masło orzechowe - 6162 przepisów (strona:292/411)

Orzeszki z nadzieniem kokosowym- Raffaello. 223

zależności od wielkości łyżek      Ucieramy masło z cukrem i jajkami, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie mleko i miksujemy na najwyższych obrotach, aż uzyskamy gładkie ciasto. Z powstałej masy lepimy małe kuleczki (ciasto się lepi, więc podsypujemy trochę mąki), którymi wylepiamy foremki i pieczemy na złoty, orzechowy kolor. Ciasteczka w tej formie można przechowywać nawet

Rozpustne gotowanie
Kringel- estoński warkocz. 220

suchego maku, ale zaręczam Wam, że w wydaniu orzechowym jest niesamowicie smaczne! Polecam! Składniki na Kringel- estoński warkocz: ROZCZYN: 400 g mąki tortowej 25 g świeżych drożdży 50 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru DODATKOWO: 100 ml ciepłego mleka 80 g cukru 2 żółtka (w temperaturze pokojowej) 85 g roztopionego, letniego masła NADZIENIE: 2 białka 50 g cukru

Rozpustne gotowanie
Wytrawna tarta z gruszką i gorgonzolą 195

idealne połączenie smaków. Rukola świetnie komponuje się z orzechowym spodem. Jak orzechy to i gruszka a jak gruszka to gorgonzola. Tak wyglądało moje rozumowanie, gdy tworzyłam ten przepis. Tarta przerosła jednak moje wyobrażenie o niej- jest naprawdę boska! Spróbujcie. Składniki: ciasto: 30 g mielonych orzechów 170 g maki pszennej 100 g masła 1 łyżeczka soli morskiej 3 łyżki wody nadzienie

Wielki apetyt
Orzechowa szarlotka 433

Gotuję bo Lubię, podaję ze swoimi zmianami. Orzechowa szarlotka Temperatura pieczenia: 180 o C | Czas pieczenia : ~60 min | Ciasto  1,5 szkl. mąki pszennej 1 szkl. orzechów włoskich, uprażonych na patelni i zmielonych na mąkę 3/4 szkl. cukru pudru (100 g) 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia ekstrakt waniliowy 150 g masła 3 żółtka 3 łyżki śmietany (opcj. gdyby masa

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto orzechowo-serowe siostry Anastazij 494

ciasto mnie dosłownie skusiło, ale też zaskoczyło wyjątkowym smakiem. Połączenie lekkiego orzechowego biszkoptu i sernika jest świetnym pomysłem. Ciasto jedno z lepszych jakie ostatnio zrobiłam. Polecam. CIASTO SEROWO-ORZECHOWE SIOSTRY ANASTAZJI Składniki: biszkopt: (20x30) 3 jajka 1 szkl drobno posiekanych orzechów włoskich 1/2 szkl cukru 1/4 margaryny 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 czubata łyża mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku(...)białego sera 3 jajka 1/2 szkl cukru 1 budyń śmietankowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 margaryny (rozpuszczona i ostudzona) masa do przełożenia: 1 szkl śmietany 18% 1 kostka masła 3 łyżki cukru pudru Przygotowanie: biszkopt: Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Białka ubijamy na sztywno z cukrem.Następnie dodajemy do masy żółtka i ostudzoną rozpuszczoną margarynę. Do masy przesiewamy mąki oraz

Bon appetit mon amie
Śniegowe kule - zimowe ciasteczka mocno orzechowe 207

Uwielbiam je! Ich kruchość, delikatność oraz mocno orzechowy smak (kocham orzechy włoskie) sprawia, że wprost rozpływają się w ustach i znikają w oka mgnieniu! Bez problemu możecie upiec większą ilość ciastek, ponieważ doskonale się przechowują. Koniecznie spróbujcie. (około 35 sztuk) 150g obranych orzechów włoskich (1,5 szklanki; szklanka = 250 ml) 250g masła/margaryny 3/4 szklanki cukru pudru (90g) 1 łyżeczka

Di gotuje
Ciastka Kasztanki – kuchnia podkarpacka 193

delikatne kruche ciasteczka z bezą, przełożone maślano-orzechowym kremem. Boki ciastek obtoczone są mielonymi orzechami. Całość jest lekka, krucha i bardzo smaczna. Pewnie większość z Was zna tego typu ciasteczka, ale uwierzcie na słowo, te są wyjątkowe :) Składniki na około 80 sztuk: ciasto: 500 g mąki pszennej 500 g margaryny (lub masła) 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany krem

Trzeci talerz
Deser jaglany z jabłkami 147

drobno). Do rondelka dajemy masło, miód i cukier. Roztapiamy na niewielkim ogniu, do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Następnie dodajemy posiekane orzechy i chwilę prażymy. Odkładamy do przestudzenia. Zblendowany mus jabłkowy przekładamy na dno pucharków, posypujemy rodzynkami (ilość wg uznania). Dajemy „budyń” jaglany. Na wierzch wykładamy masę orzechową. Dekorujemy plasterkami jabłek

Smaki Na Talerzu
Szpinakowo-paprykowe świderki z tostową kruszonką 216

beszamelowym, na wierzchu pyszni się chrupiąca tostowo-orzechowa kruszonka . Mimo,  że bezmięsna jest sycąca, niewielka ilość skutecznie zaspokoi nasz głód. A jak smakuje ? Przekonajcie się sami. Uwielbiam! Składniki: 30 dag makaronu  Fusilii-Malma 1 duży por ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej 20 dag dyni 35 dag świeżego szpinaku 2 czubate łyżki masła klarowanego Sól i pieprz do smaku

Wanilia i Kardamon
Francuska orzechowa tarta z kaczką na jesienny piknik! 205

dania. SKŁADNIKI: NA CIASTO KRUCHE: - 120 g masła - 240 g maki pszennej typ 480 - 2 żółtka - 1 łyżka kwaśnej śmietany - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - sól NA FARSZ: - 1 słoiczek Czerwonej cebuli Premium marki Stovit - 1,5 szklanki orzechów włoskich - 1 upieczone udko kacze - 10 plastrów boczku surowego - 6 łyżek oleju orzechowego bądź rzepakowego - 2 białka - sól - pieprz - wrzątek

SMYKWKUCHNI
Dobra Zielarnia :) 182

błonnik:  6,4 g MIX ORZECHOWY Skład: orzeszki arachidowe prażone (49%) * orzechy nerkowca smażone (25%)  (orzechy nerkowca, olej palmowy) * migdały prażone (15%) * orzechy laskowe (10%) * sól morska Masełko jest przepyszne! Połączenie wszystkich wymienionych powyżej orzechów daje niesamowity efekt. Uwielbiam w nim te chrupiące kawałeczki orzechów, które dodatkowo wzbogacają smak masła. Dzięki zastosowaniu wiele rodzajów orzechów produkt odznacza się

Zdrowie na języku :P
Surówka z sałaty rzymskiej i papryki 257

liści. Zewnętrzne są nieco gorzkawe o lekko orzechowym posmaku, te kryjące się we wnętrzu są natomiast bardzo delikatne i odrobinę słodkie. Razem tworzą dość zwarte główki. Sałatę rzymską je się głównie na surowo, ale wyjątkowa wytrzymałość jej liści sprawia, że można ją także grillować i smażyć. Wybornie smakuje zwłaszcza podsmażona na maśle z odrobiną czosnku. Tak przygotowaną ciepłą przekąskę można

mojewypiekiinietylko
Kurczak na zielonej łące... 251

wodzie 15 minut. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy fasolkę, posypujemy bułką tarką i mieszamy. Do smaku dodajemy odrobinę pieprzu i soli. PODANIE Na talerzu układamy ugotowany ryż, fasolkę a na niej pokrojone w plastry roladki z kurczaka. Co za kolor! Co za smak ! Jeśli lubisz orzechy, zajrzyj po przepis na orzechową pierś z kurczaka ! To dopiero jest chrupanie ;) Podoba

Mój Smak na Życie
3 przepisy na zdrowe desery z owocami na drugie śniadanie lub podwieczorek 180

naprawdę w kilka chwil. Jest lato, stragany uginają się od sezonowych owoców, warto jest więc to wykorzystać i przygotować zdrowe przekąski z ich udziałem. Mojemu synkowi najbardziej smakują orzechowe muffinki z borówkami , a jak cieszę się, że wreszcie znalazłam sposób, aby zjadł buraki, sekretny składnik tych babeczek. Z kolei faworytem mojego męża jest fit clafoutis z czereśniami , czyli rodzaj pieczonego(...)czereśni (lub wiśni, malin, truskawek) do posypania odrobina cukru pudru lub np. stewii w pudrze Przygotowanie fit clafoutis z czereśniami: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Posmaruj 4 kokilki masłem lub oliwą o delikatnym smaku.  W misce umieść wszystkie składniki oprócz czereśni i zmiksuj na jednolite, dość rzadkie ciasto. Nalej ciasto do kokilek, dorzuć czereśnie i wstaw do piekarnika

Chilli Czosnek i Oliwa
CIASTO Z RUKOLĄ I KREMEM FIOŁKOWO-JAGODOWYM 162

smaków, która się uzupełnia: rukola  z orzechową nutą oraz letnie borówki, jagody z wiosennymi kwiatami. Składniki: CIASTO: 90 g rukoli 2 szkl. mąki 1 szkl. cukru 100 g orzechów 2/3 szkl. oleju słonecznikowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka CUKIER FIOŁKOWY: 3/4 szkl cukru 3/4 szklanki fiołków MASA: 250 g masła 1 litr mleka 2 budynie śmietankowe

Kuchnia w oparach