www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Kruche ciasteczka, które zdrowo i idealnie zaspokoją ochotę na coś słodkiego. Posiadają cudowny zapach cynamonu i orzechowy posmak, który jest efektem użycia mąki razowej. Jeśli lubicie zabawę z kształtami, to ciasto idealnie zachowuje swoje kształty i można z niego wycinać wymyślne wzorki. Ciastka idealnie nadają się dla diabetyków, ponieważ mąka orkiszowa posiada niski indeks glikemiczny(...)glukozy, cholesterol oraz lipidy u osób, które cierpią na cukrzycę typu 2. Warto więc go dodawać do spożywanych produktów. (około 25 sztuk - w zależności od wymiarów) 65g masła/margaryny 1 jajko (małe) 1 szczypta soli (dość duża) 130g mąki orkiszowej razowej (może być pszenna razowa) 1/2 łyżeczki cynamonu 60g cukru brzozowego Dodatkowo: 1-2 łyżki mleka (gdy ciasto
Di gotujerewelacyjne kasztany z grilla i chciałaby, żebym spróbowała takie zrobić. Spróbowałam! Teraz jestem zła na siebie, że tak długo zwlekałam z ich spróbowaniem i przyrządzeniem. SĄ BOSKIE! Smakują jak "orzechowe ziemniaki", a smak mają tak niesamowity, że z mamą kupiłyśmy kolejne pół kilo. W dodatku przygotowanie ich jest tak dziecinnie proste, że mogłabym robić je codziennie. Co więcej, kasztany jadalne(...)witaminy C co cytryna (w 100g)! Zapraszam Was do ich spróbowania jak i drugiej przekąski idealnej - pieczonej cieciorki . Składniki: - dowolna ilość kasztanów jadalnych (nie tych polskich z drzewa!) *opcjonalnie: masło/margaryna Kasztany płuczemy i nacinamy krzyżykiem na wypukłej stronie. Wlewamy wodę do takiego garnka, by zmieściły się nam wszystkie kasztany i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy kasztany i gotujemy 20 minut
Be Fit Be Strongdodatkiem pilsnera czeskiego, podana z koźlakiem. Kruchość ciasta kontrastuje z gładkością lodów, a pieczone jabłka i migdałowy krem z cukrem demerara komponują się z aromatami maślanymi i nutami karmelowymi, orzechowymi i palonymi zawartymi w lodach. Słodycz ciasta i "gładki" (lekko mdły) smak kremu migdałowego proponuję przełamać koźlakiem o pełnym smaku, pozostając jednocześnie przy tych samych nutach zapachowych wzbogaconych o nuty(...)żółtka, 50 ml piwa PILSNER CZESKI (BOHEMSKI), 10 g glukozy w proszku, do przybrania listki mięty i płatki nagietka (opcjonalnie). Kruche ciasto 250 g mąki pszennej, 120 g zimnego masła, 5 łyżek cukru pudru trzcinowego, 2 żółtka, 2 łyżki bardzo zimnej maślanki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Dodatkowo: 1 jajko, masło do posmarowania papieru, cukier demerala do posypania
SzczyptaSmaQchcecie sprawić ukochanej osobie niespodziankę to jest to idealny prezent, który pokaże, iż naprawdę Wam zależy. Gorąca gruszka duszona w winie z pysznym nadzieniem Fudge o smaku czekoladowo- pistacjowo -orzechowym z nutką żurawiny. Do tego schłodzona śmietanka i płynna gorzka czekolada opatulona w pistacjach i chilli. Ta gorzka czekolada, to ulubiona czekolada mojej mamy, dlatego tak miło mi robić desery(...)zależności od wielkości gruszki) 280 g cukru 80 ml kremówki 3 łyżki świeżo parzonej kawy 10 g gorzkiej czekolady Goplana 20 ml wina czerwonego pół słodkiego 30 g masła łyżeczka soli 60 g czekolady pistacjowej nadziewanej marki Goplana plus 2 tabliczki rozkruszone na wierzch 30 g czekolady złoty orzech nadziewanej marki Goplana plus 2 tabliczki posiekane na wierzch
KreatywnePinySkładniki: 1 kubek kandyzowanych owoców 6 jajek szczypta soli 2 szkl mąki 0,5 kubka posiekanych orzeszków włoskich 0,5 kubka cukru pudru 2 łyżki mleka
Luźna KuchniaOj pyszne, słodkie o pięknej barwie piwo Książęce. Burgundowe. Trzy słody....w mojej potrawie....Potrawa ta została specjalnie skomponowana pod nowe piwo Książęce. Oby więcej takich
Bon Appetit Małgorzatymoże. Korę dębu na pewno znacie, jak nie pod tą nazwą, to pewnie pod inną. Słyszałam jeszcze przynajmniej o dwóch, ale teraz w głowie mam tylko korę orzechową. Mnóstwo bakalii, pyszny krem z owocową nutą, delicje, które każdy uwielbia (jedząc je zawsze obgryzałam dookoła, by galaretkę zostawić na koniec :D Wy też?) i galaretka! To wszystko(...)łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 5 żółtek 1 duża puszka brzoskwiń 350ml wody ⅓ szklanki cukru kryształu 2 opakowania budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki pszennej 250g masła (82% tłuszczu) Dodatkowo: ½ szklanki mocnej kawy 2 opakowania delicji brzoskwiniowych lub pomarańczowych Brzoskwinie z puszki pokrojone w paseczki 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe Sposób przygotowania Biszkopty: Białka ubijamy ze szczyptą
Kuchnia w czekoladzieGotować wszystko razem aż zgęstnieje syrop -około 10 minut i wystudzić. Ciasto parzone 4 jajka 3 łyżki wody 2 łyżki masła 1 szklankę mąki 0,5 łyżeczki soli Masło roztopić na patelni dodać wodę i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i dodać mąkę cały czas mieszając łyżką aż utworzy się gest masa. Do przestudzonej masy wbić jajka(...)porcje na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor (jak pączki). Odsączyć na papierze i włożyć na 10 minut do syropu. Można podawać jako dodatek do deserów z posypka orzechową, bitą śmietaną lub jak tylko podpowiada wam wyobraźnia
Piekarz-Kucharz-GarkotłukSłodkie i szybkie jak to muffinki. Tym razem z jabłkami i orzechową kruszonką. Dzięki owocom są fajnie wilgotne w środku, a kruszonka chrupie między zębami. Smaczna i dość syta przekąska do pracy, szkoły lub jesienny spacer. Składniki na 12 sztuk: ( inspiracja: " Kuchnia z jadalnią ") 2 jajka 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 1,5 szklanki mąki pszennej(...)pieczenia 0,5 szklanki cukru szczypta soli 2 jabłka (obrane i pokrojone w kostkę) Na kruszonkę: 2 kopiaste łyżki mąki 1 łyżka brązowego cukru 1 duża łyżka miękkiego masła roślinnego duża garść posiekanych orzechów włoskich W jednym naczyniu wymieszać jajka, olej i mleko. W drugim naczyniu wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Połączyć zawartość
Simply Foodogrodnictwie. ;) A same brzoskwinie płaskie są o wiele bardziej aromatyczne i słodsze od zwykłych, ich miąższ jest bardziej zwarty i dobrze odchodzi od pestki. Podobno mają też orzechowy posmak, ja jednak nigdy nie doszukałam się w nich tego smakowego akcentu... ;) Postanowiłam połączyć te wspaniałe owoce z doskonałym ciastem biało-czekoladowym w jedną, smaczną całość. Jak smakowało(...)ogóle zrezygnować z niego, gdyż czekolada jest wystarczająco słodka) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 cytryna - skórka otarta 2 jajka 100 ml maślanki 120 g rozpuszczonego masła 150 g białej czekolady (rozpuścić w kąpieli wodnej) 1. Piekarnik nastawiamy na 170°C z termoobiegiem (lub 190°C bez termoobiegu). Formę do muffinek wykładamy papilotkami. 2. Składniki mokre (poza
Kuchnia Prezydentowejnieplanowanie poza domem, nie zdążyłam. Upiekłam je dziś między sprzątaniem a myciem podłóg :) A potem była kawa i bosko słodki smak... Greckie ciasto figowo orzechowe 3 jajka (żółtka i białka osobno) szczypta soli 150 g drobnego cukru 175 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki(...)posypania: 2 łyżki płatków migdałowych (u mnie wióry kokosowe) Nagrzewamy piekarnik do 150 st.C. Blaszkę (w oryginale keksówka 25cm długości, u mnie tortownica o średnicy 20 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przesiewamy mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Białka miksujemy z solą do do momentu gdy zaczną się formować górki. Cały czas miksując dodajemy
Dzieje kuchennej WiewiórySmaczne, aromatyczne ciasto z jabłkami, bakaliami i kruszonką. Proste i szybkie w przygotowaniu. Kruszonka ładnie się przypiecze i dzięki orzechom będzie chrupiąca. Ciasto w smaku maślane
Mała CukierenkaDostałam od cioci dużo pysznego, wiejskiego sera. Musiałam więc go wykorzystać do czegoś naprawdę wyjątkowego:) Gdy tylko zobaczyłam ten przepis, wiedziałam, że to właśnie do niego
Z miłości do słodkościdżemem ( przepis tutaj ). Jest prosty, szybki i przede wszystkim niezawodny. Zawsze się udaje, zawsze smakuje i znika w tempie ekspresowym. Tegoroczną wersję urozmaiciłam nadzieniem z kajmaku i posypką orzechową. Smakuje wybornie. PIERNIK BEZ MIODU Z KAJMAKIEM (blaszka 20*20 cm) składniki sypkie: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)puszka masy krówkowej 0,25 szklanki posiekanych drobno orzechów garść suszonej żurawiny Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Sypkie składniki wymieszać ze sobą w osobnej misce. Masło utrzeć z cukrem i jajkami na gładką masę. Stopniowo dodawać sypkie składniki na zmianę z mlekiem i dżemem. Dosypać żurawinę i wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Wstawić
W kuchni Karmel-itkikokosankach uwielbiam ich strukturę to, że są delikatnie chrupiące z zewnątrz i miękkie, lekko ciągnąc w środku. W smaku słodkie z lekką orzechową nutą, kapitalnie pasują do popołudniowej kawy. Dobrze też się przechowują, najlepiej trzymać je w pojemniku na ciastka z pokrywą, wtedy najdłużej zachowują świeżość. Można je szprycować(...)idealne kokosanki. Do przygotowania kokosanek potrzebujesz tylko 5 składników. Oto one: 5 białek 120 g cukru szczypta soli 300 g wiórków kokosowych 50 g rozpuszczonego masła Białka ubij z cukrem i solą na sztywną pianę. Następnie do ubitej piany dodaj wiórki kokosowe cały czas mieszając na wolnych obrotach
kuron.com.plkrańcowe emocje...albo się zakochasz, albo z obojętnością zamkniesz lodówkę. Sernik w stylu angielskim, ciężki, kremowy, mazisty. Bogaty w smak, lekko kwaskowaty z dominującym smakiem czekolady. Na chrupiącym orzechowo-czekoladowym spodzie. Polewa z gorzkiej czekolady uwieńcza całość. Pieczony jest w kąpieli wodnej, dzięki czemu jest równiutki i kremowy. Należę do grupy zakochanych w tym serniku(...)Jest naprawdę syty. Wart jest wypróbowania. Na tortownicę 23 cm będziecie potrzebować: spód 150 g pełnoziarnistych ciastek w gorzkiej czekoladzie 50 g orzechów (użyłam laskowych) 30 g miękkiego masła 30 g gorzkiej czekolady pokruszonej Wszystkie składniki włożyć do malaksera i zmiksować na sypką drobną konsystencję. Wysypać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i ugnieść równiutko. Następnie wstawić do nagrzanego
Piekarz-Kucharz-Garkotłukprzepis tutaj 1 łyżka oleju kokosowego 5 łyżek płatków migdałowych Przygotowanie: Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka z grubym dnem i prażymy na małym ogniu do momentu gdy poczujemy delikatny orzechowy aromat. Należy uważać by kasza się nie przypaliła i dosyć często mieszać. Wlewamy wodę i pastę z kurkumy. Gotujemy bez mieszania na małym ogniu do czasu aż kasza wchłonie całą(...)Przygotowanie razem z dzieckiem: Dziecko może: wsypać odmierzoną kaszę jaglaną do garnka mieszać podczas prażenia drewnianą łyżką wlać wodę do kaszy obrać banan pokroić nożem (my używamy noża do masła) awokado, banan i kiwi rozgnieść widelcem mieszać wsypać płatki migdałowe nałożyć do miseczek
Szkrab Je SamPyszne blaty migdałowo-orzechowe, delikatna pianka z serka,galaretki i bitej śmietany. Galaretka,owoce-pyszne letnie ciasto! Kiedy zobaczyłam przepis w książce Joanny Niedobeckiej "Domowe wypieki", pomyślałam, że i ja muszę się zdobyć na to ciasto . Upał nie odpuszcza, ciasto z lodówki , rześkie, zimne- aż się prosi samo! Dzieci za tym ciastem przepadają. Dorośli nie poprzestaną na jednym kawałku! Przepis(...)zmodyfikowałam, w oryginale są zmielone orzechy laskowe, na które musi uważać moje dziecko- zastąpiłam je mielonymi migdałami. Składniki na ciasto 100 g gorzkiej czekolady 4 jaja 80 g masła 80 g cukru 100 g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na piankę 250 g twarożku z wiaderka lub serków homogenizowanych 250 g śmietany
Z Kuchni Do Kuchniniepewne. Trzeba mieć wielu sprzymierzeńców w walce z najgorszymi wrogami, naszymi własnymi strachami. Zatem warto wzmocnić się odpowiednią dawką antystresowej mieszanki orzechowo-czekoladowej, jaką jest przedstawiane dzisiaj brownie orzechowe. W naszym domu od wiosny to ulubiony deser, przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla", odrobinkę tylko go zmodyfikowaliśmy, oryginalnie jest z orzechami włoskimi, ta wersja też jest pyszna(...)Wybierzcie swoją wersję i uwierzcie: to proste w przygotowaniu ciasto jest absolutnym czekoladowym cudem. Oby rozpoczęty rok 2016 był równie wspaniały, jak wrażenia jakich dostarcza. Potrzebne składniki - 200 g masła - 200 g czekolady gorzkiej - 160 g cukru - 1 cukier wanilinowy - 3 jajka - 1 łyżka mąki - 100 g pistacji/ ok. 240 g w łupinach - 100 g orzechów laskowych oraz
I tu będę miała takie tepszennej 200 g masła 2 jajka 2 łyżki miodu 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka sody Masa : 3 szkl mleka 9 - 10 łyżek kaszy manny 12 łyżek cukru 250 g masła Dodatkowo na wierzch : 100 g posiekanych orzechów włoskich 50 g cukru 50 g margaryny 2 łyżki miodu Przygotowanie : Miód, cukier i margarynę rozpuszczamy, dodajemy posiekane orzechy włoskie, mieszamy i podgrzewamy(...)cienki placek. Przekładamy na blaszkę i pieczemy w 180st. C przez ok 10 - 15 min. Tak samo postępujemy z pozostałymi trzema częściami ciasta (jeżeli chcemy zrobić ciasto z masą orzechową to przed pieczeniem na jednym blacie rozsmarowujemy orzechy i zapiekamy 10 - 20 min w 180st.C (w zależności jak cienkie ciasto zrobiliśmy - ma być złote). Masa : Mleko zagotowujemy z cukrem, cukrem
charlotte gotuje