masło orzechowe - 6162 przepisów (strona:301/411)

Jesienny sernik z marchewką i orzechami 153

rozpuszczonym masłem. Mokrymi ciastkami wykładamy tortownicę (22-24cm), dociskamy do boków i dna, a następnie odstawiamy do lodówki na kilka minut masa serowa: Orzechy nerkowca moczymy w wodzie przez całą noc, potem odlewamy wodę, a orzechy miksujemy w blenderze na gładką masę z dodatkiem śmietany 18%.  Mascarpone ubijamy z ekstraktem waniliowym i syropem klonowym. Dodajemy masę orzechową, odciśniętą

Bon appetit mon amie
Bezglutenowe placuszki kokosowe z mąki teff z jabłkami 155

kokosowo-orzechowy posmak oraz maksimum jabłek. U mnie znikają ekspresowo, więc może sami spróbujecie? Polecam! (około 10 sztuk) 2 jajka 5 łyżek mąki teff (płaskich) 2 łyżki mleka kokosowego (może być inne roślinne lub zwierzęce) 2 łyżki cukru kokosowego 1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie) 1 szczypta cynamonu (solidna) 1 szczypta proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 jabłka Ponadto: masło/olej

Di gotuje
CIASTO ORZECHOWY PUSZEK 182

Delikatny orzechowy biszkopt wspaniale komponuje się z masą kawową oraz śmietanową. Ciasto jest tak pyszne, że ledwo udało mi się zrobić fotkę, tak szybko znikło. Zresztą spróbujcie sami. Polecam :) SKŁADNIKI NA  CIASTO : 20 dag zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 0,5 szklanki mąki pszennej szklanka cukru 7 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia KREM 1 1 kostka masła

Pani na deser
RIGATONI Z KURKAMI W ŚMIETANKOWYM SOSIE Z RUKOLĄ I PARMEZANEM 199

lekko orzechowym smakiem, jaki daje rukola. Smak wzbogaciłam o ziarenka kukurydzy, ze świeżej kolby, taka jest pyszna i słodka. Polecam na weekendowy obiad! PRZEPIS NA MAKARON Z KURKAMI RIGATONI Z KURKAMI W ŚMIETANKOWYM SOSIE Z RUKOLĄ I PARMEZANEM SKŁADNIKI: - 2 porcje rigatoni ( pasują też tagliatelle) - 3 garście kurek - 1 mała kolba kukurydzy - 2 garście rukoli - 2 łyżki masła - 2 łyżki

SMYKWKUCHNI
Zupa warzywna z pesto, świderkami i boczkiem 115

nadające bazyliowo-orzechowego posmaku. To wszystko czyni z tej zupy doskonałą potrawę na wiosenno-letni obiad. Wyraźnie wyczuwalny jest smak zielonego groszku, acz nie dominujący. Czuć też lekką czosnkową nutę. Pesto doskonale wkomponowuje się w charakter tej zupki, podkreślając jej subtelny i wyjątkowy smak :) Składniki (na ok. 5-6 porcji): 100-150 g wędzonego boczku 2 łyżki masła 2 średnie

MyCookBook.pl
Kruche ciasto z nadzieniem jogurtowym i owocami. 335

Kruche, orzechowe brzegi wypełnione kremowym, słodkim, aksamitnym kremem z dodatkiem soczystych owoców, które nadają mu świeżości i lekkości. Idealne na letnie popołudnie! Polecam!!! Składniki na kruche ciasto z nadzieniem jogurtowym i owocami na tortownicę o średnicy 28 cm CIASTO: 300 g mąki pszennej 100 g obranych i zmielonych orzechów laskowych (ewentualnie migdałów lub innych orzechów) 250 g masła

Rozpustne gotowanie
Omlet orzechowy z miodem 152

  Kolejna propozycja na omlet w ciekawym wydaniu. Dziś niezawodny, puszysty placuszek w towarzystwie miodu i orzechów włoskich. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 1 jajko 1 łyżka

Chocolate Muffin Blog
Piernik staropolski, jeden z najlepszych (cały przepis, krok po kroku) 328

zimnego mleka 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki soli 70 g domowej  przyprawy do piernika       Wykonanie: Do garnka przełożyłam miód, cukier i masło. Wstawiłam na gaz. Wymieszałam. Masa musi się dobrze zagrzać, a składniki ze sobą połączyć. Odstawiłam do wystudzenia.   Sodę wymieszałam z mlekiem . Do masy wsypywałam stopniowo mąkę i wbijałam kolejno jaka. Następnie dodałam(...)się dobrze zagrzały. Placki smaruje się ciepłymi powidłami.   Czas na złożenie piernika Po odwinięciu placków piernikowych, trzy posmarowałam   na przemian powidłami śliwkowymi zaczynając od powideł a środkowy masą orzechową. Przykryłam czwartym plackiem i całość zawinęłam folią spożywczą. Obciążyłam i wstawiłam na jeden, dwa dni   do lodówki, żeby masa i powidła dobrze zastygły.     Jeśli zostanie Wam więcej

Kuchnia u Krysi
Crumble orzechowe z gruszką i czekoladą 202

Crumble orzechowe z gruszkami i czekoladą Na pewno znacie taką sytuację: widzicie w sklepie pyszne owoce i już wyobrażacie sobie jak wcinacie je wieczorem siedząc na kanapie. Tymczasem sytuacja wieczorem okazuje się zupełnie inna: owoce, w tym przypadku u mnie gruszki, są wodniste i zupełnie bez smaku. No i ochota na nie przechodzi. Leżą sobie później kilka dni na stole(...)gruszki, a nie one mnie Składniki na 3-4 kokilki: – 3/4 szklanki mąki (pół na pół ze zmielonymi orzechami) – 4 łyżki cukru pudru – 50 g zimnego masła – 4 gruszki – 1 kostka czekolady – 1 łyżeczka kakao – odrobina masła do wysmarowania foremek Czekoladę drobno siekamy. Gruszki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mąkę, orzechy

Relaxtime
Staropolski piernik dojrzewający 158

marcepanową / orzechową/ na grysiku, dżemem z czarnej porzeczki. Wszystko wedle uznania. Ja przekładałam domowym dżemem z czarnej porzeczki. Zużyłam 3 słoiki. Przełożone ciasto należy obciążyć i odstawić na 3-4 dni. Następnie piernika podzielić na 3-4 porcje (u mnie 4), każdą oblać polewą kakaową lub czekoladową, ewentualnie udekorować. Moja polewa: 1 tabliczka (100g) gorzkiej czekolady 40 g masła Masło

Kuchnia domowa Ani
Pierniki – świąteczne tradycyjne ciastko 235

orzechową lub marcepanem. Wypieka się również większe bloki piernika, zwykle przekładane warstwami marmolad. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je w chłodnym miejscu, aby sfermentowało. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może trwać kilka tygodni, a ciasto na domowe pierniki wigilijne zaleca się zarabiać miesiąc wcześniej (zwyczajowo po andrzejkach).   Składniki: 75 dkg miodu 1 kg cukru 0,5 kg masła

Gotowanie-uk
Kruche rogaliki... 173

orzechowym smaku. Idealne z mocną i gorzką kawą. Łatwe i szybkie w wykonaniu, zawsze wychodzą perfekcyjnie. Do ich upieczenia potrzebne są foremki w kształcie rogalików i trochę wolnego czasu. Ich smak i świeżość utrzymuje się bardzo długo, dlatego można je bez problemu przechowywać. Składniki na ciasto: 100g mąki pszennej 250g cukru pudru 125g mielonych orzechów włoskich 125g masła 1/2 łyżeczki

Kuchnia Pani Wiosny
Domowy krem czekoladowo - orzechowy 146

orzechowe to zapraszam do lektury :) Krem jest dobrą alternatywą dla nutelli i co najważniejsze - domowej roboty. Raz można przecież zapomnieć o tych nieszczęsnych kaloriach... :) Przepis pochodzi z wycinka z bardzo starej gazety - znalazłam go w książce kucharskiej mojej babci. Składniki: 10 dag cukru pudru 6 dag orzechów laskowych (dałam włoskie) 10 dag czekolady (użyłam gorzkiej) 7 dag masła

My simple kitchen
Zupa z kopru włoskiego z cukinią 157

orzechowy smak. Fajnym dodatkiem okazały się prażone płatki migdałów oraz chipsy z boczku. Jeśli ktoś nie jadł to zachęcam do zrobienia tej zupy. Zupa podana na talerzu z kolekcji Ibiza -  Porcelana Bogucice. Składniki: 0,75 litra bulionu warzywnego 1 szkl mleka 1 koper włoski 1 mniejsza cukinia 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 0,5 cebuli 1 łyżka masła klarowanego

Ala piecze i gotuje
Ciasta domowe. Pyszna szarlotka na półkruchym cieście 656

trzeba uważać na słowa.... Nie znam nikogo kto nie lubiłby ciasta z jabłkami. Można je przygotowywać na różne sposoby, mniej lub bardziej klasycznie. Moją ulubioną jest Szarlotka na orzechowym spodzie , ale inne też chętnie zjem. To ciasto na każdą okazję a zrobienie go do naprawdę żadna wielka filozofia.   Domowa szarlotka na półkruchym cieście  czas przygotowania : 30 minut(...)CIASTO - 500 g mąki pszennej krupczatki  80 g cukru pudru  5 g proszku do pieczenia  szczypta soli  2 średnie jajka  150 g miękkiego masła  125 g serka mascarpone NADZIENIE -  500 g świeżych jabłek (waga po obraniu) 500 g domowych jabłek prażonych ok. 1/2-3/4 szkl. cukru  1 lekko czubata łyżeczka mielonego cynamonu

Smaczna Pyza
Orkiszowe tartaletki z figami i gorgonzolą 226

Orzechowy posmak mąki orkiszowej w połączeniu ze słodkimi figami, serem gorgonzola, prosciutto i rukolą … Danie na pięć plus, wszystkie składniki łączą się perfekcyjnie, tworząc niemal idealną całość. Do tego lampka wina i cudowna kolacja gotowa… Koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Składniki na ciasto (na 1 tartę lub 6 małych tartaletek): 200 gramów mąki orkiszowej 1 jajko 1/2 kostki(...)masła 82% 1/2 łyżeczki soli Składniki na nadzienie: 6 małych fig 1 opakowanie sera mozarella 1 opakowanie sera gorgonzola 1 opakowanie prosciutto świeża rukola krem balsamico czarny pieprz (młynek) Wykonanie: Z podanych składników zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, włóż ją do lodówki na minimum pół godziny. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodaj 1 lub 2 łyżki stołowe bardzo zimnej

Garniec Magalie
Orkiszowe tartaletki z figami i gorgonzolą 248

Orzechowy posmak mąki orkiszowej w połączeniu ze słodkimi figami, serem gorgonzola, prosciutto i rukolą ... Danie na pięć plus, wszystkie składniki łączą się perfekcyjnie, tworząc niemal idealną całość. Do tego lampka wina i cudowna kolacja gotowa... Koniecznie musicie wypróbować ten przepis!  Składniki na ciasto (na 1 tartę lub 6 małych tartaletek): 200 gramów mąki orkiszowej 1 jajko 1/2 kostki masła

Garniec Magalie
CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI 197

orzechowe ze śliwkami, ale jak to w życiu bywa...powstało ciasto migdałowe..., z braku mielonych orzechów. Ucierane, sezonowe, migdałowe ciacho z dodatkiem śliwek, a jakże... Pyszne, wilgotne, lekko chrupiące (kawałki migdałów), idealne do porannej kawki. Inspiracją był stary kajecik. Ja piekłam w mniejszej, ciemnej blaszce, o wym. 27,5x22,5cm. Składniki: - 500g śliwek - 150g jogurtu naturalnego - 150g miękkiego masła - 3/4-1szklanki

Smaczne Zdrowe
LODY Z ORZECHÓW LASKOWYCH! BEZ MASZYNY! 161

orzechowe lody domowe. To lato upływa mi przy robieniu najlepszych mrożonych przysmaków w kuchni. Na blogu mogliście już poznać kilka moich pomysłów na lody.  Najbardziej lubię chyba to, ze kiedy sami robimy lody w domu, możemy użyć naszych ulubionych składników, i tak było tym razem. Lody o smaku orzechów laskowych chodziły za mną długo, kiedy tylko kupiłam ulubione masła

SMYKWKUCHNI
Krupnik z kaszy owsianej 205

orzechowy posmak. Krupnik ugotowany z takiej kaszy, nabiera ciekawego smaku. Sami sprawdźcie, może zasmakuje Wam bardziej niż ten tradycyjny, na kaszy jęczmiennej. Składniki: 2-3 średnie marchewki 2 średnie pietruszki kawałek niewielkiego selera 10-12 cm jasnej części pora 2-3 łyżki oleju 2 średnie liście laurowe 1/2 łyżeczki ziela angielskiego 1/3 szklanki kaszy owsianej dodatkowo: 50 g masła

Codzienna kuchnia niecodzienna
Żytnie guziczki budyniowe 187

Inspiracja z blogu Fitkot . Słyszeliście o ciasteczkach z dodatkiem suchego budyniu? Naprawdę smakują przepysznie. Poniższa wersja jest z mąką żytnią (możecie użyć pszennej), co daje świetny efekt smakowy. Mają orzechowy posmak i lekką, budyniową nutę.  Przypomniał mi się pomysł na guziczki (pamiętacie Oreo ?), bo z ciastem fajnie się pracuje i po upieczeniu zachowuje nadane mu kształty. Cukier możecie zastąpić(...)inną substancją słodzącą, wtedy ciastka będą bardziej zdrowsze.  (do 40 niewielkich sztuk) 220g mąki żytniej (użyłam razowej typu 2000 , z Bazarku Smakoszy ) 80g cukru (lub np. ksylitolu) 100g masła/margaryny 1 opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego )bez cukru) 2 żółtka Opcjonalnie:   2 łyżki mleka (jeśli ciasto nie nadaje się do wałkowania; pominęłam)  Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść

Di gotuje
Sałatka z gruszką i serem Roquefort 167

masłem. Na taj samej patelni uprażyłem orzechy nerkowca, dodałem miód. Cały czas mieszałem, aż miód się rozpuścił i pokrył orzechy. Zdjąłem z ognia. Winogron umyłem, pokroiłem na połówki, usunąłem pestki. Również zglazurowałem miodem  Sałatę rozłożyłem na talerzu, dodałem gruszki, delikatnie wymieszałem. Rozłożyłem winogron, posypałem orzechami nerkowca i orzechami piniowymi. Pokruszony ser Roquefort dodałem na wierzch. Całość skropiłem miodowo – orzechowym

R'n'G Kitchen
Mazurek z powidłami i masą krówkową 201

masłem. Dodać żółtka, mleko i aromat waniliowy. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie 2/3 ciasta rozwałkować, wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 24x27 cm, można również utworzyć rant. Nakłuć widelcem. Piec około 20-25 minut w temp. 200st. Ostudzić. Dodatkowo:   puszka masy krówkowej o smaku orzechowym

Z miłości do słodkości
Ciasteczka czekoladowo-owsiane dla świętego Mikołaja 255

soli. Masło roztopić z czekoladą i przestudzić. Dodać jajko. Połączyć mokre składniki z suchymi. Dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem. Formować małe kulki i rozpłaszczać na blaszce. Piec w 170 stopniach przez ok. 15 minut. Wychodzi ok. 2 blaszki dużych ciastek. Jedno duże ciacho ma ok. 100 kcal (kaloryczność liczona ze stewią) CIASTECZKA NA INSTAGRAMIE! Podobne z cyklu: Cynamonowo-orzechowe orkiszowe

Czarnawisienka