drugim garnuszku umieścić resztę cukru, zalać wodą. Zagotować i podgrzewać na dość mocnym ogniu, aż karmel nabierze głębokiego złoto-brązowego koloru. Dolać do niego masę śmietanową, dobrze wymieszać. Dodać masło, wymieszać, gotować jeszcze 1-2 minuty, aż wszystko się dobrze połączy. Przelać do miski, ostudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie rozpuścić na parze i ostudzić. Serek lekko ubić, zmiksować(...)skropić pozostałym ponczem. Wstawić do lodówki do stężenia. Ciasto wyjąć z lodówki, zdjąć obręcz tortownicy. Ubić pozostałą kremówkę, rozsmarować na wierzchu i ewentualnie bokach. Udekorować ostatnią gruszką i płatkami orzechowymi. Smacznego! Przepis jest dość długi, całość dość czasochłonna, ale nie trudna. Efekt zdecydowanie wart jest każdej poświęconej mu minuty... Ja robiłam go bez laktozy - i wszystko udało się bez problemu
Pożeraczka, czyli raz adobrzepamiętać, że mają to być produkty o niskiej zawartości węglowodanów. Podstawą naszego żywienia dalej pozostają produkty z fazy pierwszej, natomiast wprowadzane są ryby, ekologiczne podroby, rośliny strączkowe i klarowane masło ekologiczne. W ciągu 8-12 powinniśmy zjadać 3-4 posiłki. Faza trzecia 1800 kcal lub zgodnie z zapotrzebowaniem. Ilość przyswajalnych węglowodanów netto 50-100-150 g dziennie i więcej(...)być niepalone. Powoli wprowadzamy mleko i produkty mleczne, najlepiej pełnotłuste, ponieważ tłuszcz jest nośnikiem smaku i daje uczucie sytości. Według autorki książki najkorzystniejsze dla zdrowia jest mleko kokosowe lub orzechowe. W naszej diecie pojawią się też owoce. Najzdrowsze są te jedzone na surowo i najlepiej ze skórką. Można z nich przyrządzać koktajle z dodatkiem warzyw, ziół czy nasion
Kulinarne przygody Gatity(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasteczka czekoladowe z orzechami – to pyszne, moooocno kruche ciasteczka o intensywnym smaku gorzkiej czekolady, z dodatkiem orzechów włoskich i laskowych. Idealnie smakują
Kulinarne PrzebojeMówią, że kremy orzechowe albo się uwielbia, albo się nienawidzi. Błąd ! Wszystko wymaga odpowiedniego podania. Pomimo, że ten rarytas jest bardzo wartościowy i smaczny, ma jedną wadę. Jest ulepkowy i zatykający. Wynika to z jego bardzo gęstej konsystencji. Liczy się więc sposób jego podania. Dla wytrwałych koneserów polecam oczywiście rozsmarować go na dobrym pieczywie. I mówimy tu szczególnie o tych(...)trochę smakiem kokosowym i przyśpieszymy pracę nad tym przysmakiem BLW. Przepis jest prosty, a masełko możecie wykorzystać również jako bazę do domowej nutelli: Coś lepszego niż nutella. Przepis na masło orzechowo – kakaowe. Pamiętajcie, że masła tego typu można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością, na giełdach rolnych, w sklepach z kaszami, suszonymi owocami i mąkami. Tak można
Krupeczkiniesamowitego uroku. Wystarczy przed upieczeniem najzwyklejszą rurką do napojów wyciąć otwór na wstążeczkę i ozdoba na choinkę gotowa. Składniki: 300 g mąki (użyłam typ 750) 250 g miękkiego masła lub dobrej margaryny do pieczenia 1/3 szklanki drobnego cukru 2/3 szklanki suchego maku (użyłam maku mielonego BackMit ) 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany garść kolorowych landrynek Wszystkie składniki zagnieść razem. Uformować(...)piekarnik, celem zmniejszenia temperatury. Ciastkom to nie zaszkodzi. Upieczone ciastka pozostawiać na blasze do przestudzenia i zastygnięcia witrażyków. Jeśli lubicie kruche ciasteczka, to spróbujcie również piernikowych lub orzechowych , z których możecie posklejać...choinki. Smacznego :) Ten przepis znajdziecie razem z innymi polecanymi przeze mnie na nadchodzące święta Bożego Narodzenia . Wystarczy, że klikniecie w świąteczny obrazek znajdujący się
Codzienna kuchnia niecodziennalekkim trzaskiem, wypełnione miękkim, słodkim nadzieniem? Choć generalnie zawsze stroniłam od słodyczy, to draże kupowałam sobie od czasu do czasu i jadłam... ze słonymi paluszkami! :) Moimi ulubionymi były orzechowe i pomarańczowe (niezwykle rzadkie!). I te muffinki właśnie bardzo podobnie smakują do tych ostatnich - kremowo-śmietankowy, wyraźnie pomarańczowy smak. Odrobina goryczki w sosie, ciasto o smaku ciasteczek maślanych(...)dużej, lub 2 mniejszych pomarańczy * Można pokruszyć herbatniki z polewą czekoladową, a wtedy wystarczy tylko 20 g czekolady 1. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę na muffiny wysmarować grubo masłem. W jednej misce połączyć składniki mokre, w drugiej suche. Mokre zmiksować dokładnie, dodając pod koniec rum lub aromat i spirytus. Suche składniki wsypać do mokrych i krótko połączyć. Na koniec
Kuchnia PrezydentowejPropozycja dla miłośników brokuła, delikatnych i aksamitnych smaków. Składniki: brokuł, 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, pierś z kurczaka, mały jogurt naturalny, 2 łyżki
Kuchnia Pełna Pasjiwłoskich 100 g płatków migdałowych 1 łyżka drobno pokrojonej natki 1 kromka białego chleba szafran sól pieprz Ciasto: 500 g mąki 250 gorącej wody 100 g mas masła Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)oliwą. Zapiekamy 30 min w temperaturze 170°C. Orzechy oraz płatki migdałów zmiksowałem razem z chlebem, sokiem, kawałkiem skórki cytryny i szafranem. Płaty karpia oddzielamy od ości, dodajemy masę orzechowo-migdałową, dodajemy zapiekane cebule. Wszystko mielimy na jednolitą masę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto: W misce usypujemy kopczyk z mąki, robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Delikatnie, przy
R'n'G Kitchendługoziarnisty z dzikim do farszu został ugotowany, bo to jak dla mnie białe z „czarnym” to duet udany. Biały o delikatnym aromacie, tradycyjny, najbardziej znany z czarnym o orzechowym smaku razem zmieszany . I tak dwa ryże połączone zostały w lekko osolonej wodzie zanurzone, po czym ugotowane i do dużej miski przesypane. Cebula co czasem łzy wyciska podczas krojenia, poddała się(...)się złączyła, a pieprz dodał swojej ostrości 😈 i dzięki temu farsz nabrał końcowej wyrazistości. Farsz w delikatne liście kapusty włoskiej został pozawijany, a następnie zapiekany. Gołąbki po upieczeniu, masłem zostały polane, szczypiorkiem posypane, z kiełkami słonecznika podane i wyszły smaczne czyli - UDANE 😉. Składniki: farsz: 250 g ryżu długoziarnistego z dzikim Uncle
Moniki SmakołykiRzymianie ok. 200 roku przed nasza erą podają dość szczegółowo jak je uprawiać , z tym że wykorzystywali nadal nasiona dzikich roślin. Ich przysmakiem były szparagi na gorąco z roztopionym masłem, solą, pieprzem i kroplą cytronu. Co trochę zaskakujące, suszyli szparagi, aby zimą móc je szybko przygotować po prostu gotując w wodzie. To z pewnością świadczy o dużej miłości do tego(...)krajach Afryki Północnej. Podobno Francuzi najchętniej kupują szparagi fioletowe, najbardziej wyraziste w smaku, których osobiście u nas nie widziałam. Z kolei Włosi preferują szparagi zielone, o smaku lekko pikantnym, orzechowym, które należą do moich ulubionych. Dzikie szparagi W krajach śródziemnomorskich bardzo popularne są dzikie szparagi - cieniutkie, zielone, o większych główkach, silnym aromacie i ostrym smaku , zbierane i jedzone w Hiszpanii
Chilli Czosnek i Oliwakubka z gorącą herbatą. Szybko wlałam w siebie zawartość, starając nie poparzyć się za mocno, i pojechałam do pracy. A tam czekały na mnie rolady (czekoladowe, pistacjowe, orzechowe i marcepanowe), dużo czerwonego marcepanu, a na koniec krem waniliowy, który złośliwie postanowił nie tężeć. Na szczęście w końcu opanowałyśmy jego krnąbrną naturę, i mogłyśmy udać się do domów na zasłużony odpoczynek(...)kuchni. Przepis znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste , nr 4/2014, ale pozmieniałam po swojemu. Migdałowo-waniliowe ciasto ze śliwkami Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) 125 g miękkiego masła 125 g cukru ziarenka z 1 laski wanilii 1 jajko 100 ml mleka 175 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLazania chodziła mi pogłowie już od dłuższego czasu. Wiedząc że jest to spore wyzwanie trochę się z tym ociągałam. Pamiętam jak pierwszy raz miałam do czynienia
Kuchnia Pełna PasjiChciałam dodać dzisiaj przepis na pyszne orzechowe ciasteczka z gorzką czekoladą, ale przypomniało mi się, że przecież mamy dzisiaj Międzynarodowy Dzień Chleba :) Przepis na ciasteczka nie ucieknie a ja zachęcam Was do upieczenia prostego i smakowitego chlebka z suszonymi śliwkami. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką, troszkę poczekać aż podrośnie i upiec. Składniki na keksówkę o długości(...)spód chleba. Można je pokroić albo zostawić w całości. Śliwki dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto będzie rzadkie, ale właśnie takie ma być w tym wypadku. Blaszkę wysmarować masłem i obsypać mąką. Przelać do niej ciasto chlebowe i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 30-45 minut. Kiedy chlebek podrośnie, rozgrzać piekarnik do 200 stopni
Ze smakiem i z pasjąBabka marchewkowo - - orzechowa A może raczej orzechowo - marchewkowa? Nazwa nie ważna, najważniejszy smak - który wzbogacony o kardamon i cynamon, sprawia, że już sam zapach przyciąga, by pokusić się o kawałeczek. Mojemu bratu tak ta babeczka smakowała, że aż pochwalił mnie, że jest przepyszna, a nie często zdarzają mu się takie komplementy. Składniki: 2 szklanki mąki 4 jajka(...)sodę oczyszczoną, cynamon i kardamon, wymieszać na gładką masę. Dodać marchewkę i orzechy włoskie i połączyć wszystkie składniki. Przelać do keksówki o wymiarach 35 x 11 cm (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Piec 1 godzinę w temp 180 st, do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z foremki i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem
My sweet a lifedodatkami, które dobieramy w zależności od rodzaju przygotowywanej tarty Składniki: 100 g mąki kokosowej 30 g mąki migdałowej 80 g oleju kokosowego (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub masła (LCHF, optymalna) 3 jajka przyprawy i dodatki: „na słodko”: opcjonalnie stewia/erytrytol (keto, LCHF), ksylitol, cukier (optymalna), wanilia sproszkowana, cynamon, aromat waniliowy/migdałowy, cytrynowy itp. wytrawne (w zależności od nadzienia(...)chodzi o wypełnienie tarty to ogranicza Was tylko i wyłącznie Wasza wyobraźnia i makro U mnie w domu hitem są uwielbiane przez wszystkich tarty na słodko: jabłkowa (szarlotka), czekoladowo-orzechowa i kokosowa a z wytrawnych: z mięsem mielonym, boczkiem i serem oraz szpinakowa Przepisy oczywiście pojawią się na blogu Smacznego! — BTW całości: 390g, 1601 kcal
Ola la LCHF