masło orzechowe - 6162 przepisów (strona:335/411)

MAK 113

dostępny jest w postaci suchej. Mak ma łagodny, słodkawy zapach, który nasila się podczas prażenia lub pieczenia. mak do momentu podgrzania jest łagodny w smaku, następnie staje się orzechowy ze słodko - korzenną nutką. Mak jest bardzo trudni zmielić, wymaga specjalnego urządzenia. Ręczne młynki są powszechne w Austrii i Niemczech. W przypadku gdy nie mamy specjalnego młynka, należy mak najpierw lekko(...)wyrobach cukierniczych i w pieczeniu. Makiem posypuje się chleb i bułki oraz dodaje się do wielu zachodnich ciast i ciasteczek np. makownika, strucla i duńskich wypieków. Podsmażony na maśle mak można dodać do makaronu. Mak podkreśla smak warzyw i sosów zwłaszcza szparagów i warzy korzennych. Mak w kuchni Bliskiego Wschodu i żydowskiej dodaje się do pieczywa, ciast, cukierków i precli

Ciastka - domowe słodkości
Babka kawowa z kremem makowym 167

farszu i wypełniamy nim pół francuskie Rogaliki Świętomarcińskie . Jednak, muszę Wam powiedzieć, że biały mak to także świetny dodatek do kremów, deserów, ponieważ idealnie podnosi ich smak, dzięki lekko orzechowemu, delikatnemu zabarwieniu. Jeżeli robicie rogaliki, warto zostawić kilka łyżek białego maku, by dodać go do kremu i uzupełnić nim np. babkę kawową. Taka babka świetnie sprawdzi się też na Święta(...)mąki pszennej tortowej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki kakao 4 łyżki Inki Klasycznej (plus woda potrzebna do zaparzenia pełnego kubka kawy) 200 g masła tłuszcz do natłuszczenia foremki Wykonanie: Do kubka (250 ml) wsypujemy kawę Inkę Klasyczną i zalewamy gorącą wodą do pełna. Odstawiamy, by kawa wystygła całkowicie.  W misie miksera umieszczamy cukier i masło

Poezja Smaków - blog kulinarny
10 najlepszych dań na nadchodzące święta 142

zrobi na święta w rodzinie. Zapraszam na bloga Pauli KLIK . Przepis na sernik TUTAJ 8. Pierniczki No na święta obowiązkowe. Od lat z tego samego przepisu, u nas bez masła i z samym żółtkiem (bo alergia), wycinane i dekorowane przez dzieci. Świetny pomysł na zabawę z dzieciakami, szybko się robią i jeśli nie zostaną zjedzone to długo mogą poleżeć(...)razu postanowiłam ją wypróbować. Myślę, że będzie to hit tegorocznych świąt, bo u Agi są same świetne przepisy - sprawdźcie  KLIK Przepis na czekoleonkę  TUTAJ 10. Rolada czekoladowo-orzechowa  Przepyszna rolada, którą robię od kilku lat i za którą przepadają wszyscy domownicy. Najwięcej czasu zajmuje nam zawsze łupanie orzechów, ale dla takiego smaku warto się poświęcić. Mocno czekoladowa

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
delikatne i lekkie ciasto orzechowe z bitą śmietaną :-) 429

pamiątka, no i oczywiście wspólne zdjęcie :-) No ale dość tych achów i ochów :-) Przejdźmy to sedna czyli kulinariów Dziś przychodzę do Was z bardzo prostym ale jakże pysznym ciastem-orzechowym z bitą śmietaną. Ciasto zawsze się udaje,nie siada, smakuje wspaniale i robi się je dość szybko. SKŁADNIKI   *PRZEPIS NA DUŻĄ BLASZKĘ CIASTO -6 jajek -3/4 szklanki cukru(...)śmietany 30% (dwa kubeczki po 330 ml) -2 łyżki cukru pudru -2 śmietan fixy POLEWA  -0,5 tabliczki gorzkiej czekolady -1 łyżka miodu -1 łyżeczka kakao -1 łyżka masła -3 łyżki mleka dodatkowo orzechy do posypania Śmietanę wraz z cukrem i fixami miksujemy Wykładamy na blat ciasta, przykrywamy drugim blatem Składniki na polewę podgrzewamy około 1 minutkę w mikrofali

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasteczka orzechowe ze słonecznikiem i gorzką czekoladą (bez cukru) 212

Bardzo lubię ciasteczka orzechowe w różnych postaciach, muszą tylko spełniać dwa warunki: nie mogą zawierać mąki pszennej ani cukru. Okazuje się jednak, że nie stanowi to żadnego problemu. Można bez problemu użyć mąki pełnoziarnistej orkiszowej bądź żytniej a cukier zastąpić ksylitolem lub ewentualnie miodem. W planach mam też eksperyment z mąką bezglutenową, np. gryczaną i jeśli zakończy się sukcesem(...)upieczenia :) Składniki na blachę ciastek: ciasto: 170 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki ksylitolu 100 g masła 1 jajko M/L 70 g ziaren słonecznika polewa: 50 g gorzkiej czekolady (skoro ma być bez cukru to raczej takiej ponad 90%, ewentualnie innej bez cukru) 3 łyżki mleka

Ze smakiem i z pasją
Degustacja w BelEtage 227

zostać przygotowana poza sezonem.  Byłam już całkiem najedzona, a przed nami jeszcze danie główne: pierś kaczki z puree jabłkowo-żurawinowym, rabarbarowym sosem z przyprawami korzennymi oraz obsmażonymi na maśle kładzionymi kluseczkami. Pierś kaczki miękka i delikatna, kluseczki smakowite, a sos świetnie dopełniał całość. Słodko-kwaśny, lekko korzenny, ale przy tym nie dominujący w potrawie. Powiem, że taki sos mogłabym(...)Miało być to coś prostego, ale zaskakującego. Tonęłam w domysłach: płonące owoce? smażone lody? Z tymi lodami muszę powiedzieć, że byłam blisko;) I rzeczywiście – deser wyglądał zjawiskowo! Były to orzechowe lody zapieczone w bezie z dodatkiem skórki limonki, polane musem truskawkowym i podane z macerowanymi truskawkami w pudrze truskawkowym. Beza lekka, piankowa, przyjemnie kwaskowata, na spodzie chrupiąca, świetnie się komponowała

Obiad gotowy
RUSTYKALNA TARTA Z RABARBAREM (ORKISZOWA) 144

musiała Was długo przekonywać do tej dzisiejszej z rabarbarem :) A tym, którzy jeszcze nie mieli przyjemności jej kosztować, mogę powiedzieć, że to najlepsze orkiszowe ciasto, pachnące, kruche, o delikatnym orzechowym posmaku, nadziane po brzegi słodko-kwaśnym rabarbarem z dodatkiem szczypty cynamonu i otartej skórki z pomarańczy, która nadała pięknego aromatu całości.  Trata jest bardzo podzielna, nie rozpada się(...)pełnoziarnistej lub zwykłej mąki pszennej (około 120 g)  3/4 szklanki mąki orkiszowej typ 630 lub zwykłej mąki pszennej (około 80 g) 4 łyżki brązowego cukru 150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 4 łyżki zimnej wody 1 pełna łyżka gęstego jogurtu lub śmietany DODATKOWO: 4 łodygi rabarbaru (około 450 g) 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej

Słodko-Słony Świat Ilony
Tort – pomysł na dekorację V 322

pilnując, by były umieszczone pionowo i w mniej więcej równych odstępach. Rurki układać przyciętym końcem do dołu. Masa do obłożenia wierzchu tortu: 70 g nutelli lub innego kremu orzechowego 100 g serka mascarpone 40 g gorzkiej czekolady Czekoladę rozpuścić w małej metalowej misce trzymanej nad garnuszkiem z gotującą się wodą i przestudzić. Mascarpone zmiksować z nutellą pod koniec dodając czekoladę(...)wielkość otworu jest wystarczająca do uzyskania oczekiwanej wielkości wzorku. Nanieść krem spiralnie na wierzch tortu nie przerywając nakładania aż do końca. Krem do wykonania dekoracyjnych kwiatów : 200 g miękkiego masła 1 łyżka kajmaku z puszki niebieski barwnik spożywczy w żelu Masło musi być miękkie ponieważ należy je utrzeć mikserem na gładką puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać kajmak i dobrze

Trzeci talerz
Czerwone risotto z owocami morza 116

udaje. Dlaczego czerwony ryż? Bo nie przepadam za białym. No i za papkami też nie przepadam, a prawdziwe risotto jest właśnie takie lekko papkowate. A ryż czerwony ma cudnie orzechowy smak. Jest sypki i mniej klejący od ryżu białego. No i bez dwóch zdań, po prostu zdrowszy. Jeśli jeszcze nie próbowaliście – polecam. Jest droższy od ryżu białego(...)polecam ten koncentrat bulionu warzywnego . Wszystko naturalne i aromatyczne 1 duży ząbek czosnku (bądź dwa mniejsze) 1 czerwona cebula drobno pokrojona 1 mała, świeża papryczka chili 5 łyżek masła 2 liście laurowe sól, pieprz, ale opcjonalnie. Ja nie dodawałam, bo bulion był już wystarczająco doprawiony 2 łyżki startego sera Bursztyn (bardzo dobry ser dojrzewający, o wyraźnym, lekko słodkim smaku

gutfut
Sernik M&Ms z białą czekoladą 173

drażetek czekoladowych (najlepiej 150 g)' 1 całe jajko 2 żółtka 150 ml śmietanki 30 % 2 tabliczki białej czekolady  Sposób przygotowania : Ciasteczka rozdrabniamy na piasek  , margarynę lub masło rozpuszczamy . Ciastka plus rozpuszczony tłuszcz mieszamy razem , wysypujemy ciasteczko-wy  na blaszkę(użyłam tortownicę 22 cm ) wkładamy na 10 min do zamrażalki. Ser przekładamy do większej miski , dodajemy jajka, śmietankę(...)żaroodpornej miski wodę i kładę na spód piekarnika , piętro wyżej kładę blaszkę z sernikiem )  . Temperatura 150 stopni przez 60 min .  Dodatkowo : Na upieczony, wystudzony sernik dałam kuleczki orzechowe, posypałam migdałami i kilkoma całymi

Wypieki Uli
Tort dla małego mężczyzny. 175

cyferkę dwa( isolmat jest odpowiednikiem cukru w cukiernictwie, jest bardziej stabilny i nie wchłania wilgoci jak ozdoby z karmelu)   Z oreo zrobiłam piasek, a obsypałam tort krokantem orzechowym, wymieszanym z ciasteczkami owsianymi. Wygląda na skomplikowany, ale nie jest - uwierzcie mi.  Warto wcześniej upiec biszkopty ( można nawet dwa dni wcześniej)  Drzewka z lukru plastycznego zrobiłam dzień wcześniej(...)słodkiego skondensowanego mleka na stabilny krem.  Krem maślano-waniliowy do posmarowania tortu z wierzchu. 1 i 1/2  szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mleka 400 g miękkiego masła 50 ml alkoholu (użyłam ekstraktu waniliowego- laski wanilii kilka dni wcześniej włożyłam do butelki z czystą wódką) Wsypać cukier puder do garnka i zalać mlekiem.  Zagotować tylko do rozpuszczenia

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pesto z suszonych pomidorów i migdałów 169

Coraz częściej robię domowe mleka z orzechów i nasion, i szukam pomysłów na wykorzystanie pozostałości, jak macie jakieś pomysły chętnie poznam! Ja najczęściej dodawałam pozostałą pulpę po robieniu mleka orzechowego do ciasteczek. Tym razem postanowiłam wykorzystać ją do pesto z suszonych pomidorów. Oczywiście pesto możecie zrobić też, nie robiąc wcześniej mleka i wykorzystując całe migdały. To dobry pomysł na szybki(...)time 15 min Cook time 10 min Total time 25 min   Proste pesto z suszonych pomidorów i migdałów, z dodatkiem anchois. Idealne do wykorzystania pulpy po robieniu domowego masła migdałowego. Author: www.cookingforemily.pl Serves: 4 Ingredients ok 12 połówek suszonych pomidorów 2 czubate łyżki pulpy po robieniu domowego masła migdałowego, albo ⅓ szklanki migdałów. 1 ząbek czosnku 2 fileciki anchois

Cooking for Emily
Jesienna zdrada 228

zdradą bywa- od kuszenia. Wczoraj poszłam do warzywniaka kupić gruszki i zobaczyłam na parapecie piękną dynię Hokkaido. Nie musiałam się długo zastanawiać- była moja. Dynia ta jest lekko orzechowa w smaku, miąższ ma raczej suchy. Jeśli chcecie dowiedzieć się wszystkiego o różnistych dyniach polecam posty Bei - z pięknymi zdjęciami i dokładnymi opisami do czego nadaje się poszczególna dynia, jaki(...)było na tyle wierności WEGETARIAŃSKA LAZANIA Z DYNIĄ   ok. 1,5kg dyni Hokkaido 500g twarożku śmietankowego  125ml śmietanki 36% 2 żółtka 200g mozarelli gałka muszkatołowa 2 łyżki masła ok. 20 listków świeżej szałwii 1 grzybowa kostka rosołowa sól i pieprz do smaku opakowanie świeżego makaronu lasagne (może być suchy, ale trzeba go wcześniej obgotować) niewielki kawałek sera Bursztyn

les mirabelles
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i orzechową kruszonką - pyszne 144

Poniewaz uwielbiam ciasta z owocami,nie wyobrazam sobie sezonu jesiennego bez ciasta ze sliwkami.Dzisiejsze bedzie na pewno wielokrotnie powtarzane.Jest to pyszny drozdzowiec ze sliwkami i orzechowa kruszonka.Do kruszonki uzylam podprazanych mielonych orzechow laskowych, dzieki temu jest niezwykle aromatyczna.Ciasta jest tak w sam raz,nie za duzo ,za to duzo,duzo sliwek.To najprostsze do zrobienia i najzdrowsze ze wszystkich ciast(...)kruszonke:50 g mielonych orzechow laskowych50 g maki orkiszowej 63050 g masla50 g cukruWykonanie:maslanke (uzylam 120 g maslanki i 30g wody) lub mleko delikatnie podgrzac w garnuszku.Dorzucic maslo pokrojone w wiorkiwszystkie skladniki na ciasto umiescic w misie miksera i przy pomocy haka dokladnie zagniesc.Ciasto bedzie dosc luzne.Mise przykryc folia i postawic w cieplym miejscu do podwojenie objetosciz maki,mielonych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto Pani Walewska z bakaliami 310

  Bardzo smaczne ciasto z kruchego ciasta z bezą i bakaliami. Posmarowane powidłami śliwkowymi i delikatnie kawowym kremem. Trochę jest z nim zachodu, ale warto, ponieważ

Mała Cukierenka

Proponowane wyszukiwania