masło orzechowe - 6162 przepisów (strona:332/411)

SERNIK NA ZIMNO NA CHRUPIĄCYM SPODZIE Z DODATKIEM NUTELLI 777

Idealnie sprawdza się na letnich uroczystościach. Niezbyt słodkie, orzeźwiające- po prostu pyszne. Przygotowałam na blaszce 33x23cm. Składniki spodu: - 250g sucharów (u mnie bez cukru) - ok.400g nutelli (lub innego kremu orzechowego) Składniki masy serowej: - 0,5kg twarogu mielonego (u mnie z wiaderka ) - 0,5l kremówki - 1 galaretka malinowa+1 łyżeczka żelatyny Składniki warstwy owocowej: - 250g odszypułkowanych truskawek - 1 galaretka agrestowa(...)wyłożyć masą spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy galaretki już nam przestygły przystępujemy do przygotowania masy serowej. W tym celu ubijamy na sztywno kremówkę (uwaga by nie zrobić masła), którą dodajemy stopniowo (cały czas ubijając) do masy twarogowej. Po dokładnym połączeniu dodajemy powoli wlewając naszą pierwszą rozpuszczoną i przestudzoną galaretkę wraz z żelatyną i dokładnie mieszamy, najlepiej łopatką

Smaczne Zdrowe
Rogaliki drożdżowe z makiem. Przepis krok po kroku 234

świeżych rozdrobnionych drożdży i 20 g cukru. Odstaw na chwilę w cieple miejsce.   Następnie do dużej misy przesiej mąkę, dodaj jajka oraz żółtko, resztę mleka i cukru, masło, esencje waniliową i sól. Dodaj “pracujący” zaczyn i wyrabiaj ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od dłoni. Tak przygotowane wstaw razem z misą do piekarnika nagrzanego(...)najlepiej przygotowuje je się całą paczką.   Kwestia nadzienia   My przygotowaliśmy wersję z makiem ale równie dobrze, możecie przygotować inne nadzienie np. czekoladowe, czy orzechowe. Rogaliki drożdżowe z makiem to jedna opcja, kwestia nadzienia jest sprawą otwartą. Przepis na ciasto drożdżowe do rogalików jest optymalne, więc nie będzie sprawiało

kuron.com.pl
Domowe pralinki 135

Mamą. O rany ile to już lat :) Przepis na czekoladę się przeleżał, ja go odświeżyłam i zmodyfikowałam, żeby zrobić smaczne pralinki z różnym nadzieniem w środku. Składniki: 200 g masła (82%) 500 g mleka w proszku 2 szklanki (poj. 250 ml) cukru 3 pełne łyżki (dobrego) kakao 2 łyżki cukru waniliowego 125 ml.   wody Ponadto do nadziania i dekoracji(...)migdałach. Każdą pralinkę umieściłam w małych papilotach. Natomiast z masy czekoladowej z żurawiną i orzechami toczyłam kulki wielkości orzecha i tak samo jak poprzednio każdą kulkę obtoczyłam w posypce orzechowej i migdałowej. Wszystkie pralinki umieściłam w papilotach a potem na talerzyku.   Idealne do kawy. Nie tylko porannej. Polecam i życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu

Kuchnia u Krysi
Piruety na lodzie i wyjątkowe ciasteczka z Norwegii 161

tylko ze smakami, ale też konsystencją nadzienia. Były więc twardsze praliny i te rozpływające się w ustach; pomarańczowe, porzeczkowe, imbirowe, karmelowe, lukrecjowe ( brr! ) i jeszcze kilka innych, z czego orzechowe zgodnie zawróciły nam w głowach. Zabawa była przednia, ale jak wróciłam do domu, padłam jak nieżywa. A z tyłu głowy myśl, że następnego dnia trzeba wstać wcześniej, no bo przecież(...)kruche ciasteczka z wanilią i migdałami Składniki: (na około 45 sztuk) 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 125 g cukru 150 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 1 jajko 2 łyżki mleka 15 g cukru perłowego 30 g migdałów (mogą być w skórkach) Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Akacjowe muffiny kontra deszcz 232

jajko). Z kiści akacji obrywamy pojedyncze kwiatki- łodyżek nie jemy, ale zielone części kwiatków są jadalne i bardzo słodkie, więc je zostawiamy. Mieszamy suche i mokre składniki, dodajemy roztopione masło, kwiaty i łyżkę syropu. Mieszamy tak, żeby pozostały grudki i pieczemy 25 minut w 190 stopniach Celsjusza. Muffiny najlepsze są jeszcze lekko ciepłe- wilgotne, miodowe, bardzo aromatyczne i, przez syrop(...)produkty są ekologiczne, zdrowe i etyczne (certyfikat Fair Trade) a na dodatek przepięknie przyozdobione. Co do smaku- prawdziwe, mocne kakao, nie żadna amerykańska ściema. Ja wybrałam wersję Talamanca- orzechową. Cena puszki 250g to 24zł- jak na kakao tej jakości i z takim składem całkiem w porządku. Marka zdecydowanie godna polecenia ( ich strona ). I deszcz się może schować! I wprawdzie

les mirabelles
Cynamonowo-orzechowe orkiszowe ciasto z nutą malinową 195

Ciasto rozpływa się w ustach, mocno orzechowe, z nutą malin, posypane czekoladą, wilgotne, słodkie i zdrowsze od jego innych czekoladowych kolegów.  Na wigilijnym stole, wśród barszczu i pierogów; podczas świątecznego poranka, przy filiżance cappuccino i śpiewaniu kolęd, kawałek tego ciasta wprawi każdego w jeszcze bardziej bożonarodzeniowy nastrój.  Tym oto wpisem rozpoczynam serię wypieków słodzonych stewią!  Co najmniej(...)słodzonych stewią   Składniki: 35 g stewi (puder)/180 g cukru trzcinowego 6 jajek 100 g gorzkiej czekolady 70% (posiekanej) lub groszków czekoladowych 100 g mąki orkiszowej 200 g masła z obniżoną zawartością tłuszczu 1/3 torebki cynamonu/przyprawy do piernika 1 łyżka proszku do pieczenia 200 g uprażonych orzechów laskowych i włoskich Dżem malinowy Starta mleczna/gorzka czekolada/groszki czekoladowe Przygotowanie: Składniki powinny

Czarnawisienka
Menu na tydzień: Domowa dieta pudełkowa 200

kręci nosem, że nie lubi, czy coś, niech się pozbędzie uprzedzeń, gdyż jest to fantastyczne warzywo jeśli jest odpowiednio przygotowane. Pieczony kalafior smakuje genialnie: wysoka tempretura wydobywa z niego orzechowy smak, który gubi się gdzieś podczas gotowania, zmiękcza warzywo, ale nadal pozostaje ono jędrne i charakterne. Kto nie jadł pieczonego kalafiora musi nadrobić zaległości, gdyż gwarantuje on fantastyczną niespodziankę(...)Wszystkie dania zrobiliśmy w niedzielę tak planując gotowanie, żeby na maksa wykorzystać czas, piekarnik i kuchenkę. Najpierw rozgrzaliśmy piekarnik do 200 st. i zagotowaliśmy wodę w garnku oraz stopiliśmy masło w rondlu. Jedną główkę kalafiora pokroiliśmy w różyczki i trafił ona do garnka z wrzątkiem na 2 minuty. Druga głowa kalafiora posmarowana masłem trafiła do pieca razem z paprykami

Niedzielny kucharz
Ciasto „Makowa Panienka” z morelami i orzechami 4251

  Kolejna świąteczna propozycja z makiem, którego nie może zabraknąć w czasie Świąt. Bardzo smaczne ciasto z makiem o uroczej nazwie „Makowa Panienka”:). W środku waniliowy

Mała Cukierenka
Sernik prawie Wiedeński 187

wtedy mamy pewność, że to najzdrowsza wersja ;) Przygotowanie: Ukręć żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj zmielony ser, przesianą mąkę ziemniaczaną, miękkie masło (jeżeli ser jest bez dodatku masła). Miksując całość dodaj wanilię. Dodaj ubitą pianę z białek i lekko wmieszaj (szpatułką) ją w przygotowaną masę do połączenia się składników. Przelej masę serową na przestudzony kruchy spód. Lekko "trzaśnij(...)godziny piekarnik i czekać aż wystygnie. Polecam później włożyć upieczony sernik do lodówki i podać następnego dnia. Schłodzony zawsze smakuje lepiej.  Podawać z listkami mięty, likierem orzechowym, lodami, frużeliną bądź w tradycyjnej wersji bez dodatków. Polecam polewę z gorzkiej czekolady Wawel 90%. Świetnie łączy się z naszym sernikiem. Zagotowuję śmietanę kremówkę i zdejmuję z palnika. Wrzucam kilka kostek czekolady

Eat Shrimps
CHLEBEK BANANOWO-ORZECHOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ 210

   Po cieście bananowym z daktylami wiedziałam iż na tym jednym nie skończy się nasza przygoda z ciastami bananowymi. Dzisiejsza wersja ciasta jest bardziej wytrawna

Smaczne Zdrowe
Sos brokułowy z makaronem 261

Ufff nareszcie wracam po krótkiej przerwie:) Brak czasu zmusza mnie do organizowania szybkich, za to pysznych posiłków:) Tym razem sos brokułowy, stały element mojej książki kucharskiej

Kuchnia Pełna Pasji
Ciasteczka orzeszki z kremem z mleka w proszku 469

zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy je w folię lub wkładamy do woreczka i odstawiamy na 15 minut do lodówki. KREM Mleko wlewamy do garnka,dodajemy cukier puder i zagotowujemy. Studzimy. Masło w temp pokojowej ucieramy na puch,dodajemy mleko z cukrem i mleko w proszku-ucieramy na gładką masę. PRZYGOTOWANIE  ORZESZKÓW Ciasto wyciągamy z lodówki i urywamy po kawałeczku(...)gotowe :) Orzeszki wsadzamy do lodówki  Na drugi dzień lekko zmiękną są pyszne i bardzo Wam je polecam oczywiście  z nadzieniem można eksperymentować ,można dać nutelle,krem orzechowy,jakąś masę itp ja uwielbiam mleko w proszku w wypiekach dlatego polecam krem z nim w roli głównej :) Smacznego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Środa: Risotto z kaszy orkiszowej z boczniakami i orzechami 142

doskonała baza dla tego dania, ale kasza orkiszowa przebija wszystko. Połamane ziarenka pięknie wchłaniają wodę, zachowują właściwą sobie twardość, ale są też bardziej miękkie niż pęczak. Mają wspaniały, lekko orzechowy smak i kolor – niepozorny, a w rzeczywistości pełen głębi i kontrastów. Kasza orkiszowa sprzedawana jest zasadniczo w trzech wersjach: ziarna całe, ziarna połamane, lub mocno rozdrobnione. Orkisz to starożytny(...)wina, preferowane czerwone, ale może być białe 1-2 szklanki rosołu, warzywnego lub drobiowego. Ewentualnie wody 2 szalotki lub 1 mała cebula Kilka łyżek tartego parmezanu 1 łyżka zimnego masła 2 łyżki dobrej oliwy lub oleju rzepakowego Mały pęczek siekanej pietruszki Sól i pieprz   Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej dość mocno patelnię, przesiekaj orzechy na mniejsze kawałki i wysyp

Niedzielny kucharz
Na całej połaci śnieg. A na deser quinoa z persymoną. 158

przed laty, gdy z dziećmi z sąsiedztwa zjeżdżaliśmy z najwyższej górki na stalowych miednicach i wielkich plastikowych workach.  A potem Mama przyjaciół częstowała nas domowym chlebem z masłem i cukrem.  I właśnie wtedy zobaczyłam na niebie UFO. Tak mi się wtedy zdawało.  Dopiero po latach dałam się przekonać, że był to sputnik.  A może jednak(...)którego długo nie mogłam się przekonać, a który w postaci musu smakuje lepiej niż mogłabym to sobie wyobrazić.  Niepozorne ziarenka quinoa po ugotowaniu w mleku kokosowym nabierają cudownego, orzechowego smaku. Są miękkie w stylu al dente, co bardzo lubię. I kremowe od wolnego gotowania w mleku.  Taka wariacja na temat popularnego ryżu na mleku.  Persymona z dodatkiem

KUCHARNIA
ZIELONE CIASTO Z RUKOLĄ I KREMEM FIOŁKOWO-JAGODOWYM 162

przypomina mi letnie spotkania z przyjaciółmi za miastem. Czas kiedy beztroska jest ponad zmartwieniami i pracą. To ciasto o bomba smaków, która się uzupełnia: orzechy i rukola  z orzechową nutą oraz letnie borówki z wiosennymi kwiatami. Składniki: CIASTO: 90 g rukoli 1 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 100 g orzechów 3/4 szkl. oleju słonecznikowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)misce mieszamy żółtka, mąkę, cukier fiołkowy, budynie i szklankę mleka. Po wymieszaniu przelewamy do gotującego się mleka i mieszamy aż zgęstnieje. Palmę firmy Bielmar ucieramy na puch. Dodajemy do masła stopniowo wystudzoną masę oraz borówki i mieszamy. Ostudzone ciasto kroimy na 2 blaty (1 grubszy, 1 cieńszy). 1 grubszy blat układamy na płaskiej powierzchni. Na niego dodajemy krem. Cieszy blat

Kuchnia w oparach

Proponowane wyszukiwania