Dzisiejsza tarta może śmiało konkurować z tamtą drożdżówką. Orzechowa nuta doskonale pasuje do wiśni, a kruszonka jest idealnie chrupiąca dzięki semolinie. Do tego cudowny środek, słodki i kwaśny zarazem. Szkoda tylko, że z balkonu przegoniła mnie burza... Tarta wiśniowa z kruszonką składnik ina ciasto: 210 g semoliny 100 g masła 1 łyżka esencji waniliowej szczypta soli 1 łyżka brązowego
Przysmaki KarolkiSą piękne, delikatne, subtelne....i pyszne:) Babeczki, które zostały moim logo:). Spójrzcie na przepis na te małe cudeńka:) Składniki na ciasto; 2 szklanki mąki 2
Apetyczna babeczkaPyszne, chrupiące, kruche. W sklepach takich nie znajdziecie :) Ciasteczka owsiane o smaku orzechowym z dodatkiem żurawiny lub rodzynek posmakują wszystkim (no chyba, że je spalicie podczas pieczenia :) ) Gorąco polecam, zważywszy iż są dość łatwe w przygotowaniu. Smakują i chrupią nawet po dwóch tygodniach, oczywiście dobrze przechowywane. Dla osób na diecie polecam przepis na Ciasteczka owsiane FIT z bananem, żurawiną(...)suszoną morelką – bez cukru, bez mąki, bez tłuszczu . Składniki: (15-20 ciasteczek) 110 g masła 1 jajko 100 g mąki pszennej 50 g płatków owsianych 50 g mielonych migdałów 50 g mielonych orzechów laskowych 100 g brązowego cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego (najlepiej domowego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g rodzynek (użyłam żurawiny) Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej
Moja Delicjasernik na zimno z galaretką jabłkową na orzechowym spodzie. Połączenie tych jesiennych smaków zawsze świetnie się komponuje. Sernik jest świetnym pomysłem na każdą okazję! Do popołudniowej kawki, na rodzinną imprezę albo urodzinowe przyjęcie. Robi się go błyskawicznie! SKŁADNIKI: SPÓD: * orzechy włoskie – 1 szkl * kruche ciastka – ok. 250 g * roztopione masło – 0,5 szkl * cukier puder
Ostra na Słodkoziarenka przyjemnie chrupią i nadają lekko orzechowego posmaku. Składniki : blaszka : 37x25 Blaty czekoladowe : 6 jajek (oddzielnie białka i żółtka 190g cukru 40g gorzkiego kakao 80g mąki pszennej 40g mąki ziemniaczanej Masa chałwowa 300g chałwy waniliowej 3 szklanki mleka 3 opakowania budyniu waniliowego 3 łyżki cukru 1 kostka miękkiego masła (250g) dodatkowo : Słoik dżemu pomarańczowego (lub ewentualnie
Malinowa Kawiarenkabrukselka i jarmuż mają najlepsze. Zdrowe, pachnące lekko orzechowym smakiem, atrakcyjne w wyglądzie, to właśnie zalety kalerosse. Składniki: 30 dag makaronu penne 30 dag kalerosse 1 cukinia ½ pora 1 cebula 1 czerwona papryka 15 dag dowolnej wędliny 10 dag sera żółtego typu cheddar ½ szklanki słodkiej śmietanki 12% 2 łyżki klarowanego masła Sól himalajska do smaku świeżo mielony pieprz
Wanilia i Kardamonminut nad kąpielą wodną. Masę odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram razem z kakao na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimną masę jajeczną. Na końcu wlewam spirytus. Dokładnie ucieram. 4. Połowę masy wykładam na biszkopt, wyrównuję. Na masie układam ciasto wafelkowe. Pozostałą masą smaruję boki oraz wierzch tortu. Boki tortu obsypuję krokantem orzechowym. Wierzch tortu dekoruję czekoladowymi kuleczkami
Tradycyjna kuchnia Kasichcieć więcej? smakuje obłędnie, musicie spróbować!!! SKŁADNIKI Ciasto orzechowe: 4 jajka, 1/2 szkl. mąki, ½ szkl. cukru ½ szkl. zmielonych orzechów włoskich, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu Masa czekoladowa: 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 2 łyżki kakao, 30 ml likieru czekoladowego, 5 herbatników maślanych, 1 kostka masła Pianka śmietankowa: 400 ml śmietany 30%, 1 łyżka cukru
słodki bratekpudru 200 g masła 1 jajko (sparzone wrzątkiem) Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Następnie nadal ubijając dodać żółtko i orzechy. Białko ubić na pianę i wymieszać z masą. Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody, przestudzić, dodać jabłka i wymieszać. Odstawić. Na dnie blaszki rozłożyć połowę biszkoptów, rozsmarować masę orzechową a na niej ułożyć resztę biszkoptów. Na wierzch wyłożyć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPrzepis dla zabieganych. Tartaletki z kruchego ciasta z orzechowym nadzieniem z białej czekolady. Warto się skusić i sięgnąć o jedną (albo pięć) :) Składniki : Przepis na 12 szt. 30 g orzechów laskowych 20 g orzechów włoskich 120 g śmietanki 30% 100 g białej czekolady 50 g cukru Kruche ciasto: 100 g masła 80 g cukru 200 g mąki 2 jajka
Słodkie PrzyjemnościMoje dzieciaki uwielbiają babeczki. Czasem jeszcze gorące jakimś dziwnym cudem znikają mi z tylko co wyjętej blachy ;). Rzadko kiedy jestem w stanie położyć na
Malinowe PocałunkiTo pyszne ciasto z dodatkiem orzechów włoskich, ozdobione kwaskowatym lukrem cytrynowym. Świetnie nadaje się na podwieczorek do herbaty. Uwaga, jest tak smaczne, że można się od
Apetyczna babeczkaJeden z najlepszych serników jakie do tej pory jadłam. Pyszny, kremowy i wilgotny ser, a na wierzchu beza orzechowa. Warto ten przepis wypróbować. Jestem pewna, że u mnie na Święta Wielkanocne pojawi się na stole:) A u Was?:) Przepis Pani Ewy Wachowicz . Uwielbiam jej przepisy, bo na żadnym do tej pory się nie zawiodłam. Składniki na formę o wymiarach: 35x25(...)Składniki na spód ciasta: 300 g mąki pszennej; 100 g cukru pudru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 100 g masła; 1 łyżka smalcu; 2 żółtka; 1 jajo; Wszystkie składniki zagnieść razem na jednolite ciasto, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie formę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym. Ciasto rozwałkować
In my kitchenPomysł na szybkie i pyszne śniadanie, dla tych któym znudziły się tradycyjne kanapki;) Składniki: 4 jajka, pół papryki, kilka plasterków wędliny, 1/4 cebuli, masło. 1. Na
Kuchnia Pełna Pasjizmodyfikować. Samo ciasto fajne, o ciekawej teksturze, super orzechowym smaku. Niestety ciasto gryczane nie rośnie zbyt wysokie, ale to akurat przypadłość większości bezglutenowych wypieków. Na górze ułożyłem paski rabarbaru, ale przepysznie smakuje też z dżemem z rabarbaru albo porzeczki i nasionami chia. Składniki ( 12cm tortownica) 4 jajka ( same białka ) 110 gr masła klarowanego ( rozpuszczonego ) ½ szklanki orzechów laskowych wanilia ⅓ szklanki mąki
PaleoLife