masło orzechowe - 6162 przepisów (strona:286/411)

Bułki na miodzie 141

smaku są rewelacyjne - mleczne i bardzo pulchne. Będą idealnie pasować do domowego kremu czekoladowo-orzechowego , jak i wędliny lub sera. Bułki na miodzie zachowują świeżość przez 2 dni. Składniki na 9 sztuk: 385 g maki pszennej tortowej 50 g miodu 30 g rozpuszczonego i ostudzonego masła 1 czubata łyżeczka suchych drożdży (lub 15 g świeżych) 2 jajka  mleko

Ugotować
Ciasto miodowo – orzechowe 401

Zdrowe, a pyszne. Słodziutkie, a bez cukru. Uwielbiam takie łakocie. Ciasto miodowo – orzechowe upieczone z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem miodu i mielonych orzechów laskowych, otulone kremem z gorzkiej czekolady, który świetnie się komponuje ze słodkim ciastem. Do tego uprażone, chrupiące orzechy laskowe… Gdy nachodzi nas ochota na coś słodkiego, lepiej sięgnijmy właśnie po takie zdrowe przekąski, które oprócz(...)masło. Cały czas mieszamy, rozpuszczając czekoladę. Do miski z czekoladą nie może dostać się najmniejsza odrobina wody) . Wlać rozpuszczoną czekoladę do śmietanki. Wymieszać i gdy ostygnie wstawić do lodówki, aż zgęstnieje (na kilka godzin). Ciasto układamy na paterze. Smarujemy boki i wierzch kremem. Dekorujemy uprażonymi orzechami laskowymi. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. The post Ciasto miodowo – orzechowe

Moja Delicja
SNIKERS LENY 288

kostki margaryny  - 3-4 łyżki miodu  - 300-400 g orzechów włoskich  - 0,5 szkl. cukru  Krem:  - 3/4 kostki masła lub margaryny  - 3 żółtka  - 1,5 szkl. cukru pudru  - 1 cukier wanilinowy  - 6 łyżek błyskawicznej kaszki mannej  -0,75 l mleka  Wykonanie: Ciasto: Wszystkie składniki(...)część  ułożyć  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 min w temp. 170-180 stopni C. Drugą część ciasta będziemy piekli wraz z masą orzechową, którą należy przygotować wg poniższych wskazówek. Masa orzechowa: Obłuskane orzechy dzielimy na mniejsze cząstki.  Wszystkie składniki na masę wrzucamy do garnka i smażymy na wolnym ogniu

Moje Słodkie Piekiełko
Zrób to sam! Ghee - masło klarowane 128

oliwie z oliwek. Masło klarowane zawiera kwas masłowy,czyli kwas tłuszczowy o właściwościach przeciwwirusowych i przeciwnowotworowych,podnoszący w organizmie poziom interferonu. Nie podnosi poziomu cholesterolu we krwi. Stymuluje pracę wątroby i poprawia pracę enzymów. Ma wyjątkowo wysoki punkt dymienia,aż 252 stopnie C.Dlatego świetnie nadaje się do głębokiego smażenia.W kuchni ma wszechstronne zastosowanie.Ghee ma niebiański orzechowy zapach i wspaniały(...)cenie możesz być pewny,że to tania podróba,najcześciej z dodatkiem margaryny lub oleju.Dlatego najlepiej samemu przygotować ghee w domu.Jest to bardzo proste.Należy się tylko zaopatrzyć w prawdziwe masło dobrego gatunku bez żadnych cudacznych dodatków. Domowe masło ghee-sposób przygotowania:    Włożyć masło do garnka z grubym dnem i podrzewać do rozpuszczenia.Gdy się spieni, maksymalnie zmniejszyć płomień

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ziarno orkiszu z zielonym groszkiem. Dinkel - Erbsen 181

długo. Pełne ziarno orkiszu jest mięsiste, o orzechowym posmaku. Ze słodkim groszkiem stanowi świetny duet smakowy. Podane na gorąco zastąpi ziemniaki lub kluski, samodzielnie stanowi jarskie danie. Jeśli raz spróbujesz orkiszu zawładnie Twoimi kubkami smakowymi. Polecam! Składniki: 1 kubek orkiszu 200 g zielonego groszku ( u mnie mrożony) bulion warzywny 1 łyżka masła Wykonanie: ziarno orkiszu ugotować w podwójnej ilości bulionu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort z kremem czekoladowym i orzechowym /Tort z kremem z syropu z brzoskwiń 143

białek 5 żółtek 110 g mąki  40 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru pudru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia opakowanie kremu czekoladowego opakowanie kremu orzechowego 8 łyżek dżemu truskawkowo rabarbarowego (lub innego) 440 ml mleka 5 kropel aromatu rumowego 100 ml kawy z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej dodatkowo: wiórki kokosowe, kakao, 2 łyżki sosu wiśniowego  Wykonanie(...)tortownicy, którą najpierw przygotuj, w ytnij z papieru do pieczenia kółko odpowiadające wielkości średnicy formy i ułóż je na dnie. Boków niczym nie smarujemy, lub zamiast papieru dno wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.  5. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 - 40 min (do suchego patyczka. )  Biszkopt studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach od piekarnika

Mój pomysł na
Kruszonka – tradycyjna, kokosowa i migdałowa 102

Uwielbiam kruszonki! Od tego należałoby zacząć Ciasto z kruszonką jest dodatkowo chrupiące, słodkie, fajnie kruche, delikatne, wzbogacone w smaku. Szczególnie gdy robimy kruszonki smakowe, np. migdałowe, orzechowe, kakaowe, kokosowe, itp. No po prostu kruszonka jest wyśmienita! Chrupie w wypieku, a ja tę chrupkość bardzo lubię. Kruszonkę najczęściej łączę z ciastami kruchymi i drożdżowymi. Nie wyobrażam sobie drożdżówki bez kruszonki, obowiązkowo(...)trzy rodzaje kruszonki, tradycyjną oraz z dodatkiem wiórków kokosowych i migdałów. Polecam na wszelakie słodkie wypieki, dodadzą słodkości i chrupkości ciastom, drożdżówkom, rogalikom! Kruszonka Składniki: 100 g masła 200 g mąki pszennej 100 g cukru pudru, zwykłego lub brązowego   Kruszonka kokosowa ½ szklanki wiórków kokosowych ½ szklanki cukru 80 g bardzo zimnego masła 2-4 łyżki mąki pszennej   Kruszonka migdałowa

Zasmakuj Kuchni
Domowy budyń szpinakowy 128

Zapraszam na smakowity domowy budyń szpinakowy z jogurtem i chrupiącymi wafelkami orzechowymi Wafelki Pałeczki od  Cukry Nyskie . Budyń jest bardzo prosty w przygotowaniu i bez zbędnych dodatków. Polecam na deser. Składniki: 1 szkl mleka 1 garść świeżego szpinaku 1 łyżka cukru 1 łyżka masła 1 żółtko jajka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g jogurtu naturalnego

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Tosty na śniadanie z figą, serem pleśniowym i prosciutto di Parma! 173

uwielbiam, chrupiące ciepłe grzanki z chleba zrobione z dużą ilością oliwy z oliwek, orzechowa rukola, ser pleśniowy, jedyna w swoim rodzaju szynka prosciutto i pistacje! To nie mogło się nie udać! Obłęd! przepis: - 2 kromki pieczywa lub kromki ukośne z bagietki - oliwa z oliwek i masło Na patelni rozpuść masło i oliwię, zrumień grzanki z chleba, powinny być złote

SMYKWKUCHNI
Słonecznikowa pasta do chleba z koperkiem 122

Uwielbiam prażony słonecznik. Te niepozorne nasiona po potraktowaniu ich ciepłem zyskują maślani orzechowy smak. Jako dzieciak byłam specjalistką od wydłubywania słonecznika z chleba, dokopując się do połowy środka bochenka, więc możecie sobie wyobrazić zdziwienie mamy gdy robiłam kanapki. Ten krem koperkowy spokojnie może zastąpić masło czy też inne smarowidła na kanapki, dodatek zieleniny to kwestia upodobań, ale uwierzcie

greenscarf
Śnieżka -ciasto 214

łyżek cukru pudru 3 łyżki kakao 1 łyżka żelatyny 6 łyżek mleka Cukier, masło, kakao, mleko  umieścić w rondelku i doprowadzić do wrzenia. Gotować do rozpuszczenia się składników. Zdjąć całość z palnika i dodać żelatynę.Wszystko dokładnie wymieszać. Składanie ciasta Biały placek masa różowa Placek orzechowy masa biała  placek kakaowy  polewa Ciasto Śnieżka

O kuchni z uczuciem
Niedziela: Stek z pesto i sałatą jabłkowo-kalarepkową z komosą 133

rukola. I jedno i drugie ma delikatny, orzechowy smak co koresponduje z orzechowym pesto do steka. Składniki: 250 g polędwicy wołowej 1 duże deserowe jabłko lub dwa mniejsze 1 kalarepka Pół szklanki komosy Garść rukoli Sok z całej cytryny cytryny Ząbek czosnku 1 łyżka masła 5 łyżek oleju rzepakowego (jedna do sałaty, reszta do smażenia steku) 1 łyżeczka suszonego rozmarynu

Niedzielny kucharz
Wesele z planem i ciasteczka orzechowe z czekoladą 148

roli podwieczorku do kubka gorącej herbaty lub kakao.  To jak, upieczecie ...? Orzechowe ciasteczka z czekoladą Składniki: (na 20-25 ciastek) 175 g zmielonych orzechów laskowych 60 g cukru 60 g brązowego cukru 40 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 150 g ciemnej czekolady (70%) Orzechy, oba rodzaje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Brzdąc na krupczatce 138

mleka, resztę zagotować. Do gotującego się mleka dodać cukier, rozmieszaną mąkę z resztą mleka. Masło utrzeć z jajkiem na puszystą masę, dodawać stopniowo masę z krupczatką i kakao. Dokładnie wszystko połączyć. Wyłożyć przygotowany krem na biszkopt, dowolnie dekorować. U mnie praliny waflowe z kremem mleczno-orzechowym. Schłodzić w lodówce najlepiej przez całą

W garach u Gosi
Orzechowy chleb 120

smakuje wyśmienicie bez dodatków, choć z serkiem orzechowym smakuje jeszcze lepiej – np. orzechowy Tartare lub dowolny śmietankowy wymieszany z orzechami, np. pekan… przepyszne! 200 g mąki pełnoziarnistej 5 g drożdży instant 150 ml ciepłej wody lub mleka 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka tłuszczu (miękkiego masła lub oleju) 2 solidne garści orzechów włoskich Z wszystkich składników poza orzechami zagniatamy

Kucharzyca

Proponowane wyszukiwania