masło orzechowe - 6162 przepisów (strona:330/411)

Protokół wyjścia - nowe zasady wychodzenia z diety dr Dąbrowskiej 187

pamiętać, że mają to być produkty o niskiej zawartości węglowodanów. Podstawą naszego żywienia dalej pozostają produkty z fazy pierwszej, natomiast wprowadzane są ryby, ekologiczne podroby, rośliny strączkowe i klarowane masło ekologiczne. W ciągu 8-12 powinniśmy zjadać 3-4 posiłki. Faza trzecia 1800 kcal lub zgodnie z  zapotrzebowaniem. Ilość przyswajalnych węglowodanów netto 50-100-150 g dziennie i więcej(...)być niepalone. Powoli wprowadzamy mleko i produkty mleczne, najlepiej pełnotłuste, ponieważ tłuszcz jest nośnikiem smaku i daje uczucie sytości. Według autorki książki najkorzystniejsze dla zdrowia jest mleko kokosowe lub orzechowe.  W naszej diecie pojawią się też owoce. Najzdrowsze są te jedzone na surowo i najlepiej ze skórką. Można z nich przyrządzać koktajle z  dodatkiem warzyw, ziół czy nasion

Kulinarne przygody Gatity
Ciasteczka czekoladowe z orzechami 307

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasteczka czekoladowe z orzechami – to pyszne, moooocno kruche ciasteczka o intensywnym smaku gorzkiej czekolady, z dodatkiem orzechów włoskich i laskowych. Idealnie smakują

Kulinarne Przeboje
Makowe kruche ciasteczka z witrażykami 215

niesamowitego uroku. Wystarczy przed upieczeniem najzwyklejszą rurką do napojów wyciąć otwór na wstążeczkę i ozdoba na choinkę gotowa.  Składniki: 300 g mąki (użyłam typ 750) 250 g miękkiego masła lub dobrej margaryny do pieczenia 1/3 szklanki drobnego cukru 2/3 szklanki suchego maku (użyłam maku mielonego BackMit ) 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany garść kolorowych landrynek Wszystkie składniki zagnieść razem. Uformować(...)piekarnik, celem zmniejszenia temperatury. Ciastkom to nie zaszkodzi. Upieczone ciastka pozostawiać na blasze do przestudzenia i zastygnięcia witrażyków.  Jeśli lubicie kruche ciasteczka, to spróbujcie również piernikowych  lub orzechowych , z których możecie posklejać...choinki. Smacznego :) Ten przepis znajdziecie razem z innymi polecanymi przeze mnie na nadchodzące  święta Bożego Narodzenia . Wystarczy, że klikniecie w świąteczny obrazek znajdujący się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mufiny ciasteczkowe z rumem i sosem pomarańczowym 131

lekkim trzaskiem, wypełnione miękkim, słodkim nadzieniem? Choć generalnie zawsze stroniłam od słodyczy, to draże kupowałam sobie od czasu do czasu i jadłam... ze słonymi paluszkami! :) Moimi ulubionymi były orzechowe i pomarańczowe (niezwykle rzadkie!).  I te muffinki właśnie bardzo podobnie smakują do tych ostatnich - kremowo-śmietankowy, wyraźnie pomarańczowy smak. Odrobina goryczki w sosie,  ciasto o smaku ciasteczek maślanych(...)dużej, lub 2 mniejszych pomarańczy * Można pokruszyć herbatniki z polewą czekoladową, a wtedy wystarczy tylko 20 g czekolady 1. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę na muffiny wysmarować grubo masłem. W jednej misce połączyć składniki mokre, w drugiej suche. Mokre zmiksować dokładnie, dodając pod koniec rum lub aromat i spirytus. Suche składniki wsypać do mokrych i krótko połączyć. Na koniec

Kuchnia Prezydentowej
Zapiekanka z makaronem i brokułem 374

 Propozycja dla miłośników brokuła, delikatnych i aksamitnych smaków. Składniki: brokuł, 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, pierś z kurczaka, mały jogurt naturalny, 2 łyżki

Kuchnia Pełna Pasji
Pierogi z pieczonym karpiem 157

włoskich 100 g płatków migdałowych 1 łyżka drobno pokrojonej natki 1 kromka białego chleba szafran sól pieprz    Ciasto: 500 g mąki 250 gorącej wody 100 g mas masła     Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)oliwą. Zapiekamy 30 min w temperaturze 170°C. Orzechy oraz płatki migdałów zmiksowałem razem z chlebem, sokiem, kawałkiem skórki cytryny i szafranem. Płaty karpia oddzielamy od ości, dodajemy masę orzechowo-migdałową, dodajemy zapiekane cebule. Wszystko mielimy na jednolitą masę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto: W misce usypujemy kopczyk z mąki, robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Delikatnie, przy

R'n'G Kitchen
Gołąbki z ryżem, indykiem i paloną papryką 186

długoziarnisty z dzikim do farszu został ugotowany, bo to jak dla mnie białe z „czarnym” to duet udany. Biały o delikatnym aromacie, tradycyjny, najbardziej znany z czarnym o orzechowym smaku razem zmieszany . I tak dwa ryże połączone zostały w lekko osolonej wodzie zanurzone, po czym ugotowane i do dużej miski przesypane. Cebula co czasem łzy wyciska podczas krojenia, poddała się(...)się złączyła, a pieprz dodał swojej ostrości 😈 i dzięki temu farsz nabrał końcowej wyrazistości.   Farsz w delikatne liście kapusty włoskiej został pozawijany, a następnie zapiekany. Gołąbki po upieczeniu, masłem zostały polane, szczypiorkiem posypane,  z kiełkami słonecznika podane i wyszły smaczne czyli - UDANE 😉. Składniki:        farsz: 250 g ryżu długoziarnistego  z dzikim Uncle

Moniki Smakołyki
Szparagi - pochodzenie, historia i inne ciekawostki 167

Rzymianie ok. 200 roku przed nasza erą podają dość szczegółowo jak je uprawiać , z tym że wykorzystywali nadal nasiona dzikich roślin. Ich przysmakiem były szparagi na gorąco z roztopionym masłem, solą, pieprzem i kroplą cytronu. Co trochę zaskakujące, suszyli szparagi, aby zimą móc je szybko przygotować po prostu gotując w wodzie. To z pewnością świadczy o dużej miłości do tego(...)krajach Afryki Północnej. Podobno Francuzi najchętniej kupują szparagi fioletowe, najbardziej wyraziste w smaku, których osobiście u nas nie widziałam. Z kolei Włosi preferują szparagi zielone, o smaku lekko pikantnym, orzechowym, które należą do moich ulubionych. Dzikie szparagi W krajach śródziemnomorskich bardzo popularne są dzikie szparagi - cieniutkie, zielone, o większych główkach, silnym aromacie i ostrym smaku , zbierane i jedzone w Hiszpanii

Chilli Czosnek i Oliwa
Migdałowe ciasto ze śliwkami 171

kubka z gorącą herbatą. Szybko wlałam w siebie zawartość, starając nie poparzyć się za mocno, i pojechałam do pracy. A tam czekały na mnie rolady (czekoladowe, pistacjowe, orzechowe i marcepanowe), dużo czerwonego marcepanu, a na koniec krem waniliowy, który złośliwie postanowił nie tężeć. Na szczęście w końcu opanowałyśmy jego krnąbrną naturę, i mogłyśmy udać się do domów na zasłużony odpoczynek(...)kuchni. Przepis znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste , nr 4/2014, ale pozmieniałam po swojemu. Migdałowo-waniliowe ciasto ze śliwkami Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) 125 g miękkiego masła 125 g cukru ziarenka z 1 laski wanilii 1 jajko 100 ml mleka 175 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lazania 370

Lazania chodziła mi pogłowie już od dłuższego czasu. Wiedząc że jest to spore wyzwanie trochę się z tym ociągałam. Pamiętam jak pierwszy raz miałam do czynienia

Kuchnia Pełna Pasji
Chleb orkiszowo-owsiany z suszonymi śliwkami 181

Chciałam dodać dzisiaj przepis na pyszne orzechowe ciasteczka z gorzką czekoladą, ale przypomniało mi się, że przecież mamy dzisiaj Międzynarodowy Dzień Chleba :) Przepis na ciasteczka nie ucieknie a ja zachęcam Was do upieczenia prostego i smakowitego chlebka z suszonymi śliwkami. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką, troszkę poczekać aż podrośnie i upiec.  Składniki na keksówkę o długości(...)spód chleba. Można je pokroić albo zostawić w całości.  Śliwki dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto będzie rzadkie, ale właśnie takie ma być w tym wypadku. Blaszkę wysmarować masłem i obsypać mąką. Przelać do niej ciasto chlebowe i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 30-45 minut. Kiedy chlebek podrośnie, rozgrzać piekarnik do 200 stopni

Ze smakiem i z pasją
Babka marchewkowo - orzechowa 297

Babka marchewkowo - - orzechowa A może raczej orzechowo - marchewkowa?  Nazwa nie ważna, najważniejszy smak - który wzbogacony o kardamon i cynamon, sprawia, że już sam zapach przyciąga, by pokusić się o kawałeczek. Mojemu bratu tak ta babeczka smakowała, że aż pochwalił mnie, że jest przepyszna, a nie często zdarzają mu się takie komplementy. Składniki: 2 szklanki mąki 4 jajka(...)sodę oczyszczoną, cynamon i kardamon, wymieszać na gładką masę. Dodać marchewkę i orzechy włoskie i połączyć wszystkie składniki.  Przelać do keksówki o wymiarach 35 x 11 cm (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą).  Piec 1 godzinę w temp 180 st, do tzw suchego patyczka.  Po upieczeniu wyjąć z foremki i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem

My sweet a life
TARTA LCHF (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) 209

dodatkami, które dobieramy w zależności od rodzaju przygotowywanej tarty Składniki: 100 g mąki kokosowej 30 g mąki migdałowej 80 g oleju kokosowego (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub masła (LCHF, optymalna) 3 jajka przyprawy i dodatki: „na słodko”: opcjonalnie stewia/erytrytol (keto, LCHF), ksylitol, cukier (optymalna), wanilia sproszkowana, cynamon, aromat waniliowy/migdałowy, cytrynowy itp. wytrawne (w zależności od nadzienia(...)chodzi o wypełnienie tarty to ogranicza Was tylko i wyłącznie Wasza wyobraźnia i makro U mnie w domu hitem są uwielbiane przez wszystkich tarty na słodko: jabłkowa (szarlotka), czekoladowo-orzechowa i kokosowa a z wytrawnych: z mięsem mielonym, boczkiem i serem oraz szpinakowa Przepisy oczywiście pojawią się na blogu Smacznego! — BTW całości: 390g, 1601 kcal

Ola la LCHF
Ciasto śnieżka 533

części, polecam poradzić sobie wagą kuchenną. Ciasto wyszło pyszne i leciutkie dzięki śnieżce. A przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji. Składniki (blaszka 36x24 cm): Ciasto: 25 dag masła / margaryny 6 jajek 25 dag cukru pudru cukier waniliowy 20 dag mąki 1/2 łyżeczki amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki mielonych orzechów włoskich 2 łyżki kakao Masa śnieżkowa: 1 galaretka(...)opakowanie śnieżki ubić z 1/2 szklanki mleka. Dodać 1 tężącą galaretkę. Tak samo postąpić z drugą śnieżką i galaretką. 6. Przełożyć ciasto (od dołu): jasne ciasto - masa czerwona - ciasto orzechowe - masa żółta - ciasto kakaowe. 7. Na wierzch wyłożyć polewę (np. na żelatynie) i udekorować wedle uznania. 8. Ciasto schłodzić. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Proste ciasto jabłkowo-orzechowe 456

Kolejne z moich ulubionych ciast, czyli ciast mieszanych bez użycia miksera i ciast, które zawsze wychodzą. Na dodatek ciasto to jest wyjątkowo pyszne i nie zawiera tłuszczu w postaci masła, czy oleju. Mimo to, ciasto nie jest suche a swoją wilgotność zawdzięcza jabłkom, które posypane cukrem puszczają sok. Ciasto to często gości na moim stole, ze względu na składniki, które(...)minut. Ostudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem. Dla tych, którzy preferują ciasta proste, szybkie i bez użycia miksera polecam także Ciasto bananowe .     The post Proste ciasto jabłkowo-orzechowe appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja