zimnego mleka 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki soli 70 g domowej przyprawy do piernika Wykonanie: Do garnka przełożyłam miód, cukier i masło. Wstawiłam na gaz. Wymieszałam. Masa musi się dobrze zagrzać, a składniki ze sobą połączyć. Odstawiłam do wystudzenia. Sodę wymieszałam z mlekiem . Do masy wsypywałam stopniowo mąkę i wbijałam kolejno jaka. Następnie dodałam(...)się dobrze zagrzały. Placki smaruje się ciepłymi powidłami. Czas na złożenie piernika Po odwinięciu placków piernikowych, trzy posmarowałam na przemian powidłami śliwkowymi zaczynając od powideł a środkowy masą orzechową. Przykryłam czwartym plackiem i całość zawinęłam folią spożywczą. Obciążyłam i wstawiłam na jeden, dwa dni do lodówki, żeby masa i powidła dobrze zastygły. Jeśli zostanie Wam więcej
Kuchnia u KrysiCrumble orzechowe z gruszkami i czekoladą Na pewno znacie taką sytuację: widzicie w sklepie pyszne owoce i już wyobrażacie sobie jak wcinacie je wieczorem siedząc na kanapie. Tymczasem sytuacja wieczorem okazuje się zupełnie inna: owoce, w tym przypadku u mnie gruszki, są wodniste i zupełnie bez smaku. No i ochota na nie przechodzi. Leżą sobie później kilka dni na stole(...)gruszki, a nie one mnie Składniki na 3-4 kokilki: – 3/4 szklanki mąki (pół na pół ze zmielonymi orzechami) – 4 łyżki cukru pudru – 50 g zimnego masła – 4 gruszki – 1 kostka czekolady – 1 łyżeczka kakao – odrobina masła do wysmarowania foremek Czekoladę drobno siekamy. Gruszki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mąkę, orzechy
Relaxtimemarcepanową / orzechową/ na grysiku, dżemem z czarnej porzeczki. Wszystko wedle uznania. Ja przekładałam domowym dżemem z czarnej porzeczki. Zużyłam 3 słoiki. Przełożone ciasto należy obciążyć i odstawić na 3-4 dni. Następnie piernika podzielić na 3-4 porcje (u mnie 4), każdą oblać polewą kakaową lub czekoladową, ewentualnie udekorować. Moja polewa: 1 tabliczka (100g) gorzkiej czekolady 40 g masła Masło
Kuchnia domowa Aniorzechową lub marcepanem. Wypieka się również większe bloki piernika, zwykle przekładane warstwami marmolad. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je w chłodnym miejscu, aby sfermentowało. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może trwać kilka tygodni, a ciasto na domowe pierniki wigilijne zaleca się zarabiać miesiąc wcześniej (zwyczajowo po andrzejkach). Składniki: 75 dkg miodu 1 kg cukru 0,5 kg masła
Gotowanie-ukorzechowym smaku. Idealne z mocną i gorzką kawą. Łatwe i szybkie w wykonaniu, zawsze wychodzą perfekcyjnie. Do ich upieczenia potrzebne są foremki w kształcie rogalików i trochę wolnego czasu. Ich smak i świeżość utrzymuje się bardzo długo, dlatego można je bez problemu przechowywać. Składniki na ciasto: 100g mąki pszennej 250g cukru pudru 125g mielonych orzechów włoskich 125g masła 1/2 łyżeczki
Kuchnia Pani Wiosnyorzechowe to zapraszam do lektury :) Krem jest dobrą alternatywą dla nutelli i co najważniejsze - domowej roboty. Raz można przecież zapomnieć o tych nieszczęsnych kaloriach... :) Przepis pochodzi z wycinka z bardzo starej gazety - znalazłam go w książce kucharskiej mojej babci. Składniki: 10 dag cukru pudru 6 dag orzechów laskowych (dałam włoskie) 10 dag czekolady (użyłam gorzkiej) 7 dag masła
My simple kitchenorzechowy smak. Fajnym dodatkiem okazały się prażone płatki migdałów oraz chipsy z boczku. Jeśli ktoś nie jadł to zachęcam do zrobienia tej zupy. Zupa podana na talerzu z kolekcji Ibiza - Porcelana Bogucice. Składniki: 0,75 litra bulionu warzywnego 1 szkl mleka 1 koper włoski 1 mniejsza cukinia 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 0,5 cebuli 1 łyżka masła klarowanego
Ala piecze i gotujetrzeba uważać na słowa.... Nie znam nikogo kto nie lubiłby ciasta z jabłkami. Można je przygotowywać na różne sposoby, mniej lub bardziej klasycznie. Moją ulubioną jest Szarlotka na orzechowym spodzie , ale inne też chętnie zjem. To ciasto na każdą okazję a zrobienie go do naprawdę żadna wielka filozofia. Domowa szarlotka na półkruchym cieście czas przygotowania : 30 minut(...)CIASTO - 500 g mąki pszennej krupczatki 80 g cukru pudru 5 g proszku do pieczenia szczypta soli 2 średnie jajka 150 g miękkiego masła 125 g serka mascarpone NADZIENIE - 500 g świeżych jabłek (waga po obraniu) 500 g domowych jabłek prażonych ok. 1/2-3/4 szkl. cukru 1 lekko czubata łyżeczka mielonego cynamonu
Smaczna PyzaOrzechowy posmak mąki orkiszowej w połączeniu ze słodkimi figami, serem gorgonzola, prosciutto i rukolą … Danie na pięć plus, wszystkie składniki łączą się perfekcyjnie, tworząc niemal idealną całość. Do tego lampka wina i cudowna kolacja gotowa… Koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Składniki na ciasto (na 1 tartę lub 6 małych tartaletek): 200 gramów mąki orkiszowej 1 jajko 1/2 kostki(...)masła 82% 1/2 łyżeczki soli Składniki na nadzienie: 6 małych fig 1 opakowanie sera mozarella 1 opakowanie sera gorgonzola 1 opakowanie prosciutto świeża rukola krem balsamico czarny pieprz (młynek) Wykonanie: Z podanych składników zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, włóż ją do lodówki na minimum pół godziny. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodaj 1 lub 2 łyżki stołowe bardzo zimnej
Garniec MagalieOrzechowy posmak mąki orkiszowej w połączeniu ze słodkimi figami, serem gorgonzola, prosciutto i rukolą ... Danie na pięć plus, wszystkie składniki łączą się perfekcyjnie, tworząc niemal idealną całość. Do tego lampka wina i cudowna kolacja gotowa... Koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Składniki na ciasto (na 1 tartę lub 6 małych tartaletek): 200 gramów mąki orkiszowej 1 jajko 1/2 kostki masła
Garniec Magalieorzechowe ze śliwkami, ale jak to w życiu bywa...powstało ciasto migdałowe..., z braku mielonych orzechów. Ucierane, sezonowe, migdałowe ciacho z dodatkiem śliwek, a jakże... Pyszne, wilgotne, lekko chrupiące (kawałki migdałów), idealne do porannej kawki. Inspiracją był stary kajecik. Ja piekłam w mniejszej, ciemnej blaszce, o wym. 27,5x22,5cm. Składniki: - 500g śliwek - 150g jogurtu naturalnego - 150g miękkiego masła - 3/4-1szklanki
Smaczne Zdroweorzechowe lody domowe. To lato upływa mi przy robieniu najlepszych mrożonych przysmaków w kuchni. Na blogu mogliście już poznać kilka moich pomysłów na lody. Najbardziej lubię chyba to, ze kiedy sami robimy lody w domu, możemy użyć naszych ulubionych składników, i tak było tym razem. Lody o smaku orzechów laskowych chodziły za mną długo, kiedy tylko kupiłam ulubione masła
SMYKWKUCHNIorzechowy posmak. Krupnik ugotowany z takiej kaszy, nabiera ciekawego smaku. Sami sprawdźcie, może zasmakuje Wam bardziej niż ten tradycyjny, na kaszy jęczmiennej. Składniki: 2-3 średnie marchewki 2 średnie pietruszki kawałek niewielkiego selera 10-12 cm jasnej części pora 2-3 łyżki oleju 2 średnie liście laurowe 1/2 łyżeczki ziela angielskiego 1/3 szklanki kaszy owsianej dodatkowo: 50 g masła
Codzienna kuchnia niecodziennaInspiracja z blogu Fitkot . Słyszeliście o ciasteczkach z dodatkiem suchego budyniu? Naprawdę smakują przepysznie. Poniższa wersja jest z mąką żytnią (możecie użyć pszennej), co daje świetny efekt smakowy. Mają orzechowy posmak i lekką, budyniową nutę. Przypomniał mi się pomysł na guziczki (pamiętacie Oreo ?), bo z ciastem fajnie się pracuje i po upieczeniu zachowuje nadane mu kształty. Cukier możecie zastąpić(...)inną substancją słodzącą, wtedy ciastka będą bardziej zdrowsze. (do 40 niewielkich sztuk) 220g mąki żytniej (użyłam razowej typu 2000 , z Bazarku Smakoszy ) 80g cukru (lub np. ksylitolu) 100g masła/margaryny 1 opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego )bez cukru) 2 żółtka Opcjonalnie: 2 łyżki mleka (jeśli ciasto nie nadaje się do wałkowania; pominęłam) Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść
Di gotujemasłem. Na taj samej patelni uprażyłem orzechy nerkowca, dodałem miód. Cały czas mieszałem, aż miód się rozpuścił i pokrył orzechy. Zdjąłem z ognia. Winogron umyłem, pokroiłem na połówki, usunąłem pestki. Również zglazurowałem miodem Sałatę rozłożyłem na talerzu, dodałem gruszki, delikatnie wymieszałem. Rozłożyłem winogron, posypałem orzechami nerkowca i orzechami piniowymi. Pokruszony ser Roquefort dodałem na wierzch. Całość skropiłem miodowo – orzechowym
R'n'G Kitchen