ciastka w różnym kolorze. Zamiast powideł można użyć kremu orzechowego lub orzechowo-czekoladowego. Składniki w temperaturze pokojowej ciasto: 550 g mąki (użyłam orkiszową, jasną) 180 g słodziwa (użyłam erytrolu) pół łyżeczki cynamonu lub przyprawy korzennej 3 ugotowane żółtka 2 jajka sok z 1 cytryny 200 g masła 150 g powideł śliwkowych lub innych, wedle uznania 1 jajko do smarowania ciastek
Kucharzycawykładamy nimi spód formy o średnicy 18 cm. Nadzienie: Mieszamy ze sobą masło, puree z dyni, miód i przyprawy. W osobnej misce mieszamy siemię lniane i wodę, odstawiamy je na 15 minut, aby zgęstniało. Kolejno wszystko łączymy, dosypujemy mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy na orzechowy spód. Pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut, aż góra się
PaleoLifeLubisz mało słodkie ciasteczka? Z delikatnym orzechowym i sezamowym posmakiem? Te ciasteczka są właśnie dla Ciebie :-) Małe niepozorne 'gniotki' nie dość, że kryją w sobie bardzo ciekawy smak, to są zdrowsze niż klasyczne z mąki pszennej. Do przygotowania ich użyłam gotowego masła sezamowego słodzonego agawą (Primavika), co pozwoliło mi uniknąć dodawania cukru. Ale uprzedzam - produkt ten jest tak smaczny
Zielona Kuchniakakao nie tylko świetnie smakuje, ale także ładnie się prezentuje :) Do zrobienia orzechowego spodu wykorzystałam orzechy włoskie, jednak równie dobrze sprawdzą się także orzechy laskowe. Sernik będzie doskonałym wypiekiem na Święta Bożego Narodzenia :) Składniki: Spód: 150 g mąki pszennej 100 g mielonych orzechów włoskich 125 g miękkiego masła (lub margaryny) 75 g cukru Masa serowa: 750 g twarogu (3-krotnie
MyCookBook.plPyszny, kremowy sernik, taki jakie lubimy najbardziej. Z dodatkiem ciasteczkowo-orzechowego spodu, który idealnie uzupełnia całość. Po naszym pozostało już tylko wspomnienie, ale za to jakie smakowite... Mam nadzieję, że zauroczy Was również swoim smakiem. Piekłam w tortownicy 24cm. Składniki spodu: - 150g pełnoziarnistych herbatników - 50g masła - 50g orzeszków ziemnych Herbatniki rozkruszyć, dodać rozdrobnione orzeszki ziemne i masło. Wszystko dokładnie wymieszać
Smaczne Zdrowesłodka. Możecie dodatkowo podać ją z porcją lodów waniliowych albo odrobiną śmietany. P.s. Zajrzyjcie do Chantel , Gin i Mirabelki , które również przygotowały korzenne wypieki na Święta. Greckie ciasto orzechowe Karithopita na podstawie przepisu z MyGreekDish , proporcje syropu zmniejszyłam o połowę, bo było go za dużo na 1 blachę 36 x 25 cm czas przygotowania: 1 godz. Składniki(...)rozdrobnionego czerstwego chleba (w robocie kuchennym) lub bułki tartej 4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonych goździków 200 g miękkiego masła 170 g cukru 7 jajek (oddzielone białka od żółtek) skórka z 1 pomarańczy szczypta soli opcjonalnie: 75 ml koniaku (czy innego alkoholu, np. amaretto) na syrop: 250 ml wody, 1 szklanka
Chilli Czosnek i OliwaDzisiaj zapraszam na dekadencki, pyszny deser – Tort a’la ferrero rocher z nutellą bez pieczenia. Jest kremowy, czekoladowy, orzechowy od nutelli i czekoladek ferrero rocher, pycha!. Będzie idealnym ciastem na zbliżające się Święta dla łasuchów :). Wygląda fantastycznie, nie jest trudny w przygotowaniu i nie jest czasochłonny. Bardzo polecam… (inspiracja ze strony Quiero Cupcakes ) Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej(...)Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort Ferrero Rocher z Nutellą Bez Pieczenia Składniki: Spód: 220g herbatników 120g masła – roztopionego i przestudzonego 1 łyżka kakao Krem: 12 czekoladek ferrero rocher 300g nutelli 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 17g żelatyny 100ml zimnej wody 250ml mleka Polewa czekoladowa: 100g gorzkiej czekolady 50g mlecznej czekolady 100ml śmietanki kremówki 36% 30g miękkiego masła
Mała Cukierenkaproszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni . Studzimy. Foremką wycinamy kształty odpowiednie do formy bankietowej. Składniki na ciasto orzechowe: 250 g drobno krojonych orzechów włoskich 5 jaj szklanka cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypujemy(...)Masło miksujemy na puch. Miksując, dodajemy partiami wystudzoną masę budyniową. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy czubatą łyżkę kakao i ok. 50 g chrupków w miodzie. Nasączenie: 4 łyżki kawy mielonej 4 łyżki cukru 350 ml gorącej wody 150 ml spirytusu lub wódki Kawę z cukrem zaparzamy, odcedzamy fusy i studzimy. Dodajemy spirytus i mieszamy. WYKONANIE: ciasteczko orzechowe
Domowe ciastaorzeszki. Ciacha są mocno orzechowe, kruche i pachnące orzeszkami W towarzystwie mąki orkiszowej i ryżowej, oczywiście bez cukru. Kruche ciasteczka arachidowe bez cukru około 70 małych ciasteczek 90 g mąki z orzechów arachidowych (lub zmielonych drobno orzeszków) 100 g mąki orkiszowej razowej 60 g mąki ryżowej 80-100 g erytrytolu 2 żółtka 50 g masła klarowanego (w formie stałej, zimnego
Fitkotostatnich dniach cała Polska zajada się rogalami marcińskimi a ja na przekór upiekłam inne. Zamiast zrobić duże rogale postawiłam na maleńkie rożki, dosłownie na dwa kęsy, wypełnione masą orzechową i polane lukrem i czekoladą. Była to miła odmiana od pieczonych często u nas rogali z marmoladą. Choć było ich mnóstwo to w ciągu połowy dnia zniknęły wszystkie. Przechodząc obok nich(...)zmielić w maszynce do mięsa. Masło zmiksować z cukrem pudrem, dodać żółtko, orzechy i rum. Na końcu wmieszać białko ubite na pianę. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt dwóch prostokątów o szerokości około 12 cm. Każdy pokroić na trójkąty o podstawie około 6 cm (rożki mają myć małe). Posmarować je nadzieniem orzechowym i zwijać w rożki. Układać je na blaszce
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnialubi chyba każdy. Ja też. Przepis lekko zmodyfikowałam, bo nie byłabym sobą gdybym czegoś nie dodała od siebie :) Spód ciasteczkowy, ale z pieczonymi orzechami laskowymi. Kajmak w serniku, ale orzechowy, fajny bo z drobinkami orzechów, które dość przyjemnie chrupią w buzi. Smakowo, rewelacja, choć mimo iż piekłam jak zawsze sernik miał focha i sobie pękł :) Cóż, się zdarza czasem :) Źródło(...)Wypieki . Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, przepis lub gdzie można nabyć produkt. SPÓD: 200 g ciastek pełnoziarnistych 50 g masła roztopionego 1 łyżeczka cynamonu 50 g orzechów laskowych ( podpieczonych i obranych z brązowej skórki) Wszystkie składniki wrzuciłam do malaksera i zmiksowałam do konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy
Blondynka Gotujemasła 2 szklani cukru pudru 100 ml Syropu Trzcinowego Złocistego Diamant pół łyżeczki soli łyżeczka cynamonu/przyprawy do piernika Kule żelatynowe: 4 łyżki żelatyny 8 łyżek wody małe baloniki do bomb wodnych wykałaczki Figurki cukrowe lepimy własnoręcznie z masy cukrowej, lub prościej kupujemy gotowe. Wykonanie: Makaroniki: Białka odstawiamy na blat najlepiej na dobę. Mąkę orzechową i cukier puder przesiewamy razem(...)palcem nie będą się kleiły. Nagrzewamy piekarnik do temp ok 150 stopni i pieczemy je ok 8-10 min. Kiedy przestygną zdejmujemy je z blaszki. Krem : Miękkie masło ucieramy z cynamonem i szklaną cukru pudru na puszystą i jasną masę. Dosypujemy partiami cukier stale ucierając. Dodajemy syrop trzcinowy i ucieramy nadal ok 8-10 min, aż masa będzie
Malinowe Pocałunkipochodzi z pięknej książki "Kaukasis" autorstwa Olii Hercules. Maślano-orzechowe ciastka czyli kaukaskie Kata ciasto: 400 g mąki pszennej 10 g proszku do pieczenia szczypta soli 1 rozmącone jajko 150 g śmietany ziarenka z połowy laski wanilii 250 g zamrożonego i startego na grubej tarce masła nadzienie: 200 g masła, zamrożonego i startego 200 g cukru
Dzieje kuchennej WiewióryPachnące, miękkie, wilgotne ciasto orzechowe z jabłkami i cynamonem. Dodanie mielonych orzechów sprawia, że ciasto ma wspaniały smak i długo zachowuje wilgotność. Polecam na co dzień i od święta. Do zrobienia w kilka minut. Składniki na ciasto: 160 g miękkiego masła 150 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej 100 g mielonych orzechów laskowych (polecam Skworcu
Smak mojego domuŚwięta już niedługo, bardzo lubię jak w domu rozchodzi się zapach pieczonych ciastek. Ciastka są kruche i pyszne. Wykonanie – masło, cukier, jajka, mąkę, szczyptę soli
Kuchnia Pokoleńkoniec dodajemy startą dynię Blachę o średnicy 25 cm smarujemy masłem i i posypujemy mąką Wykładamy ciasto, wygładzamy je i posypujemy je równomiernie jabłkami, delikatnie wciskając w ciasto Placek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 *C i pieczemy wpierw 15 min. W tym czasie robimy kruszonkę orzechową: topimy 5 dag brązowego cukru na jasny karmel, dodajemy posiekane orzechy, smażymy
Proste Potrawymusli! ). Podane z cukrem pudrem albo dżemem, nutellą, kremem orzechowym albo na słono – są idealnym pomysłem zarówno na leniwe śniadanie, jak i podwieczorek, czy też kolację na ciepło! Każdy z przyjemnością będzie zajadał! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: * chałka – 1 szt * jajko – 2 szt * mleko – 100 ml * masło – 2 łyżki * sól – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajka
Ostra na SłodkoCiastka należą do typu tych twardszych. Są kruche i mocno orzechowe. Nie raz już je piekłam i za każdym razem są tak samo pyszne! (25-30 sztuk) 2 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 kostka masła (dodałam 200g) 1 szklanka kamyczków (orzeszki arachidowe w polewie cukrowej) Masło
Di gotujemigdały zastąpiłam orzechami, są równie smaczne. Domowe batoniki, czy to orzechowe, czy migdałowe możecie zrobić samodzielnie w domu! To nic trudnego A może zrobicie też sobie domowy kajmak lub karmelki, Polecam! Przepis na Czekoladowe Batoniki karmelowe z orzechami : Składniki : ½ szklanki orzechów (ziemne i nerkowce) 50 g masła ½ szklanki cukru 2 łyżki jasnego miodu duża szczypta soli Przygotowanie: Podłużną formę keksową
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOwoce pod pierzynką z chrupiącej kruszonki, najlepiej wzbogaconej grubo zmieloną mąką orzechową. Proszę Państwa oto pyszne crumble ze śliwkami, rewelacyjne do kawy w chłodny, jesienny dzień. Śliwkowe crumble 1 kg śliwek (najlepiej węgierek) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru trzcinowego Kruszonka: 150g cukru trzcinowego 150g mąki 150g masła 100g orzechów włoskich grubo zmielonych Śliwki umyć, usunąć pestki i podzielić
Przepysznik - BLW i nie tylko