pochodzi z pięknej książki "Kaukasis" autorstwa Olii Hercules. Maślano-orzechowe ciastka czyli kaukaskie Kata ciasto: 400 g mąki pszennej 10 g proszku do pieczenia szczypta soli 1 rozmącone jajko 150 g śmietany ziarenka z połowy laski wanilii 250 g zamrożonego i startego na grubej tarce masła nadzienie: 200 g masła, zamrożonego i startego 200 g cukru
Dzieje kuchennej WiewióryPachnące, miękkie, wilgotne ciasto orzechowe z jabłkami i cynamonem. Dodanie mielonych orzechów sprawia, że ciasto ma wspaniały smak i długo zachowuje wilgotność. Polecam na co dzień i od święta. Do zrobienia w kilka minut. Składniki na ciasto: 160 g miękkiego masła 150 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej 100 g mielonych orzechów laskowych (polecam Skworcu
Smak mojego domuŚwięta już niedługo, bardzo lubię jak w domu rozchodzi się zapach pieczonych ciastek. Ciastka są kruche i pyszne. Wykonanie – masło, cukier, jajka, mąkę, szczyptę soli
Kuchnia Pokoleńkoniec dodajemy startą dynię Blachę o średnicy 25 cm smarujemy masłem i i posypujemy mąką Wykładamy ciasto, wygładzamy je i posypujemy je równomiernie jabłkami, delikatnie wciskając w ciasto Placek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 *C i pieczemy wpierw 15 min. W tym czasie robimy kruszonkę orzechową: topimy 5 dag brązowego cukru na jasny karmel, dodajemy posiekane orzechy, smażymy
Proste Potrawymusli! ). Podane z cukrem pudrem albo dżemem, nutellą, kremem orzechowym albo na słono – są idealnym pomysłem zarówno na leniwe śniadanie, jak i podwieczorek, czy też kolację na ciepło! Każdy z przyjemnością będzie zajadał! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: * chałka – 1 szt * jajko – 2 szt * mleko – 100 ml * masło – 2 łyżki * sól – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajka
Ostra na SłodkoCiastka należą do typu tych twardszych. Są kruche i mocno orzechowe. Nie raz już je piekłam i za każdym razem są tak samo pyszne! (25-30 sztuk) 2 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 kostka masła (dodałam 200g) 1 szklanka kamyczków (orzeszki arachidowe w polewie cukrowej) Masło
Di gotujemigdały zastąpiłam orzechami, są równie smaczne. Domowe batoniki, czy to orzechowe, czy migdałowe możecie zrobić samodzielnie w domu! To nic trudnego A może zrobicie też sobie domowy kajmak lub karmelki, Polecam! Przepis na Czekoladowe Batoniki karmelowe z orzechami : Składniki : ½ szklanki orzechów (ziemne i nerkowce) 50 g masła ½ szklanki cukru 2 łyżki jasnego miodu duża szczypta soli Przygotowanie: Podłużną formę keksową
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOwoce pod pierzynką z chrupiącej kruszonki, najlepiej wzbogaconej grubo zmieloną mąką orzechową. Proszę Państwa oto pyszne crumble ze śliwkami, rewelacyjne do kawy w chłodny, jesienny dzień. Śliwkowe crumble 1 kg śliwek (najlepiej węgierek) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru trzcinowego Kruszonka: 150g cukru trzcinowego 150g mąki 150g masła 100g orzechów włoskich grubo zmielonych Śliwki umyć, usunąć pestki i podzielić
Przepysznik - BLW i nie tylkonatka pietruszki, szczypta(!) kurkumy, zioła prowansalskie, czosnek Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy masło. Pory oczyszczamy, myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w paski wraz z pokrojoną w kostkę cebulę oraz pory. Dusimy na średnim ogniu. Uwaga, aby por nie zbrązowiał. Jeśli o to zadbacie, będziecie się cieszyć lekko orzechowym smakiem :) Po 10minutach dodać wody. Przygotować bulion, wrzucić do niego pokrojone ziemniaki
Kitchens Alphabetmnie przemawia Ciacho można jeszcze udekorować, ale uznałam, że smaki są na tyle wyraziste, że nic nie jest mu już potrzebne. Składniki na blaszkę 20×20 cm: Biszkopt orzechowy: – 4 jajka – 160 g mielonych orzechów włoskich (najlepiej zmielonych na mączkę, ale mogą pozostać również odrobinę większe kawałki). Orzechy możecie zmielić sami w malakserze lub termomixie. Ja kupiłam(...)mąki pszennej – 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Sernik kajmakowy: – 650 g sera (najlepiej z wiaderka, żeby nie miał grudek, tylko był kremowy) – 100 g masła – 0,5 szklanki cukru – 330 g kajmaku – 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej – 2 jajka – 40 ml mleka Nasączenie: – szklanka wcześniej zaparzonej kawy (w wersji
RelaxtimeJeśli macie ochotę na naprawdę tortowe , słodkie ciacho- zapraszam . Soczysta Wiśnia to przekładaniec skłaniający się strukturą i smakiem w kierunku tortu. Bardzo wilgotny , nawiązujący smakowo do popularnych czekoladek: orzechowej Ferrero i wiśniowej Mon Cheri. Ciasto najlepiej podawać mocno schłodzone- jest niezwykle miękkie i przez to nieco trudniej je ukroić zachowując idealną linię warstw. Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru(...)masłem. Dzielimy na 2 części. Jedną( mniejszą) pozostawiamy bez dodatków. Do drugiej dodajemy orzechy, 1 kieliszek spirytusu oraz 3-4 łyżki płynnej czekolady deserowej ( lub rozpuszczonej) nasączenie: 150 ml spirytusu 200 ml wody gorącej 3 łyżki cukru brązowego Dodatkowo: wiśnie z likieru lub kandyzowane polewa deserowa WYKONANIE: blat biszkoptowy + nasączenie+ krem orzechowo
Domowe ciastamiałam ani czasu, ani białego maku...więc zrobiłam inne...ważne , aby były smaczne...Chociaż córka prosiła o takie same rogale ..ja jednak zrobiłam inne ..ale z kremem czekoladowo-orzechowym..pomysł na rogale z zamrażarki..[ takich jeszcze wcześniej nie robiłam ] podpatrzyłam tutaj ..no i z całego przepisu nie skorzystałam...bo dałam krem czekoladowy i posypałam tylko cukrem pudrem,,ale mimo(...)wypróbuję nadzienie [ z ziemniaków, orzechów, rodzynek itd]..jak dla to trochę nietypowe..ale warto kiedy spróbować..A może ktoś już takie robił ?? 75 dkg mąki pszennej 1 kostka masła lub margaryny 2 jaja 2 żółtka 1/2 szkl.cukru 5 dkg drożdży 1/2 szkl.mleka Dowolne nadzienie u mnie krem czekoladowy Z mleka cukru i drożdży zrobić rozczyn .Po wyrośnięciu dodać
Moje domowe kucharzenieTak jakoś na koniec tego Tłustego Czwartku, zainspirowany podrzuconymi przepisami, a w zasadzie wyzwany do stworzenia pralin, bo iście wyzwanie to było, stworzyłem własne praliny. I
BaRepasskładnikiciasto* 4 jajka* 120 g cukru* 1 cukier wanilinowy* 80 g mąki pszennej* 40 g mąki ziemniaczanej* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 30 g kakaokrem* 1
Mix smakuPiekarnik naprawiony i już nawet sprawdzony...działa jak należy..a magdalenki pyszne były...pomysł na nie podpatrzyłam tutaj . Składniki ( na 12 sztuk ): 2 jajka 60 g
Moje domowe kucharzeniekażdym razem wychodzi pyszny. Dzisiaj mam dla Was sernik na orzechowym cieście z rodzynkami i posiekanymi orzechami. Sernik polałam własnoręcznie zrobioną polewą. Bardzo polecam taki sernik. Upieczcie, a będziecie zachwyceni. Smacznego życzę. Potrzebujemy: Na ciasto: 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 1 jajko 10 dag masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml zmielonych orzechów włoskich
Izabelawkuchnipłynu, który ułatwi Ci blendowanie. Dodaj do masy łyżkę masła, sól i gałkę muszkatołową. Komosę ryżową po ugotowaniu posól do smaku. Porcję komosy wyłóż na talerz dodaj porcję kremu z kalafiora, posyp całość: orzechami, pokrojonymi w plastry oliwkami, pestkami dyni i posiekanym szczypiorkiem. Aby wzmocnić smak orzechowy możesz orzechy i pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Alternatywy
SMYKWKUCHNIświątecznym stole. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną babkę orzechową z rumowym akcentem. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Doskonała na każdą okazję. SKŁADNIKI: Ciasto: 4 jajka, 150g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 170g mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 120g masła, 60g orzechów włoskich MAKAR , 60g orzechów laskowych MAKAR , 1,5 łyżeczki aromatu
Tradycyjna kuchnia KasiNajlepszy mazurek! Genialny, kruchy orzechowy spód i mleczna czekolada! Czego chcieć więcej ;) Inspiracja : Kwestia Smaku Składniki: spód: 170 g maki pszennej tortowej 120 g zmielonych orzechów laskowych ( kupiłam całe orzechy i zmieliłam drobno blenderem ) 3,5 łyżki cukru 150 g zimnego masła jajko masa: 3 tabliczki mlecznej czekolady z orzechami 80 ml śmietanki 30 % dodatkowo 3 łyżki zrumienionych
Atlas SmakówOrzechowy spód, słodka śmietana z mascarpone i truskawki. Do tego jeszcze orzechy w karmelu. Można chcieć czegoś więcej. Ciacho idealne na leniwe popołudnie! Ciasto: 150 g mąki pszennej 75 g orzechów włoskich 70 g cukru 160 g masła 2 żółtka Krem: 300 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 śmietan fix 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 300 g truskawek
VioletoweKucharzenierazu wzbudził jej zainteresowanie, bo myślała, że to znany krem czekoladowo orzechowy ze słoiczka ;) Kiedy z dużym apetytem zjadła muffinkę, stwierdziła z uśmiechem na ustach umorusanych czekoladą, że jest pyszna. Nam ta wersja muffinek brownie bardzo smakuje. Koniecznie spróbujcie! Składniki: (12 sztuk) 120 g gorzkiej czekolady, 100 g masła, 125 g mąki jaglanej, 180 g cukru trzcinowego, 1 łyżeczka ekstraktu
Plate of JoyOrzechy laskowe grubo zemleć lub poszatkować. 3. Na patelnię wyłożyć masło, cukier. Podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż cukier się rozpuści i masa zbrązowieje. Dodać wtedy orzechy, dokładnie wymieszać i masę przełożyć na tacę/blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Gdyby masa orzechowa zbiła się w duże grudki, proszę ją jeszcze rozdrobnić (można rękoma
Mała Cukierenka