łyżką, nie miksować. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 160st C ok 15-20 min. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty. Biszkopt kakaowo-orzechowy: 4 jajka (L) 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej łyżka ciemnego kakao 10dkg zmielonych orzechów włoskich płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno(...)temp. 160st. C ( ok. 15 min) Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 3 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej opakowanie cukru waniliowego 25 dkg masła lub margaryny ( ja użyłam margaryny) Żółtka, cukier i obie mąki zmieszać z 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem wanilinowym. Wszystko połączyć i zagotować na małym ogniu ciągle mieszając
Maślane ciasteczkoserem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Chrupiące tosty z wędzonym serem Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Frittata z pomidorami i ziołami Grillowane(...)jeżyn na maślance Lemoniada arbuzowa, arbuzada Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Orzeźwiająca sałatka z arbuza z sałatą lodową i malinami Owsianka na mleku z bananem i malinami Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zielone babeczki z pecorino Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami
Moja smaczna kuchniaRudnickie kruche babeczki z orzechami - kuchnia podkarpacka Idealnie krucha babeczka, a w niej kwaskowate owoce pod słodką orzechową pierzynką, tak w skrócie opisałabym rudnickie kruche babeczki z orzechami. Od razu przypadły nam do gustu. Łatwo je przygotować i nie są zbyt pracochłonne, ale przede wszystkim są pyszne. Bardzo polecam! :) Ten podkarpacki przepis pochodzi z Rudnika nad Sanem, z zeszytu Jadwigi(...)Przepis z zeszytu Jadwigi Trojnar z Rudnika nad Sanem Składniki na 35-50 sztuk (zależnie od wielkości foremek): Ciasto: 300 g mąki krupczatki (może być też tortowa) 150 g masła 100 g cukru pudru 4 surowe żółtka Nadzienie: 3 jajka 100 g cukru pudru 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g wiśni, marmolady lub powideł śliwkowych aromat waniliowy Rudnickie kruche
Trzeci talerzDwie łyżki jagód, dwie łyżki przecieru jabłkowego włóż do rondelka, podlej niewielką ilością wody i duś kilka minut podsypując cukrem brązowym do smaku. Na końcu dodaj do sosu masło. Trzymaj na niewielkim ogniu do chwili, aż się rozpuści. Zestaw z ognia. Wlej mleko i wodę do miski, dodaj jajo i szczyptę soli. Zmiksuj ciasto naleśnikowe dosypując(...)sosem jagodowym i listkami mięty. Posyp cynamonem , jeśli lubisz. Rożki kakowe z twarożkiem i jagodami zjedzone. Mam nadzieję, że dobrze Wam je opisałam. Zagladam w cieniu orzechowych liści na na moje ulubione stronki. Zajrzyjcie tutaj do E-Wełenki Przyjemnie popatrzeć na piękne rękodzieło mojej koleżanki. Przy okazji dopiero teraz dowiedziałam się, że jest miłosniczką
Gotuj Sam!Ostatnie maliny, jeżyny i soczyste brzoskwinie z miodem pod orzechową kruszonką - super pomysł na śniadanie lub szybki deser. W wersji śniadaniowej pysznie smakują z naturalnym jogurtem. Jako deser świetnie sprawdzą się podane w pucharkach z lekko tylko osłodzoną bitą śmietaną. Takie crumle przygotowałam ostatnio w sobotni poranek. Już podczas pieczenia po całym mieszkaniu roznosił się owocowy zapach, a śniadanie... cóż(...)kompozycja jest po prostu idealna! Składniki: 1 duża brzoskwinia garść jeżyn garść malin 1,5 łyżki miodu 4 łyżki mąki 2 łyżki cukru pudru garść orzechów włoskich 1/4 kostki masła łyżeczka cukru trzcinowego Przygotowanie: Brzoskwinie pokroić na spore kawałki (2,5 cm), wymieszać w naczyniu żaroodpornym z malinami i jeżynami. Polać równomiernie łyżką płynnego miodu. Mąkę, cukier puder i masło
Kulinarne InspiracjeWitam Kochani dziś zapraszam na rewelacyjny tort, który przygotowałam dla mojej mamy z okazji urodzin. Mama jest wielką miłośniczką orzechowych wypieków, dlatego zrobiłam dla niej tort, w którym orzechy są w zasadzie wszędzie-w biszkopcie, w kremie, w dekoracji :) Tort smakuje wspaniale, i pięknie wygląda, gorąco polecam i zapraszam po przepis :) SKŁADNIKI *przepis na małą tortownicę ok 18cm średnicy BISZKOPT(...)śmietanki 36% -2 czekolady deserowe po 100g każda -0,5 szkl cukru -1 łyżka kakao -3/4 szklanki orzechów włoskich zmielonych DODATKOWO -1 czekolada mleczna 100g -20g masła -2 łyżki mleka -trochę zmielonych orzechów do dekoracji PONCZ -mocna herbata Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia BISZKOPT Jajka ucieramy z cukrem na pulchną białą masę, dodajemy przesianą mąkę i proszek
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusię Świąt Bożego Narodzenia. W trakcie warsztatów mieliśmy przyjemność przygotować: Świąteczną zupę z orzechów włoskich Pierożki z kaszą, grzybami i orzechami laskowymi Śledzie w grzybach w ziołach i orzechowy wafelek Karpia w maku i kokosie, gruszkę i jabłko z pęczakiem na domowym winie Karmelizowane orzechy na kokosowym puddingu z imbirem Moja grupa miała za zadnie przygotowanie smażonego karpia(...)filetowałam do tej pory nigdy całej ryby i muszę przyznać, że była to bardzo przydatna czynność tuż przed zbliżającymi się świętami. Następnie przygotowałyśmy owoce, które najpierw przesmażyłyśmy na na maśle, dodałyśmy wina, miodu i korzennych przypraw. Gdy były miękkie dodałyśmy do niego ugotowany pęczak i chwilę razem podgrzewałyśmy. Karpia najpierw obtoczyłyśmy ciastem naleśnikowym, a potem w panierce złożonej z wiórek
Kulinarne przygody Gatitysiebie, bo udało mi się w całkiem zdrowy sposób zaspokoić apetyt na słodkie. ^^ Ryż basmati - uważany za najszlachetniejszy na świecie. Podobno nosi miano ,,księcia ryżu". Charakteryzuje go przyjemny, orzechowy aromat i śnieżnobiałe smukłe ziarna. Jak każda odmiana ryżu, nie zawiera glutenu. Jest on najłatwiej przyswajalnym przez nasz organizm zbożem, dlatego należy do produktów lekkostrawnych. Wiórki kokosowe - otrzymuje się(...)miedź, magnez, potas, kwas foliowy oraz witaminy B i E. Składniki (mi wyszło 8 ciasteczek) : 100 g ryżu basmati opakowanie budyniu waniliowego 1 jajko 50 g masła 2 łyżki cukru 3 łyżki wiórków kokosowych 1/2 puszki krążków ananasa garść rodzynek (opcjonalnie) Przygotowanie: Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Ostudzić. Piekarnik nastawić na 180 stopni
Kuchnia ElliePieczona szynka z orzechowym pęczakiem Dziś na obiad proponuje pieczoną szynkę w imbirowo-paprykowej marynacie, podana z gotowanym pęczakiem z warzywami, chrupiącymi orzechami i żurawiną. Proste danie, ale bardzo smaczne. Osobiście mogłabym się najeść samym pęczakiem. Wychodzi tak pyszny, że na pewno się nie oprzecie. Lekko słodki, z wyczuwalną nutą orzechów włoskich, z maślanymi warzywami, pychota. Składniki: pieczona szynka: około(...)pieprzu ziołowego 1 łyżeczka białego pieprzu sól olej do polania mięsa pęczak: 1 szklanka pęczaku 1 duża marchewka kawałek selera garść suszonej żurawiny 80 g orzechów włoskich 50 g masła 1 cebula 3 ząbki czosnku sól pieprz cytrynowy sok z połowy cytryny 2 łyżki miodu olej do smażenia Sposób przygotowania: Szynkę myjemy. Wkładamy do gotującego się wrzątku
na moim stole...Kleicha, znane też pod nazwami klaicha lub maamoul, podobnie jak inne arabskie słodycze w zależności od kraju mają wiele wariantów. Mogą być z nadzieniem daktylowym (najczęściej spotykane), pistacjowym lub orzechowym, mogą być z rodzynkami lub z owocami. Podobno doskonałe są z nadzieniem śliwkowym, ale jeszcze takich nie jadłem. Można je przygotować na zwykłym cieście, albo na cieście drożdżowym(...)Składniki Ciasto 3 szklanki mąki pszennej (albo 2 szklanki mąki pszennej i 1 szklanka bardzo drobno zmielonej semoliny) 1/2 szklanki cukru pudru 200 g bardzo miękkiego niesolonego masła około 1/4 szklanki letniej wody lub mleka (ciasto nie może być zbyt twarde) 3 łyżeczki wody różanej albo kilka kropli esencji różanej (można zastąpić wodą z kwiatu pomarańczy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światanajpierw są podgotowywane, później suszone, a na koniec mielone na mniejsze kawałki. Dzięki temu bulgur można szybko ugotować – wystarczy 12 minut. Ma piękny wygląd, przypomina nieco pokruszony bursztyn, jest orzechowy w smaku, lekko słodki, świetnie nadaje się jako dodatek do dań głównych lub zup. Z resztek bulguru można zrobić pyszne racuchy. W naszej zapiekance słodki, miękki bulgur został wymieszany(...)roślinnego Garść posiekanego szczypiorku 2 jajka ½ szklanki tartego parmezanu 1 szklanka gęstego jogurtu Sól i pieprz Sos 750 ml passaty pomidorowej 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła Szczypta ziela angielskiego sproszkowanego Szczypta cynamonu Przygotowanie Krok 1 Nastaw sos. Wlej passatę do garnka, wrzuć do niej obraną cebulę, rozgniecione 2 ząbki czosnku, liść laurowy i łyżkę masła. Zagotuj
Niedzielny kucharzgrubym dnem, podgrzewać na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką. Podgrzewana kasza zaczyna wydzielać zapach podobny do surowej fasoli, trzeba kontynuować ogrzewanie aż lekko się przyrumieni a aromat stanie się orzechowy. Do przyrumienionej kaszy wlać trochę wrzątku, przepłukać, wodę wylać. Zalać wrzątkiem (około 2 szkalnki na szklankę kaszy) i gotować na małym ogniu. Jeśli potrzebna jest nam kasza(...)Kaszę uprażyć w rondlu aż się leciutko zarumieni. Zagotować dużo wody, wsypać kaszę, wymieszać i pogotować krótką chwilę. Przelać na sito, dobrze strząsnąć z wody. Przełożyć do garnka, dodać masła lub oleju i zalać wrzącą wodą w ilości 2 i pół miarki na użytą 1 miarkę kaszy jaglanej. Gotować pod przykryciem aż woda wsiąknie w kaszę. Garnek zdjąć z ognia
głodny alergikrośnie, nic nie może opaść, nie ma ryzyka i atmosfery kruchej nerwowości. Przygotowałam więc tartę na spodzie z mąki gryczanej i kasztanowej, które świetnie ze sobą współgrają, dając lekko orzechowe ciasto. Do tego kajmakowa masa serowa, z odrobiną mąki kasztanowej dla konsystencji, ale przede wszystkim smaku. Połączenie kasztanów z kajmakiem już wcześniej wypróbowałam - jest znakomite. Tu te smaki doskonale się(...)Karmelowo-kasztanowa tarta ze śliwkami Składniki: (na formę do tarty o średnicy 20 cm) spód: 80 g mąki kasztanowej 80 g mąki gryczanej 40 g cukru 80 g zimnego masła 1 jajko krem: 100 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki (38%) 150 g masy kajmakowej 1 jajko 1 łyżka mąki kasztanowej dodatkowo: 300 g śliwek Mąki przesiać, wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTakiej sałatki owocowej jeszcze nie jedliście:) Jest wyjątkowa, bardzo jesienna, pięknie pachnie prażonymi owocami, słonecznikiem i chrupiącymi płatkami owsianymi, które ogrzane na patelni uwalniają wspaniały orzechowy aromat. Do tego soczyste mandarynki, żurawina, orzechy włoskie i bardzo zdrowe siemię lniane. Miękkie owoce i chrupiące dodatki wspaniale się łączą. Sałatka ta idealnie nadaje się na zdrowe śniadanie albo jako przekąska w ciągu(...)łyżki suszonej żurawiny 3 łyżki płatków owsianych górskich (błyskawicznych) 1,5 łyżki słonecznika (łuskanego) 2 łyżki siekanych orzechów włoskich (lub innych ulubionych) 1 łyżeczka siemienia lnianego (opcjonalnie) 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka brązowego cukru WYKONANIE: Na patelni upraż przez 2-3 minuty słonecznik z płatkami owsianymi, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliły. Przesyp na talerzyk i pozostaw
Słodko-Słony Świat Ilony