masło orzechowe - 6162 przepisów (strona:292/411)

Mazurek z orzechami laskowymi i czekoladą 152

Najlepszy mazurek! Genialny, kruchy orzechowy spód i mleczna czekolada! Czego chcieć więcej ;) Inspiracja : Kwestia Smaku Składniki: spód:  170 g maki pszennej tortowej 120 g zmielonych orzechów laskowych ( kupiłam całe orzechy i zmieliłam drobno blenderem ) 3,5 łyżki cukru 150 g zimnego masła jajko masa: 3 tabliczki mlecznej czekolady z orzechami 80 ml śmietanki 30 % dodatkowo 3 łyżki zrumienionych

Atlas Smaków
Orzechowa tarta z truskawkami i mascarpone 147

Orzechowy spód, słodka śmietana z mascarpone i truskawki. Do tego jeszcze orzechy w karmelu. Można chcieć czegoś więcej. Ciacho idealne na leniwe popołudnie! Ciasto: 150 g mąki pszennej 75 g orzechów włoskich 70 g cukru 160 g masła 2 żółtka Krem: 300 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 śmietan fix 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 300 g truskawek

VioletoweKucharzenie
Muffinki brownie z mąki jaglanej. 131

razu wzbudził jej zainteresowanie, bo myślała, że to znany krem czekoladowo orzechowy ze słoiczka ;) Kiedy z dużym apetytem zjadła muffinkę, stwierdziła z uśmiechem na ustach umorusanych czekoladą, że jest pyszna. Nam ta wersja muffinek brownie bardzo smakuje. Koniecznie spróbujcie! Składniki: (12 sztuk) 120 g gorzkiej czekolady, 100 g masła, 125 g mąki jaglanej, 180 g cukru trzcinowego, 1 łyżeczka ekstraktu

Plate of Joy
Sernik orzechowo- pomarańczowy i blender marki Sencor 333

Orzechy laskowe grubo zemleć lub poszatkować. 3. Na patelnię wyłożyć masło, cukier. Podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż cukier się rozpuści i masa zbrązowieje. Dodać wtedy orzechy, dokładnie wymieszać i masę przełożyć na tacę/blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Gdyby masa orzechowa zbiła się w duże grudki, proszę ją jeszcze rozdrobnić (można rękoma

Mała Cukierenka
Krajanka z suszonymi morelami i orzechami 222

cukru z prawdziwą wanilią  70 g masła  1 jajko  1/4 łyżeczki proszku do pieczenia  Na warstwę morelową: 250 g suszonych moreli KRESTO   70 ml gorącej wody  30 ml likieru cointreau  15 g cukru  2 łyżeczki suszonej skórki pomarańczowej Gold Pak  Na warstwę migdałową [orzechową]: 3 jajka  90 g mielonych migdałów

Moje domowe kucharzenie
Batoniki Malinowo – Orzechowe 151

smarujemy masłem. Wsypujemy 2/3 kruszonki i lekko dociskamy. Posypujemy malinami. Kolejno na maliny wysypujemy resztą kruszonki i pozostałe orzechy. Całość lekko dociskamy. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczmy około 35 minut. Jeszcze gorące kroimy na kawałki i pokrojone zostawiamy w formie do ostygnięcia. Przechowujemy 2-3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. The post Batoniki Malinowo – Orzechowe appeared

Made By Mom And Son
babeczki z masą makową i orzechową kruszonką 180

składniki na kruche babeczki: 230 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g masła, schłodzonego 70 g cukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę przesiewamy

Domowy Smak Jedzenia
Bułeczki orzechowe 194

sobie, że wieniec z cynamonem piekę tak często, że proporcje już mam w głowie, a nie pokazałam go Wam :) Nadrobię to niebawem, obiecuję.  Dzisiaj pokażę Wam odkryte niedawno orzechowe bułeczki. Oryginalny przepis znajdziecie TAM . Te bułki są idealne. Kruchutkie, lekko chrupiące, miękkie w środku. O wspaniałym posmaku i zapachu orzechów. I, co bardzo ważne, na drugi(...)długo nie stały ;) Składniki: 380 g mąki pszennej , 210 ml mleka , 1 jajko , 20 g cukru , 10 g drożdży , 1,5 łyżeczki soli , 70 g miękkiego masła , 100 g zmielonych orzechów - użyłam tartych orzechów włoskich BackMit , dodatkowo odrobina mleka do posmarowania bułek przed pieczeniem. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Kiedy się rozpuszczą dodać lekko podgrzane mleko

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto Kokosowo – Orzechowe 258

ciastem a wszystko polane wspaniałą miodowo – orzechową polewą. To ona stanowi kropkę nad i, jak również nadaje ciastu iście miodowego smaku. Ciasto jest wilgotne dzięki smażonym jabłkom, jest pyszne i rozpływające się w ustach. Bardzo Wam polecam. Składniki na ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 150 g cukru kryształu 150 g masła 4 łyżki śmietany 3 żółtka(...)drugą częścią rozwałkowanego kruchego ciasta. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 50 minut. Zostawiamy do lekkiego ostygnięcia w uchylonym piekarniku. Wyjmujemy i polewamy polewą miodowo – orzechową. Polewa miodowo – orzechowa: 1 łyżka miodu 1/3 kostki margaryny 2 łyżki cukru trzcinowego 2 garści posiekanych na drobno orzechów Wszystkie składniki umieszczamy w garnku, doprowadzamy do zagotowania i polewamy

Made By Mom And Son
Mini serniczki na owsianym spodzie z jabłkami i kruszonką 150

jakieś pyszne dodatki - padło na podsmażone z cynamonem jabłka i orzechowo-owsianą kruszonkę. Powstały więc serniczki w jesiennej wersji i naprawdę w takim połączeniu smakują rewelacyjnie. To nawet takie mini serniko-szarlotki :D Oczywiście użyłam zdrowszych zamienników, więc nie ma w nich białego cukru, mąki pszennej czy masła. Serniczki nie są jednak bardzo odchudzone, bo użyłam serka Wieluń. Mój Ulubiony

Healthy food explorer
Rolada orzechowa 177

Dziś przepis na roladę orzechową, do której upieczenia bardzo Was zachęcam:) Na początku ma mocno maślany smak, jednak już na 2-3 dzień zdecydowanie przeważa smak orzechów, a ciasto kruszeje. Moje dziecko zjadło chyba z połowę tej rolady:) Ciasto: 200 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 100 g mąki ziemniaczanej 270 g mąki pszennej + do podsypania Nadzienie

Smaki Na Talerzu
Kasza jaglana z suszonymi śliwkami 210

podwieczorek.  Smak kaszy jaglanej prażonej ma lekko orzechowy posmak dzięki czemu danie nabiera wyjątkowego smaku.  Świetnie smakuje na ciepło lub zimno, sama lub z dodatkiem kleksa jogurtu naturalnego.  150 g kaszy jaglanej prażonej Cenos 2 szkl mleka 200 g suszonych śliwek bez pestek 1 łyżka masła 4-5 łyżek miodu do smaku 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Smakołyki Asi
ciasteczka orkiszowe z kawałkami czekolady 165

pyszne ciasteczka z mąki orkiszowej, która nadaje im delikatny orzechowy smak. Z dodatkiem siekanej czekolady. Szybkie w wykonaniu, równie szybko znikają z talerza ;-) składniki: 1 1/2 szklanki mąki orkiszowej razowej (lub pszennej razowej) 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki cukru szczypta soli 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 g masła 1 jajko 100 g gorzkiej czekolady wykonanie: Wszystkie składniki zagniatam na gładkie

babka w formie
Ciasteczka orzechowe ze skwarków 187

masę. Ciasteczka udały się wyśmienicie, więc spieszę z recepturą. Ciasteczka orzechowe ze skwarków 30 dag skwarków 1/2 kg mąki 15 dag cukru drobnego 2 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich mąka do podsypania polewa :100 g czekolady deserowej 1 łyżka mleka 1 łyżka masła spora garść orzechów włoskich do dekoracji Skwarki zmiel dwa razy

Gotuj Sam!
Ciasteczka miodowo-orzechowe 238

Ciasteczka miodowo-orzechowe są delikatne, mięciutkie i pełne smaku, co zawdzięczają wykorzystaniu do ich przygotowania miodu i orzechów włoskich. Łatwe je przygotować, ale łatwo też znikają z miseczki :) Składniki na około 80 sztuk: 160 g mąki pszennej 120 g miękkiego masła 100 ml płynnego miodu 100 g mielonych orzechów włoskich 1 jajko 1 łyżka cukru trzcinowego 1 cukier waniliowy

Trzeci talerz