podstawę stanowiły wafle lub opłatek. Przekładane były słodką masą o dowolnym smaku, ale nigdy marmoladą. Mogła to być wyśmienita, domowa konfitura lub np. kajmak. Często spotykane było też orzechowe czy pomarańczowe nadzienie. Natomiast wierzch stanowiły zawsze wzory układane z najróżniejszych bakalii, a także owoców. W każdym domu pieczono ich wiele, nawet kilkanaście i koniecznie każdy inny. Taka tradycja na dobre(...)bakaliowej dekoracji nasz wypiek będzie również wspaniałą ozdobą wielkanocnego stołu. Serdecznie zapraszam :) Mazurek kajmakowy (ok. 20x30 cm) Do przygotowania kruchego ciasta potrzebujemy: 300 g mąki krupczatki 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 3 ugotowane wcześniej żółtka Do kajmaku: 250 ml mleka, 250 ml śmietanki kremówki 30-36% 200 g cukru 100 g miękkiego masła 1 laska wanilii
Ratunku obiadbędzie to tańsza opcja niż kupowanie gotowej, zapakowanej i obrandowanej mąki orzechowej. Mąki bezglutenowe firm Melwit i Bio Planet widziałam w marketach Piotr i Paweł, w Kauflandzie. Mąki orzechowe (migdałową, kokosową i z orzechów włoskich) dostać można w delikatesach Alma. Ostrzegam – kosztują majątek. Większość bez problemu będzie dostępna w sklepach ze zdrową żywością – żywnością BIO oraz ekologiczną. Ogromny(...)zrobienia 10 średniej wielkości pancakes potrzebna nam szklanka (250ml) mieszanki mąk, 1 jajko rozmiaru M i 1 do 1 ½ szklanki dowolnego mleka oraz 2 łyżki oleju lub roztopionego masła. Wszystkie składniki mieszamy rózgą lub mikserem, dajemy im odpocząć 10 minut na blacie, następnie smażymy pancakes na lekko natłuszczonej patelni. Mieszankę można wzbogacić o przyprawy – cynamon, kardamon, gałkę, lub dodać
Karo in the KitchenDzisiaj przepis z dużą ilością wspaniałych bakalii od marki Bakalland , które dotarły do mnie w dużej, zielonej paczce. Zapraszam na przepyszny, bogaty, wilgotny, keks z
Mała CukierenkaPrzekąski Pasta z łososia Wrapy z szynką Pasta z tuńczykiem i oliwkami Zimne nóżki Smalec do chleba Pate z wątróbki z dzika Jajka faszerowane pastą łososiową Pasztet z dzika Masło czosnkowo-ziołowe Pasztet mięsny Pasta rybna w wersji light Twarożek zwany bryndzą Pasta twarożkowa z pstrągiem Pate z drobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez(...)piekarnika Szwedzkie bułeczki kardamonowe Bułeczki cynamonowe Faworki z piekarnika Ciasto rafaello dla leniwych Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Róże z jabłka w cieście francuskim Ciasto czekoladowo-buraczkowe Orzechowy nugat Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Churros con chocolate Donaty (donuts) Faworki, czyli chrust II Churros Roscon de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową
Kulinarne przygody GatityZanim zaczęliśmy ucztę na stole pojawiła się paląca się świeca oraz chleb. Okazało się, że jest to świeca z masła czosnkowego, które spalając rozpuszcza się. Chleb zanurzany w spływającym maśle był po prostu doskonały. Forma zaskakująca, ciekawa i do tego pyszna. Potem na stole pojawiają się ostrygi z sosami: chrzanowym, agrestowym oraz z lodami szczawiowymi. Dobrym uzupełnieniem była wódka Staritsky(...)Kyiv – kotlet z kurczaka po kijowsku. Danie dobre, smaczne, poprawne, ale po poprzednich daniach oczekiwałbym od niego czegoś więcej. Na deser pieczone mleko, niestety nie moje smaki, ale nalewka orzechowo- jabłkowa super. Podsumowując. Przepiękne miejsce praktycznie w centrum miasta, a można poczuć się jak przedwojennej Warszawie lub Kijowie. Dania pięknie skomponowane, smaczne, czasami zaskakujące, podane w niebanalny sposób. Kanapa
królestwo garówPyszne, bogate ciasto marchewkowo – kokosowe z orzechami i polewą miodową. Pięknie pachnie przyprawami korzennymi, jest sycące, gęste i ładnie się prezentuje, dzięki mojej najnowszej formie
Mała CukierenkaPyszne, bogate ciasto marchewkowo – kokosowe z orzechami i polewą miodową. Pięknie pachnie przyprawami korzennymi, jest sycące, gęste i ładnie się prezentuje, dzięki mojej najnowszej formie
Mała Cukierenkakokosu pod chrupiącą kruszonką Tarta ze śliwkami i cynamonem Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze Szilváslepény Ucierane ciasto kokosowe. Ze śliwkami. Bezglutenowy placek śliwkowy z czekoladą Bezglutenowy placek śliwkowo - orzechowy Knedle ze śliwkami Kruche ciasto ze śliwkami bezą i kruszonką Czeko – powidła, czyli śliwki z czekoladą w słoiczku Mini drożdżówki z śliwkami Zakręcone ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami Nalewka(...)autorka: Alizea | blog: www.consapore-alizea.blogspot.com/ SAŁATKA Z BURAKIEM I ŚLIWKAMI autorka: Alizea | blog: www.consapore-alizea.blogspot.com/ Zakręcona drożdżówka z nadzieniem twarogowym i śliwkami autorka: tristessa | blog: Kulinarne misz masz Tarta z palonego masła. Z creme patissiere, śliwkami i brzoskwiniami. autorka: Nashelly | blog: Ginger Breath Cynamonowy ryż ze śliwkami- Lubelski Kociołek autorka: Goaa | blog: jedz i smakuj Deser ryżowy ze śliwkami autorka: antka91 | blog
Weekendy w domu i ogrodzieSerniczek palce lizać. Tradycyjny smak, tylko lekko zmieniony przez dodanie orzechowego spodu. Jeśli chcecie zrobić w Thermomix trzeba zrobić z połowy porcji serowej. Spod może być cały. Użyjcie wtedy blaszki o wymiarach 22 x 25 cm. Wykonanie kruchego spodu – wszystkie składniki zagnieść razem. Blaszkę o wymiarach 23 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Wstawić(...)delikatnie wymieszać za pomocą kopystki naczynie umyć i osuszyć. Wlać śmietanę, ubić czas około 1 minuty, obroty 3. Podczas ubijania sprawdzać jak wygląda śmietana, nie dopuścić aby powstało masło. dodać ubitą śmietanę do masy i delikatnie wymieszać wylać masę na podpieczony spód. piec jak wyżej Smacznego
Kuchnia Pokoleńporadzę. Nie myśl sobie jednak, że cynamonowy aromat zagarnia wszystko i jest zbyt przytłaczający. Jest delikatny i pląta się gdzieś pomiędzy daktylami otulającymi chrupiący farsz w postaci ulubionej orzechowej mieszanki. Polecam, rewelacja. Składniki: daktyl, orzechy (25%) (migdał, laskowy, włoski), cynamon (2%). Migdały pod palmami Trochę ciężko zabrać się mi za opisanie smaku tych kokosowo-migdałowych pralinek, ponieważ nie chciałabym(...)dobrze współgra razem z kakao, którego nuta jest delikatnie wyczuwalna. Skład: kiełkowana polska kasza gryczana*, daktyle*, rodzynki*, kiełkowany słonecznik*, kiełkowana kasza jaglana*, surowa masa kakaowa* (7%)(surowe ziarno kakaowca*, masło kakaowe*, kakao w proszku*, zawartość kakao min. 65%), wiórki kokosowe*, kiełkowane siemię lniane*, kiełkowany amarantu*, kiełkowana szałwia hiszpańska*. Gryczanki miodowe Jedyny produkt, który nie do końca jest adresowany do wykluczających
Roślinna - blog wegańskiCiasto, które nie tylko pięknie się prezentuje ale i doskonale smakuje. U mnie gościło na świątecznym stole i wszystkim bardzo smakowało. Myślę, że jeszcze nie raz
Słodka Kraina WypiekówPrzygotowanie: W misce wymieszaj „suche” składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. W drugiej większej wymieszaj składniki „mokre”: puree z dyni, masło, mleko, jaja i miód. Następnie do płynnych składników dodawaj po łyżce mieszanki mąki i przypraw, aż do uzyskania gładkiej masy. Placki smaż(...)zakresie. Na stronie jest także przepis na TM5 o tutaj (link) . Placki z dyni przyrządziłem na bazie dyni piżmowej (link) lubię jej niepowtarzalny lekko orzechowy smak. Łatwo ją także przygotować do dalszej obróbki. Wy możecie skorzystać z innej odmiany, nie ma większej różnicy. Wiadomo odmiany hokkaido nie trzeba obierać
kuron.com.plważy 10 kg. Zawartość tłuszczu: 48%. Szarobrązowa bursztynowa skórka zewnętrzna nie nadaje się do spożycia i należy ją usunąć bezpośrednio przed spożyciem. Smak i zapach Charakteryzuje go silny orzechowy zapach, specyficzny i złożony smak orzechów i owoców, o zrównoważonej kwasowości i słodyczy oraz długim posmaku. Miąższ sera ma barwę kremową, jest sprężysty, ale nieelastyczny, z małymi, równymi dziurami(...)ciągu miesięcy leżakowania, nadaje mu niepowtarzalny charakter i smak. Sposób produkcji Tommy de Savoie jest często produkowany z odtłuszczonego mleka po tym, jak śmietana została zużyta do produkcji masła. Dlatego są serami o niskiej zawartości tłuszczu (20-40%). Istnieje wiele odmian sera Tommes i często są one nazywane tak, jak miejscowości, gdzie są produkowane. W okresie zimowym Tommes produkowany
gutfutPyszne, orzechowe kotleciki marchwiowe z sosem serowym. Sos przygotowałam na bazie sera koziego, ale możesz użyć ser żółty lub inny o ostrzejszym smaku - chodzi o przełamanie delikatnie słodkawego i orzechowego smaku kotletów. Kotlety marchwiowe z orzechami włoskimi i sosem serowym. Składniki (Porcji: 12 kotletów) 900 g marchewki 1 cebula, obierz i drobno pokrój ok. 28 łyżek bułki tartej pszennej(...)przygotowanego wcześniej) 5 łyżek startego, twardego sera koziego, żółtego lub innego (najlepiej ostrego w smaku) 200 ml słodkiej śmietany lub wegańskiego odpowiednika, np. śmietany sojowej na zasmażkę: 2 łyżki masła, 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej i ok. 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie Sos serowy. przygotuj wywar warzywny zgodnie z przepisem Gotujemy wywar warzywny w szybkowarze (lub z ekologicznej kostki
Szybko Szybkowarmorza. Poprosiliśmy Panią Halinę o omułki – ta kic kic z talerzykiem i już nasza porcja wybrana. Banalne danie wydawać by się mogło – ale o to właśnie chodzi – omułki, odrobina masła i wina – im prościej tym lepiej – bajecznie dobre. Polscy restauratorzy, uwierzcie na słowo - można nie inwestować w zarąbiste stoły - wystarczy obrus i dobre, świeże jedzenie! Po paru dzbankach sangrii(...)iberyjskiej świni. Jej plastry kroi się tak cienko, że mięso to jest niemal przezroczyste. Odrobina tłuszczyku przytwierdzona do mięsa rozpływa się pod wpływem ciepła języka! Wszystko zamyka przepiękny orzechowy zapach. Sama sztuka mięsa nacierana jest tylko solą morską i odwieszana na czas od 1 roku do 4 lat. Dostaniecie ją chyba w każdym barze tapas, a w supermarketach szynki
Right Behind The Kitchen