masło orzechowe - 6162 przepisów (strona:342/411)

Środa: Risotto z kaszy orkiszowej z boczniakami i orzechami 127

doskonała baza dla tego dania, ale kasza orkiszowa przebija wszystko. Połamane ziarenka pięknie wchłaniają wodę, zachowują właściwą sobie twardość, ale są też bardziej miękkie niż pęczak. Mają wspaniały, lekko orzechowy smak i kolor – niepozorny, a w rzeczywistości pełen głębi i kontrastów. Kasza orkiszowa sprzedawana jest zasadniczo w trzech wersjach: ziarna całe, ziarna połamane, lub mocno rozdrobnione. Orkisz to starożytny(...)wina, preferowane czerwone, ale może być białe 1-2 szklanki rosołu, warzywnego lub drobiowego. Ewentualnie wody 2 szalotki lub 1 mała cebula Kilka łyżek tartego parmezanu 1 łyżka zimnego masła 2 łyżki dobrej oliwy lub oleju rzepakowego Mały pęczek siekanej pietruszki Sól i pieprz   Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej dość mocno patelnię, przesiekaj orzechy na mniejsze kawałki i wysyp

Niedzielny kucharz
Na całej połaci śnieg. A na deser quinoa z persymoną. 147

przed laty, gdy z dziećmi z sąsiedztwa zjeżdżaliśmy z najwyższej górki na stalowych miednicach i wielkich plastikowych workach.  A potem Mama przyjaciół częstowała nas domowym chlebem z masłem i cukrem.  I właśnie wtedy zobaczyłam na niebie UFO. Tak mi się wtedy zdawało.  Dopiero po latach dałam się przekonać, że był to sputnik.  A może jednak(...)którego długo nie mogłam się przekonać, a który w postaci musu smakuje lepiej niż mogłabym to sobie wyobrazić.  Niepozorne ziarenka quinoa po ugotowaniu w mleku kokosowym nabierają cudownego, orzechowego smaku. Są miękkie w stylu al dente, co bardzo lubię. I kremowe od wolnego gotowania w mleku.  Taka wariacja na temat popularnego ryżu na mleku.  Persymona z dodatkiem

KUCHARNIA
ZIELONE CIASTO Z RUKOLĄ I KREMEM FIOŁKOWO-JAGODOWYM 150

przypomina mi letnie spotkania z przyjaciółmi za miastem. Czas kiedy beztroska jest ponad zmartwieniami i pracą. To ciasto o bomba smaków, która się uzupełnia: orzechy i rukola  z orzechową nutą oraz letnie borówki z wiosennymi kwiatami. Składniki: CIASTO: 90 g rukoli 1 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 100 g orzechów 3/4 szkl. oleju słonecznikowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)misce mieszamy żółtka, mąkę, cukier fiołkowy, budynie i szklankę mleka. Po wymieszaniu przelewamy do gotującego się mleka i mieszamy aż zgęstnieje. Palmę firmy Bielmar ucieramy na puch. Dodajemy do masła stopniowo wystudzoną masę oraz borówki i mieszamy. Ostudzone ciasto kroimy na 2 blaty (1 grubszy, 1 cieńszy). 1 grubszy blat układamy na płaskiej powierzchni. Na niego dodajemy krem. Cieszy blat

Kuchnia w oparach
Ziołowe naleśniki z fioletowymi szparagami 184

sprawa antocyjanow,dobroczynnych substancji z fioletowym barwnikiem,ktory ma silne dzialanie antynowotworowe.Fioletowe szparagi oprocz antocyjanow zawieraja cale multum witamin i skladnikow mineralnych.Jak smakuja?Sa lekko pikantne,o lekko orzechowym smaku i slodsze od bialych.Wymagaja obierania przed spozyciem tak jak biale.Jednak po obraniu nic nie traca ze swych wartosci zdrowotnych. Najwiecej ich zawieraja delikatne glowki i sa tez najzdrowsze z calego(...)lyzeczki soli i 1 lyzeczki cukruz przygotowanego ciasta nalesnikowego upiec 4 nalesniki.Przykryc i trzymac w cieple (na patelni przykryze folia lub trzymac w piekarniku nastawionym na 50°C)pozostale maslo wymieszac na patelni z 1 lyzka soku  z cytryny,lekko posolicna talerzu ulozyc nalesniki ze szparagami,przybrac plasterkami szynki.Skropic maslem cytrynowym i przybrac ziolami wg upodobania

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Batonik żurawinowo-orzechowy 130

Dziś na talerzu żurawina. Chociaż żurawina rośnie w Polsce, nie cieszy się u nas zbyt dużym zainteresowaniem, a szkoda. Ma ona wiele właściwości przeciwnowotworowych. Wspomaga również

KreatywnePiny
Murzynek z orzechami wg Siostry Anastazji 123

Każdy kto uważnie śledzi bloga wie, że jestem fanką przepisów na ciasta siostry Anastazji. Wiele osób uważa (i słusznie zresztą;)), że siostra specjalizuje się w warstwowych

Smaki Na Talerzu
Piernik staropolski 316

święta i te zimowe piekło się ku uciesze szczególnie dzieci. W tej chwili pierniki to miękkie ciastka, często oblane lukrem z wierzchu a przekładna lub nadziewane są marmoladą, masą orzechową lub marcepanem. Ale czy zawsze tak było ? Przyjrzyjmy się na początek nazwie, która już powinna rozwiać pewne wątpliwości. Piernik wywodzi się nazwą ze staropolskiego słowa „pierny” czyli pieprzny. Za dawnych(...)księgach średniowiecznych receptura na uzyskanie sosu piernikowego do mięs”… cdn. nastąpi na zakończenie. Składniki na trzy formy o wymiarach 35 x 35 cm: - 500 g prawdziwego miodu - 250 g masła - 1,5 szklanki cukru - 1 kg mąki pszennej - 3 jajka - 3 łyżeczki sody - 1/2 szklanki mleka - 1/2 łyżeczki soli - 50 g domowej przyprawy do piernika Dodatkowo: - ok. 900 g powideł

mojewypiekiinietylko
Kokosowe orzeszki. Ciasteczka bez mąki. 204

Uwielbiam piec i oczywiście jeść ciasteczka. W szczególności upodobałam sobie kokosowe, orzechowe lub tradycyjne (waniliowe) smaki. Dziś zapraszam Was na prosty przepis łączący dwa z moich ulubionych dodatków – kokos i orzechy. Takie kokosowe 0rzeszki możecie przygotować zaledwie w kilka minut, nawet tuż przed wizytą gości. Spróbujcie. Kokosowe orzeszki. Ciasteczka bez mąki. Kokosowe orzeszki. Ciasteczka bez mąki(...)depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na 1 blaszkę ciasteczek) 1 szklanka orzechów włoskich (około 90 g) Helio 1 szklanka wiórków kokosowych Helio 6 łyżek masła 2 białka dużych jaj mała szczypta soli 1/3 szklanki cukru 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek) Przygotowanie W garnuszku z grubszym dnem rozpuszczamy na małym ogniu masło. Szklankę orzechów włoskich wrzucamy

Słodkie okruszki
QUINOA czyli KOMOSA RYŻOWA 135

rozrzedzające krew). Przed spożyciem quinoa powinna  zostać dokładnie umyta.  Surowe, uprażone ziarna świetnie smakują z jogurtem lub np. jako dodatek do kanapek. Ugotowana quinoa doskonale smakuje z masłem lub olejem z siemienia lnianego,rzepakowym tłoczonym na zimno czy ostropestowym zimnotłoczonym nierafinowanym i szczyptą soli.  Doskonale łączy się z orzechami, ziołami i warzywami oraz jako dodatek(...)minut.   Komosę gotuje się podobnie jak ryż. Największa różnica polega na tym, że komosę trzeba przed gotowaniem wymoczyć.  Dzięki temu, jest smaczniejsza i daje lekko orzechowy smak. Sposób przygotowania:   1,5 szklanki ziaren zalałam 3 szklankami zimnej wody. Pozostawiłam je na około  20 minut. Następnie odlałam wodę w której się moczyły. Przełożyłam ziarna do sitka

potrawyregionalne
Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem, kaszą gryczaną i sardynkami 197

więcej. Gotujemy na sypko kaszę gryczaną, studzimy i dodajemy do miski z mięsem– do tych gołąbków dużo bardziej pasuje jasna kasza, niepalona. Nie ma tak mocnego zapachu, ma lekko orzechowy smak, jest delikatniejsza. Ma też minimalnie więcej kalorii niż kasza palona, ale więcej łatwo przyswajalnego białka, węglowodanów i błonnika pokarmowego.   Drobno siekamy cebule i szklimy(...)małych gołąbków – zdejmijcie i zaparzcie 16 liści kapusty, podzielcie nadzienie na 16 równych porcji i ciasno zawińcie je w zaparzone liście nadając gołąbkom bardziej okrągły niż podłużny kształt. Częścią masła wysmarujcie formę żaroodporną, przełóżcie i ciasno upchnijcie w formie gołąbki.   Podlejcie gołąbki rosołem, pozostałe pokrojone masło rozłóżcie na wierzchu, zamknijcie naczynie i wstawcie je na środkowy poziom piekarnika rozgrzanego

Karo in the Kitchen
Orkiszowe pierogi z dynią 164

zastępuje zniesławioną mąkę pszenną.Ponieważ już od  kilku miesięcy nie używam mąki pszennej w ogóle to i pierogi tym razem zrobiłam całkowicie z mąki orkiszowej.Smak orkiszu,z lekko orzechowym posmakiem czyni pierogi nie tylko smaczniejsze,ale nadaje im prawdziwego charakteru. Lepienie pierogów to czynność prosta i przyjemna,pod jednym warunkiem-mamy idealne ciasto-gładkie,spreżyste i miekkie.Praca z mąką(...)niż 3/4 szklanki ciepłej wody sól Składniki na farsz: 340 g dynii 300 g ziemniaków 4 łyżki startego parmezanu gałka muszkatałowa sól,pieprz Dodatkowo: orzeszki pini kilka listków szałwii masło Wykonannie: dynię i ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w małej ilości wody do miękkości.Miękkie odcedzić,ubić tłuczkiem do ziemniaków i odstawić do przestudzenia.Wymieszać z parmezanem.Doprawić solą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z topinambura 113

wyczuwam w nim też słonecznikową nutę. Możemy go smażyć, dusić, piec i gotować. Jeśli go gotujemy, to zawsze z  dodatkiem mleka, bo to właśnie ono wydobywa z niego orzechowy posmak. Należy pamiętać, że w niskiej temperaturze zmienia nieco smak i staje się słodkawy, ale nie powinno się go trzymać zbyt długo w lodówce, bo gorzknieje. Topinambur jest warzywem bardzo(...)Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference ------------------------------------------------------------- Zupa krem z topinambura Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 500 g topinambura 2 ziemniaki 6 ząbków czosnku 1 łyżka masła 1 szklanka mleka 500 ml bulionu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz orzechy ( gatunek jaki macie pod ręką) do posypania Wykonanie: Ziemniaki, czosnek i topinambur obieramy. Kroimy w kostkę. Czosnek przesmażamy

Kulinarne przygody Gatity
TURECKIE CHLEBKI BEZGLUTENOWE Z INDYKIEM, PAPRYKĄ, KUKURYDZĄ I ZIARNAMI. 176

czarnuszka łyżka, - pieprz ziołowy łyżeczka, - sezam czarny , - sezam, WYKONANIE: /Ciasto: Do miski wsypujemy mąki i mieszamy, dolewamy ciepłe mleko z wodą, solą, cukrem, drożdżami, wyrabiamy ciasto, dodajemy olej i masło i wyrabiamy ręcznie, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki (można również posiłkować się mikserem). Odstawiamy pod ściereczką aż wyrośnie. Gdy ciasto potroi objętość, wykładamy na stolnicę podsypaną mąką, zagniatamy, dosypujemy(...)dobrze przyswajalnego wapnia. Doceniany przez wszystkich dbających o zdrowie, urodę i dobre samopoczucie. " (Opis: sklep ) Kupisz go tutaj: kliknij . Sezam, ale nietypowy. Nie dość, że czarny, to jeszcze leciutko orzechowy. Nadaje smaku nuty wyśmienitej inności. Niespotykany zapach unosi się dzięki niemu. Unosi się i... kusi! A do tego wygląda naprawdę kusząco, gdy tu i tam wystaje coś małego i czarnego

Wypisz Wymaluj
Słoneczna Delicja – Świąteczne ciasto z delicjami, bakaliami i brzoskwiniami 7537

Słoneczna Delicja – Pyszne ciasto na biszkoptach z dużą ilością bakalii, kremem budyniowym, delicjami maczanymi w kawie i brzoskwiniami. Ciasto bardzo smaczne i apetyczne, wszystkie smaki dobrze

Mała Cukierenka
Ciasto marchewkowe z niespodzianką 243

Zapraszam na pyszne, ciekawe ciasto marchewkowe z niespodzianką. Jest bardzo smaczne, wilgotne, pięknie pachnie i smakowicie wygląda. W środku ma smaczne nadzienie z serka. Babka jest

Mała Cukierenka

Proponowane wyszukiwania