Ciasteczka te robiłam pierwszy raz i wiem już, że zagoszczą w mojej kuchni na stałe. Na ok. 25 ciasteczek: 2 1/3 szklanki mąki pszennej
Jadło i czytadłodzieciaków do kakao. Ja przygotowałam rolowane ciasteczka kokosowo-orzechowe, rogaliki z orzeszkami ziemnymi, i rogaliki z nadzieniem z czeko-śliwką oblane czekoladą i obsypane płatkami migdałowymi. Ciasteczka kruche można przechowywać kilka dnia w szczelnie zamkniętej puszcze lub słoju. Nadają się idealnie też na prezent ;-) Zapraszam po przepis ;-)) SKŁADNIKI: - 250 g masła - 350 g maki pszennej typ 480 - 200 g mąki(...)zmieściły mi się w puszce. Rogaliki układamy na blascze, każdy smarujemy roztrzepanym jajem. Pieczemy 15-20 minut na złoty kolor w temp 160 stopni C. Grzanie dół + termoobieg. Rogaliki orzechowe: - orzechy siekamy na dość drobną miazgę Blat ciasta rozwałkuj, wytnij na nim za pomocą małej tortownicy okręgi, które dzielimy na cztery części. Powstaną nam cztery ćwiartki. Każdą smarujemy roztrzepanym jajem
SMYKWKUCHNIotrzymania puszystej masy o jasno-karmelowej barwie. Następnie dodajemy przestudzoną czekoladę z masłem i mieszamy delikatnie szpatułką, aż do połączenia. Na koniec do masy dodajemy przesianą z solą mąkę. Ciasto przelewamy do tortownicy (24cm) wyłożonej na dnie i bokach papierem do pieczenia. Na wierzchu rozprowadzamy masę orzechową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 40-45 minut
Smaki Na Talerzuzrobiła na nas niemałe wrażenie. Polecam! Zamówiliśmy: Wybrałam Black Angus Steak z masłem ziołowym, sałatką i frytkami. Pyszny, idealny stek ze świeżą, ożywczą sałatką. Dla mnie była to porcja w sam raz, tak że mogłam spróbować jeszcze innych rzeczy. Wspaniałe. Przyjaciółka zamówiła żeberka z sosem miodowo - orzechowym lub sosem BBQ (do wyboru) podane ze smażonymi ziemniakami i kapustą bawarską. Rozpływały
Karola gotujesól, pieprz olej do smażenia Oczyszczone pieczarki kroimy na półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, stopniowo wrzucamy pieczarki. Podsmażone doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Studzimy. Łączymy z posiekanymi grubo orzechami. Camembert kroimy na pół. Delikatnie wydrążamy środek, pozostawiając dno i boki nienaruszone. Środek sera wypełniamy pieczarkowo-orzechowym farszem. Składamy. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Schłodzone sery panierujemy
Smaki Na TalerzuSKŁADNIKI: Ciasto kakaowe: 200 g masła (temp. pokojowa) 340 g mąki 125 g cukru trzcinowego 2 jajka 3 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg obranych jabłek 125 g cukru 2 galaretki truskawkowe Masa orzechowa: 130 g bakali :orzechów włoskich, rodzynek i skórki pomarańczowej 50 g cukru 1 łyżka soku z mandarynki Dodatkowo: Cukier puder
Marcepanowa kuchniasię sam, my możemy zająć się ciastem. CIASTO JABŁKOWO-ŻURAWINOWO-ORZECHOWE (idealne do pieczenia z dzieckiem) Składniki: 6 dużych jabłek szklanka orzechów włoskich pół szklanki suszonej żurawiny szklanka cukru 3 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz na polewę: 70 g masła, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki wody, 3 łyżki kakao Jabłka obrać
Patchworkjeśli szukacie innych pomysłów na wykorzystanie orzechów to kliknijcie tutaj -> klik ! Orzechowe Ciasteczka 4 porcje (4 duże ciasteczka, 1 porcja to ok. 200 kcal) czas przygotowania to ok. 30 minut (w tym 20 minut pieczenia) koszt to ok. 4 zł 85 gr Składniki: pecan 50g masło roztopione 35g ksylitol lub cukier 35g miód 15g mąka pszenna 35g Wykonanie: Nastawiamy
rabarbarowododać do pomarańczowych babeczek z czekoladą. To takie preludium do piernikowych i orzechowych zapachów w kuchni, do których powoli już się przygotowujemy. Te babeczki można wziąć do szkoły lub pracy na drugie śniadanie, doskonale się też zamrażają :) Babeczki czekoladowo - pomarańczowe 14-15 szt 100 g miękkiego masła 170 g cukru 2 jajka skórka otarta z jednej sporej pomarańczy
Posadzone i zjedzonedodać do pomarańczowych babeczek z czekoladą. To takie preludium do piernikowych i orzechowych zapachów w kuchni, do których powoli już się przygotowujemy. Te babeczki można wziąć do szkoły lub pracy na drugie śniadanie, doskonale się też zamrażają :) Babeczki czekoladowo - pomarańczowe 14-15 szt 100 g miękkiego masła 170 g cukru 2 jajka skórka otarta z jednej sporej pomarańczy
Posadzone i zjedzoneWarstwa powinna mieć grubość ok 1 cm. Umieszczamy w lodówce. Masa orzechowa * 1 - 1 i 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 -3/4 szklanki mleka 3-4 daktyle Orzechy i daktyle mielimy bardzo drobno/prawie pył (nie za długo, aby nie wytrącił się olej i nie powstało masło). Dodajemy mleko i miksujemy do powstania gładkiej puszystej masy. Wykładamy na stwardniały spód
Chocolate Muffin Blogobiad robi się sam, my możemy zająć się ciastem. CIASTO JABŁKOWO-ŻURAWINOWO-ORZECHOWE (idealne do pieczenia z dzieckiem) Składniki: 6 dużych jabłek szklanka orzechów włoskich pół szklanki suszonej żurawiny szklanka cukru 3 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz na polewę: 70 g masła, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki wody, 3 łyżki kakao Jabłka obrać i pokroić
Patchworksłodkim twarożkiem (zrobiłam taki sam jak do naleśników), marmoladą, gęstymi powidłami, farszem orzechowym, nutellą...itp. Idealne do herbatki, kakao, kawy. Zróbcie sobie. Składniki: 500 g mąki 20 g drożdży 1/4 l ciepłego mleka 10 g cukru waniliowego (lub 2 łyżki ekstraktu) 70 g cukru 60 g masła 2 żółtka skórka otarta z jednej cytryny duża szczypta soli
Kuchnia Prezydentowejbanalnie proste. Dodatek mąki orkiszowej dodaje ciastu mięsistości i charakterystycznego, nieco orzechowego posmaku. Świetnie sprawdzi się do zapakowania na piknik lub jako pełnowartościowa przekąska do pracy. Przepis powinien spodobać się również osobom będącym na diecie - ciasto jest mocno "odchudzone" w porównaniu do klasyki gatunku (brak masła, niewielka ilość cukru trzcinowego, jogurt, mąka orkiszowa
Milion SmakówTarta z porem i wędzonym twarogiem na kruchym orzechowym spodzie. Ja dodałam gotowane mięso kurczaka, ale nie jest on potrzebny. Wegetarianie spokojnie mogą ten składnik pominąć. ciasto : 1 szkl ( 140 g ) maki pszennej 1/2 szkl ( 65 g ) mielonych orzechów laskowych 100 g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli nadzienie
Polska Zupa