmielonych dowolnych orzechów 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika dobrej jakości garść żurawiny (np. mrożonej) cukier puder do posypania gotowych babeczek Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem. Siekamy z masłem. Dodajemy żółtka i serek, zagniatamy na gladkie ciasto. Przekładamy je na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 cześci (70 i 30%). Rozwałkowujemy większe i wykrawamy z niego 12 krążków

Mienta blog
Ciasteczka śmietankowe z orzechami 228

niej smakują równie pysznie. Zamiast fistaszków idealnie sprawdzają się też orzechy włoskie. Mój domowy wielbiciel wszystkiego, co orzechowe stwierdził, że te z włoskimi są nawet lepsze ;) Ciasteczka śmietankowe z orzechami Składniki: 150g mąki pszennej 50g cukru pudru 60ml śmietanki 30% 25g masła 1 żółtko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100-120g prażonych orzeszków ziemnych lub orzechów włoskich 30g czekolady

Smakołyki Bereniki
Orzechowiec z gotowanym sernikiem kajmakowym 28085

sernikiem o smaku kajmaku. Połączenie, które smakuje rewelacyjnie :) Polecam! CIASTO ORZECHOWE: 1 1/2 szklanki białek (ok 8szt) szczypta soli 2 jajka 3/4 szklanki cukru 250g orzechów włoskich 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia SERNIK GOTOWANY: 1 kg twarogu zmielonego 1/2 szklanki cukru 400g kajmaku 200g masła 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej kakao do oprószenia Zmielone orzechy(...)roztrzepać z mąką dodając trochę twarogu, żeby mieszanka nie była bardzo gęsta. Do garnka włożyć masło i rozpuścić z cukrem oraz kajmakiem. Włożyć zmielony twaróg i często mieszając zagotować. Połączyć z mieszanką jajeczną i poczekać, aż masa ponownie zabulgocze. Jeszcze gorącą masą przełożyć ciasto orzechowe. Zanim warstwa na wierzchu zastygnie można zrobić wzorki. U mnie to była folia bąbelkowa, którą

https:KKuchniaMniam
Arabskie ciasteczka Ma'amoul 170

pasty daktylowej * 2 łyżki oleju lub oliwy 1 łyżka nasion sezamu szczypta cynamonu lub sproszkowanego kardamonu Nadzienie orzechowe (pistacjowe) ok. 200 g drobniutko posiekanych orzechów (pistacji) 1/3 szklanki cukru 4-5 łyżek wody różanej Ciasto 250 g masła 125 ml mleka 250 g mąki pszennej 500 g semoliny gruboziarnistej 1/4 szklanki cukru 2-3 łyżki wody z kwiatów pomarańczy(...)pastę daktylową, która znacznie ułatwi nam pracę Przygotowanie: 1. W misce robota lub dużej misce wymieszać mąkę, semolinę, cukier, mahlep 2. W garnuszku na wolnym ogniu zagotować mleko z masłem. Przelać gorącą mleczno-maślaną mieszankę do miski z mąką i mieszać aż do przestygnięcia ciasta. Na koniec dodać wodę z kwiatów pomarańczy. Ciasto będzie miało nieco ziarnistą strukturę, ale swobodnie

Słodki Kompromis
Śniegowe kule 195

lukrem. Wiórki kokosowe wieńczą dzieło) Przepis z tej  strony Składniki, około 32 sztuki: 225 g miękkiego masła 65 g (1/2 szklanki) cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego (dałam waniliowy) 1 łyżka wody 100 g (1 szklanka) płatków błyskawicznych ( u mnie orzechowe chrunchy,         przepuszczone prze maszynkę z grubymi oczkami(...)ciepłego mleka  2 szklanki wiórków kokosowych  32 czereśnie w maraschino( u mnie kandyzowane czereśnie, przez noc moczone w Malibu) Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Mikserem ubijamy masło z cukrem pudrem aż będzie puszyste i kremowe, dodajemy wodę i ekstrakt. W innej miesce mieszamy przesiane mąki, płatki(chrunchy) i sól. Suche składniki dodajemy do masła i dobrze mieszamy

Mia Cucina Sofieta
Ciasto 4 w 1 143

papierem do pieczenia. Nie pieczemy ! Wkładka makowa: 30 dkg maku sparzonego i przemielonego 1 łyżeczka masła 15 dkg cukru pudru 3 jajka zapach migdałowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami, do utartych dodajemy mak, zapach migdałowy, proszek do pieczenia i pianę ubitą z 3 białek. Lekko mieszamy. Robimy kolejną część ciasta, z tą czekamy(...)łyżką  - łyżkę masy kokosowej, łyżkę masy makowej. Na przemian w dwurzędzie gdzie kokos, tam mak. Nie pieczemy ! Ciasto orzechowe: 7 białek 20 dkg cukru 6 dkg mąki ziemniaczanej 6 dkg mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 dkg masła 20 dkg zmielonych orzechów włoskich Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z orzechami. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, obie

kruche babeczki
3 bit z kremem cappuccino 382

łyżka esencji waniliowej 2 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 180 g margaryny lub masła Krem śmietanowy z cappuccino: 550 ml śmietany 30% 1,5 łyżki cukru pudru 13 g fixu do śmietany 2 łyżki cappuccino orzechowego Gorzka czekolada na wierzch Na dnie foremki układamy herbatniki maślane. Kajmak wyjmujemy kilka godzin wcześniej z lodówki aby był(...)Wsypujemy cukier, gotujemy. W osobnej misce mieszamy resztę mleka, żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Gdy mleko wrze masę wlewamy do garnka i energicznie mieszamy do powstania gęstego budyniu. Studzimy. Masło lub margarynę ucieramy mikserem na puszysta masę. Dodajemy przestudzony budyń i miksujemy do powstania gładkiego kremu. Gotowy krem przekładamy do blaszki. Przykrywamy go ostatnią warstwą herbatników . Śmietanę ubijamy na sztywno

VioletoweKucharzenie

Proponowane wyszukiwania