masło orzechowe - 6162 przepisów (strona:295/411)

Domowy budyń szpinakowy 109

Zapraszam na smakowity domowy budyń szpinakowy z jogurtem i chrupiącymi wafelkami orzechowymi Wafelki Pałeczki od  Cukry Nyskie . Budyń jest bardzo prosty w przygotowaniu i bez zbędnych dodatków. Polecam na deser. Składniki: 1 szkl mleka 1 garść świeżego szpinaku 1 łyżka cukru 1 łyżka masła 1 żółtko jajka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g jogurtu naturalnego

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Tosty na śniadanie z figą, serem pleśniowym i prosciutto di Parma! 154

uwielbiam, chrupiące ciepłe grzanki z chleba zrobione z dużą ilością oliwy z oliwek, orzechowa rukola, ser pleśniowy, jedyna w swoim rodzaju szynka prosciutto i pistacje! To nie mogło się nie udać! Obłęd! przepis: - 2 kromki pieczywa lub kromki ukośne z bagietki - oliwa z oliwek i masło Na patelni rozpuść masło i oliwię, zrumień grzanki z chleba, powinny być złote

SMYKWKUCHNI
Słonecznikowa pasta do chleba z koperkiem 109

Uwielbiam prażony słonecznik. Te niepozorne nasiona po potraktowaniu ich ciepłem zyskują maślani orzechowy smak. Jako dzieciak byłam specjalistką od wydłubywania słonecznika z chleba, dokopując się do połowy środka bochenka, więc możecie sobie wyobrazić zdziwienie mamy gdy robiłam kanapki. Ten krem koperkowy spokojnie może zastąpić masło czy też inne smarowidła na kanapki, dodatek zieleniny to kwestia upodobań, ale uwierzcie

greenscarf
Śnieżka -ciasto 199

łyżek cukru pudru 3 łyżki kakao 1 łyżka żelatyny 6 łyżek mleka Cukier, masło, kakao, mleko  umieścić w rondelku i doprowadzić do wrzenia. Gotować do rozpuszczenia się składników. Zdjąć całość z palnika i dodać żelatynę.Wszystko dokładnie wymieszać. Składanie ciasta Biały placek masa różowa Placek orzechowy masa biała  placek kakaowy  polewa Ciasto Śnieżka

O kuchni z uczuciem
Niedziela: Stek z pesto i sałatą jabłkowo-kalarepkową z komosą 112

rukola. I jedno i drugie ma delikatny, orzechowy smak co koresponduje z orzechowym pesto do steka. Składniki: 250 g polędwicy wołowej 1 duże deserowe jabłko lub dwa mniejsze 1 kalarepka Pół szklanki komosy Garść rukoli Sok z całej cytryny cytryny Ząbek czosnku 1 łyżka masła 5 łyżek oleju rzepakowego (jedna do sałaty, reszta do smażenia steku) 1 łyżeczka suszonego rozmarynu

Niedzielny kucharz
Wesele z planem i ciasteczka orzechowe z czekoladą 135

roli podwieczorku do kubka gorącej herbaty lub kakao.  To jak, upieczecie ...? Orzechowe ciasteczka z czekoladą Składniki: (na 20-25 ciastek) 175 g zmielonych orzechów laskowych 60 g cukru 60 g brązowego cukru 40 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 150 g ciemnej czekolady (70%) Orzechy, oba rodzaje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Brzdąc na krupczatce 122

mleka, resztę zagotować. Do gotującego się mleka dodać cukier, rozmieszaną mąkę z resztą mleka. Masło utrzeć z jajkiem na puszystą masę, dodawać stopniowo masę z krupczatką i kakao. Dokładnie wszystko połączyć. Wyłożyć przygotowany krem na biszkopt, dowolnie dekorować. U mnie praliny waflowe z kremem mleczno-orzechowym. Schłodzić w lodówce najlepiej przez całą

W garach u Gosi
Orzechowy chleb 105

smakuje wyśmienicie bez dodatków, choć z serkiem orzechowym smakuje jeszcze lepiej – np. orzechowy Tartare lub dowolny śmietankowy wymieszany z orzechami, np. pekan… przepyszne! 200 g mąki pełnoziarnistej 5 g drożdży instant 150 ml ciepłej wody lub mleka 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka tłuszczu (miękkiego masła lub oleju) 2 solidne garści orzechów włoskich Z wszystkich składników poza orzechami zagniatamy

Kucharzyca
Czas na rabarbar 103

centymetrowej długości. W makutrze ucieramy jajko z brązowym cukrem. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i ucieramy do otrzymania jednolitej masy. Dodajemy mąkę, sodę, sól i maślankę. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojony rabarbar. Ciasto wylewamy na prostokątną formę- warstwa nie powinna być zbyt gruba, i posypujemy obficie orzechową kruszonką. Pieczemy 30-35 minut, do suchego dźgulca. Są dwa sposoby, żeby jeść

les mirabelles
Snikers z pekanami 175

Ciasto podzielić na połowę, wypełnić spody form. Piekarnik rozgrzać do 175 C, czas pieczenia ok. 35 minut. Podczas pieczenia przekładamy formy góra - dół, aby równo upiec obydwa ciasta. Ciasto orzechowe; - 25 dag mielonych orzechów pekan lub włoskich  - 3/4 szk cukru pudru - 1 łyżka mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 5 białek 1. Białka ubić(...)wystudzenia. Masło utrzeć na gładką masę, połączyć z masą z żółtek i esencją waniliową. Dodatkowo: - 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego - garść orzechów pokrojonych na drobne kawałki do posypania wierzchu  Zamkniętą puszkę gotować na małym ogniu przez 3 godziny, następnie ostudzić, a po otwarciu wymieszać zawartość. Przełożenie snikersa: - ciasto ciemne - 2/3 masy na żółtkach - ciasto orzechowe - mleko skondensowane - ciasto ciemne

Apetyczna babeczka
Świąteczna zapiekanka z purée orzechowym i szpinakiem! 352

gwoździem programu: purée pieczarkowo-orzechowym :) Pieczarki były tak pokrojone, że nie wyczuł ich smaku :)  Składniki: 5 dużych ziemniaków 4 małe pieczarki 1 cebula 4 orzechy włoskie 200g mrożonego szpinaku 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka jogurtu 1 pierś z kurczaka 1 opakowanie sera mozarella sól, pieprz, bulion do ugotowania kurczaka, 2 duże łyżki masła, 1 mała marchewka Przygotowanie: Pokrojone(...)dodajemy sól, pieprz i łyżkę jogurtu. Mieszamy. Odstawiamy z ognia. Na patelni prażymy lekko orzechy. Gdy ostygną, mielimy je lub kroimy w mniejsze części. Na tej samej patelni rozgrzewamy masło i smażymy pokrojoną cebulę i pieczarkami. Przekładamy do miski. Ugotowanie ziemniaki wyjmujemy z garnka, przekładamy do miski z pieczarkami i cebulą i lekko blendujemy. Resztę można zmiażdżyć widelcem( ja pozostawiłam

Kitchens Alphabet
Dyniowa zapiekanka 124

dekoruje zapiekankę, ale nadaje chrupkości i lekko orzechowego posmaku, przełamując kremową konsystencję dynii. Składniki: 700-8000 g puree z dynii (z tego przepisu ) 2 czerwone papryki 500 g mielonego mięsa 2,5 łyżeczki garam-masala sól, pieprz cayenne 200 ml bulionu 1 żółtko 3 łyżki sezamu 2 łyżki oleju 40 g masła Wykonanie: paprykę umyć, pokroić na ćwiartki i pozbawić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto orzechowe z dynią i lukrem 180

lukrem to moja propozycja na wykorzystanie jesiennych darów natury: tartej dyni i niezbyt drobno posiekanych orzechów włoskich. Orzechy są bardzo wyczuwalne w smaku. Uwielbiam takie ciasta orzechowe. Ciasto orzechowe po upieczeniu jest pyszne i długo wilgotne nawet kilka dni po upieczeniu właśnie za sprawą dyni, która jest tarta na tarce o dużych oczkach. Polecam również inne przepisy na ciasta(...)mikserem, wlewamy rozpuszczone masło lub olej i jogurt naturalny, dokładnie łączymy cały czas ubijając na mniejszych obrotach miksera. Do trzeciego naczynia ścieramy dynię- ok. 2 szklanek. Do miski z suchymi składnikami, wlewamy mokre składniki, mieszamy za pomocą trzepaczki, dodajemy startą dynię, mieszamy całość łyżką. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy masę, wyrównujemy powierzchnię. Ciasto orzechowe z dynią pieczemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Łącki przekładaniec 743

kilku dniach: dwóch może trzech, w smaku było jeszcze lepsze niż po upieczeniu. Smak ciasta nabrał barw:)    Upiec cienki biszkopt z dodatkiem kakao. Składniki na ciasto orzechowe: 250 g orzechów grubo krojonych; 5 jajek; 1 szklanka cukru kryształu; 1 łyżka płynnego miodu; 1 łyżka czubata mąki pszennej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę(...)mleka, cukru, żółtek, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć na puch i cały czas ucierając, dodawać po trochę przestudzonego budyniu. Dodatkowo: 500 g suszonych śliwek bez pestek; Suszone śliwki namoczyć w ciepłym alkoholu i odstawić na całą noc. Miękkie śliwki po odmoczeniu pokroić w paski. Przełożenie ciasta: Biszkopt kakaowy-cienka warstwa kremu-ciasto orzechowe-cienka warstwa kremu-śliwki-pozostała część kremu

In my kitchen
Bułeczki orkiszowe pełnoziarniste z dynią i orzechami laskowymi 157

maki orkiszowej pelnoziarnistej)250 g puree z dynii (upieczonej wczesniej w piekarniku)140 ml mleka50 g masla60-70 g cukru1 jajko1/2 lyzeczki soli1 paczuszka suchych drozdzySkladniki na mase orzechowa:120g mielonych orzechow laskowych2-3 lyzki mleka2 lyzki likieru Ameretto2 lyzki miodu lub cukru pudruDoadatkowo: 1 zoltko+1 lyzka mlekaWykonanie:Uzylam puree z dyni Hokkaido.Dyni nie obierac ze skory.Usunac pestki(...)mleku maslo. Wszystkie skladniki umiescic w misie robota i wyrobic gladkie ,sprezyste nieklejace sie ciasto.Przykryc folia spozywcza i odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci.W miedzyczasie przygotowac mase orzechowa.do przelozenia buleczek.Do mielonych orzechow dodac plynne skladniki tak, by powstala gesta masa dajaca sie latwo rozmarowac.Wyrosniete ciasto jeszcze raz wyrobic i rozwalkowac na prostokat o wymiarach 60x40 cm.Rozmarowac mase orzechowa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania