Naszła mnie ochota na coś słodkiego, ale sama nie wiedziałam co by to miało być. W końcu padło na trufle:) Bardzo delikatne, mocno czekoladowe, słodkie... tego
Z miłości do słodkościprawda miały być ślimaczki cynamonowo-orzechowe, ale po zmianach jakie wprowadziłam (zmiana mąki, dodanie jajka...) wyszły bułeczki, ale za to jakie pyszne... Delikatne, puszyste, aromatyczne, idealne do codziennej, grudniowej kawki. Inspiracją był przepis znaleziony w gazetce marketowej, w oryginale był na mące pszennej i w wersji wegańskiej, ja dodałam jajko, zwiększyłam także ilość mąki. Z przepisu wychodzi dość spora ilość(...)mleka roślinnego dałam owsiane (240g) - 1/2 szklanki oleju dałam po 1/4 masła klarowanego i oleju
Smaczne ZdroweOrzechowe scones z białą czekoladą i rodzynkami Miały być z migdałami, miały być z żurawiną, ale koniec końców zawartość szafki zweryfikowała przepis Piekliście kiedyś scones??? Ja już od dawna o nich słyszałam, ale jeszcze nigdy ich nie szykowałam. Do dzisiaj. Nie wiem dokładnie jak je określić, ponieważ to takie trochę ciastka, a gdyby nie cukier mogłyby być bułeczkami i ponoć(...)takiej formie są zjadane w Wielkiej Brytanii do kawy: jako bułeczki z masłem i konfiturą. Ale w związku z tym, że ich przygotowanie jest dosłownie ekspresowe (no dobra jest jedno ale: musicie mieć pod ręką miękkie masło), spełnią swoją rolę jako koło ratunkowe, gdy spodziewamy się gości, albo gdy goście już u nas są. Przygotowanie ich to też chwila moment
RelaxtimeTak jak pisałam wczoraj, z okazji ślubowania mojej kochanej Córci, postanowiłam upiec babeczki. Dla ukojenia nerwów i by brzuchy były zadowolone. Ciastka trochę zdrowsze, bezglutenowe, niestety
Dzieje kuchennej Wiewiórystole. Przygotowanie kory orzechowej wymaga nieco więcej czasu ale, zwłaszcza na specjalne okazje, na pewno warto ten czas poświęcić. składniki: 8 białek 3/4 szklanki cukru 3 żółtka 200 g zmielonych orzechów włoskich 100 g wiórków kokosowych 100 g rodzynek 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok z 1 puszki brzoskwiń 300 g masła 5 łyżek cukru
babka w formiewegan czy alergików. Orzechowa tarta wypełniona aksamitnym, czekoladowym kremem z awokado skradnie serce nie tylko miłośników czekolady. Do tego bardzo szybkie i proste w wykonaniu i nie wymaga pieczenia czyli ciasto idealne Składniki na ciasto: 200 g mąki migdałowej lub zmielonych ulubionych orzechów i migdałów 60 g oleju kokosowego (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub masła klarowanego (keto, LCHF, optymalna
Ola la LCHFtarta na herbatnikowo - orzechowym spodzie z serowym kremem jaglanym! Nic tylko się zakochać... i spałaszować :) Ciasto bez pieczenia, robi się w jednej chwili! Na końcu dajemy mu czas, aby schłodziło się lodówce i gotowe! Sami spróbujcie! Tarta sernikowa z kaszą jaglaną - bez pieczenia! Składniki na spód: 180 g herbatników 100 g orzechów ziemnych 100 g masła Herbatniki i orzechy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!śniegowe kule. Wspaniałe, orzechowe z dodatkiem cynamonu. Jeśli nie lubicie cynamonu możecie go zastąpić startą czekoladą lub innym swoim ulubionym smakiem. Moje ciastka nie doczekały świąt i dlatego upiekę je jeszcze raz. Nie ma śniegu, ale są białe słodkie kulki przypominające śnieżki ciasteczka. A Wy jakie pieczecie ciasteczka? Oczywiście nie licząc pierniczków. Składniki: 230 g masła 1/2 szklanki cukru
O kuchni z uczuciemKruche, cynamonowo- orzechowe, błyskawiczne ciasteczka świąteczne. Obowiązkowo znaleźć się muszą na wigilijnym stole :) Z przepisu wychodzi ich sporo, bo aż 50 sztuk, ale nie martwcie się, znikają w mgnieniu oka! Gorąco polecam. Składniki: (na ok.50 sztuk) Ciasto: 150 g maki pszennej 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej 50 g zmielonych orzechów laskowych 100 g zimnego masła 80 g cukru
Nastoletnie WypiekanieMakaron z nutką orzechową. Ja osobiście lubię testować nowe smaki i ten test ów makaron przeszedł na piątkę! Zresztą tego makaronu było tyle, że do pracy jeszcze zaniosłem w ramach lanczu i poczęstowałem Igora i Karolinę. Oboje chwalili :) makaron (wstążki, świderki, rurki, co kto ma) 100 g orzechów laskowych 200 ml śmietany 18% 40 g masła 2 łyżki oliwy
Marder&Marder Manufacturełagodnym, słodko-orzechowym smaku oraz Appenzeller, który w trakcie dojrzewania kąpany jest w mieszaninie białego wina lub cydru, ostrych przypraw i ziół, dzięki czemu jego skórka nabiera bladopomarańczowej barwy, a on sam pikanterii. Składniki: 200g drobnego makaronu (kształtem zbliżonego do kolanek lub rurek) 100g sera Appenzeller 100g sera Emmentaler 100g sera Gruyere 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 100ml bulionu
Smakowity Blog Kulinarnysernik. Jesienny, mocno orzechowy, słodzony karmelem - w sam raz na chłodne wieczory. Spód: 300 g ciasteczek herbatnikowych pół szklanki oleju 1/4 szklanki mleka garść orzechów włoskich Sernik: 400 g sera 300 g masy krówkowej 100 g orzechów włoskich 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa: 100 g orzechów włoskich 3 czubate łyżki miodu 80 g masła Przygotowujemy
sama złodyczdrobno - łyżka masła - 2 łyżki jogurtu greckiego Wszystkie składniki mocno ubijamy tłuczkiem, na gładką masę. Składniki na puree brokułowe: - 1 brokuł ugotowany w osolonej wodzie - 1/3 serka Ricotta Brokuły po ugotowaniu bardzo dobrze odsączamy, mieszamy z serkiem i za pomocą tłuczka do ziemniaków, ugniatamy na gładką masę, można doprawić pieprzem cytrynowym. Sałata w dresingu orzechowym: - główka sałaty masłowej
SMYKWKUCHNIpotem całość rolujemy ciasno, jak krokieta. Gołąbki układamy warstwami w naczyniu, w miarę możliwości jak najciaśniej i jak najbliżej siebie. Podlewamy gołąbki 200ml bulionu, na wierzchu kładziemy plasterki surowego masła i wstawiamy, z przykryciem, na środkową półkę piekarnika nagrzanego do 180⁰C. Pieczemy przez 2 godziny. Pozostały bulion posłuży jako baza do pomidorowego sosu. Wlewamy do niego pomidorową passatę, wsypujemy(...)odgrzać. Pysznie, prawie klasycznie – prawie, bo zdecydowanie lżejsze. Mięso mielone z indyka ma nieporównywalnie mniej tłuszczu od klasycznego nadzienia z wieprzowiny, a jego smak rewelacyjnie podkręca ultra zdrowa, lekko orzechowa w smaku kasza orkiszowa i suszone grzyby. SKŁADNIKI 1 spora kapusta (1,5-2kg) 200g kaszy orkiszowej (2 woreczki) 500g mielonego mięsa z indyka – najlepiej mieszanka mięsa ciemnego
Karo in the KitchenWyciągnięte z przepisów mojej babci:) Składniki: Makaron (moim zdaniem najlepszy jest makaron penne do sosów), 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego, szklanka mleka, pół dużej śmietany, serek
Kuchnia Pełna Pasji