kręci nosem, że nie lubi, czy coś, niech się pozbędzie uprzedzeń, gdyż jest to fantastyczne warzywo jeśli jest odpowiednio przygotowane. Pieczony kalafior smakuje genialnie: wysoka tempretura wydobywa z niego orzechowy smak, który gubi się gdzieś podczas gotowania, zmiękcza warzywo, ale nadal pozostaje ono jędrne i charakterne. Kto nie jadł pieczonego kalafiora musi nadrobić zaległości, gdyż gwarantuje on fantastyczną niespodziankę(...)Wszystkie dania zrobiliśmy w niedzielę tak planując gotowanie, żeby na maksa wykorzystać czas, piekarnik i kuchenkę. Najpierw rozgrzaliśmy piekarnik do 200 st. i zagotowaliśmy wodę w garnku oraz stopiliśmy masło w rondlu. Jedną główkę kalafiora pokroiliśmy w różyczki i trafił ona do garnka z wrzątkiem na 2 minuty. Druga głowa kalafiora posmarowana masłem trafiła do pieca razem z paprykami
Niedzielny kucharzKolejna świąteczna propozycja z makiem, którego nie może zabraknąć w czasie Świąt. Bardzo smaczne ciasto z makiem o uroczej nazwie „Makowa Panienka”:). W środku waniliowy
Mała Cukierenkawtedy mamy pewność, że to najzdrowsza wersja ;) Przygotowanie: Ukręć żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj zmielony ser, przesianą mąkę ziemniaczaną, miękkie masło (jeżeli ser jest bez dodatku masła). Miksując całość dodaj wanilię. Dodaj ubitą pianę z białek i lekko wmieszaj (szpatułką) ją w przygotowaną masę do połączenia się składników. Przelej masę serową na przestudzony kruchy spód. Lekko "trzaśnij(...)godziny piekarnik i czekać aż wystygnie. Polecam później włożyć upieczony sernik do lodówki i podać następnego dnia. Schłodzony zawsze smakuje lepiej. Podawać z listkami mięty, likierem orzechowym, lodami, frużeliną bądź w tradycyjnej wersji bez dodatków. Polecam polewę z gorzkiej czekolady Wawel 90%. Świetnie łączy się z naszym sernikiem. Zagotowuję śmietanę kremówkę i zdejmuję z palnika. Wrzucam kilka kostek czekolady
Eat ShrimpsPo cieście bananowym z daktylami wiedziałam iż na tym jednym nie skończy się nasza przygoda z ciastami bananowymi. Dzisiejsza wersja ciasta jest bardziej wytrawna
Smaczne ZdroweUfff nareszcie wracam po krótkiej przerwie:) Brak czasu zmusza mnie do organizowania szybkich, za to pysznych posiłków:) Tym razem sos brokułowy, stały element mojej książki kucharskiej
Kuchnia Pełna Pasjizagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy je w folię lub wkładamy do woreczka i odstawiamy na 15 minut do lodówki. KREM Mleko wlewamy do garnka,dodajemy cukier puder i zagotowujemy. Studzimy. Masło w temp pokojowej ucieramy na puch,dodajemy mleko z cukrem i mleko w proszku-ucieramy na gładką masę. PRZYGOTOWANIE ORZESZKÓW Ciasto wyciągamy z lodówki i urywamy po kawałeczku(...)gotowe :) Orzeszki wsadzamy do lodówki Na drugi dzień lekko zmiękną są pyszne i bardzo Wam je polecam oczywiście z nadzieniem można eksperymentować ,można dać nutelle,krem orzechowy,jakąś masę itp ja uwielbiam mleko w proszku w wypiekach dlatego polecam krem z nim w roli głównej :) Smacznego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokudoskonała baza dla tego dania, ale kasza orkiszowa przebija wszystko. Połamane ziarenka pięknie wchłaniają wodę, zachowują właściwą sobie twardość, ale są też bardziej miękkie niż pęczak. Mają wspaniały, lekko orzechowy smak i kolor – niepozorny, a w rzeczywistości pełen głębi i kontrastów. Kasza orkiszowa sprzedawana jest zasadniczo w trzech wersjach: ziarna całe, ziarna połamane, lub mocno rozdrobnione. Orkisz to starożytny(...)wina, preferowane czerwone, ale może być białe 1-2 szklanki rosołu, warzywnego lub drobiowego. Ewentualnie wody 2 szalotki lub 1 mała cebula Kilka łyżek tartego parmezanu 1 łyżka zimnego masła 2 łyżki dobrej oliwy lub oleju rzepakowego Mały pęczek siekanej pietruszki Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej dość mocno patelnię, przesiekaj orzechy na mniejsze kawałki i wysyp
Niedzielny kucharzprzed laty, gdy z dziećmi z sąsiedztwa zjeżdżaliśmy z najwyższej górki na stalowych miednicach i wielkich plastikowych workach. A potem Mama przyjaciół częstowała nas domowym chlebem z masłem i cukrem. I właśnie wtedy zobaczyłam na niebie UFO. Tak mi się wtedy zdawało. Dopiero po latach dałam się przekonać, że był to sputnik. A może jednak(...)którego długo nie mogłam się przekonać, a który w postaci musu smakuje lepiej niż mogłabym to sobie wyobrazić. Niepozorne ziarenka quinoa po ugotowaniu w mleku kokosowym nabierają cudownego, orzechowego smaku. Są miękkie w stylu al dente, co bardzo lubię. I kremowe od wolnego gotowania w mleku. Taka wariacja na temat popularnego ryżu na mleku. Persymona z dodatkiem
KUCHARNIAprzypomina mi letnie spotkania z przyjaciółmi za miastem. Czas kiedy beztroska jest ponad zmartwieniami i pracą. To ciasto o bomba smaków, która się uzupełnia: orzechy i rukola z orzechową nutą oraz letnie borówki z wiosennymi kwiatami. Składniki: CIASTO: 90 g rukoli 1 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 100 g orzechów 3/4 szkl. oleju słonecznikowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)misce mieszamy żółtka, mąkę, cukier fiołkowy, budynie i szklankę mleka. Po wymieszaniu przelewamy do gotującego się mleka i mieszamy aż zgęstnieje. Palmę firmy Bielmar ucieramy na puch. Dodajemy do masła stopniowo wystudzoną masę oraz borówki i mieszamy. Ostudzone ciasto kroimy na 2 blaty (1 grubszy, 1 cieńszy). 1 grubszy blat układamy na płaskiej powierzchni. Na niego dodajemy krem. Cieszy blat
Kuchnia w oparachsprawa antocyjanow,dobroczynnych substancji z fioletowym barwnikiem,ktory ma silne dzialanie antynowotworowe.Fioletowe szparagi oprocz antocyjanow zawieraja cale multum witamin i skladnikow mineralnych.Jak smakuja?Sa lekko pikantne,o lekko orzechowym smaku i slodsze od bialych.Wymagaja obierania przed spozyciem tak jak biale.Jednak po obraniu nic nie traca ze swych wartosci zdrowotnych. Najwiecej ich zawieraja delikatne glowki i sa tez najzdrowsze z calego(...)lyzeczki soli i 1 lyzeczki cukruz przygotowanego ciasta nalesnikowego upiec 4 nalesniki.Przykryc i trzymac w cieple (na patelni przykryze folia lub trzymac w piekarniku nastawionym na 50°C)pozostale maslo wymieszac na patelni z 1 lyzka soku z cytryny,lekko posolicna talerzu ulozyc nalesniki ze szparagami,przybrac plasterkami szynki.Skropic maslem cytrynowym i przybrac ziolami wg upodobania
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś na talerzu żurawina. Chociaż żurawina rośnie w Polsce, nie cieszy się u nas zbyt dużym zainteresowaniem, a szkoda. Ma ona wiele właściwości przeciwnowotworowych. Wspomaga również
KreatywnePinyKażdy kto uważnie śledzi bloga wie, że jestem fanką przepisów na ciasta siostry Anastazji. Wiele osób uważa (i słusznie zresztą;)), że siostra specjalizuje się w warstwowych
Smaki Na Talerzuświęta i te zimowe piekło się ku uciesze szczególnie dzieci. W tej chwili pierniki to miękkie ciastka, często oblane lukrem z wierzchu a przekładna lub nadziewane są marmoladą, masą orzechową lub marcepanem. Ale czy zawsze tak było ? Przyjrzyjmy się na początek nazwie, która już powinna rozwiać pewne wątpliwości. Piernik wywodzi się nazwą ze staropolskiego słowa „pierny” czyli pieprzny. Za dawnych(...)księgach średniowiecznych receptura na uzyskanie sosu piernikowego do mięs”… cdn. nastąpi na zakończenie. Składniki na trzy formy o wymiarach 35 x 35 cm: - 500 g prawdziwego miodu - 250 g masła - 1,5 szklanki cukru - 1 kg mąki pszennej - 3 jajka - 3 łyżeczki sody - 1/2 szklanki mleka - 1/2 łyżeczki soli - 50 g domowej przyprawy do piernika Dodatkowo: - ok. 900 g powideł
mojewypiekiinietylkoUwielbiam piec i oczywiście jeść ciasteczka. W szczególności upodobałam sobie kokosowe, orzechowe lub tradycyjne (waniliowe) smaki. Dziś zapraszam Was na prosty przepis łączący dwa z moich ulubionych dodatków – kokos i orzechy. Takie kokosowe 0rzeszki możecie przygotować zaledwie w kilka minut, nawet tuż przed wizytą gości. Spróbujcie. Kokosowe orzeszki. Ciasteczka bez mąki. Kokosowe orzeszki. Ciasteczka bez mąki(...)depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na 1 blaszkę ciasteczek) 1 szklanka orzechów włoskich (około 90 g) Helio 1 szklanka wiórków kokosowych Helio 6 łyżek masła 2 białka dużych jaj mała szczypta soli 1/3 szklanki cukru 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek) Przygotowanie W garnuszku z grubszym dnem rozpuszczamy na małym ogniu masło. Szklankę orzechów włoskich wrzucamy
Słodkie okruszkirozrzedzające krew). Przed spożyciem quinoa powinna zostać dokładnie umyta. Surowe, uprażone ziarna świetnie smakują z jogurtem lub np. jako dodatek do kanapek. Ugotowana quinoa doskonale smakuje z masłem lub olejem z siemienia lnianego,rzepakowym tłoczonym na zimno czy ostropestowym zimnotłoczonym nierafinowanym i szczyptą soli. Doskonale łączy się z orzechami, ziołami i warzywami oraz jako dodatek(...)minut. Komosę gotuje się podobnie jak ryż. Największa różnica polega na tym, że komosę trzeba przed gotowaniem wymoczyć. Dzięki temu, jest smaczniejsza i daje lekko orzechowy smak. Sposób przygotowania: 1,5 szklanki ziaren zalałam 3 szklankami zimnej wody. Pozostawiłam je na około 20 minut. Następnie odlałam wodę w której się moczyły. Przełożyłam ziarna do sitka
potrawyregionalne