wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem i podpiec w 200 stopniach przez 15 minut - podpieczony spód wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia - składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową - masło utrzeć na puszystą masę, dodać masę krówkową i zmiksować do połączenia się składników - do masy dodać jajka, zmiksować, następnie dodawać partiami twaróg, miksować do uzyskania gładkiej masy - na koniec dodać(...)krówkowy, jeśli dla nas taka ilość słodyczy jest za duża, możemy zmniejszyć ilość dodanej do twarogu masy krówkowej. Orzechy włoskie dobrze komponują się ze smakiem sernika, a jeśli lubimy orzechowy smak, możemy kupić masę krówkową o smaku orzechowym, wzbogaci ona nasz sernik nieco inną gamą smaków
Smakołyki Berenikisolenizanta lub jubilata. Łączenie ulubionych smaków jest dla mnie jakoś dużo łatwiejsze. Ten tort przygotowałam jeszcze w grudniu na imieniny mojej Teściowej. Wiedziałam, że będzie to coś makowego lub orzechowego, bo to jej ulubione smaki. Byłam bliższa orzechom, ale gdy sięgnęłam po książkę, wypadła mi karteczka z przepisem na tort makowy. Uznałam to za znak zobowiązujący do zmiany planów(...)wrzącym mlekiem, odstawić do ostygnięcia. Dobrze osączyć i zemleć dwukrotnie w maszynce z sitkiem o drobnych oczkach. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować masłem i oprószyć mąką. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Cały czas miksując dodać zmielony mak, kaszę, migdały, proszek do pieczenia . Osobno ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie połączyć
Pełny talerzsera ricotta (lub gęstego jogurtu naturalnego) 3 łyżki pokrojonego w półtalarki pora sól, pieprz 1 ząbek czosnku 1 roztrzepane jajko do posmarowania Sposób przygotowania: Zaczynam od kruchego ciasta. Siekam masło z mąką, solą i oregano. Rozcieram w palcach, aż powstanie coś na kształt sypkiego, wilgotnego piasku. Dodaję żółtko i szybko zagniatam. Jeśli ciasto mocno klei się do dłoni, dosypuję odrobinę(...)OLIWEK CHIPSY Z JARMUŻU TOFU MARYNOWANE TATAR Z SUROWEGO ŁOSOSIA PIECZARKI NADZIEWANE KASZĄ QUINOA TATAR Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA WEGETARIAŃSKIE JAJKA PO SZKOCKU KRUCHE BABECZKI Z GRZYBAMI OGÓRKI Z PASTĄ ORZECHOWĄ PIKANTNA PASTA Z CZERWONEJ FASOLI MUSZLE ZAPIEKANE ZE SZPINAKIEM BURGERY Z CZARNEJ SOCZEWICY GUACAMOLE MIĘTOLADA LIKIER A'LA MALIBU MOJITO MELONOWE TRUSKAWKOWY DRINK BEZALKOHOLOWY Pozdrawiam
W kuchni Karmel-itkiBoże Narodzenie to czas, kiedy staramy się, aby wszystko było wyjątkowe i inne. Jest to idealny czas na przygotowanie przysmaków oryginalniejszych, piękniejszych i wymagających od
Codzienna kuchnia niecodziennacukru trzcinowego 1 cytryna 2 szczypty cynamonu 5-6 łyżeczek konfitury z płatków róży (oczywiście nasze:)) 1 żółtko cukier do posypania Przesiewamy mąki i sól, dodajemy pokrojone w kostkę masło i cukier. Siekamy nożem do otrzymania grubej kruszonki. Dodajemy kilka łyżek lodowatej wody i wyrabiamy do otrzymania gładkiego ciasta. Chłodzimy 30 minut w lodówce, wyjmujemy i rozwałkowujemy na dwa cienkie(...)przez dodatek żółtka szarlotka nie była w pełni bezglutenowa, ale nam to nie przeszkadzało. A smak gryki? Lekko wyczuwałam znienawidzony zapach, ale w smaku ciasto jest świetne- lekko orzechowe i bardzo kruche. Dużo delikatniejsze, niż ze zwykłej mąki. Może się jeszcze dam przekonać... No i ten różany sekret! Cała magia tej szarlotki to dodatek tej konfitury. Jabłka i róże
les mirabellesschładza się je, a potem tylko "nadziewa" owocami. Tartę przygotowałam z mąki orkiszowej, dzięki czemu jest na pewno zdrowsza i ma fajny, lekko orzechowy posmak. Słodycz jest w niej idealnie wyważona, a spód nie nasiąka od wilgoci śliwek, dzięki migdałom, którymi go wysypałam. Ja i moja Rodzina nie mogliśmy się od niej oderwać, i zniknęła(...)CIASTO: 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej (około 120 g) * 3/4 szklanki mąki orkiszowej typ 630 lub mąki pszennej (około 80 g) 3 łyżki brązowego cukru 150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 4 łyżki zimnej wody 1 pełna łyżka gęstego jogurtu lub śmietany DODATKOWO: 350 - 400 g śliwek 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki cynamonu 0,5 szklanki mielonych migdałów
Słodko-Słony Świat Ilonypojawiać się w węższej ilości i po przyzwoitych cenach. Szparagi, piękne, intrygujące wyglądem, przypominając kołczan strzał amora, trzeba jeść właśnie o tej porze, bo smakują najlepiej: są delikatne, lekko orzechowe, odświeżające. W naszym daniu są dodatkiem do kaszy, do pęczotto, ściślej mówiąc. Po tym jak szef Sirio Maccione wymyślił spaghetti primavera, które szybko zdobyło popularność, pojawiło się risotto primavera(...)wytrawnego wina lub cydru (cydr sprawdzi się doskonale, ale musi być wytrawny, nie słodki) 2 boczniaki lub ze 4 duże pieczarki 1 mała cukinia Szklanka suchego pęczaku 60 g masła, czyli około 6 łyżek Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w rondlu łyżkę masła, posiekaj grzyby w paski wrzuć do rondla i smaż 2 minuty na dość intensywnym ogniu. Posól i popierz
Niedzielny kucharzkilogram płaskurki to przede wszystkim ludzka praca, co jak dla mnie jest w pełni uzasadnione i uczciwe. Dlaczego więc jest taka super? Osobiście uwielbiam jej lekko orzechowy smak i to, że praktycznie zachowuje się podczas wyrabiania, jak typowa mąka pszenna. Ponadto zawiera spore ilości antyoksydantów i wiele składników mineralnych, m.in. magnezu, fosforu i wapnia, stąd też jej ciemniejsza barwa(...)mąki.* * korzystałam z http://www.wpiekarni.pl/artykuly.php?id=68 Na burgery z płaskurki zapraszam tutaj , a dziś przepis na tartę z płaskurki: Składniki: 250 g mąki z płaskurki 125 g masła 1 żółtko 1/2 – 1 łyżeczka soli 50 ml bardzo zimnej wody Wykonanie: Do mąki dodajemy sól, masło w kawałkach (wyjęte prosto z lodówki) i rozcieramy w palcach, tak długo
gutfutcukinią i czosnkiem Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Fasolka po bretońsku Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Focaccia z czarnymi oliwkami Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Frittata(...)kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Podpłomyki Podpłomyki z cukinią i czarnuszką Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Ratatuja z bobem Ratatuja z soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Tarta z ciasta
Moja smaczna kuchniamiodowy właśnie. Drugi to marcepan w formie znanego wszystkim chlebka, oblanego cienką warstewką mlecznej czekolady. Polewie również nie można nic zarzucić. Składa się z surowego cukru trzcinowego, masła kakaowego, mleka w proszku i masy kakaowej. I niczego więcej. Wnętrze jest nieprzesłodzone, a konsystencja lepka, co stanowi kolejną różnicę między nim, a "marketowym" kolegą. Ten drugi kroi się bowiem bardzo(...)obtaczane w różnych posypkach. Moja ulubiona wersja to ta z wiórkami kokosowymi... a że połączenie daktyli i kokosa smakuje wyśmienicie, nie muszę chyba nikogo przekonywać. :) Pozostałe jakich spróbowałam to: orzechowe, truskawkowo-rabarbarowe, jagodowe i orzechowe. Drugie i trzecie są dość kwaśne, zaś pierwsze ze wspomnianych - bardzo słodkie. Wystarczy dosłownie jedna pralinka, by totalnie się zasłodzić. :) Z kolei orzechowych można zjeść
Poranek na słodkoklarowanego 10 łyżek miodu łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki kakao skórka otarta z pomarańczy 4 łyżeczki przyprawy do pierniczków (cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, imbir, pieprz) Margarynę lub masło klarowane rozpuszczamy i studzimy. Mieszamy z miodem i przyprawą piernikową. Pomarańczę szorujemy i sparzamy wrzątkiem. Następnie ścieramy pomarańczową skórkę na tarce o drobnych oczkach. Do miski przesiewamy mąki z sodą(...)wigilijna zupa grzybowa Wigilijny barszcz czerwony z uszkami (doskonały dla dzieci) Kompot z suszu – prosty, tradycyjny przepis Pasztet z żurawiną Kruche mini rogaliki makowe Brownie z fasoli (z lekko orzechową nutą
Dieta bez mlekapojawiać się w większej ilości i po przyzwoitych cenach. Szparagi, piękne, intrygujące wyglądem, przypominając kołczan strzał amora, trzeba jeść właśnie o tej porze, bo smakują najlepiej: są delikatne, lekko orzechowe, odświeżające. W naszym daniu są dodatkiem do kaszy, do pęczotto, ściślej mówiąc. Po tym jak szef Sirio Maccione wymyślił spaghetti primavera, które szybko zdobyło popularność, pojawiło się risotto primavera(...)doskonale, ale musi być wytrawny, nie słodki) 3 szklanki bulionu domowego ewentualnie z kostki 2 boczniaki lub ze 4 duże pieczarki 1 mała cukinia Szklanka suchego pęczaku 60 g masła, czyli około 6 łyżek Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w rondlu łyżkę masła, posiekaj grzyby w paski wrzuć do rondla i smaż 2 minuty na dość intensywnym ogniu. Posól i popierz
Niedzielny kucharzCzy zdarzyło się Wam w kuchni, że przygotowując potrawy zostały Wam białka z jajek? Myślę, że odpowiedź będzie twierdząca, więc aby ich nie zmarnować możecie przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!historii kawy Owoce kawowca odkryto już w I tysiącleciu p.n.e. w Etiopii. Kawa nie była wtedy jednak uprawiana. Owoce zbierano z naturalnych stanowisk i spożywane z solą lub masłem. Dopiero w XIII lub XIV wieku zaczęto uprawiać kawę na polach w Jemenie, po tym jak kupcy arabskie przywieźli tam ziarna. To właśnie w Jemenie, według źródeł, zaczęto parzyć kawę(...)mocny napar kawowy o wyrazistym zapachu i barwie. Podaje się je w podgrzanych uprzednio małych filiżankach, ale wypełnia się je tylko do połowy. Espresso powinno mieć na wierzchu gęstą orzechowo-brązową piankę. Espresso w restauracjach serwuje się ze szklanką wody. Woda pomoże przepłukać kubki smakowe i lepiej odczuwać aromat espresso. Ristretto to podwójne espresso. Przygotowuje się z dwa razy mniejszą
codojedzenia