Brakuje mi ciągle czasu a mam parę zaległych przepisów. Dziś pyszne ale łatwe ciasto,które możecie zrobić na zbliżające się wolne dni. Biszkopt orzechowy ( 20 x 30 cm blaszka) 8 jajek 20 dag cukru 10 dag orzechów mielonych 10 dag orzechów posiekanych 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ubić(...)temp 180 st.C. Masa budyniowa: 1 budyń śmietankowy 3 szklanki mleka 4 żółtka 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej kostka masła sok z cytryny W 1 szklance mleka roztrzepać budyń, mąkę,cukier oraz żółtka. 2 szklanki mleka zagotować,dodać roztrzepaną masę i ugotować budyń. Utrzeć kostkę masła,dodawać stopniowo ostygnięty budyń oraz sok z cytryny
Niespełnione zdolności kulinarnemomentu zarumienienia się ciasta w temp. 180 C. Odstawiamy do wystygnięcia. Masa makowa : Mak zalewamy wrzątkiem, odsączamy na sicie i dwukrotnie mielimy. Następnie ucieramy z żółtkami i cukrem. Dodajemy masło , rodzynki, tartą bułkę i aromat. Masa serowa: Ubijamy pianę z białek. Ucieramy margarynę z żółtkami i cukrem a następnie stopniowo dodajemy ser. Na końcu dodajemy aromat i lekko mieszamy(...)naprzemiennie wałeczki makowe i ostatnią część masy serowej. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 60 minut w temp. 180 C Ostudzone ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy orzechowym krokantem. Smacznego
Różne smaki w kuchnilekko zarumienią dodajemy na patelnię miód, chwilę smażymy, a następnie zalewamy sos winem. Odparowujemy nadmiar płynu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a na sam koniec dodajemy łyżkę zimnego masła - zagęści nam sos. Kasza bulgur: 1. Kaszę gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. 2. Czosnek, papryczkę chili drobno siekamy. Czerwoną paprykę i cebulę kroimy w kostkę. 3. Przesmażamy warzywa(...)natkę kolendry, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Podajemy jako dodatek do polędwiczek. Polędwiczki wieprzowe na sposób orientalny podajemy pokrojone w cienkie plasterki. Dodatkowo polane sosem morelowo - orzechowym. Smacznego
W kuchni Katiewalewska. Moja pysznotka wygląda bardzo podobnie, jednakże w smaku mocno się różni, zaryzykowałabym stwierdzenie, że jest jeszcze lepsza:) A jaka jest? Dwie warstwy kruchego ciasta ze śliwkami i chrupiącą, orzechową bezą, przełożone delikatnym kremem na bazie serka mascarpone! Ciasto najlepsze jest drugiego dnia, kiedy kruche blaty nabiorą wilgoci, wówczas po prostu rozpływa się w ustach! Ponieważ zwykle zalegają(...)posiadamy dwie jednakowe blaszki i możemy piec na raz dwa ciasta w piekarniku z termoobiegiem. składniki: ciasto: 350 g mąki pszennej 3 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g cukru pudru beza: szklanka białek szczypta soli szklanka cukru 3/4 szkl mielonych orzechów włoskich krem: 330 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone
6niebomomentu zarumienienia się ciasta w temp. 180 C. Odstawić do wystygnięcia. Masa makowa : Mak zalewamy wrzątkiem, odsączamy na sicie i dwukrotnie mielimy. Następnie ucieramy z żółtkami i cukrem. Dodajemy masło , rodzynki, tartą bułkę i aromat. Masa serowa: Ubijamy pianę z białek. Ucieramy margarynę z żółtkami i cukrem a następnie stopniowo dodajemy ser. Na końcu dodajemy aromat i lekko mieszamy(...)naprzemiennie wałeczki makowe i ostatnią część masy serowej. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 60 minut w temp. 180 C Ostudzone ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy orzechowym krokantem. Smacznego
Słodkości i nie tylkoPo kolejnej długiej przerwie, wypoczęta i zainspirowana nowo poznanymi smakami nadrabiamy zaległości w kuchni. Dzisiaj proponuje parówki z ziemniakami i brokułami:) Składniki: 0,7 kg ziemniaków
Kuchnia Pełna Pasjijajek tylko same żółtka. Do tart wytrawnych w ogóle nie dajemy cukru, a połowę potrzebnego masła możemy zastąpić smalcem. Mąkę (i ewentualnie zmielone orzechy) mieszamy z cukrem, dodajemy zmrożone masło starte na tarce o grubych oczkach i 3 żółtka, mieszamy składniki siekając je ze sobą nożem i szybko zagniatamy ciasto. Jeśli się bardzo rozsypuje możecie dodać łyżkę, dwie, lodowato zimnej(...)zamiast zwykłego, drobnego cukru użyjecie cukru pudru – będzie delikatniejsze – możecie wtedy łatwo ozdobić przed ponownym schłodzeniem jego brzeg (pamiętajcie że obrazek poniżej można powiększyć). Ciasto z dodatkiem mąki orzechowej, takie jak ja zrobiłam, jest tak kruche że nawet mocno schłodzone ciężko uformować. Przygotujmy nadzienie. Jabłka wybieramy jak najdorodniejsze – mocno czerwone, nie obite i nie podziurawione. Dokładnie je myjemy, kroimy
Karo in the Kitchenwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Kruche ciasteczka, które zdrowo i idealnie zaspokoją ochotę na coś słodkiego. Posiadają cudowny zapach cynamonu i orzechowy posmak, który jest efektem użycia mąki razowej. Jeśli lubicie zabawę z kształtami, to ciasto idealnie zachowuje swoje kształty i można z niego wycinać wymyślne wzorki. Ciastka idealnie nadają się dla diabetyków, ponieważ mąka orkiszowa posiada niski indeks glikemiczny(...)glukozy, cholesterol oraz lipidy u osób, które cierpią na cukrzycę typu 2. Warto więc go dodawać do spożywanych produktów. (około 25 sztuk - w zależności od wymiarów) 65g masła/margaryny 1 jajko (małe) 1 szczypta soli (dość duża) 130g mąki orkiszowej razowej (może być pszenna razowa) 1/2 łyżeczki cynamonu 60g cukru brzozowego Dodatkowo: 1-2 łyżki mleka (gdy ciasto
Di gotujerewelacyjne kasztany z grilla i chciałaby, żebym spróbowała takie zrobić. Spróbowałam! Teraz jestem zła na siebie, że tak długo zwlekałam z ich spróbowaniem i przyrządzeniem. SĄ BOSKIE! Smakują jak "orzechowe ziemniaki", a smak mają tak niesamowity, że z mamą kupiłyśmy kolejne pół kilo. W dodatku przygotowanie ich jest tak dziecinnie proste, że mogłabym robić je codziennie. Co więcej, kasztany jadalne(...)witaminy C co cytryna (w 100g)! Zapraszam Was do ich spróbowania jak i drugiej przekąski idealnej - pieczonej cieciorki . Składniki: - dowolna ilość kasztanów jadalnych (nie tych polskich z drzewa!) *opcjonalnie: masło/margaryna Kasztany płuczemy i nacinamy krzyżykiem na wypukłej stronie. Wlewamy wodę do takiego garnka, by zmieściły się nam wszystkie kasztany i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy kasztany i gotujemy 20 minut
Be Fit Be Strongdodatkiem pilsnera czeskiego, podana z koźlakiem. Kruchość ciasta kontrastuje z gładkością lodów, a pieczone jabłka i migdałowy krem z cukrem demerara komponują się z aromatami maślanymi i nutami karmelowymi, orzechowymi i palonymi zawartymi w lodach. Słodycz ciasta i "gładki" (lekko mdły) smak kremu migdałowego proponuję przełamać koźlakiem o pełnym smaku, pozostając jednocześnie przy tych samych nutach zapachowych wzbogaconych o nuty(...)żółtka, 50 ml piwa PILSNER CZESKI (BOHEMSKI), 10 g glukozy w proszku, do przybrania listki mięty i płatki nagietka (opcjonalnie). Kruche ciasto 250 g mąki pszennej, 120 g zimnego masła, 5 łyżek cukru pudru trzcinowego, 2 żółtka, 2 łyżki bardzo zimnej maślanki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Dodatkowo: 1 jajko, masło do posmarowania papieru, cukier demerala do posypania
SzczyptaSmaQchcecie sprawić ukochanej osobie niespodziankę to jest to idealny prezent, który pokaże, iż naprawdę Wam zależy. Gorąca gruszka duszona w winie z pysznym nadzieniem Fudge o smaku czekoladowo- pistacjowo -orzechowym z nutką żurawiny. Do tego schłodzona śmietanka i płynna gorzka czekolada opatulona w pistacjach i chilli. Ta gorzka czekolada, to ulubiona czekolada mojej mamy, dlatego tak miło mi robić desery(...)zależności od wielkości gruszki) 280 g cukru 80 ml kremówki 3 łyżki świeżo parzonej kawy 10 g gorzkiej czekolady Goplana 20 ml wina czerwonego pół słodkiego 30 g masła łyżeczka soli 60 g czekolady pistacjowej nadziewanej marki Goplana plus 2 tabliczki rozkruszone na wierzch 30 g czekolady złoty orzech nadziewanej marki Goplana plus 2 tabliczki posiekane na wierzch
KreatywnePinySkładniki: 1 kubek kandyzowanych owoców 6 jajek szczypta soli 2 szkl mąki 0,5 kubka posiekanych orzeszków włoskich 0,5 kubka cukru pudru 2 łyżki mleka
Luźna KuchniaOj pyszne, słodkie o pięknej barwie piwo Książęce. Burgundowe. Trzy słody....w mojej potrawie....Potrawa ta została specjalnie skomponowana pod nowe piwo Książęce. Oby więcej takich
Bon Appetit Małgorzatymoże. Korę dębu na pewno znacie, jak nie pod tą nazwą, to pewnie pod inną. Słyszałam jeszcze przynajmniej o dwóch, ale teraz w głowie mam tylko korę orzechową. Mnóstwo bakalii, pyszny krem z owocową nutą, delicje, które każdy uwielbia (jedząc je zawsze obgryzałam dookoła, by galaretkę zostawić na koniec :D Wy też?) i galaretka! To wszystko(...)łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 5 żółtek 1 duża puszka brzoskwiń 350ml wody ⅓ szklanki cukru kryształu 2 opakowania budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki pszennej 250g masła (82% tłuszczu) Dodatkowo: ½ szklanki mocnej kawy 2 opakowania delicji brzoskwiniowych lub pomarańczowych Brzoskwinie z puszki pokrojone w paseczki 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe Sposób przygotowania Biszkopty: Białka ubijamy ze szczyptą
Kuchnia w czekoladzieGotować wszystko razem aż zgęstnieje syrop -około 10 minut i wystudzić. Ciasto parzone 4 jajka 3 łyżki wody 2 łyżki masła 1 szklankę mąki 0,5 łyżeczki soli Masło roztopić na patelni dodać wodę i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i dodać mąkę cały czas mieszając łyżką aż utworzy się gest masa. Do przestudzonej masy wbić jajka(...)porcje na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor (jak pączki). Odsączyć na papierze i włożyć na 10 minut do syropu. Można podawać jako dodatek do deserów z posypka orzechową, bitą śmietaną lub jak tylko podpowiada wam wyobraźnia
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk