Mieszankę wlać do gotującego się soku, cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać ostudzony budyń, miksować do uzyskania jednolitego kremu. Połowę kremu wyłożyć na pierwszy placek orzechowy, na placku poukładać nasączone w kawie i spirytusie delicje (czekoladą do dołu). Na ciastka wyłożyć resztę kremu, zostawiając kilka łyżek
Swojskie jedzonkoJeśli miałabym wybrać, które z nich mi najbardziej przypadły do gustu (marmolada, nutella, orzechy), to zdecydowanie moim faworytem są te orzechowe. Na prawdę godne polecenia :) Składniki na 24 sztuki: Ciasto: 2 szklanki mąki (plus troszkę do podsypania) 125 g masła lub margaryny 40 g drożdży 2 łyżeczki cukru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany Nadzienie: 100 g zmielonych orzechów włoskich
My simple kitchenmasy krówkowej. Takie ciasteczka ucieszą każdego. Spróbujcie. Zapraszam:) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki krupczatki pół szklanki cukru pudru 10 dag masła lub margaryny 1 duże jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 kopiaste łyżki masy krówkowej o smaku orzechowym Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 10 dag mlecznej czekolady dowolna cukrowa posypka Wykonanie: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto
Izabelawkuchniminut + 30 minut Temp. pieczenia : 180 C ; 150 C Składniki: 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej 150 g masła 3 żółtka 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej Masa jabłkowo-orzechowa: 1 kg jabłek ( antonówki, papierówki) 100 g cukru cukier waniliowy łyżeczka kolendry mielonej 50 g orzechów włoskich Beza kokosowa: 3 białka
Różne smaki w kuchniPyszny sernik, mocno orzechowy z owocami! Pyszny, delikatny i zdrowy. Spód składa się głównie z mąki razowej, orzechów i oleju kokosowego (lub masła). Jest idealny do kawy... i w sumie wszystkiego innego! Jest po prostu pyszny :) Składniki na małą blaszkę: 8 łyżek mąki razowej 1 jajko 2 garście pokruszonych orzechów włoskich 1 łyżka ksylitolu 3 łyżki roztopionego masła klarowanego
Czarnawisienkakuchni, zostało coś jeszcze z waszych jesiennych zapasów i znajdziecie „trochę” orzechów włoskich do przygotowania najbardziej orzechowej tarty jaką jedliście. Do dzieła… Składniki: Spód: 1,5 szklanki (210 g) mąki 0,75 kostki (150 g) masła 1 jajko 0,25 szklanki (50 g) drobnego cukru 15 obranych orzechów włoskich Dodatkowo: 1 puszka (ok. 500 g) masy kajmakowej
Fitsweet.menadzienie marmoladę z pigwy, a wierzch posypałam brązowym cukrem. Polecam Wam również mój starszy przepis na rogaliki z nadzieniem orzechowym. Z ciastem świetnie się pracuje, rogaliki podczas pieczenia rosną. Ciasto: 500 g mąki (najlepiej krupczatki) 150 g miękkiego masła łyżka ekstraktu z wanilii lub migdałów 3 żółtka 2 jajka 50 g drożdży (pół kostki), 150 bardzo drobnego cukru lub cukru
Czerwień i błękitsoli 2 łyżki oleju łyżeczka octu 4 łyżki wody 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cappucino orzechowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 3/4 l mleka 2 budynie śmietankowe 1,5 kostki miękkiego masła cukier puder do smaku puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Żółtka utrzeć
Smakołyki Asifrużeliną :) A jako, że lato zbliża się wielkimi krokami to polecam bardzo puszyste, orzechowe gofry :) SKŁADNIKI: - 30 g mąki orzechowej (z orzechów arachidowych) - 90 g mąki kukurydzianej - 30 g mąki ziemniaczanej - 2 jajka - szczypta soli - 50 g roztopionego masła - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki brązowego cukru - 1/4 łyżeczki cynamonu - 250 ml mleka ODDZIEL BIAŁKA OD ŻÓŁTEK , białka zostaw
Kuchnia bezglutenowa Lolikształcie królika, która idealnie nadała się na tą okazję ;) ale bez obaw jeśli nie masz takiej formy zawsze możesz upiec ciasto tradycyjnie i samemu wyciąć „odpowiedni” kształt ;) Ciasto czekoladowo-orzechowe bez mąki Składniki: · 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej(...)kakao · 80 mi gorącej wody · 150 g masła · 150 g cukru · 1 szklanka zmielonych orzechów
Kulinarna (nie)codziennośćBardzo orzechowa i smaczna babka. Sprawdzi się, nie tylko w Święta Wielkanocne. Suszona żurawina nadaje ciastu dodatkowej słodkości. 250 g masła 0,5 szklanki wody 1 szklanka cukru 2 łyżki aromatu waniliowego SKWORCU 1 szklanka mąki pszennej tortowej MŁNOMAG 100 g orzechów włoskich HELIO 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 0,5 szklanki suszonej żurawiny
VioletoweKucharzeniesera Gruyere tarta ze szpinakiem nie była by taka smaczna :) Smak sera Gruyère jest bowiem bardzo charakterystyczny, łagodny oraz lekko orzechowy i idealnie się komponuje ze szpinakiem. Składniki ciasta kruchego: 210 g mąki pszennej (np. krupczatki) 140 g zimnego masła szczypta soli 1 żółtko Składniki farszu: 500 g świeżego szpinaku 300 g cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy
Moja Delicjanagrzanym do 175 st. C, na termoobiegu do “suchego patyczka” ( ok 40-45 minut).Wystudzić. Do rondelka wrzucić czekoladę i masło. Podgrzewać na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia, od czasu do czasu mieszając. Ciepłą polewę rozsmarować na cieście, posypać orzechową kruszonką
Moje domowe kucharzenieKajmakową) - Składniki: Pączki: 4,5 szklanki mąki (740 g) 200 g cukru pudru 150 g masła 5 żółtek 2 jajka 80 g drożdży świeżych 500 ml mleka cukier waniliowy odrobina soli ok. 400 g masy kajmakowej (najlepiej o smaku orzechowym) ok. 150 g orzechów włoskich Pączki - Krówki (Pączki z Masą Krówkową Kajmakową) - Sposób przygotowania: Ok. 3 łyżki(...)czasie ubijamy 7 żółtek wraz z cukrem pudrem na parze. Wlewamy do wyrośniętego rozczynu, dodajemy pozostałą część mąki, cukier waniliowy i dobrze wyrabiamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło, pianę ubitą z dwóch białek i szczyptę soli. Następnie znów wyrabiamy ciasto do momentu jego zmatowienia i "odchodzenia" od rąk. Ciasto powinno być luźne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości
Słodka Stronasamo postąpić drugą częścią ciasta. Warstwa wierzchnia W rondelku rozpuścić masło. Dodać miód, cukier puder i lekko posiekane orzechy włoskie. Całość ze sobą wymieszać. Smażyć kilka minut na średnim ogniu. Ostatnią (surową) część ciasta rozwałkować, położyć na blachę wyłożoną papierem, a następnie rozsmarować na niej warstwę orzechową. Ponownie wstawić do piekarnika na około 15 minut
Ugotowaćłyżki wody Wkładka orzechowa: 3 białka 85 g cukru 1 łyżka miodu 180 g orzechów włoskich, posiekanych pół łyżki mąki pszennej pół łyżki mąki ziemniaczanej Krem kawowy: 500 ml mleka 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 żółtka 4 łyżki cukru opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 3 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła, w temperaturze pokojowej(...)wyrównać. Piec przez około 30 minut w temperaturze 170°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu odłożyć do całkowitego wystudzenia, następnie ostrym nożem oddzielić boki biszkoptu od formy. Wkładka orzechowa: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając przez około 20 - 30 sekund po każdym dodaniu. Dodać miód i zmiksować. Na ubitą
Opowieści z piekarnikaCzas gotowania 45 min Czas przygotowania 2 hr 45 min Biszkopt 7 jajek 127 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru szczypta soli Krem orzechowy 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 150 g posiekanych orzechów 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej 5 łyżek cukru pudru Krem kokosowy 200 ml mleka kokosowego 100 ml śmietany(...)tortu Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Bardzo miękkie masło ubijamy na puszystą masę. Dodajemy powoli wystudzoną, ale wciąż płynną czekoladę. Mieszamy krótko do połączenia się składników. Przełożenie Tort składamy w rancie cukierniczym. Pierwszy blat biszkoptu układamy na podkładzie, nasączamy ponczem. Wykładamy połowę kremu orzechowego. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu, który również nasączamy. Na biszkopt wykładamy frużelinę malinową
Wędrówki po kuchnikarmelizowanym kalafiorem, rukolą i komosą ryżową i jako side mix Active z winegretem orzechowym Składniki na 4 porcje: Halibut filet x 350 g Kalafior x 1 szt. Rukola Fit & Easy x 0,5 opakowania Komosa ryżowa x 150 g Olej roślinny Sól, pieprz czarny, cukier Masło x 50 g Natka pietruszki x 25 g Oliwa z oliwek
SMYKWKUCHNIpłaska łyżeczka sody 1 łyżeczka mleka Miód roztopić z mlekiem i sodą. Z mąki cukru, masła, jajka i roztopionego miodu z sodą i mlekiem wyrobić ciasto. Podzielić go na 2 części. Jedną część rozwałkować i upiec ( 15 minut w 180 stopniach ). Masa orzechowa : 20 -25 dkg orzechów włoskich 5 dkg cukru 6 dkg margaryny 1 łyżka miodu prawdziwego Grubo pokrojone(...)blaszce). Ciasto piec 15- 20 minut w 180 stopniach. Masa budyniowa: ½ litra mleka budyń waniliowy 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 2 żółtka 1 kostka margaryny lub masła 10 dkg orzechów ( jeżeli ktoś nie chce nie są one konieczne) Orzechy zmielić i sparzyć gorącym mlekiem ( ¼ szklanki). Do 1 szklanki mleka dodać budyń, żółtka i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać
kuchcikowniakonsystencji mokrego piasku. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Na dno wykładamy orzeszki z masłem (ok. 1/2 łyżki na papilotkę) i dociskamy łyżką. 2. Ser z wiaderka, ser mascarpone, pastę tahini, jajka i cukier miksujemy na gładką masę, jedynie do połączenia składników. Przekładamy na orzechowy spód, wypełniając papilotki prawie do końca. 3. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni
My Culinary ArtMocno czekoladowe ciasto brownie wilgotne w środku z malinami, które redukują nadmiar słodyczy oraz orzechowym posmakiem nutelli. Czyli coś co łasuchu kochają najbardziej. Składniki: 200 g gorzkiej dobrej czekolady min. 65 % kakao 200 g masła 200 g cukru białego (ok. 3/4 szklanki) 3 jajka 130 g mąki pszennej ok. 100 g malin 1/2 słoiczka nutelli Wykonanie
W Moim Magicznym Domusię ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku. Źródła: Stressfree , superpokarmy Składniki: - 8 jajek - 200g ksylitolu lub cukru np.trzcinowego (lub po połowie cukru i ksylitolu) - 300g masła - 160g mąki z płaskurki** typ650 - 165g mąki orkiszowej** typ750 - 1 łyżka ksylitolu z wanilią lub cukier waniliowy - 3 płaskie
Smaczne Zdrowesmaku :) Jeżeli macie ochotę na inne kokosowe smakołyki to zachęcam do przygotowania kulek o smaku bounty lub owsiano-orzechowych . Składniki: 1 opakowanie wiórków kokosowych (200 g) 1/2 szklanki brązowego cukru (lub zwykłego) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/4 kostki masła (50 g) 1 łyżka mleka 2 białka W rondelku rozpuścić masło, dodać cukier i za pomocą trzepaczki składniki połączyć
Ugotowaćkomponuje się z całością, a bita śmietana na wierzchu sprawia, że jest wyjątkowo elegancki. Polecam wypróbować. Sernik cappuccino na orzechowym spodzie Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) spód: 65 g ciastek digestive 175 g orzechów laskowych 50 g masła masa serowa: 1 kg twarogu 3krotnie zmielonego 250 śmietany kremówki (38%) 200 g cukru 35 g budyniu waniliowego (proszek
Pożeraczka, czyli raz adobrzeminut + 30 minut Temp. pieczenia : 180 C ; 150 C Składniki: 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej 150 g masła 3 żółtka 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu 1 łyżka bułki tartej Masa jabłkowo-orzechowa: 1 kg jabłek ( antonówki, papierówki) 100 g cukru cukier waniliowy łyżeczka kolendry mielonej Skworcu 50 g orzechów włoskich Skworcu Beza kokosowa
Słodkości i nie tylko