masło orzechowe - 6162 przepisów (strona:279/411)

Brownie z malinami i nutellą 306

Mocno czekoladowe ciasto brownie wilgotne w środku z malinami, które redukują nadmiar słodyczy oraz orzechowym posmakiem nutelli. Czyli coś co łasuchu kochają najbardziej.  Składniki: 200 g gorzkiej dobrej czekolady min. 65 % kakao 200 g masła 200 g cukru białego (ok. 3/4 szklanki) 3 jajka 130 g mąki pszennej ok. 100 g malin  1/2 słoiczka nutelli   Wykonanie

W Moim Magicznym Domu
BABKA MAŚLANA NA MĄCE Z PŁASKURKI I ORKISZU 194

się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku.  Źródła: Stressfree , superpokarmy Składniki: - 8 jajek - 200g ksylitolu lub cukru np.trzcinowego (lub po połowie cukru i ksylitolu) - 300g masła - 160g mąki z płaskurki** typ650 - 165g mąki orkiszowej** typ750 - 1 łyżka ksylitolu z wanilią lub cukier waniliowy - 3 płaskie

Smaczne Zdrowe
Kokosanki 248

smaku :) Jeżeli macie ochotę na inne kokosowe smakołyki to zachęcam do przygotowania kulek o smaku bounty lub owsiano-orzechowych .  Składniki: 1 opakowanie wiórków kokosowych (200 g) 1/2 szklanki brązowego cukru (lub zwykłego) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/4 kostki masła (50 g) 1 łyżka mleka 2 białka W rondelku rozpuścić masło, dodać cukier i za pomocą trzepaczki składniki połączyć

Ugotować
Na smutki - sernik. I Lana 164

komponuje się z całością, a bita śmietana na wierzchu sprawia, że jest wyjątkowo elegancki. Polecam wypróbować. Sernik cappuccino na orzechowym spodzie Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) spód: 65 g ciastek digestive 175 g orzechów laskowych 50 g masła masa serowa: 1 kg twarogu 3krotnie zmielonego 250 śmietany kremówki (38%) 200 g cukru 35 g budyniu waniliowego (proszek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szarlotka z bezą kokosową 193

minut + 30 minut Temp. pieczenia : 180 C ; 150 C Składniki: 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej 150 g masła 3 żółtka 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu 1 łyżka bułki tartej   Masa jabłkowo-orzechowa: 1 kg jabłek ( antonówki, papierówki) 100 g cukru cukier waniliowy łyżeczka kolendry mielonej Skworcu 50 g orzechów włoskich Skworcu Beza kokosowa

Słodkości i nie tylko
Ciasto na orzechowym biszkopcie i pożegnanie z drzewem.... 161

zostały już pozbierane, czyniąc tym samym zapasy na kolejne lata. Czas zasadzić nowe drzewko...i nie wyobrażam sobie innego miejsca niż to, w którym rosło to pierwsze :) Składniki na orzechowy biszkopt: 10 jajek 10 łyżek mąki tortowej  10 łyżek cukru  pół szklanki mielonych orzechów włoskich  2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżki kakao(...)dodajemy rozpuszczalna kawę i mieszamy. Płynną czekoladę studzimy po czym dodajemy do masła ciągle miksując.  Finał:  Na pierwszy płat ciasta smarujemy kremem smarujemy kremem, przykrywamy następnym plackiem i ponownie smarujemy kremem. Wierzch dekorujemy mielonymi orzechami. Wstawiamy do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc. ciasto orzechowe

Bon Appetit Małgorzaty
Warsztaty świąteczne z Agatą Wojdą i degustacja win niemieckich 163

wierzch obsypujemy żołądkami. Troć wędrowna z fenkułem, jabłkiem i selerem 4 kawałki po 180g troci wędrownej 5 dużych ziemniaków grillowych 2 -3 łyżeczki ikry dorsza 100ml tłustej śmietanki 50g masła 2 opakowania selera naciowego 1 fenkuł 2 duże twarde czerwone jabłka 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy 1 cytryna (otarta skórka, wyciśnięty sok) Sól, pieprz z młynka 1 płaska łyżka(...)lekko solimy. W wysokim naczyniu miksujemy upieczonego selera z kawałkami karczochów, dodając olej lniany lub orzechowy, odrobinę miodu i soli. Przygotowujemy dodatek ziemniaczane pure. W osolonej wodzie gotujemy do miękkości ziemniaki. Przecieramy przez maszynę do pure lub bardzo dokładnie ugniatamy. Dodajemy masło, śmietanę, pastę z dorsza, otartą skórkę z 1 cytryny i pomarańczy, sok cytrynowy i wyrabiamy na gładkie

karmelowy
Puree z dynii i kasztanów jadalnych 193

lekkostrawne i bardzo odżywcze, dlatego warto wykorzystać ich potencjał. Przypominają ziemniaka, są mączyste, lekko słodkawe z orzechową nutą. Użyłam już gotowych ugotowanych kasztanów. W połączniu z dyniowym puree to doskonały dodatek do pieczonego indyka i gęsi. Składniki: 500g dynii Hokkaido 30 g masła 100 ml mleka 200 g gotowanych kasztanów 2 cebulki 200 ml bulionu/wody 1 łyżka masła ghee sól

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orzechowiec ciasto idealne na święta 201

propozycje. Miodowe placki, kawowa masa i orzechy - proste i pyszne. Ciasto: 3 3/4 szklanki mąki 2 jajka + 1 żółtko 1 szkl cukru 2 łyżki miodu 20 dag margaryny lub masła 2 płaskie łyżeczki sody 2 łyżki mleka Sodę rozpuścić w mleku, dodać resztę składników i zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować (ja używam blaszki 35x23 cm). Jeśli ciasto(...)minut. Należy pamiętać by na jeden z placków przed pieczeniem wyłożyć masę orzechową. Warstwa orzechowa: 30 dag grubo posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki cukru 2 łyżki miodu 1/2 margaryny Margarynę , cukier i miód rozpuścić w garnku , dodać orzechy i chwilę gotować. Krem: 1 kostka masła 1 budyń śmietankowy 1/2 litra mleka ok. 1/3 szkl. cukru pudru (do smaku) 1 łyżka

Cynamonowe szczęście
Ciasto - orzechowa krówka. 165

pieczenia. Gotowe ciasto wylać do formy o wymiarach 38-22cm. piec około 30-35 minut w temp. 175-180C. Po upieczeniu , biszkopt wystudzić i przekroić. WKŁADKA ORZECHOWA: Białka ubić , dodać cukier , ubijać do rozpuszczenia się cukru . Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami , delikatnie połączyć z ubitymi białkami . Wlać na formę o takich samych wymiarach(...)zagotowania i zgęstnienia( masa ma wygląd zwarzonej , ale taka właśnie ma być) wystudzić . Masło utrzeć, następnie porcjami dodawać wystudzoną masę jajeczną , na koniec dodać spirytus lub inny alkohol do smaku . PRZEŁOŻENIE CIASTA:  -biszkopt kakaowy - 3/4 masy z żółtek - wkładka orzechowa - masa kajmakowa - biszkopt kakaowy - pozostała część masy z żółtek - starta czekolada Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Świąteczny sernik z karmelową nutą na orzechowym spodzie - bez glutenu 153

domowym kątem, a przecież te Święta właśnie na miłości najbardziej się opierają :) Bezglutenowy sernik śmietankowo- karmelowy na orzechowym spodzie na małą formę Potrzebujesz: Ciasto: 60g zmielonych orzechów włoskich 30g zmielonych migdałów 4 łyżki mąki kukurydzianej 1,5 łyżki cukru 1 jajko 25g masła Masa serowa: 500g twarogu półtłustego 2 żółtka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1,5 szklanki mleka 1/4 szklanki(...)sera dodaj resztę składników (oprócz karmelowej posypki) i miksuj razem do uzyskania gładkiej konsystencji. 3. 3/4 posypki wmieszaj w masę serową. 4. Masę serową wylej na upieczony orzechowy spód. 5. Wierzch sernika posyp pozostałą częścią karmelowej posypki i piecz całość przez 40min. w 180*C. Smacznego! Gluten-free cream and caramel cheesecake for small mold Ingredients: Cake: 60g ground walnuts

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Snikers ciasto s. Anastazji 347

żółtek 1 łyżka kwaśnej śmietany 100 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do  pieczenia Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, żółtka , śmietanę oraz masło drobno pokrojone. Wszystko razem zagnieść i podzielić na dwie części. Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 23x 38 cm Piec w 160 stopniach około 30 minut aż ciasto będzie przyrumienione(...)Krem podzielić na trzy części Polewa  125 g masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki wody 1,5 łyżki kakao Wszystkie składniki włożyć do rondelka i zagotować na wolnym ogniu, stale mieszając. Lekko przestudzić i polać ciasto. Składanie ciasta placek kruchy  1/3 kremu  ciasto kokosowe 1/3 kremu ciasto orzechowe 1/3 kremu placek kruchy polać polewą  posypać dowolną

O kuchni z uczuciem
Marysieńka 166

delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy w temperaturze 180 st. C, ok 30 minut. Po przestudzeniu, kroimy placek wzdłuż, na 2 części. Blat orzechowy: • 150 g orzechów włoskich • 3 białka • 120 g cukru • 1 łyżka miodu płynnego • pół łyżki mąki pszennej • pół łyżki mąki ziemniaczanej Ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier(...)mleka) • 150 g miękkiego masła Gotujemy 2 budynie na mleku, odstawiamy do wystygnięcia. Masło lekko ucieramy i stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Jeśli lubimy, blaty kakaowe lekko nasączamy (u mnie ¼ szklanki cytrynowej herbaty). Blaty przekładamy przygotowanym kremem: blat kakaowy-krem-blat orzechowy-krem-blat kakaowy. Ciasto okryte folią kuchenną odstawimy na noc do lodówki. Przed podaniem ciasto dekorujemy polewą czekoladową

Mia Cucina Sofieta
Tort Koliber w mojej wersji 151

włoskich 100 g cukru cynamon do posypania Przygotuj orzechy w karmelu. Stop na patelni nieprzywieralnej 100 g masła. Gdy cukier się rozpuści i zbrązowieje wrzuć pokruszone orzechy, a po chwili zdejmij patelnię z ognia. Wymieszaj by karmel oblepił orzechy. Rozlej warstwę orzechowego karmelu na papier do pieczenia. Gdy zastygnie pokrusz go lub połam. Zajmij się ciastem. Mąkę przesiej z proszkiem(...)prostokątne blaty. Wszystkie składniki kremu wyjmij wcześniej, by były w temperaturze pokojowej. Przygotuj galaretkę cytrynową w 150 ml wody. Odstaw do ostudzenia. W misie utrzyj za pomocą miksera masło z cukrem pudrem do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Stopniowo dodawaj serek śmietankowy, cały czas miksując. Na końcu dodaj ekstrakt waniliowy i tężejącą galaretkę cytrynową. Wymieszaj. Jeśli twarożek

Gotuj Sam!
O grudniowej Kopenhadze słów kilka. I kuskus na słodko 201

Przygotowałam ją do obiadu, i muszę przyznać, że od razu podbiła moje kubki smakowe. Podprażona na maśle zyskała cudowny smak i aromat. Postanowiłam więc przygotować z niej pudding, taki jak z ryżu. I to był strzał w dziesiątkę! Kasza ma maślany, lekko jakby orzechowy posmak, konsystencja jest idealnie kremowa, a całość podana z lekko kwaskowatym dżemem smakuje obłędnie. Dżemu możecie(...)jednak jego przygotowanie jest banalnie proste, a smak naprawdę wyjątkowy. Pudding z kaszy kuskus z dżemem truskawkowo-rabarbarowym Składniki: (na 4 porcje) 200 g grubej kaszy kuskus 1 łyżka masła 600 ml mleka 1 laska wanilii 55 g cukru 200 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 4 łyżki dżemu truskawkowo-rabarbarowego Masło rozpuścić w garnku. Dodać kaszę, prażyć 3-5 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania